Η ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΑΚΜΗΣ

Off 1

Νέα δεδομένα για την εφαρμογή της Φωτοδυναμικής θεραπείας

DYO 1 page

H ακμή είναι μια πολύ συχνή δερματολογική πάθηση που ταλαιπωρεί τόσο τους εφήβους όσο και τους ενήλικες άνδρες και γυναίκες και έχει σημαντικότατο ψυχολογικό και κοινωνικό αντίκτυπο, καθώς τα σημάδια της είναι εμφανή συνήθως στο πρόσωπο. Γεγονός είναι επίσης ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακμής δεν είναι εύκολη υπόθεση και συνεχίζει να αποτελεί πρόκληση για τους δερματολόγους σε όλο τον κόσμο.

Οι στρατηγικές ελέγχου και θεραπείας της μέτριας έως σοβαρής ακμής είναι πολυάριθμες και διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους, από απλά τοπικά εφαρμοζόμενα σκευάσματα μέχρι αντιβιοτικά χορηγούμενα από το στόμα ή ισχυρά ρετινοειδή φάρμακα. Εδώ και πολλές δεκαετίες εφαρμόζονται ευρέως με ποικίλους βαθμούς επιτυχίας, κάτι που είναι αδιαμφισβήτητο, καθώς το πρόβλημα της ακμής δεν έχει επιλυθεί αποτελεσματικά.

Εκτός αυτού έχει αποδειχθεί ότι πολλά από τα φαρμακευτικά σκευάσματα προκαλούν διάφορες παρενέργειες ή ακόμα και ανάπτυξη αντίστασης του οργανισμού σε αυτά, κάτι που τα καθιστά αναποτελεσματικά. Τέλος, υπάρχει μεγάλος αριθμός ανθρώπων που για διάφορους λόγους δεν μπορούν να λάβουν φάρμακα από το στόμα, αλλά και άνθρωποι που δεν επιθυμούν να χρησιμοποιούν συστηματικά φαρμακευτική αγωγή.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι γυναίκες που είναι ή επιθυμούν να μείνουν έγκυες, άνθρωποι που δεν δείχνουν ανοχή στα από του στόματος χορηγούμενα φάρμακα, δεν ανέχονται την ξηρότητα στα χείλη ή τα μάτια, καθώς και άνθρωποι με διάφορες ηπατικές και νεφρολογικές παθήσεις.

Επίσης άνθρωποι που γυμνάζονται εντατικά ή είναι αθλητές, αιμοδότες, ασθενείς με δυσλιπιδαιμία, ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη ή εμφανίζουν συχνά ρινορραγίες. Τέλος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παιδιά και εφήβους ώστε να αποφευχθεί η λήψη φαρμάκων από το στόμα.

Όλοι αυτοί οι λόγοι, σε συνδυασμό με την επιτακτική ανάγκη αποτελεσματικής αντιμετώπισης της ακμής τόσο στους εφήβους όσο και στους ενήλικες, οδήγησαν στη διερεύνηση νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων. Η φωτοδυναμική θεραπεία έρχεται να δώσει τη λύση σε αυτά τα ζητήματα.

 

Πώς δρα η φωτοδυναμική θεραπεία;

Για την επίτευξη κλινικού αποτελέσματος με τη συγκεκριμένη μέθοδο θεραπείας απαιτούνται τρία βασικά στοιχεία, ώστε να ξεκινήσει και να διατηρηθεί η αποτελεσματικότητα της προκαλούμενης από τη φωτοδυναμική θεραπεία αντίδρασης:

  • Ειδικοί φωτοευαισθητοποιοί παράγοντες στην κατάλληλη συγκέντρωση και επιλεκτική κατανομή στις ανατομικές περιοχές
  • Μήκη κύματος του φωτός που απορροφώνται επιλεκτικά από συγκεκριμένους φωτοευαισθητοποιητές
  • Επαρκής συγκέντρωση μοριακού οξυγόνου στους ιστούς όπου εφαρμόζεται η φωτοδυναμική θεραπεία σε όλη τη διάρκεια της εφαρμογής.

