Τριχόπτωση Γυναικών – Αποτελεσματική Αντιμετώπιση με έγκαιρη διάγνωση

Τα πλούσια και υγιή μαλλιά ανέκαθεν αποτελούσαν σημείο υπεροχής μια γυναίκας.

Τα μαλλιά, για την πλειοψηφία του γυναικείου πληθυσμού, δεν είναι απλώς τρίχες, καθώς μέσω των μαλλιών τους προβάλλουν το στυλ και την προσωπικότητά τους. Παράλληλα, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της θηλυκότητάς τους, συμβάλλοντας έτσι στην τόνωση ή αντίθετα στην αποδυνάμωση της αυτοπεποίθησής τους.

αραίωση των μαλλιών δεν αποτελεί ανδρικό “προνόμιο”, όπως πιστεύουν οι περισσότερες γυναίκες. Σύμφωνα με έρευνες, το 40% όσων αντιμετωπίζουν μόνιμη ή προσωρινή τριχόπτωση είναι άτομα γυναικείου φύλου. Σε ορισμένες γυναίκες το πρόβλημα εμφανίζεται είτε στο σύνολο της κεφαλής είτε στην κορυφή του κεφαλιού (στο λεγόμενο στεφάνι).

Με τη βοήθεια της έγκαιρης διάγνωσης, της σωστής αντιμετώπισης των αιτίων που την προκαλούν και της ενημέρωσης για τις μεθόδους πρόληψης, η εξέλιξη της τριχόπτωσης μπορεί να ανακοπεί σε μεγάλο βαθμό.

Η λεπτομερής και εμπεριστατωμένη μελέτη του τριχωτού της κεφαλής πριν την εφαρμογή οποιασδήποτε θεραπείας είναι απαραίτητη. Αυτό επιτυγχάνεται με την  Τριχοσκόπηση, τη μέθοδο δηλαδή που βοηθά στη διάγνωση των παθήσεων του τριχωτού της κεφαλής. Τα είδη της τριχόπτωσης είναι πολλά και εξίσου πολλά είναι και τα αίτια εμφάνισής της. Για το λόγο αυτό, οι θεραπείες της τριχόπτωσης θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τα αίτια που σχετίζονται με κληρονομικούς παράγοντες, ορμονικές ανακατατάξεις, διατροφικές ελλείψεις ή λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων.

Είδη Τριχόπτωσης

Φυσιολογική τριχόπτωση

Πρόκειται για την τριχόπτωση που εκδηλώνεται στα πλαίσια της φυσιολογικής ανανέωσης των τριχών που έχουν συμπληρώσει τις 3 φάσεις της ζωής τους (αναγενής, καταγενής και τελογενής) και δεν επηρεάζει σημαντικά τα μαλλιά και την πυκνότητά τους.

Εποχική τριχόπτωση

Η περίοδος εμφάνισής της είναι η εποχή της άνοιξης και του φθινοπώρου, με διάρκεια δύο συνήθως μηνών και αποτελεί αναστρέψιμη κατάσταση.

Παθολογική τριχόπτωση

Συχνά αποτελεί προπομπό κάποιου είδους αλωπεκίας. Στην περίπτωση αυτή, τα μαλλιά είτε χάνονται, ξαναφυτρώνουν και ξαναπέφτουν σε έναν συντομότερο κύκλο ζωής που επαναλαμβάνεται, είτε χάνονται και ξαναφυτρώνουν με διαφοροποιήσεις στα χαρακτηριστικά της τρίχας (χρώμα, ποιότητα, ποσότητα). Ενδέχεται, επίσης, να χάνονται και να μην ξαναφυτρώνουν, λόγω της συρρίκνωσης και αδράνειας των θυλάκων.

Ανδρογενετική τριχόπτωση

Ο πιο κοινός παράγοντας τριχόπτωσης είναι ο κληρονομικός, που επιστημονικά χαρακτηρίζεται ως ανδρογενετική αλωπεκία. Στην περίπτωση αυτή, τα τριχοθυλάκια ξεκινούν την παραγωγή ολοένα και λεπτότερων τριχών, γεγονός που καταλήγει στην προοδευτική παραγωγή μόνο χνουδιού. Οι γυναίκες διατηρούν τις τρίχες στη μετωπιαία ζώνη αλλά εμφανίζουν αραίωση ιδιαίτερα στην κορυφή της κεφαλής.

Γυροειδής αλωπεκία 

Πρόκειται για μία διαταραχή αυτοάνοσης μορφής, κατά τη διάρκεια της οποίας συντελείται επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος εναντίον των ίδιων των τριχοθυλακίων, με αποτέλεσμα την πρόκληση έντονης τριχόπτωσης, η οποία είναι συνήθως προσωρινή.

