ΜΠΟΤΟΞ: ΔΡΑΣΗ, ΚΙΝΔΥΝΟΙ, ΜΥΘΟΙ, ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ

Μπότοξ

Από το 1993, οι  εγχύσεις λείανσης ρυτίδων, ευρέως γνωστή ως Botox, συνιστούν τη Νούμερο 1 μη επεμβατική μέθοδο για ομορφιά, αποδεικνύοντας την αναμφισβήτητη αποτελεσματικότητά της. Μετά από 20 και πλέον χρόνια εφαρμογής, το Μπότοξ έχει τελειοποιηθεί με αποτέλεσμα το πρόσωπο να δείχνει αμέσως πιο νεανικό και ξεκούραστο, χωρίς πόνο και χωρίς σημάδια.

Τι είναι το Μπότοξ;

Οι εγχύσεις βοτουλινικής τοξίνης αποτελούν τη μοναδική θεραπευτική μέθοδο προκειμένου για το «σβήσιμο» των γραμμών έκφρασης που προκαλούνται εξαιτίας των μυϊκών συσπάσεων κατά τη συνοφρύωση, το γέλιο ή άλλες αντιδράσεις μας. Η βοτουλινική τοξίνη είναι πρωτεΐνη που έχει σχεδιαστεί ειδικά για τη μείωση ή την αναστολή της μυϊκής κίνησης, και κατ’ επέκταση για τη μείωση ή την εξαφάνιση των ρυτίδων έκφρασης. Επιπλέον, συνιστά το μοναδικό προϊόν που φέρει την έγκριση του FDA. Οι ρυτίδες στο μέτωπο και το μεσόφρυο λειαίνονται, ενώ παράλληλα περιορίζονται οι ρυτίδες που εντοπίζονται στην εξωτερική γωνία των ματιών (“πόδι της χήνας”).

Πώς δρα το Μπότοξ;

Κατά τη διάρκεια του γέλιου, της συνοφρύωσης ή οποιασδήποτε άλλης έκφραση του προσώπου μας, απελευθερώνεται η ακετυλχολίνη, ένας χημικός νευροδιαβιβαστής, η οποία “διατάζει” τους μύες να συσπαστούν. Η βοτουλινική τοξίνη μπλοκάρει αυτή τη μετάδοση του σήματος, γεγονός που συνεπάγεται μείωση ή αναστολή της επακόλουθης μυϊκής σύσπασης.

Οι εγχύσεις Μπότοξ πραγματοποιούνται σε περιοχές έντονης κινητικότητας και επομένως ρυτίδωσης, χωρίς ωστόσο να συντελείται ακινητοποίηση όλου του μυϊκού συστήματος στην περιοχή του προσώπου, όπου πραγματοποιείται η εφαρμογή.

Πώς πραγματοποιείται;

Όταν κάνουμε κάποιο μορφασμό ή όταν λόγου χάρη συνοφρυωνόμαστε, η ακτυλχολίνη (χημικός νευροδιαβιβαστής), που “διατάζει” τη σύσπαση των μυών, απελευθρώνεται. Η βοτουλινική τοξίνη μπλοκάρει αυτή τη μετάδοση του σήματος, κι έτσι μειώνει ή αναστέλλει την επακόλουθη μυϊκή σύσπαση.

Οι εγχύσεις βοτουλινικής τοξίνης πραγματοποιούνται με πολύ ψιλές ενέσεις, σε εκείνους ακριβώς τους μύες που χρειάζονται χαλάρωση. Πρόκειται για απολύτως ανώδυνη διαδικασία, χωρίς τη χρήση τοπικής αναισθησίας και η διάρκειά της είναι περίπου 15.’ Μπορεί, μάλιστα, να εφαρμοστεί ακόμα και στο μεσημεριανό διάλειμμα από την εργασία. Δεν χαρακτηρίζεται τυχαία, άλλωστε, “lunch time treatment”.

Σε ποιες περιοχές εφαρμόζεται;

Το Botox εγχέεται στις περιοχές που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη κινητικότητα και προκαλούν ρυτίδωση, χωρίς όμως να ακινητοποιεί όλο το μυϊκό σύστημα της περιοχής του προσώπου, όπου γίνεται η εφαρμογή. Ειδικότερα, το Μπότοξ εφαρμόζεται στα ακόλουθα:

 • στις ρυτίδες (οριζόντιες) που εμφανίζονται στο μέτωπο και που σχηματίζονται κατά το ανασήκωμα των φρυδιών όταν για παράδειγμα κοιτάζει γεμάτος έκπληξη.
 • στις ρυτίδες που σχηματίζονται τη στιγμή της συνοφρύωσης και εντοπίζονται μεταξύ των φρυδιών συχνά με φορά κάθετη στο μέτωπο.
 • στο πόδι χήνας, δηλαδή στις πτυχώσεις που μοιάζουν με αχτίδες και εντοπίζονται στην εξωτερική πλευρά – γωνία των ματιών κατά τη διάρκεια του γέλιου ή όταν κάποιος, προσπαθώντας να δει, κλείνει κάπως τα μάτια.