 

Σε μια μελέτη που μόλις δημοσιεύτηκε, το συμπέρασμα που προέκυψε είναι ότι η φωτοδυναμική θεραπεία αποτελεί ασφαλή και αποτελεσματική εναλλακτική θεραπευτική στρατηγική για τον έλεγχο των κλινικών εκδηλώσεων της μέτριας έως σοβαρής κοινής ακμής (Tzermias & Marini, 2015). Οι ερευνητές υπογραμμίζουν, επίσης, τη σημασία ελέγχου του φθορισμού στην επιφάνεια του δέρματος πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εφαρμογή της φωτοδυναμικής θεραπείας.

Το συγκεκριμένο πρωτόκολλο αποτελεί μια οργανωμένη στρατηγική διαδοχικής εφαρμογής της θεραπείας. Ουσιαστικά, η εναλλακτική εφαρμογή μπλε και κόκκινου φωτός οδηγεί σε προοδευτική διείσδυση του φωτός για περισσότερο ομοιόμορφη στόχευση των ιστών σε πολλαπλές στοιβάδες του δέρματος, ενισχύοντας παράλληλα την επίδραση της φωτοδυναμικής θεραπείας. Σημαντικό είναι να σημειωθεί επίσης ότι η θεραπεία έγινε καλά ανεκτή από τους ασθενείς.

Επομένως, η φωτοδυναμική θεραπεία με τοπική εφαρμογή φωτοευαισθητοποιητή και συνδυαστική εφαρμογή μπλε και κόκκινου φωτός μπορεί να θεωρηθεί ως ασφαλής και αποτελεσματική θεραπευτική στρατηγική για την αντιμετώπιση της ακμής για όλους τους ανθρώπους, χαρίζοντας στο δέρμα υγεία, ομοιόμορφη υφή και λάμψη.

Εάν είσαι και εσύ ένας από τους πολλούς ανθρώπους με ακμή που έχουν κουραστεί να πηγαίνουν από δερματολόγο σε δερματολόγο αναζητώντας αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση της ακμής χωρίς αποτέλεσμα, η φωτοδυναμική θεραπεία μπορεί να σου χαρίσει τελικά ένα καθαρό και υγιές πρόσωπο χωρίς σπυράκια και ουλές σε οικονομικά προσιτή τιμή.

Σχετικα με τον συντακτη:

Ο Dr. Τζερμιάς εξειδικεύθηκε στην Επεμβατική και LASER Δερματολογία στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική (Ν. Υόρκη, Σαν Ντιέγκο). Είναι πρωτοστάτης στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα, ιδρυτής των πρώτων εξοπλισμένων κέντρων και ενδονοσοκομειακών τμημάτων Επεμβατικής Δερματολογίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD). Ο όρος “Κοσμητική Ιατρική” στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε και επικράτησε μέσω της δικής του δραστηριότητας. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών από το 1996 και για 18 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια είναι Επιστημονικός Διευθυντής των ιατρείων IQ – Intensive Quality Cosmetic Dermatology & Surgery, τα οποία στα “Healthcare Awards 2017” απέσπασαν Βραβείο Καινοτομίας για τις πρωτοποριακές υπηρεσίες τους. Ο Dr. Τζερμιάς κατέχει τον τίτλο Fellow στην παγκοσμίου φήμης Αμερικανική Εταιρία LASER στην Ιατρική και Χειρουργική (ASLMS), που είναι ο ύψιστος τίτλος που μπορεί να λάβει ένας γιατρός. Μεταξύ άλλων, είναι μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Κοσμητικής Δερματολογίας, της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) και της Επαγγελματικής Ένωσης Ελλήνων Δερματολόγων Αφροδισιολόγων (ΕΕΕΔΑ).

Greek Flag

ΑΘΗΝΑ

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49, Αθήνα
Στάση Μετρό "Ευαγγελισμός"
Parking: Polis Park (Σταθμός Ριζάρη)

Τ: 210 72 42 600
    210 72 34 230

English Flag

LONDON

33 Cavendish Square, Marylebone
W1G 0PW

Τ: +44 (0) 20 8144 8494

Greek Flag

ΜΑΡΟΥΣΙ

Λεωφ. Κηφισίας 71, Μαρούσι
Δαχτυλίδι Αττικής Οδού
(Έξοδος 11 "Κηφισίας" - Προς Αθήνα)
15 θέσεις parking
Στάση Προαστιακού "Κηφισίας"

Τ: 210 61 00 900

Greek Flag

ΓΛΥΦΑΔΑ

Λεωφ. Βουλιαγμένης 96

Τ 210 96 06 600

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 6μμ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

tuv certification elitour certification