Διάχυτη τριχόπτωση

Στην προκειμένη περίπτωση, πλήθος τριχών ξεκινάει την τελογενή φάση  πρόωρα, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τα μαλλιά να γίνονται πιο λεπτά και να χάνονται. Συνήθως, πλήττει τις μισές τρίχες και μπορεί να παρουσιαστεί ακόμα και από ένα τρίμηνο μετά την αιτία πρόκλησης. Οι αιτίες περιλαμβάνουν:

  • Σωματικό ή ψυχικό στρες
  • Ενδοκρινολογικής φύσεως διαταραχές, όπως υπερθυρεοειδισμός, υποθυρεοειδισμός,  σακχαρώδης διαβήτης μη ρυθμισμένος, υποπαραθυρεοειδισμός.
  • Φτωχή διατροφή σε ψευδάργυρο, πρωτεΐνες, σίδηρο, μαγνήσιο, βιταμίνες B12 και D, λιπαρά οξέα και φυλλικό οξύ.
  • Παρενέργειες συγκεκριμένων φαρμάκων, όπως αντιπηκτικών, αντιθυρεοειδικών, χημειοθεραπευτικών, αντιψυχωσικών, θάλλιου, βορικού οξέος κ.ά.
  • Ορμονικές διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης και της εγκυμοσύνης.
  • Ορμονικές διακυμάνσεις από τη λήψη αντισυλληπτικών.
  • Ορμονικές ανωμαλίες που οφείλονται στις πολυκυστικές ωοθήκες.

τριχόπτωση γυναικών

Τραυματική τριχόπτωση

Υπάρχουν δύο είδη τριχόπτωσης, ανεξάρτητα από τις διαταραχές που παρουσιάζουν οι τρίχες στις φάσεις ζωής τους.

1.Τριχοτιλλομανία

Πρόκειται για μία συμπεριφορά ψυχαναγκαστικής φύσης, η οποία ωθεί το άτομο στο ξερίζωμα των τριχών της κεφαλής, των βλεφαρίδων ή των φρυδιών, με αποτέλεσμα η αραίωση που προκαλείται να είναι σποραδικής μορφής και ακανόνιστου σχήματος.

2.Τριχόπτωση από έλξη

Οφείλεται στο πολύ σφιχτό τράβηγμα και χτένισμα των μαλλιών, όπως είναι για παράδειγμα αυτό της κοτσίδας, της αλογοουράς ή ενός “ράστα” χτενίσματος . Μπορεί να προκληθεί, ακόμη, εξαιτίας της συχνής χρησιμοποίησης ρόλεϋ και παρατηρείται πιο έντονα στις περιοχές περιμετρικά του προσώπου.

Τριχόπτωση νοσογενής

Πρόκειται για είδος τριχόπτωσης που που εμφανίζεται εξαιτίας κάποιας πάθησης, όπως για παράδειγμα:

  • Αναπτυξιακές διαταραχές και κληρονομικά νοσήματα: ποροκεράτωση Mibelli, επιδερμικοί σπίλοι, απλασία δέρματος, νόσος Darier, ιχθυάσεις, κ.ά.
  • Βλάβες εξαιτίας φυσικών αιτίων: εγκαύματα, ακτινοδερματίτιδα, μηχανικά τραύματα.
  • Φλεγμονές μικροβιακές: λεισμανίαση, δερματοφυτίες, ιογενείς λοιμώξεις (ανεμοβλογιά, έρπης ζωστήρ), βακτηριακές λοιμώξεις.
  • Νεοπλασίες: βασικοκυτταρικό ουλοποιητικό καρκίνωμα, βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, μεταστατικό καρκίνωμα.
  • Δερματοπάθειες απροσδιόριστης αιτίας: ομαλός λειχήνας, σκληροδερμία, ερυθηματώδης λύκος κ.ά.

Διάγνωση

Το στάδιο της διάγνωσης περιλαμβάνει:

  • Λήψη ιατρικού ιστορικού
  • Δερματολογική εξέταση του τριχωτού της κεφαλής
  • Ψηφιακή δερματοσκόπηση
  • Λήψη διατροφικού ιστορικού
  • Διαγνωστικές εξετάσεις εάν και εφόσον κριθεί από το ιατρικό ιστορικό απαραίτητο

Τριχοσκόπηση, το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης

Με την έγκαιρη διάγνωση, μπορεί να ανακοπεί η εξέλιξη της τριχόπτωσης και να αποφευχθεί η εμφάνιση αλωπεκίας. Η έγκαιρη διάγνωση των παθήσεων του τριχωτού της κεφαλής επιτυγχάνεται με τη μέθοδο της τριχοσκόπησης, τη εξεταση δηλαδή των τριχών με τη χρήση χειροκίνητου δερματοσκοπίου ή βιντεομικροσκοπίου πολωμένου φωτός. Ανά 3μηνο ή 6μηνο καταγράφεται πλήρως η κατάσταση των τριχοθυλακίων όσον αφορά στον αριθμό,στην ποιότητα και στο πάχος των τριχών, γεγονός που συμβάλλει στη αξιολογηση της αποτελεσματικότητας της φαρμακευτικής θεραπείας που κάθε φορά συστήνεται.