Εγχέοντας βοτουλινική τοξίνη στα φρύδια και τα άνω βλέφαρα, μπορούμε, επίσης, να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την πτώση τους, που οφείλεται στη χαλάρωση της επιδερμίδας.

Για να γίνει πιο κατανοητή η δράση του Μπότοξ, πρέπει να ληφθούν υπόψη τα είδη των ρυτίδων. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν δύο είδη:

 • οι δυναμικές είναι οι ρυτίδες που προκαλούνται όταν το δέρμα αναδιπλώνεται επαναλαμβανόμενα κατά τη σύσπαση των μυών στη διάρκεια των μορφασμών. Τότε σχηματίζονται οι ρυτίδες γέλιου και συνοφρύωσης, καθώς και οι οριζόντιες που εμφανίζονται στο μέτωπο, τις οποίες μπορεί να λειάνει αποτελεσματικά το Botox.
 • οι στατικές δεν συνδέονται με τους μυς, αλλά οφείλονται στη γήρανση, στην απώλεια ελαστίνης και κολλαγόνου και στην υποχώρηση της δερματικής συνοχής.

Το Μπότοξ ενδείκνυται για την αντιμετώπιση των δυναμικών ρυτίδων στο άνω τμήμα του προσώπου. Είναι κατάλληλο δηλαδή για τις ρυτίδες έκφρασης που είναι αποτέλεσμα των μυϊκών συσπάσεων του προσώπου. Δεν ενδείκνυται αντιθέτως για τις στατικές ρυτίδες που είναι αποτέλεσμα γήρατος και χαλάρωσης της επιδερμίδας. Σ’ αυτή την περίπτωση ενδείκνυνται η  Fractional LASER ανανέωση και λείανση της επιδερμίδας ή το Fractional Χημικό Peeling, συνδυαστικά με Εγχύσεις Υαλουρονικού Οξέος.

Κλείστε τώρα ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΧΡΕΩΣΗ

Υπάρχουν κίνδυνοι;

Η βοτουλινική τοξίνη συνιστά υλικό, εγκεκριμένο από τον FDA. Όταν οι εγχύσεις εφαρμόζονται από πλαστικό χειρουργό ή δερματολόγο με μεγάλη εμπειρία και τηρείται το πρωτόκολλο με τις σωστές δοσολογίες και την κατάλληλη συχνότητα εγχύσεων, τότε τα αποτελέσματα είναι απολύτως ασφαλή. Σε περίπτωση που προκληθεί κάποιο πρήξιμο ή μελανιά στο σημείο όπου πραγματοποιούνται οι εγχύσεις δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς πρόκειται για φαινόμενο φυσιολογικό, που εντός μερικών 24ώρων υποχωρεί.

Υπάρχει περίπτωση το αποτέλεσμα να είναι ένα “Παγωμένο Πρόσωπο”;

Στόχος του Μπότοξ δεν είναι να “παγώσει” ή να ακινητοποιήσει όλους τους μυς του προσώπου, διαγράφοντας κάθε έκφραση, διότι κάτι τέτοιο θα σας έκανε το πρόσωπο να φαίνεται εξαιρετικά ανέκφραστο. Σκοπός είναι να διορθώσει τα προβληματικά σημεία επιλεκτικά, αφήνοντας ταυτόχρονα άλλους μυς του προσώπου να λειτουργούν. Άλλωστε, η φιλοσοφία των ιατρείων μας εστιάζεται στην εξατομικευμένη προσέγγιση κάθε περίπτωσης και στη διασφάλιση ενός φυσικού αποτελέσματος.

botox

Κάθε πότε θα πρέπει να γίνεται επανάληψη του Botox;

Η δράση του ξεκινάει 48 ώρες μετά την έγχυση και τα αποτελέσματα μπορεί να τα δει κάποιος  5 μέρες μετά. Η διάρκεια του αποτελέσματος κυμαίνεται κατά μέσο όρο από 4 έως 6 μήνες και καθορίζεται από τον τρόπο διάταξης των μυών του προσώπου.

Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν 3 είδη μυϊκής διάταξης με βάση το εάν και σε τι βαθμό συγχρονίζονται τα συναισθήματα και οι μυϊκές συσπάσεις.

 1. Ορθοκινητικός τύπος: Τα συναισθήματα και οι μιμητικές εκφράσεις συγχρονίζονται απόλυτα. Τα αποτελέσματα μπορούν να διαρκέσουν περισσότερο από το σύνηθες, δηλαδή από 7 έως 9μήνες , ενώ οι εγχύσεις μπορούν να πραγματοποιούνται 1 φορά/έτος. Πρόκειται για τον ιδανικό τύπο προσώπου.
 2. Υπερκινητικός τύπος: Οι μυϊκές συσπάσεις και τα συναισθήματα δεν είναι συγχρονισμένα. τα αποτελέσματα διαρκούν 4 – 6μήνες ή ίσως και λιγότερο. Πρόκειται για τον πιο συνηθισμένο τύπο προσώπου και σ’ αυτή την περίπτωση η εφαρμογή γίνεται 2-3 φορές/έτος.
 3. Υπερτονικός τύπος: Σ’ αυτή την περίπτωση δεν συντελείται πλήρης εξαφάνιση των ρυτίδων, αλλά μπλοκάρισμα της μυϊκής σύσπασης μόνο για 1-2 μήνες. Η διάρκεια του αποτελέσματος είναι, δηλαδή, μικρότερη συγκριτικά με όλους τους άλλους τύπους και γι’ αυτό απαιτείται εφαρμογή 4-5 φορές/έτος.

