Η ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΕΦΙΔΡΩΣΗ ΣΤΙΣ ΜΑΣΧΑΛΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΔΕΙΞΗ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΓΙΕΙΣ

Off 1
εφίδρωση

Κάποιοι ιδρώνουν όταν γυμνάζονται. Κάποιοι άλλοι ιδρώνουν υπερβολικά μετά από λίγο περπάτημα. Άραγε η εφίδρωση στις μασχάλες μπορεί να συνδεθεί με την καλή φυσική κατάσταση;

Αν είστε δρομέας μεγάλων αποστάσεων ή μπασκετμπολίστας, είναι φυσιολογικό στη διάρκεια ενός αγώνα να γίνεστε μούσκεμα στον ιδρώτα. Αν όμως ιδρώνετε όταν κάθεστε ή την νύχτα όταν κοιμάστε, τα νέα για τον ιδρώτα σας δεν είναι τα καλύτερα και πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε τον δερματολόγο. Η παραγωγή ιδρώτα στις μασχάλες όταν δεν είστε ενεργοί, κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, δεν είναι φυσιολογική.

“Γιατί ιδρώνω υπερβολικά;” θα αναρωτηθείτε.

Ο ιδρώτας παράγεται από ιδρωτοποιούς αδένες, τους εκκρινείς, που βρίσκονται σε όλο το σώμα μας και καταλήγουν στην επιδερμίδα. Κατά μέσο όρο, στο ανθρώπινο σώμα υπάρχουν συνολικά τέσσερα εκατομμύρια ιδρωτοποιοί αδένες. Οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται στις παλάμες και τα πέλματα, ενώ μόνο το 2% στις μασχάλες. Οι εκκρινείς αδένες ενεργοποιούνται όταν κάνει ζέστη ή σε κατάσταση άγχους. Ο ιδρώτας ρυθμίζεται από το αυτόνομο νευρικό σύστημα, το οποίο σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τον ελέγξουμε.

Μερικοί άνθρωποι ιδρώνουν περισσότερο από τους άλλους. Ίσως 4 με 5 φορές περισσότερο από το κανονικό. Οι πιο κοινές αιτίες της υπερβολικής εφίδρωσης είναι η εμμηνόπαυση, ο διαβήτης, η εγκυμοσύνη, ο υπερθυρεοειδισμός, η φαρμακευτική αγωγή, η κατάχρηση ουσιών και η υπεριδρωσία. Εντοπισμένη ή γενικευμένη, η υπεριδρωσία είναι μία κατάσταση που προκαλείται από την υπερβολική λειτουργία των εκκρινών ιδρωτοποιών αδένων από τα συμπαθητικά νεύρα. Η γενικευμένη υπεριδρωσία είναι σπάνια ενώ η εντοπισμένη είναι κοινή και επηρεάζει κυρίως μασχάλες, παλάμες, πέλματα ή μέτωπο.

Η υπεριδρωσία θα μπορούσε, επίσης, να είναι παρενέργεια από χορήγηση αντικαταθλιπτικών ή φαρμάκων που προβλέπονται για τον θυρεοειδή ή άλλες περιπτώσεις όπως είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης.

Εκτιμάται ότι περίπου 73 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από μασχαλιαία υπεριδρωσία, η οποία έχει επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής τους. Υπάρχουν άτομα που αποκλείονται από ορισμένες μορφές εργασίας, επειδή ο ιδρώτας στα ρούχα τους είναι ορατός.

“ Η εφίδρωση στις μασχάλες είναι ένδειξη ότι είμαι υγιής;”

Φυσικά όχι, καθώς υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που καθορίζουν πόσο πρέπει να ιδρώνετε. Η εξωτερική θερμοκρασία και το επίπεδο υγρασίας, για παράδειγμα, επηρεάζουν την ποσότητα του ιδρώτα και τη διάρκεια που πρέπει να παραμένει δροσερό το σώμα. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι, το αν ιδρώνετε λίγο ή πολύ, σημαίνει πολλά για την υγεία σας.

Επειδή τα αίτια της μασχαλιαίας υπεριδρωσίας συχνά δεν είναι αναγνωρίσιμα, καθώς συνδέεται άμεσα με διάφορες παθήσεις και ενδοκρινικές δυσλειτουργίες, τα άτομα που ιδρώνουν όλη την ώρα, μέρα και νύχτα, θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτούν τον δερματολόγο.

Επιπλέον, αν και έχετε ακούσει πολλά, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν ισχύουν τα περί αποτοξίνωσης μέσω του ιδρώτα, καθώς η εφίδρωση δεν βοηθάει να απαλλαγεί το σώμα από τις “τοξίνες”. Δεν υπάρχει περίπτωση να διώξετε μέσω του ιδρώτα το “βρώμικο” που μπορεί να φάγατε! Δεν υπάρχει απολύτως κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει αυτό το γεγονός.

Σχετικα με τον συντακτη:

Ο Dr. Τζερμιάς εξειδικεύθηκε στην Επεμβατική και LASER Δερματολογία στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική (Ν. Υόρκη, Σαν Ντιέγκο). Είναι πρωτοστάτης στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα, ιδρυτής των πρώτων εξοπλισμένων κέντρων και ενδονοσοκομειακών τμημάτων Επεμβατικής Δερματολογίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD). Ο όρος “Κοσμητική Ιατρική” στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε και επικράτησε μέσω της δικής του δραστηριότητας. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών από το 1996 και για 18 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια είναι Επιστημονικός Διευθυντής των ιατρείων IQ – Intensive Quality Cosmetic Dermatology & Surgery, τα οποία στα “Healthcare Awards 2017” απέσπασαν Βραβείο Καινοτομίας για τις πρωτοποριακές υπηρεσίες τους. Ο Dr. Τζερμιάς κατέχει τον τίτλο Fellow στην παγκοσμίου φήμης Αμερικανική Εταιρία LASER στην Ιατρική και Χειρουργική (ASLMS), που είναι ο ύψιστος τίτλος που μπορεί να λάβει ένας γιατρός. Μεταξύ άλλων, είναι μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Κοσμητικής Δερματολογίας, της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) και της Επαγγελματικής Ένωσης Ελλήνων Δερματολόγων Αφροδισιολόγων (ΕΕΕΔΑ).

Greek Flag

ΑΘΗΝΑ

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49, Αθήνα
Στάση Μετρό "Ευαγγελισμός"
Parking: Polis Park (Σταθμός Ριζάρη)

Τ: 210 72 42 600
    210 72 34 230

English Flag

LONDON

33 Cavendish Square, Marylebone
W1G 0PW

Τ: +44 (0) 20 8144 8494

Greek Flag

ΜΑΡΟΥΣΙ

Λεωφ. Κηφισίας 71, Μαρούσι
Δαχτυλίδι Αττικής Οδού
(Έξοδος 11 "Κηφισίας" - Προς Αθήνα)
15 θέσεις parking
Στάση Προαστιακού "Κηφισίας"

Τ: 210 61 00 900

Greek Flag

ΓΛΥΦΑΔΑ

Λεωφ. Βουλιαγμένης 96

Τ 210 96 06 600

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 6μμ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

tuv certification elitour certification