ΕΥΡΥΑΓΓΕΙΕΣ

Κοιτάζοντας το πρόσωπό σας στον καθρέφτη, το μάτι σας πέφτει διαρκώς σε αυτά τα μικρά «σπασμένα» αγγεία που σας χαλάνε τη διάθεση; Οι ευρυαγγείες του προσώπου είναι συνηθέστατες και αν αυτό δεν σας παρηγορεί, τότε σίγουρα θα σας παρηγορήσει το γεγονός ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν ριζικά!

ευρυαγγείες

Η συχνότητά τους είναι 2-3 φορές μεγαλύτερη στις γυναίκες

Τα λεγόμενα “σπασμένα” αγγεία στο πρόσωπο, αν και συνήθως είναι λίγα, μικρής διαμέτρου και ασυμπτωματικά, καταφέρνουν να πλήττουν την αυτοπεποίθηση. Οι τελαγγειεκτασίες, όπως είναι ο ιατρικός όρος για τις ευρυαγγείες, παρατηρούνται και στα δύο φύλα, με μία σαφή προτίμηση στο γυναικείο. Είναι ουσιαστικά πολύ μικρά διευρυμένα τριχοειδή αγγεία στο δέρμα, ορατά με γυμνό μάτι. Τα επιφανειακά αυτά αγγεία έχουν διάμετρο συνήθως 0,1 έως 1 χιλιοστό και αντιπροσωπεύουν διατεταμένα φλεβίδια, τριχοειδή ή αρτηριόλια. Εντοπίζονται ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα και το χρώμα τους είναι συνήθως κόκκινο, μπλε ή ιώδες. Ανάλογα με τον τρόπο που εμφανίζονται, χαρακτηρίζονται ως διάχυτες, γραμμοειδείς (απλές), αραχνοειδείς (ή αστεροειδείς ή δενδροειδείς), στικτές και βλατιδώδεις βλάβες.

Στο πρόσωπο εντοπίζονται κυρίως στις κεντρικές και πλάγιες περιοχές, δηλαδή κάτω από τα βλέφαρα, στα μάγουλα, το πηγούνι αλλά και γύρω από την περιοχή της μύτης. Σε αντίθεση με τις ευρυαγγείες στα πόδια, οι ευρυαγγείες στο πρόσωπο σπάνια οφείλονται σε ανεπαρκή φλεβική κυκλοφορία. Η διάταση των εν λόγω φλεβών πιθανόν να προκαλείται λόγω της διάσπασης του κολλαγόνου, που αποτελεί το βασικό δομικό υλικό των τοιχωμάτων των αγγείων, οδηγώντας σε λέπτυνση αυτών και εξάπλωσή τους.

Πού οφείλονται

Καταλυτικό ρόλο για την εμφάνισή τους παίζει η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, κυρίως όταν αφορά επιδερμίδες με ανοιχτή απόχρωση δέρματος. Η υποστηρικτική δομή των αγγείων εξασθενεί εξαιτίας της πρόωρης φωτογήρανσης, αποτέλεσμα της υπέρυθρης ακτινοβολίας (UV).

Οι ευρυαγγείες όμως μπορεί να οφείλονται και σε κληρονομική προδιάθεση, νοσήματα του κολλαγόνου, στη ροδόχρου νόσο, τη συστηματική χρήση κορτικοστεροειδών (τοπική ή από το στόμα), τις ορμονικές αλλαγές που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια της εφηβείας, της εγκυμοσύνης, της εμμηνόπαυσης ή της λήψης οιστρογονοθεραπείας, την ποικιλοδερμία του “Civatte”, αλλά και σε αυτοάνοσα νοσήματα όπως τον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο. Είναι πιθανό ακόμα να ευθύνεται και κάποιο μηχανικό τραύμα, όπως για παράδειγμα το «βίαιο» τράβηγμα των τριχών σε περίπτωση αποτρίχωσης με κερί, τσιμπιδάκι ή κλωστή.

