ΚΗΛΙΔΕΣ

Οι κηλίδες αποτελούν δερματικές χρωματικές αλλοιώσεις οι οποίες εκδηλώνονται στα χέρια, το πρόσωπο, την πλάτη και το μπούστο, ως συνέπεια της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο. Είναι καλοήθεις δερματικές βλάβες, ακίνδυνες για την υγεία. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία καθώς είναι ενοχλητικές αισθητικά.

kilides for article

Τελευταία, παρά το γεγονός, ότι οι κηλίδες είναι απόρροια γήρανσης των κυττάρων και εμφανίζονται σε μεγαλύτερες ηλικίες, έχουν πλέον αρχίσει και εμφανίζονται συχνότερα σε αρκετά νεαρότερες ηλικίες. Συνιστάται πρόληψη καθώς θα περιόριζε την εμφάνιση των κηλίδων, ειδικά όταν  υπάρχει προδιάθεση.

Κηλίδες Γεροντικές ή Ηλιακές

Αφορούν δερματικές περιοχές με αυξημένη μελανίνη. Οι γεροντικές ή ηλιακές κηλίδες δεν είναι πανάδες. Σε αντίθεση με το όνομά τους, υπάρχουν περιπτώσεις όπου εκδηλώνονται ακόμα και σε νεαρότερη ηλικία. Η παρουσία τους οφείλεται στην χρόνια έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία και σε κληρονομική προδιάθεση. Με το πέρασμα των χρόνων, παρουσιάζουν αύξηση σε αριθμό και όγκο, και επιδείνωση λόγω του ήλιου. Εκδηλώνονται συχνότερα στο μπούστο, την πλάτη, τα χέρια και το πρόσωπο.

Η σωστή διάγνωση

Οι γεροντικές ή ηλιακές κηλίδες είναι συχνά  καλοήθεις, ακίνδυνες δερματικές βλάβες. Ωστόσο, η έγκυρη διάγνωση από εξειδικευμένο δερματολόγο είναι απαραίτητη προκειμένου να τεθεί η ενδεδειγμένη θεραπεία. Στα δερματολογικά ιατρεία IQ Skin Clinics πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση των κηλίδων αποτελεί η ενδελεχής και εμπεριστατωμένη διάγνωση,  στο πλαίσιο της της φιλοσοφίας μας για ολοκληρωμένη αντιμετώπιση, ώστε να διαπιστωθεί με βεβαιότητα, ότι η χρήση LASER αποτελεί την ενδεικνυόμενη θεραπεία και ότι θα επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

κηλίδες πριν και μετά

Θεραπευτική Αντιμετώπιση

Στις μέρες μας, η χρήση των Δερματολογικών Q-Switched Lasers προσφέρει άριστα αποτελέσματα, με τη μέγιστη ασφάλεια.

Σε αντίθεση με τις “κλασικές” μεθόδους της κρυοχειρουργικής, της διαθερμοπηξίας, της απόξεσης και των παλιού τύπου Lasers που δεν μπορούν να εξαφανίσουν επιλεκτικά τη βλάβη- στόχο, η εξελιγμένη τεχνολογία των Q-Switched Lasers επιτρέπει την επιλεκτική δράση και την εξάλειψη των κηλίδων, αφήνοντας ανέπαφο το γύρω υγιές δέρμα.

Xρησιμοποιούνται συνδυαστικά 3 διαφορετικοί τύποι εξελιγμένων Lasers (Q-Switched Alexandrite 755nm, Q-Switched KTP 2nd Harmοnics 532nm, και Q-Switched Nd: YAG 1064nm ), έτσι ώστε επιλέγοντας- κατά περίπτωση- διαφορετικό μήκος κύματος φωτός, ανάλογα με τον τύπο αλλά και το βάθος εντόπισης της βλάβης, να επιτυγχάνονται τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, ανεξάρτητα από το είδος, την έκταση και την περιοχή εντόπισης των κηλίδων.

Τυχόν παρενέργειες

Η ακίνδυνη δέσμη φωτός των Q-Switched Lasers εκπέμπεται κάθε φορά για απειροελάχιστο χρόνο(δισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου), και απορροφάται αποκλειστικά από τα μελανινοκύτταρα, αφήνοντας άθικτη τη φυσιολογική επιδερμίδα και τον παρακείμενο υγιή ιστό.
Έτσι, η αντιμετώπιση είναι αποτελεσματική και ασφαλής, χωρίς ουλές ή άλλες παρενέργειες.
Με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζονται και οι εκ γενετής κηλίδες (Cafe au lait) και οι φακίδες.

κηλίδες πριν και μετά

 

Cafe au lait κηλίδες

Εμφανίζονται στη γέννηση ή λίγο μετά, και αυξάνονται μέχρι την ηλικία των 20 ετών.
Συχνά, είναι παρούσες σε σύνδρομα όπως von Recklinghausen, Albright, Marfan. Έχουν την τάση να υποτροπιάζουν.
Αντιμετωπίζονται με Q-Switched Lasers, και τα καταλληλότερα μήκη κύματος είναι 532nm και 755nm.

κηλίδες πριν και μετά

Καλοήθεις Μελαγχρωματικές Βλάβες

Διακρίνονται σε επιδερμικές, χοριακές και μικτές.

Επιδερμιδικές

 • Φακίδες
 • Ηλιακές Κηλίδες
 • Εφηλίδες
 • Cafe au lait κηλίδες
 • Σμηγματοροϊκές Υπερκερατώσεις
 • Μελαγχρωματικές Υπερκερατώσεις Επιδερμιδικοί Σπίλοι

Χοριακές

 • Σπίλοι ΟΤΑ
 • Μελανοκυτταρικοί Σπίλοι

Μίκτες

 • Σπίλοι Becker
 • Μέλασμα
 • Μεταφλεγμονώδης ΥπερμελάγχρωσηΔιαβάστε επίσης:
 • Φακίδες
 • Ηλιακές Κηλίδες
 • Κηλίδες Προσώπου & Χεριών Φωτογραφίες

 

κηλίδες πριν και μετά

 

κηλίδες πριν και μετά

 

κηλίδες πριν και μετά

 

κηλίδες πριν και μετά

 

κηλίδες πριν και μετά

 

κηλίδες πριν και μετά

 

κηλίδες πριν και μετά

 

κηλίδες πριν και μετά

 

κηλίδες πριν και μετά

 

κηλίδες πριν και μετά