Τι καταγράφει η τριχοσκόπηση;

  • Τον αριθμό των υπαρχόντων τριχοθυλακίων
  • Τον αντίστοιχο αριθμό τριχών και χνουδιού
  • Το πάχος της τρίχας.
  • Τον αριθμό των μονών τριχοθυλακίων.

Οι ψηφιακές εικόνες που συνοδεύουν τη διάγνωση αποτελούν σημείο αναφοράς και διατηρούνται στο αρχείο κάθε ενδιαφερόμενου. Με τον τρόπο αυτό μας δίνεται η δυνατότητα να παρακολουθούμε τον ασθενή και να συγκρίνουμε τα αποτελέσματα για την πορεία του περιστατικού.

Θεραπεία

Υπάρχουν μη επεμβατικές τοπικές θεραπείες τριχόπτωσης που έχουν την ικανότητα να ενεργοποιούν τους αποδυναμωμενους τριχικους θύλακες. Αφού ολοκληρωθεί η διάγνωση μπορούμε να προχωρήσουμε στην εφαρμογή της θεραπείας που αποτελείται από:

  1. Τοπική φαρμακευτική αγωγή : Εγχύσεις Μινοξιδίλης και Ντουταστερίδης
  2. Εγχύσεις PRP- Platelet Riche Plasma
  3. Ενεργοτριχογένεση με χρήση Low Level Laser

Ιδιαίτερα αποτελεσματική είναι η μέθοδος της Ενεργοτριχογένεσης με τη χρήση laser χαμηλής ενεργειακής στάθμης. Στην περίπτωση αυτή το τριχωτό της κεφαλής εκτίθεται στο ευεργετικό φως τριών διαφορετικών μηκών κύματος, που έχει αποδειχθεί ότι έχουν υψηλή τριχογενετική δράση. Η ενέργεια του laser δρα στις αποδυναμωμένες ρίζες των μαλλιών, σταθεροποιεί την τριχόπτωση και διεγείρει την επανέκδοση. Τα μαλλιά που φυτρώνουν  έχουν έτσι περισσότερο όγκο, μεγαλύτερη δύναμη και μεγαλύτερη πυκνότητα.

  1. Μεταμόσχευση Μαλλιών με Τριχοσκοπικά Ελεγχόμενη FUE

Σε περιπτώσεις που η έντονη τριχόπτωση έχει οδηγήσει σε σημαντική αραίωση του τριχωτού της κεφαλής, συστήνουμε τη μεταμόσχευση μαλλιών με τη μέθοδο FUE που πραγματοποιείται εύκολα και παρέχει άριστα αποτελέσματα, συνδυάζοντας όλα τα πλεονεκτήματα της εξαγωγής μεμονωμένων τριχοθυλακίων (Follicular Unit Extraction) από τη δότρια περιοχή.

H Τριχοσκοπικά Ελεγχόμενη FUE προσφέρει:

  • Φυσικό αποτέλεσμα χωρίς πόνο, ράμματα, ουλές ή σημάδια
  • Ελάχιστο χρόνο αποθεραπείας
  • Άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες
  • Δυνατότητα εφαρμογής και χωρίς ξύρισμα μαλλιών  (Unshaven FUE)
  • Πύκνωση και σε αραιά γένια, φρύδια, βλεφαρίδες
  • Εγγύηση για τον αριθμό των εκφυόμενων τριχοθυλακίων

Η διαδικασία της μεταμόσχευσης μαλλιών υποστηρίζεται από την εξελιγμένη μέθοδο PRP (Platelet Rich Plasma – εμπλουτισμένο πλάσμα), που στόχο έχει την ενδυνάμωση και την καλύτερη επανέκφυση των τριχοθυλακίων. Παράλληλα, με την εισαγωγή του Ψηφιακού Βιβλιαρίου IQ/e-Hair.Health προσφέρεται χωρίς χρέωση η δυνατότητα δια βιου ιατρικής παρακολούθησης και χορήγησης υποστηρικτικής αγωγής για τη διατήρηση της υγείας του τριχωτού της κεφαλής.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για την Τριχοσκοπικά Ελεγχόμενη FUE.