ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ & ΔΕΡΜΑΤΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

Μελέτη αποκαλύπτει τους πιο αξιόπιστους δερματικούς δείκτες για το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Δερματικοί Δείκτες & Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Οι καλύτεροι δερματικοί δείκτες για το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι η υπερτρίχωση και η μελανίζουσα ακάνθωση αλλά και η ακμή, όπως αναφέρεται σε μια πολύ πρόσφατη αναδρομική μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (Journal of the American Medical Association). Στόχος της μελέτης ήταν να προσδιοριστούν τα δερματικά και συστηματικά χαρακτηριστικά του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών που βοηθούν στο διαχωρισμό των γυναικών που πληρούν ή δεν πληρούν τα διαγνωστικά κριτήρια. Μέχρι στιγμής δεν είναι πλήρως κατανοητές οι συσχετίσεις μεταξύ δερματικών εκδηλώσεων, συστηματικών ανωμαλιών και της εκπλήρωσης των διαγνωστικών κριτηρίων σε γυναίκες με υποψία για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΩ).

Στην εν λόγω αναδρομική μελέτη αξιολογήθηκαν τα δεδομένα από ένα δείγμα 401 γυναικών από διάφορες χώρες με μέση ηλικία 28 ετών. Η πλειοψηφία αυτών των γυναικών (68,8%) πληρούσαν τα κριτήρια του Ρότερνταμ (2003) για ΣΠΩ, βάσει των οποίων η διάγνωση γίνεται όταν υπάρχουν 2 από τα παρακάτω 3 κριτήρια:

  • Χρόνια ανωοθυλακιορρηξία ή αραιομηνόρροια
  • Κλινική ή βιοχημική υπερανδρογοναιμία
  • Πολυκυστική μορφολογία ωοθηκών βάσει υπερηχογραφήματος

Acne_PCOS

Μεταξύ των γυναικών που πληρούσαν τα κριτήρια για ΣΠΩ, τα ποσοστά τόσο για το δασυτριχισμό όσο και για τη μελανίζουσα ακάνθωση ήταν υψηλότερα, ενώ παρατηρήθηκαν επίσης υψηλότερα ποσοστά ακμής.

 

Σχετικα με τον συντακτη:

Ο Dr. Τζερμιάς εξειδικεύθηκε στην Επεμβατική και LASER Δερματολογία στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική (Ν. Υόρκη, Σαν Ντιέγκο). Είναι πρωτοστάτης στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα, ιδρυτής των πρώτων εξοπλισμένων κέντρων και ενδονοσοκομειακών τμημάτων Επεμβατικής Δερματολογίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD). Ο όρος “Κοσμητική Ιατρική” στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε και επικράτησε μέσω της δικής του δραστηριότητας. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών από το 1996 και για 18 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια είναι Επιστημονικός Διευθυντής των ιατρείων IQ – Intensive Quality Cosmetic Dermatology & Surgery, τα οποία στα “Healthcare Awards 2017” απέσπασαν Βραβείο Καινοτομίας για τις πρωτοποριακές υπηρεσίες τους. Ο Dr. Τζερμιάς κατέχει τον τίτλο Fellow στην παγκοσμίου φήμης Αμερικανική Εταιρία LASER στην Ιατρική και Χειρουργική (ASLMS), που είναι ο ύψιστος τίτλος που μπορεί να λάβει ένας γιατρός. Μεταξύ άλλων, είναι μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Κοσμητικής Δερματολογίας, της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) και της Επαγγελματικής Ένωσης Ελλήνων Δερματολόγων Αφροδισιολόγων (ΕΕΕΔΑ).

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 6μμ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

tuv certification elitour certification