Τα συμπτώματα

Οι ευρυαγγείες στο πρόσωπο είναι συνήθως ασυμπτωματικές. Σπανίως, μπορεί να επιφέρουν αίσθημα καύσου, ενώ σχεδόν ποτέ δεν απειλούν την υγεία. Ωστόσο, επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την αυτοπεποίθηση και, εάν δεν αντιμετωπιστούν, έχουν την τάση να χειροτερεύουν με την πάροδο του χρόνου.

Πώς να απαλλαγείτε

Αν έχετε ήδη επιχειρήσει να απαλλαγείτε από τις ευρυαγγείες του προσώπου χρησιμοποιώντας ειδικές κρέμες, πιθανότατα θα έχετε απογοητευτεί, καθώς τα σκευάσματα αυτά που συνήθως είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, δρουν μονάχα στην επιδερμίδα και όχι στη ρίζα του προβλήματος. Την ίδια στιγμή, παρελθόν αποτελεί και η μέθοδος της μικροδιαθερμοπηξίας ή ηλεκτροκαυτηρίασης, που χρησιμοποιούταν την περασμένη δεκαετία, καθώς όχι μόνο προσέφερε φτωχά αποτελέσματα αλλά συχνά μετά το πέρας αυτής παρατηρούνταν μόνιμα σημάδια.laser-eyryaggeies

Πλέον, η θεραπεία των ευρυαγγειών στο πρόσωπο πραγματοποιείται αποκλειστικά με Laser τελευταίας τεχνολογίας, που λειτουργούν βάσει της επιλεκτικής φωτοθερμόλυσης, όπως το Παλμικό Laser Χρωστικής (Long Pulse Pulsed Dye Laser), το KTP 532nm και το Long Pulse Nd:Yag, και εξασφαλίζουν την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους. Πρόκειται για πηγές φωτός που εξουδετερώνουν τόσο τις λεπτές, αραχνοειδείς ευρυαγγείες, όσο και τις ανθεκτικότερες, βαθύτερες, πλατύτερες και παχύτερου τοιχώματος ευρυαγγείες.
Η υψηλή ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της θεραπείας οφείλονται στην αρχή της επιλεκτικής φωτοθερμόλυσης, η οποία επιτρέπει στο laser να εξαλείφει επιλεκτικά τα διευρυμένα αγγεία χωρίς να τραυματίζονται οι γύρω περιοχές. Ο χρόνος στον οποίο εκτίθενται τα αγγεία είναι 0,5χιλ. του δευτερολέπτου, αρκετός μεν για να «εξαλείψει» τα εν λόγω αγγεία, σημαντικά λίγος δε για να προκαλέσει ζημιά στο παρακείμενο δέρμα.

Συμπληρώστε το Ατομικό Ιστορικό για Θεραπείας Ευρυαγγειών Προσώπου-Λαιμού-Μπούστου

Τα κυριότερα πλεονεκτήματα της θεραπείας με Laser είναι:

  • Η θεραπεία είναι μη διεισδυτική και επομένως δεν αφήνει τομές ή ουλές.
  • Είναι κατάλληλη για κάθε τύπο δέρματος.
  • Δεν εισάγονται ξένες ουσίες στον οργανισμό, γιατί η όλη θεραπεία εφαρμόζεται στην επιφάνεια του δέρματος.
  • Δεν χρησιμοποιούνται βελόνες, δεν παρακεντάται το δέρμα κι έτσι, χωρίς αιμορραγία, ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος μόλυνσης.
  • Δεν χρειάζεται τοπική αναισθησία ή χορήγηση άλλων φαρμάκων ενάντια στον πόνο.
  • Οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν άμεσα στις καθημερινές τους δραστηριότητες.
  • Αρκούν 1-3 συνεδρίες για να αντιμετωπιστεί ριζικά το πρόβλημα.

1-eyryaggeies-prin-meta

11-eyryaggeies-prin-meta

Προγραμματίστε σήμερα το ραντεβού σας

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες αποτελεσμάτων εδώ.

Μάθετε επίσης για τις Ευρυαγγείες στα Πόδια