Υπάρχουν 3 είδη μυϊκής συμπεριφοράς μετά τις εγχύσεις του Botox:

 1. η Ατονική
 2. η Υποτονική
 3. η Υποκινητική

Εάν αναγνωριστούν σωστά και χρησιμοποιηθεί εξίσου σωστή δοσολογία, τότε μιλάμε για επίτευξη  ισορροπημένου αποτελέσματος, χωρίς η έκφραση να είναι «παγωμένη». Σε κάποιους μυς το ζητούμενο είναι η υποκινητικότητα, ενώ σε άλλους επιδιώκεται να παραμείνει ο μειωμένος τόνος, πάντα βάσει ενός εξατομικευμένου πλάνου εφαρμογής έτσι ώστε να μπορεί να επιτευχθεί η φυσικότητα της έκφρασης.

Το πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα μπορεί να επηρεαστεί, επίσης, από την ηλικία, την κατάσταση του δέρματος, το επίπεδο φωτογήρανσης, το κάπνισμα κ.τλ.

Καθώς υποχωρεί η δράση της θεραπείας, η κινητικότητα των μυών επανέρχεται σταδιακά, οι γραμμές έκφρασης κάνουν ξανά την εμφάνισή τους κι έτσι χρειάζονται εκ νέου θεραπεία. Έχει παρατηρηθεί ότι οι επανειλημμένες θεραπείες, μειώνουν την ένταση των επανεμφανιζόμενων γραμμών έκφρασης, καθώς οι μύες εκπαιδεύονται να χαλαρώνουν.

Καλό είναι να πραγματοποιείται επίσκεψη μεταξύ 3ου και 4ου μήνα, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι τα μέγιστα αποτελέσματα επιτυγχάνονται μέσα σ’ αυτή την περίοδο. Εάν περάσει εξάμηνο από την εφαρμογή Botox, το φάρμακο θα απενεργοποιηθεί εντελώς και θα είναι δύσκολο να εντοπιστεί ο βαθμός αντίδρασης των μυών στη θεραπεία.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει κάποιος τη θεραπεία;

Η θεραπεία εφαρμόζεται, συνήθως, μετά την ηλικία των 30 ετών, όταν δηλαδή αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες γραμμές έκφρασης. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια το Botox χρησιμοποιείται και ως θεραπεία πρόληψης των ρυτίδων, με την εφαρμογή μειωμένης δοσολογίας σε μικρότερο βάθος (το λεγόμενο baby ή mini BTX).

Το Botox μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους, με εξαίρεση τις εγκύους ή όσες γυναίκες θηλάζουν. Δεν έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες σε γυναίκες, ενώ σε πειραματόζωα υπάρχουν αμφιβολίες όσον αφορά το έμβρυο. Επομένως, καλό είναι να αποφεύγονται αυτές οι δύο περίοδοι, όπως επίσης το διάστημα της εμμήνου ρύσης και οι αμέσως επόμενες μέρες.

Τι θα συμβεί εάν κάποιος κάνει Botox μόνο μια φορά και δεν συνεχίσει τις εγχύσεις;

Καθώς υποχωρεί η δράση της θεραπείας, το φάρμακο απενεργοποιείται με αποτέλεσμα οι μύες να ανακτούν τη δυνατότητα πλήρους σύσπασης. Συνέπεια αυτού είναι η σταδιακή επανεμφάνιση των ρυτίδων, που είχαν σβηστεί λόγω της αδυναμίας σύσπασης των μυών.

Ποιες οδηγίες θα πρέπει να ακολουθηθούν μετά το Μπότοξ;

 • Εξάσκηση των μυών του προσώπου για 2 με 3 ώρες έπειτα από τη θεραπεία (π.χ. συνοφρύωση, ανασήκωμα των φρυδιών), με σκοπό την ταχύτερη επίδραση στους μυς.
 • Αποφυγή τριβής των περιοχών όπου πραγματοποιήθηκε η θεραπεία για το 24ωρο που ακολουθεί.
 • Αποφυγή χρήσης make – up και έντονης άσκησης για τις επόμενες 4 ώρες.
 • Αποφυγή καυτού ντους, χρήσης σεσουάρ και υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο για τις 2 επόμενες ημέρες.

Κλείστε τώρα ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΧΡΕΩΣΗ

Μάθετε επίσης: για τις Εγχύσεις Εμφυτευμάτων