ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ ΣΤΟ «ΜΠΙΚΙΝΙ»

Off 1

Η αποτρίχωση της ηβικής περιοχής ανοίγει τον δρόμο για μία ιδιαίτερα μεταδοτική ιογενή λοίμωξη του δέρματος, προειδοποιούν Γάλλοι ερευνητές.

Αποτρίχωση στο «μπικίνι»

Η αποτρίχωση στο «μπικίνι» ανοίγει τον δρόμο για μία ιδιαίτερα μεταδοτική ιογενή λοίμωξη του δέρματος, προειδοποιούν Γάλλοι ερευνητές. Μπορεί το περιβόητο “brazilian” και άλλες μορφές αποτρίχωσης της περιοχής των γεννητικών οργάνων να έχουν αποκτήσει πολλούς οπαδούς, ανάμεσά τους γυναίκες αλλά και άντρες, όμως οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι μικροτραυματισμοί της περιοχής από το ξυράφι ή το κερί, ευνοούν τη μετάδοση του ιού της μολυσματικής τερμίνθου (molluscum contagiosum).

Πρόκειται για έναν ιό που συναντάται κυρίως σε παιδιά και ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω κάποιας ασθένειας ή λήψης φαρμάκων. Χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι οι διακριτικές, θολωτές ερυθηματοειδείς βλατίδες. Μεταδίδεται εύκολα μέσω της δερματικής επαφής με έναν ασθενή και σπανιότερα με μολυσμένα αντικείμενα (όπως ρούχα και πετσέτες). Μπορεί όμως να μεταδοθεί και μέσω της σεξουαλικής επαφής και αυτά τα περιστατικά έχουν αυξηθεί ανησυχητικά τα τελευταία χρόνια, όπως επεσήμαναν οι Γάλλοι δερματολόγοι που διεξήγαγαν τη σχετική μελέτη.

Τα στοιχεία τους βασίστηκαν σε 30 πάσχοντες από μολυσματική τέρμινθο στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, οι οποίοι απευθύνθηκαν σε μία ιδιωτική δερματολογική κλινική της Νίκαιας την περίοδο Ιανουάριος 2011-Μάρτιος 2012. Οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν αν η αύξηση της σεξουαλικής μετάδοσης του ιού σχετιζόταν με την αποτρίχωση της εν λόγω περιοχής. Οι 24 από τους ασθενείς ήταν άντρες και οι 6 γυναίκες, με μέση ηλικία τα 29,5 χρόνια. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι εννέα στους δέκα είχαν αφαιρέσει τις τρίχες από την περιοχή των γεννητικών οργάνων, με το 70% να έχει επιλέξει ως μέθοδο αφαίρεσης το ξύρισμα και το υπόλοιπο 30% το κερί ή κάτι ανάλογο.

Καθότι η μολυσματική τέρμινθος μπορεί να εξαπλωθεί σχετικά εύκολα με το ξύσιμο της περιοχής, η αποτρίχωση μπορεί να ευνοήσει τη μετάδοσή της με παρόμοιο τρόπο εξαιτίας των μικροτραυματισμών που προκαλεί στο δέρμα. «Οι λόγοι για την επιλογή αποτρίχωσης των ηβικών τριχών παραμένουν άγνωστοι, αλλά ίσως σχετίζονται με τη διαδικτυακή πορνογραφία, την ενισχυμένη σεξουαλική αίσθηση, την ασυναίσθητη επιθυμία μιας παιδικής εμφάνισης, ή την επιθυμία αποστασιοποίησης από την ζωώδη φύση μας», σχολίασαν οι Γάλλοι δερματολόγοι στη δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση “British Medical Journal”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περσινή χρονιά, ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας είχαν προειδοποιήσει ότι η ενισχυμένη τάση αποτρίχωσης του «μπικίνι» έχει οδηγήσει πενταπλάσιο αριθμό γυναικών να νοσηλευθεί με τραυματισμούς στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Υπάρχει ωστόσο και μία καλή είδηση. Πρόσφατα, Αυστραλοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι η ίδια τάση αποτρίχωσης έχει καταστήσει τις ψείρες του εφηβαίου είδος προς εξαφάνιση!

Σχετικα με τον συντακτη:

Ο Dr. Τζερμιάς εξειδικεύθηκε στην Επεμβατική και LASER Δερματολογία στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική (Ν. Υόρκη, Σαν Ντιέγκο). Είναι πρωτοστάτης στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα, ιδρυτής των πρώτων εξοπλισμένων κέντρων και ενδονοσοκομειακών τμημάτων Επεμβατικής Δερματολογίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD). Ο όρος “Κοσμητική Ιατρική” στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε και επικράτησε μέσω της δικής του δραστηριότητας. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών από το 1996 και για 18 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια είναι Επιστημονικός Διευθυντής των ιατρείων IQ – Intensive Quality Cosmetic Dermatology & Surgery, τα οποία στα “Healthcare Awards 2017” απέσπασαν Βραβείο Καινοτομίας για τις πρωτοποριακές υπηρεσίες τους. Ο Dr. Τζερμιάς κατέχει τον τίτλο Fellow στην παγκοσμίου φήμης Αμερικανική Εταιρία LASER στην Ιατρική και Χειρουργική (ASLMS), που είναι ο ύψιστος τίτλος που μπορεί να λάβει ένας γιατρός. Μεταξύ άλλων, είναι μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Κοσμητικής Δερματολογίας, της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) και της Επαγγελματικής Ένωσης Ελλήνων Δερματολόγων Αφροδισιολόγων (ΕΕΕΔΑ).

Greek Flag

ΑΘΗΝΑ

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49, Αθήνα
Στάση Μετρό "Ευαγγελισμός"
Parking: Polis Park (Σταθμός Ριζάρη)

Τ: 210 72 42 600
    210 72 34 230

English Flag

LONDON

33 Cavendish Square, Marylebone
W1G 0PW

Τ: +44 (0) 20 8144 8494

Greek Flag

ΜΑΡΟΥΣΙ

Λεωφ. Κηφισίας 71, Μαρούσι
Δαχτυλίδι Αττικής Οδού
(Έξοδος 11 "Κηφισίας" - Προς Αθήνα)
15 θέσεις parking
Στάση Προαστιακού "Κηφισίας"

Τ: 210 61 00 900

Greek Flag

ΓΛΥΦΑΔΑ

Λεωφ. Βουλιαγμένης 96

Τ 210 96 06 600

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 6μμ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

tuv certification elitour certification