ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΦΩΤΟΘΕΡΜΟΛΥΣΗ, Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗΣ

Κατά την τελευταία τριετία η επιλεκτική φωτοθερμόλυση εφαρμόστηκε στη δημιουργία νέων εξελιγμένων LASER στο πεδίο της αποτρίχωσης.

φωτοθερμολυση featured

Η εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στη δερματολογία, από δεκαετίας, επέτρεψε την αντιμετώπιση δερματολογικών παθήσεων και καταστάσεων που στο παρελθόν ήταν δύσκολο έως αδύνατο να αντιμετωπιστούν (π.χ. αιμαγγειώματα, ευρυαγγείες, κηλίδες, τατουάζ, ουλές, ρυτίδες κλπ.).

Τα εξελιγμένα LASER στηρίζονται στη θεωρία της επιλεκτικής φωτοθερμόλυσης, σύμφωνα με την οποία είναι δυνατή η επιλεκτική εξάλειψη του κάθε φορά στόχου (π.χ. αγγεία ή τριχικοί θύλακοι), ενώ ταυτόχρονα παραμένει άθικτη η φυσιολογική επιδερμίδα και το χόριο, αποφεύγοντας έτσι τις παρενέργειες.

Κατά την τελευταία τριετία η επιλεκτική φωτοθερμόλυση εφαρμόστηκε στη δημιουργία νέων εξελιγμένων LASER στο πεδίο της αποτρίχωσης.
Η αποτελεσματικότητά τους συνίσταται στην καταστροφή δύο κύριων στόχων- στοιχείων του τριχικού θύλακα, υπεύθυνων για την ανάπτυξη της τρίχας:

  1. Ο βολβός και η θηλή, σε βάθος 2-7mm,
  2. To “bulge”, σε βάθος 1 -1,5mm.

Το κρίσιμο σημείο είναι το ότι η μελανίνη συνυπάρχει στον τριχικό θύλακα αλλά και στην επιδερμίδα.
Το χρωμοφόρο στοιχείο στον τριχικό θύλακα, είναι πρωτευόντως η μελανίνη η οποία αφού απορροφήσει τη φωτεινή δέσμη, η ενέργεια μετατρέπεται σε θερμική και καταστρέφεται ο τριχικός θύλακας (επιλεκτική φωτοθερμόλυση).
Η μελανίνη όμως που συνυπάρχει στην επιδερμίδα, ιδιαίτερα στα μεσογειακού τύπου δέρματα, θα πρέπει να παραμένει απρόσβλητη (θερμοκινητική επιλεκτικότητα).

 Οι αναγκαίες και ικανοί παράμετροι είναι:laser-αποτριχωση-pmi-banner

  1.  Μήκος Κύματος Φωτός: Κατάλληλο ώστε η φωτεινή δέσμη να απορροφάται πρωτευόντως από το χρωμοφόρο στοιχείο (μελανίνη) του στόχου (τριχικός θύλακας) στο απαιτούμενο βάθος διεισδύσεως. Το μήκος κύματος φωτός, οφείλει να είναι επιμηκέστερο των 600nm και βραχύτερο των 1.100nm. To Ruby Laser στα 694nm είναι μεν κατάλληλο, όμως το Alexandrite Laser στα 755nm διεισδύει βαθύτερα.
  2.  Διάρκεια Παλμού: Η διάρκεια παλμού πρέπει να είναι ίση ή μικρότερη του χρόνου θερμικής ανάπαυλας του τριχικού θυλάκου (40-100msec), ώστε να τον καταστρέφει και ταυτοχρόνως πολύ μεγαλύτερη του χρόνου θερμικής ανάπαυλας της επιδερμίδας (1-3msec), ώστε να την αφήνει άθικτη.
  3.  Ενεργειακή Πυκνότητα: Υψηλή ώστε να προκαλείται αμετάκλητη καταστροφή του στόχου. Επίπεδα υψηλότερα των 25 J/cm2, εφόσον κρίνονται αναγκαία, απαιτούν ενεργητικούς ψυκτικούς παράγοντες, όπως ψυκτικές συσκευές επαφής (contact cooling) ή κρυογόνα αέρια (sprayed cryogen).
  4. Οι παθητικοί ψυκτικοί παράγοντες, όπως η ψυκτική γέλη (gel), παρέχουν επαρκή προστασία σε χαμηλότερα επίπεδα ενεργειακής πυκνότητας,
  5.  Μέγεθος Δέσμης Φωτός: Αρκετά μεγάλη έτσι ώστε αφενός να διεισδύει σε ικανοποιητικό βάθος και αφετέρου να καλύπτει το δυνατόν μεγαλύτερη έκταση.

