ΜΠΟΤΟΞ: ΔΡΑΣΗ, ΚΙΝΔΥΝΟΙ, ΜΥΘΟΙ, ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ

Μπότοξ

Από το 1993, οι  εγχύσεις λείανσης ρυτίδων, ευρέως γνωστές ως Μπότοξ, συνιστούν τη Νο1 μη επεμβατική θεραπεία ομορφιάς, γεγονός που αποδεικνύει την αναμφισβήτητη αποτελεσματικότητά της. Μετά από 20 και πλέον χρόνια εφαρμογής, το Μπότοξ έχει τελειοποιηθεί με αποτέλεσμα το πρόσωπο να δείχνει αμέσως πιο νεανικό και ξεκούραστο, χωρίς πόνο και χωρίς σημάδια.

Τι είναι το Μπότοξ;

Οι εγχύσεις βοτουλινικής τοξίνης είναι η μόνη θεραπεία που μπορεί να «σβήσει» τις γραμμές έκφρασης που σχηματίζουν οι μυϊκές συσπάσεις τη στιγμή της συνοφρύωσης, του γέλιου ή άλλων αντιδράσεών μας. Πρόκειται για μια ειδικά επεξεργασμένη πρωτεΐνη, η οποία μειώνει ή αναστέλλει τη μυϊκή κίνηση, καταφέρνοντας έτσι να μειώσει ή να εξαφανίσει τις ρυτίδες έκφρασης. Επίσης αποτελεί το πρώτο και μοναδικό, εγκεκριμένο προϊόν από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής (FDA) για τη λείανση των ρυτίδων του μετώπου και του μεσόφρυου, καθώς και για το «πόδι της χήνας» (ρυτίδες στην εξωτερική γωνία των ματιών).

Πώς δρα το Μπότοξ;

Όταν γελάμε, συνοφρυωνόμαστε ή παίρνουμε οποιαδήποτε έκφραση στο πρόσωπό μας, απελευθερώνεται ένας χημικός νευροδιαβιβαστής, η ακετυλχολίνη, που δίνει την εντολή στους μυς να συσπαστούν. Η βοτουλινική τοξίνη μπλοκάρει αυτή τη μετάδοση του σήματος, κι έτσι μειώνει ή αναστέλλει την επακόλουθη μυϊκή σύσπαση.

Το Μπότοξ εγχέεται στις περιοχές που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη κινητικότητα και προκαλούν ρυτίδωση, χωρίς όμως να ακινητοποιεί όλο το μυϊκό σύστημα της περιοχής του προσώπου, όπου γίνεται η εφαρμογή.

Πώς πραγματοποιείται;

Όταν γελάμε, συνοφρυωνόμαστε ή παίρνουμε οποιαδήποτε έκφραση στο πρόσωπό μας, απελευθερώνεται ένας χημικός νευροδιαβιβαστής, η ακετυλχολίνη, που δίνει την εντολή στους μυς να συσπαστούν. Η βοτουλινική τοξίνη μπλοκάρει αυτή τη μετάδοση του σήματος, κι έτσι μειώνει ή αναστέλλει την επακόλουθη μυϊκή σύσπαση.

Οι εγχύσεις βοτουλινικής τοξίνης πραγματοποιούνται με πολύ ψιλές ενέσεις, σε εκείνους ακριβώς τους μύες που χρειάζονται χαλάρωση. Πρόκειται για απολύτως ανώδυνη διαδικασία, χωρίς τη χρήση τοπικής αναισθησίας και η διάρκειά της είναι περίπου 15.’ Μπορεί, μάλιστα, να εφαρμοστεί ακόμα και στο μεσημεριανό διάλειμμα από την εργασία. Δεν χαρακτηρίζεται τυχαία, άλλωστε, “lunch time treatment”.

