ΕΥΡΥΑΓΓΕΙΕΣ

Κοιτάζοντας το πρόσωπό σας στον καθρέφτη, το μάτι σας πέφτει διαρκώς σε αυτά τα μικρά «σπασμένα» αγγεία που σας χαλάνε τη διάθεση; Οι ευρυαγγείες του προσώπου είναι συνηθέστατες και αν αυτό δεν σας παρηγορεί, τότε σίγουρα θα σας παρηγορήσει το γεγονός ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν ριζικά!

ευρυαγγείες

Η συχνότητά τους είναι 2-3 φορές μεγαλύτερη στις γυναίκες

Αν και συνήθως είναι λίγα, μικρής διαμέτρου και ασυμπτωματικά, τα «σπασμένα» αγγεία του προσώπου καταφέρνουν να πλήττουν την αυτοπεποίθηση. Οι τελαγγειεκτασίες, όπως είναι ο ιατρικός όρος για τις ευρυαγγείες, παρατηρούνται και στα δύο φύλα, με μία σαφή προτίμηση στο γυναικείο. Είναι ουσιαστικά πολύ μικρά διευρυμένα τριχοειδή αγγεία στο δέρμα, ορατά με γυμνό μάτι. Τα επιφανειακά αυτά αγγεία έχουν διάμετρο συνήθως 0,1 έως 1 χιλιοστό και αντιπροσωπεύουν διατεταμένα φλεβίδια, τριχοειδή ή αρτηριόλια. Εντοπίζονται ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα και το χρώμα τους είναι συνήθως κόκκινο, μπλε ή ιώδες. Ανάλογα με τον τρόπο που εμφανίζονται, χαρακτηρίζονται ως διάχυτες, γραμμοειδείς (απλές), αραχνοειδείς (ή αστεροειδείς ή δενδροειδείς), στικτές και βλατιδώδεις βλάβες.

Στο πρόσωπο εντοπίζονται κυρίως στις κεντρικές και πλάγιες περιοχές, δηλαδή κάτω από τα βλέφαρα, στα μάγουλα, γύρω από την περιοχή της μύτης, αλλά και στο πηγούνι. Σε αντίθεση με τις ευρυαγγείες στα πόδια, οι ευρυαγγείες στο πρόσωπο σπάνια οφείλονται σε ανεπαρκή φλεβική κυκλοφορία. Η διάταση αυτών των φλεβών πιστεύεται ότι οφείλεται στη διάσπαση του κολλαγόνου, που αποτελεί το βασικό δομικό υλικό των τοιχωμάτων των αγγείων, οδηγώντας σε λέπτυνση αυτών και εξάπλωσή τους.

Πού οφείλονται

Καταλυτικό ρόλο για την εμφάνισή τους παίζει η υπέρμετρη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, ειδικά σε ό,τι αφορά τις ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες. Η υπέρυθρη ακτινοβολία (UV) προκαλεί πρόωρη φωτογήρανση, που έχει σαν αποτέλεσμα την εξασθένιση της υποστηρικτικής δομής των αγγείων.

Οι ευρυαγγείες όμως μπορεί να οφείλονται και σε κληρονομική προδιάθεση, νοσήματα του κολλαγόνου, στη ροδόχρου νόσο, τη συστηματική χρήση κορτικοστεροειδών (τοπική ή από το στόμα), τις ορμονικές αλλαγές που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια της εφηβείας, της εγκυμοσύνης, της εμμηνόπαυσης ή της λήψης οιστρογονοθεραπείας, την ποικιλοδερμία του “Civatte”, αλλά και σε αυτοάνοσα νοσήματα όπως τον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο. Είναι πιθανό ακόμα να ευθύνεται και κάποιο μηχανικό τραύμα, όπως για παράδειγμα το «βίαιο» τράβηγμα των τριχών σε περίπτωση αποτρίχωσης με κερί, τσιμπιδάκι ή κλωστή.

Τα συμπτώματα

Οι ευρυαγγείες στο πρόσωπο είναι συνήθως ασυμπτωματικές. Σπανίως, μπορεί να επιφέρουν αίσθημα καύσου, ενώ σχεδόν ποτέ δεν απειλούν την υγεία. Ωστόσο, επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την αυτοπεποίθηση και, εάν δεν αντιμετωπιστούν, έχουν την τάση να χειροτερεύουν με την πάροδο του χρόνου.