Ο ιδανικός συνδυασμός των ανωτέρω παραμέτρων εξασφαλίζει αποτρίχωση με υψηλή αποτελεσματικότητα και εξαιρετική ασφάλεια, τόσο στα ανοιχτόχρωμα όσο και στα μεσογειακού τύπου δέρματα, αρκεί η τριχοφυΐα να είναι σκουρόχρωμη. Μόνο οι τριχικοί θύλακοι οι ευρισκόμενοι στην αναγενή φάση είναι καταστρέψιμοι και άρα απαιτούνται επαναλαμβανόμενες συνεδρίες.

Τα μεσοδιαστήματα μεταξύ των συνεδριών δεν είναι σταθερά αλλά εξαρτώμενα από τη διάρκεια του κύκλου της τρίχας κατά περιοχή και κατά άτομο.
Στις απόλυτες αντενδείξεις της LASER αποτρίχωσης, περιλαμβάνονται: το πρόσφατα ηλιομαυρισμένο δέρμα, η λήψη φωτοευαισθητοποιών φαρμάκων, η φωτοευαισθησία στο χρησιμοποιούμενο μήκος κύματος φωτός, η ύπαρξη επιληπτικών κρίσεων που προκαλούνται από φως κλπ.
Στις σχετικές αντενδείξεις περιλαμβάνονται: ιστορικό χηλοειδών, εγκυμοσύνη, πρόσφατη λήψη ρετινοειδών.

Σχετικα με τον συντακτη:

Ο Dr. Τζερμιάς εξειδικεύθηκε στην Επεμβατική και LASER Δερματολογία στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική (Ν. Υόρκη, Σαν Ντιέγκο). Είναι πρωτοστάτης στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα, ιδρυτής των πρώτων εξοπλισμένων κέντρων και ενδονοσοκομειακών τμημάτων Επεμβατικής Δερματολογίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD). Ο όρος “Κοσμητική Ιατρική” στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε και επικράτησε μέσω της δικής του δραστηριότητας. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών από το 1996 και για 18 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια είναι Επιστημονικός Διευθυντής των ιατρείων IQ – Intensive Quality Cosmetic Dermatology & Surgery, τα οποία στα “Healthcare Awards 2017” απέσπασαν Βραβείο Καινοτομίας για τις πρωτοποριακές υπηρεσίες τους. Ο Dr. Τζερμιάς κατέχει τον τίτλο Fellow στην παγκοσμίου φήμης Αμερικανική Εταιρία LASER στην Ιατρική και Χειρουργική (ASLMS), που είναι ο ύψιστος τίτλος που μπορεί να λάβει ένας γιατρός. Μεταξύ άλλων, είναι μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Κοσμητικής Δερματολογίας, της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) και της Επαγγελματικής Ένωσης Ελλήνων Δερματολόγων Αφροδισιολόγων (ΕΕΕΔΑ).

Greek Flag

ΑΘΗΝΑ

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49, Αθήνα
Στάση Μετρό "Ευαγγελισμός"
Parking: Polis Park (Σταθμός Ριζάρη)

Τ: 210 72 42 600
    210 72 34 230

English Flag

LONDON

33 Cavendish Square, Marylebone
W1G 0PW

Τ: +44 (0) 20 8144 8494

Greek Flag

ΜΑΡΟΥΣΙ

Λεωφ. Κηφισίας 71, Μαρούσι
Δαχτυλίδι Αττικής Οδού
(Έξοδος 11 "Κηφισίας" - Προς Αθήνα)
15 θέσεις parking
Στάση Προαστιακού "Κηφισίας"

Τ: 210 61 00 900

Greek Flag

ΓΛΥΦΑΔΑ

Λεωφ. Βουλιαγμένης 96

Τ 210 96 06 600

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 6μμ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

tuv certification elitour certification