Σε ποιες περιοχές εφαρμόζεται;

Το Botox εγχέεται στις περιοχές που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη κινητικότητα και προκαλούν ρυτίδωση, χωρίς όμως να ακινητοποιεί όλο το μυϊκό σύστημα της περιοχής του προσώπου, όπου γίνεται η εφαρμογή. Πιο συγκεκριμένα, το Μπότοξ εφαρμόζεται στις εξής περιοχές:

 • στις οριζόντιες ρυτίδες του μετώπου, που εμφανίζονται όταν κάποιος ανασηκώνει τα φρύδια και κοιτάζει έκπληκτος
 • στις ρυτίδες συνοφρύωσης, που εμφανίζονται ανάμεσα στα φρύδια κατά τη συνοφρύωση, και συχνά εκτείνονται κάθετα προς το μέτωπο
 • στο πόδι της χήνας, δηλαδή στις πτυχώσεις που εμφανίζονται σαν αχτίδες στις εξωτερικές γωνίες των ματιών όταν κάποιος γελάει ή μισοκλείνει τα μάτια του στην προσπάθεια να δει πιο καθαρά.

Με τις εγχύσεις βοτουλινικής τοξίνης, μπορεί να αντιμετωπιστεί, επίσης, η πτώση των φρυδιών και των άνω βλεφάρων, εξαιτίας της χαλάρωσης του δέρματος.

Για να γίνει πιο κατανοητή η δράση του Μπότοξ, πρέπει να ληφθούν υπόψη τα είδη των ρυτίδων. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν δύο είδη:

 • οι δυναμικές είναι οι ρυτίδες έκφρασης που προκαλούνται από την επαναλαμβανόμενη αναδίπλωση και πτύχωση του δέρματος κατά τη σύσπαση των μυών στη διάρκεια των μορφασμών. Έτσι δημιουργούνται οι ρυτίδες συνοφρύωσης, του γέλιου, οι οριζόντιες του μετώπου κ.λπ, τις οποίες μπορεί να λειάνει αποτελεσματικά το Botox.
 • οι στατικές δεν σχετίζονται με τους μύες, αλλά οφείλονται στη γήρανση, στην απώλεια κολλαγόνου και ελαστίνης και στην υποχώρηση της δερματικής συγκρότησης.

Το Μπότοξ ενδείκνυται για την αντιμετώπιση των δυναμικών ρυτίδων στο άνω τμήμα του προσώπου. Είναι κατάλληλο δηλαδή για τις ρυτίδες έκφρασης που είναι αποτέλεσμα των μυϊκών συσπάσεων του προσώπου. Δεν ενδείκνυται αντιθέτως για τις στατικές ρυτίδες που είναι αποτέλεσμα γήρανσης και χαλάρωσης του δέρματος. Σ’ αυτή την περίπτωση ενδείκνυνται η  Fractional LASER λείανση και ανανέωση του δέρματος ή το Fractional Χημικό Peeling, σε συνδυασμό με Εγχύσεις Υαλουρονικού Οξέος.

Κλείστε τώρα ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΧΡΕΩΣΗ

Υπάρχουν κίνδυνοι;

Όχι. Η βοτουλινική τοξίνη είναι ένα υλικό, εγκεκριμένο από τον FDA. Όταν οι εγχύσεις εφαρμόζονται από έμπειρο δερματολόγο ή πλαστικό χειρουργό και τηρείται η σωστή δοσολογία και συχνότητα της θεραπείας, τότε το αποτέλεσμα είναι απόλυτα ασφαλές. Αν παρατηρηθεί μώλωπας ή οίδημα στα σημεία των εγχύσεων, είναι φυσιολογικό φαινόμενο που υποχωρεί μέσα σε μερικά 24ωρα.

Υπάρχει περίπτωση το αποτέλεσμα να είναι ένα “Παγωμένο Πρόσωπο”;

Στόχος του Μπότοξ δεν είναι να “παγώσει” ή να ακινητοποιήσει όλους τους μυς του προσώπου, διαγράφοντας κάθε έκφραση, διότι κάτι τέτοιο θα σας έκανε το πρόσωπο να φαίνεται εξαιρετικά ανέκφραστο. Σκοπός είναι να διορθώσει επιλεκτικά τα προβληματικά σημεία, επιτρέποντας ταυτόχρονα σε άλλους μυς του προσώπου να λειτουργούν. Άλλωστε, η φιλοσοφία των ιατρείων IQ – Intensive Quality Dermatology & Cosmetic Surgery εστιάζεται στην εξατομικευμένη προσέγγιση κάθε περίπτωσης και στη διασφάλιση ενός φυσικού αποτελέσματος.

botox

Κάθε πότε θα πρέπει να γίνεται επανάληψη του Botox;

Η δράση του ξεκινάει μετά από 48 ώρες από τη στιγμή της έγχυσης και τα αποτελέσματα είναι ορατά από την 5η μέρα. Η διάρκεια του αποτελέσματος κυμαίνεται κατά μέσο όρο από 4 έως 6 μήνες και καθορίζεται από τη διάταξη των μυών του προσώπου.

Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι μυϊκής διάταξης ανάλογα με τον συγχρονισμό των συναισθημάτων και των μυϊκών συσπάσεων.

 1. Ορθοκινητικός τύπος: Υπάρχει απόλυτος συγχρονισμός συναισθημάτων και μιμητικών εκφράσεων. Το αποτέλεσμα μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από το σύνηθες, δηλαδή από 7 έως 9 μήνες και η εφαρμογή μπορεί να γίνεται μία φορά το χρόνο. Πρόκειται για τον ιδανικό τύπο προσώπου.
 2. Υπερκινητικός τύπος: Δεν υπάρχει συγχρονισμός μεταξύ μυϊκών συσπάσεων και έκφρασης συναισθημάτων. Το αποτέλεσμα μπορεί να διαρκέσει από 4 έως 6 μήνες και ίσως και λιγότερο. Πρόκειται για τον πιο συνηθισμένο τύπο προσώπου και σ’ αυτή την περίπτωση η εφαρμογή γίνεται 2 ή 3 φορές το χρόνο.
 3. Υπερτονικός τύπος: Σ’ αυτή την περίπτωση οι ρυτίδες δεν εξαφανίζονται τελείως και η μυϊκή σύσπαση μπλοκάρεται μόνο για 1 ή 2 μήνες. Το αποτέλεσμα, δηλαδή, διαρκεί λιγότερο συγκριτικά με όλους τους άλλους τύπους και γι’ αυτό απαιτείται εφαρμογή 4 ή 5 φορές ετησίως.

Υπάρχουν, επίσης, τρεις διαφορετικοί τύποι της μυϊκής συμπεριφοράς μετά την εφαρμογή του Botox:

 1. ο Ατονικός
 2. ο Υποτονικός
 3. ο Υποκινητικός

Η αναγνώρισή τους και η ισορροπημένη δοσολογία μπορεί να χαρίσει ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα, χωρίς «παγωμένη» έκφραση. Σε άλλους μύες επιδιώκεται η υποκινητικότητα και σε άλλους η διατήρηση μειωμένου τόνου, πάντα με ένα εξατομικευμένο σχέδιο εφαρμογής έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η φυσική έκφραση, στα πλαίσια της επιθυμητής αναβάθμισης της εικόνας.

Η διάρκεια του αποτελέσματος μπορεί να επηρεαστεί, επίσης, από την ηλικία, την κατάσταση του δέρματος, το επίπεδο φωτογήρανσης, το κάπνισμα κ.τλ.

Καθώς υποχωρεί η δράση της θεραπείας, η κινητικότητα των μυών επανέρχεται σταδιακά, οι γραμμές έκφρασης κάνουν ξανά την εμφάνισή τους κι έτσι χρειάζονται εκ νέου θεραπεία. Έχει παρατηρηθεί ότι οι επανειλημμένες θεραπείες, μειώνουν την ένταση των επανεμφανιζόμενων γραμμών έκφρασης, καθώς οι μύες εκπαιδεύονται να χαλαρώνουν.

Καλό είναι να πραγματοποιείται επίσκεψη μεταξύ 3ου και 4ου μήνα, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται μέσα σ’ αυτή την περίοδο. Εάν περάσει εξάμηνο από την εφαρμογή Botox, το φάρμακο θα απενεργοποιηθεί εντελώς και θα είναι δύσκολο να εντοπιστεί ο βαθμός αντίδρασης των μυών στη θεραπεία.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει κάποιος τη θεραπεία;

Η θεραπεία εφαρμόζεται, συνήθως, μετά την ηλικία των 30 ετών, όταν δηλαδή αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες γραμμές έκφρασης. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια το Botox χρησιμοποιείται και ως θεραπεία πρόληψης των ρυτίδων, με την εφαρμογή μειωμένης δοσολογίας σε μικρότερο βάθος (το λεγόμενο baby ή mini BTX).

