ΕΛΚΗ ΠΟΔΙΩΝ

Έλκη Ποδιών

Τα έλκη στα πόδια αποτελούν κοινό πρόβλημα και επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο. Ο όρος έλκη στα πόδια μπορεί να χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει πολλούς διαφορετικούς τύπους χρόνιων πληγών, συμπεριλαμβανομένων αυτών που ονομάζονται επίσης και κατακλίσεις, φλεβικά έλκη ποδιών, διαβητικά έλκη των ποδιών, καθώς και αυτά που οφείλονται σε αθηροσκλήρωση.

Αντιμετώπιση

Η ακριβής διάγνωση είναι βασική για την αντιμετώπιση αυτών των πληγών.

Eίναι εξαιρετικά σημαντικό να καθoρισθεί εάν κάποιος ασθενής έχει επαρκή αρτηριακή ροή, ώστε να επιτρέψει την επούλωση μιας πληγής στο κάτω άκρο του σώματος.

Σε γενικές γραμμές, η θεραπεία αποσκοπεί τόσο στη μεταβολή οποιουδήποτε ανατομικού στοιχείου εμποδίζει τη θεραπεία όσο και στη βελτιστοποίηση του περιβάλλοντος επούλωσης.

Στην αιτιολογία συμπεριλαμβάνονται οι πληγές λόγω αρτηριακής ανεπάρκειας, οι κατακλίσεις ή το διαβητικό νευροπαθητικό έλκος ποδιού, παρόλο που η πλειοψηφία των ελκών στα πόδια θα ταξινομηθούν, τελικά, ως φλεβικά έλκη

Τα φλεβικά έλκη προκαλούνται έμμεσα λόγω της περιπατητικής αρτηριακής πίεσης, συνήθως λόγω βλάβης της μυϊκής αντλίας της γάμπας. Επομένως, η αντιμετώπιση εξαρτάται από τη συμπίεση των κάτω άκρων και τη σωστή φροντίδα των πληγών. Η σωστή φροντίδα των πληγών περιλαμβάνει καθαρισμό, την αντιμετώπιση του εξιδρώματος και τη χρήση ενός υγρού επιδέσμου. Επιπλέον, η ανύψωση των ποδιών το βράδυ και, όταν είναι απαραίτητο, η μείωση του βάρους ενδέχεται να μειώσουν τις επιπτώσεις οποιονδήποτε φλεβικών ανωμαλιών. Στα πλαίσια της συμπίεσης του κάτω άκρου, ωφέλιμη ενδέχεται να είναι η άσκηση των κάτω άκρων.

Άλλες προσεγγίσεις ως προς την αντιμετώπιση περιλαμβάνουν τη χρήση τοπικών ανασυνδυασμένων αυξητικών παραγόντων, ισοδύναμα υποκατάστατα του δέρματος (ή κυτταρικές θεραπείες) και από του στόματος πεντοξιφυλλίνη. Οι περισσότεροι ασθενείς θα παρουσιάσουν βελτίωση με τη συμβατική θεραπευτική αντιμετώπιση (συμπίεση και επίδεση), παρόλο που η συμμόρφωση με τη θεραπεία συμπίεσης (π.χ. κάλτσες συμπίεσης, επίδεσμοι συμπίεσης, κλπ.), μπορεί να είναι σχετικά δύσκολη. Οι περισσότερες από αυτές τις πληγές επουλώνονται σε λιγότερο από 6 μήνες. Η πιθανότητα επούλωσης μιας πληγής σχετίζεται συχνά με τον τρόπο που ανταποκρίνεται στη θεραπεία εντός των πρώτων 4 εβδομάδων φροντίδας, καθώς και στο μέγεθος και την ηλικία της πληγής κατά την αρχική εξέταση.

Οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ενδέχεται να εμφανίσουν φλεβικά έλκη ποδιών και πληγές λόγω της αρτηριακής ανεπάρκειας. Ωστόσο, οι διαβητικοί ενδέχεται να εμφανίσουν επίσης νευροπαθητικό έλκος ποδιού, το οποίο προέρχεται από τη σχετιζόμενη με το διαβήτη νευροπάθεια. Ως αποτέλεσμα, εν μέρει τουλάχιστον, ο ανεπαίσθητος επαναλαμβανόμενος τραυματισμός και η πίεση από το περπάτημα οδηγούν σε έλκος. Η αντιμετώπιση εξαρτάται από τον βέλτιστο έλεγχο του διαβήτη, την αποφόρτιση του προσβεβλημένου άκρου και τη σωστή φροντίδα της πληγής.

Μεταξύ των άλλων θεραπευτικών επιλογών περιλαμβάνονται οι ανασυνδυασμένοι αυξητικοί παράγοντες, όπως ο ανασυνδυασμένος ανθρώπινος αιμοπεταλιακός αυξητικός παράγοντας (rh-PDGF) και τα ισοδύναμα υποκατάστατα του δέρματος, τα οποία ενδέχεται να είναι απαραίτητα για την επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος. Τέλος, τα άτομα με διαβήτη εμφανίζουν συχνά πληγές λόγω νευροπάθειας σε συνδυασμό με ισχαιμία των κάτω άκρων.

Σχετικα με τον συντακτη:

Ο Dr. Τζερμιάς εξειδικεύθηκε στην Επεμβατική και LASER Δερματολογία στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική (Ν. Υόρκη, Σαν Ντιέγκο). Είναι πρωτοστάτης στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα, ιδρυτής των πρώτων εξοπλισμένων κέντρων και ενδονοσοκομειακών τμημάτων Επεμβατικής Δερματολογίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD). Ο όρος “Κοσμητική Ιατρική” στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε και επικράτησε μέσω της δικής του δραστηριότητας. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών από το 1996 και για 18 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια είναι Επιστημονικός Διευθυντής των ιατρείων IQ – Intensive Quality Cosmetic Dermatology & Surgery, τα οποία στα “Healthcare Awards 2017” απέσπασαν Βραβείο Καινοτομίας για τις πρωτοποριακές υπηρεσίες τους. Ο Dr. Τζερμιάς κατέχει τον τίτλο Fellow στην παγκοσμίου φήμης Αμερικανική Εταιρία LASER στην Ιατρική και Χειρουργική (ASLMS), που είναι ο ύψιστος τίτλος που μπορεί να λάβει ένας γιατρός. Μεταξύ άλλων, είναι μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Κοσμητικής Δερματολογίας, της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) και της Επαγγελματικής Ένωσης Ελλήνων Δερματολόγων Αφροδισιολόγων (ΕΕΕΔΑ).

Greek Flag

ΑΘΗΝΑ

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49, Αθήνα
Στάση Μετρό "Ευαγγελισμός"
Parking: Polis Park (Σταθμός Ριζάρη)

Τ: 210 72 42 600
    210 72 34 230

English Flag

LONDON

33 Cavendish Square, Marylebone
W1G 0PW

Τ: +44 (0) 20 8144 8494

Greek Flag

ΜΑΡΟΥΣΙ

Λεωφ. Κηφισίας 71, Μαρούσι
Δαχτυλίδι Αττικής Οδού
(Έξοδος 11 "Κηφισίας" - Προς Αθήνα)
15 θέσεις parking
Στάση Προαστιακού "Κηφισίας"

Τ: 210 61 00 900

Greek Flag

ΓΛΥΦΑΔΑ

Λεωφ. Βουλιαγμένης 96

Τ 210 96 06 600

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 6μμ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

tuv certification elitour certification