Πώς να απαλλαγείτε

Αν έχετε ήδη επιχειρήσει να απαλλαγείτε από τις ευρυαγγείες του προσώπου χρησιμοποιώντας ειδικές κρέμες, πιθανότατα θα έχετε απογοητευτεί, καθώς τα σκευάσματα αυτά που συνήθως είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, δρουν μονάχα στην επιφάνεια του δέρματος και όχι στη ρίζα του προβλήματος. Την ίδια στιγμή, παρελθόν αποτελεί και η μέθοδος της μικροδιαθερμοπηξίας ή ηλεκτροκαυτηρίασης, που χρησιμοποιούταν την περασμένη δεκαετία, καθώς προσέφερε φτωχά αποτελέσματα και συχνά άφηνε μόνιμα σημάδια στο πρόσωπο.

laser-eyryaggeies

Πλέον, η θεραπεία των ευρυαγγειών στο πρόσωπο γίνεται αποκλειστικά με εξελιγμένα Laser, που λειτουργούν βάσει της επιλεκτικής φωτοθερμόλυσης, όπως το Παλμικό Laser Χρωστικής (Long Pulse Pulsed Dye Laser), το KTP 532nm και το Long Pulse Nd:Yag, και εξασφαλίζουν την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους. Πρόκειται για πηγές φωτός που εξουδετερώνουν τόσο τις λεπτές, αραχνοειδείς ευρυαγγείες, όσο και τις ανθεκτικότερες, βαθύτερες, πλατύτερες και παχύτερου τοιχώματος ευρυαγγείες.
Η υψηλή αποτελεσματικότητα και η εξαιρετική ασφάλεια της θεραπείας οφείλεται στο ότι διενεργείται επιλεκτική εξάλειψη των διευρυμένων αγγείων, ενώ παραμένει άθικτο το γύρω φυσιολογικό δέρμα (επιλεκτική φωτοθερμόλυση) και αυτό γιατί τα αγγεία εκτίθενται μόλις μισό χιλιοστό του δευτερολέπτου στην ακτινοβολία. Χρόνος ικανός για να τα «εξαφανίσει», αλλά αρκετά μικρός για να καταστρέψει το γύρω φυσιολογικό δέρμα.

Τα κυριότερα πλεονεκτήματα της θεραπείας με Laser είναι:

  • Η θεραπεία είναι μη διεισδυτική και επομένως δεν αφήνει τομές ή ουλές.
  • Είναι κατάλληλη για κάθε τύπο δέρματος.
  • Δεν εισάγονται ξένες ουσίες στον οργανισμό, γιατί η όλη θεραπεία εφαρμόζεται στην επιφάνεια του δέρματος.
  • Δεν χρησιμοποιούνται βελόνες, δεν παρακεντάται το δέρμα κι έτσι, χωρίς αιμορραγία, ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος μόλυνσης.
  • Δεν χρειάζεται τοπική αναισθησία ή χορήγηση άλλων φαρμάκων ενάντια στον πόνο.
  • Οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν άμεσα στις καθημερινές τους δραστηριότητες.
  • Αρκούν 1-3 συνεδρίες για να αντιμετωπιστεί ριζικά το πρόβλημα.

 

1-eyryaggeies-prin-meta

11-eyryaggeies-prin-meta

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες αποτελεσμάτων εδώ.

Μάθετε επίσης για τις Ευρυαγγείες στα Πόδια

Σχετικα με τον συντακτη:

Ο Dr. Τζερμιάς εξειδικεύθηκε στην Επεμβατική και LASER Δερματολογία στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική (Ν. Υόρκη, Σαν Ντιέγκο). Είναι πρωτοστάτης στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα, ιδρυτής των πρώτων εξοπλισμένων κέντρων και ενδονοσοκομειακών τμημάτων Επεμβατικής Δερματολογίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD). Ο όρος “Κοσμητική Ιατρική” στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε και επικράτησε μέσω της δικής του δραστηριότητας. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών από το 1996 και για 18 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια είναι Επιστημονικός Διευθυντής των ιατρείων IQ – Intensive Quality Cosmetic Dermatology & Surgery, τα οποία στα “Healthcare Awards 2017” απέσπασαν Βραβείο Καινοτομίας για τις πρωτοποριακές υπηρεσίες τους. Ο Dr. Τζερμιάς κατέχει τον τίτλο Fellow στην παγκοσμίου φήμης Αμερικανική Εταιρία LASER στην Ιατρική και Χειρουργική (ASLMS), που είναι ο ύψιστος τίτλος που μπορεί να λάβει ένας γιατρός. Μεταξύ άλλων, είναι μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Κοσμητικής Δερματολογίας, της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) και της Επαγγελματικής Ένωσης Ελλήνων Δερματολόγων Αφροδισιολόγων (ΕΕΕΔΑ).

Greek Flag

ΑΘΗΝΑ

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49, Αθήνα
Στάση Μετρό "Ευαγγελισμός"
Parking: Polis Park (Σταθμός Ριζάρη)

Τ: 210 72 42 600
    210 72 34 230

English Flag

LONDON

33 Cavendish Square, Marylebone
W1G 0PW

Τ: +44 (0) 20 8144 8494

Greek Flag

ΜΑΡΟΥΣΙ

Λεωφ. Κηφισίας 71, Μαρούσι
Δαχτυλίδι Αττικής Οδού
(Έξοδος 11 "Κηφισίας" - Προς Αθήνα)
15 θέσεις parking
Στάση Προαστιακού "Κηφισίας"

Τ: 210 61 00 900

Greek Flag

ΓΛΥΦΑΔΑ

Λεωφ. Βουλιαγμένης 96

Τ 210 96 06 600

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 6μμ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

tuv certification elitour certification