Το Botox μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους, με εξαίρεση τις εγκύους ή όσες γυναίκες θηλάζουν. Δεν έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες σε γυναίκες, ενώ σε πειραματόζωα υπάρχουν αμφιβολίες όσον αφορά το έμβρυο. Επομένως, καλό είναι να αποφεύγονται αυτές οι δύο περίοδοι, όπως επίσης το διάστημα της εμμήνου ρύσης και οι αμέσως επόμενες μέρες.

Τι θα συμβεί εάν κάποιος κάνει Botox μόνο μια φορά και δεν συνεχίσει τις εγχύσεις;

Καθώς υποχωρεί η δράση της θεραπείας, το φάρμακο απενεργοποιείται με αποτέλεσμα οι μύες να ανακτούν τη δυνατότητα πλήρους σύσπασης. Συνέπεια αυτού είναι η σταδιακή επανεμφάνιση των ρυτίδων, που είχαν σβηστεί λόγω της αδυναμίας σύσπασης των μυών.

Ποιες οδηγίες θα πρέπει να ακολουθηθούν μετά το Μπότοξ;

 • Εξάσκηση των μυών του προσώπου για 2-3 ώρες μετά τη θεραπεία (π.χ. συνοφρύωση, ανασήκωμα των φρυδιών), με σκοπό την ταχύτερη επίδραση στους μυς.
 • Αποφυγή τριβής των περιοχών όπου πραγματοποιήθηκε η θεραπεία για το επόμενο 24ωρο.
 • Αποφυγή χρήσης make – up και έντονης άσκησης για τις επόμενες 4 ώρες.
 • Αποφυγή καυτού ντους, χρήσης σεσουάρ και υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο για τις 2 επόμενες ημέρες.

Κλείστε τώρα ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΧΡΕΩΣΗ

Μάθετε επίσης: για τις Εγχύσεις Εμφυτευμάτων

Σχετικα με τον συντακτη:

Ο Dr. Τζερμιάς εξειδικεύθηκε στην Επεμβατική και LASER Δερματολογία στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική (Ν. Υόρκη, Σαν Ντιέγκο). Είναι πρωτοστάτης στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα, ιδρυτής των πρώτων εξοπλισμένων κέντρων και ενδονοσοκομειακών τμημάτων Επεμβατικής Δερματολογίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD). Ο όρος “Κοσμητική Ιατρική” στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε και επικράτησε μέσω της δικής του δραστηριότητας. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών από το 1996 και για 18 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια είναι Επιστημονικός Διευθυντής των ιατρείων IQ – Intensive Quality Cosmetic Dermatology & Surgery, τα οποία στα “Healthcare Awards 2017” απέσπασαν Βραβείο Καινοτομίας για τις πρωτοποριακές υπηρεσίες τους. Ο Dr. Τζερμιάς κατέχει τον τίτλο Fellow στην παγκοσμίου φήμης Αμερικανική Εταιρία LASER στην Ιατρική και Χειρουργική (ASLMS), που είναι ο ύψιστος τίτλος που μπορεί να λάβει ένας γιατρός. Μεταξύ άλλων, είναι μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Κοσμητικής Δερματολογίας, της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) και της Επαγγελματικής Ένωσης Ελλήνων Δερματολόγων Αφροδισιολόγων (ΕΕΕΔΑ).

Greek Flag

ΑΘΗΝΑ

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49, Αθήνα
Στάση Μετρό "Ευαγγελισμός"
Parking: Polis Park (Σταθμός Ριζάρη)

Τ: 210 72 42 600
    210 72 34 230

E: dr.tzermias@gmail.com

Greek Flag

ΜΑΡΟΥΣΙ

Λεωφ. Κηφισίας 71, Μαρούσι
Δαχτυλίδι Αττικής Οδού
(Έξοδος 11 "Κηφισίας" - Προς Αθήνα)
15 θέσεις parking
Στάση Προαστιακού "Κηφισίας"

Τ: 210 61 00 900

English Flag

LONDON

33 Cavendish Square, Marylebone
W1G 0PW

Τ: +44 (0) 20 8144 8494

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 6μμ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

tuv certification elitour certification