ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ – ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΜΕ ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ

τριχόπτωση γυναικών

Τα πλούσια και υγιή μαλλιά ανέκαθεν αποτελούσαν σημείο υπεροχής μια γυναίκας.

Για τις περισσότερες γυναίκες, τα μαλλιά δεν είναι απλώς τρίχες, καθώς μέσω των μαλλιών τους προβάλλουν το στυλ και την προσωπικότητά τους.Παράλληλα, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της θηλυκότητάς τους, συμβάλλοντας έτσι στην τόνωση ή αντίθετα στην αποδυνάμωση της αυτοπεποίθησής τους. Δεν είναι, άλλωστε, λίγες οι φορές εκείνες που μια “bad hair day” έχει προκαλέσει έντονο εκνευρισμό και κακοδιαθεσία.

Η αραίωση των μαλλιών δεν αποτελεί ανδρικό “προνόμιο”, όπως πολλές γυναίκες πιστεύουν. Σύμφωνα με έρευνες, το 40% των ατόμων που αντιμετωπίζουν παροδική ή μόνιμη τριχόπτωση είναι γυναίκες. Σε κάποιες από αυτές, το πρόβλημα εντοπίζεται είτε σε όλο το κεφάλι είτε στην κορυφή του κεφαλιού (στο λεγόμενο στεφάνι).

Με την έγκαιρη διάγνωση, τη σωστή αντιμετώπιση των αιτιών και την ενημέρωση για τους τρόπους πρόληψης, η τριχόπτωση μπορεί να αναχαιτιστεί σε μεγάλο βαθμό.

Η λεπτομερής και εμπεριστατωμένη μελέτη του τριχωτού της κεφαλής πριν την εφαρμογή οποιασδήποτε θεραπείας είναι απαραίτητη. Αυτό επιτυγχάνεται με την  Τριχοσκόπηση, τη μέθοδο δηλαδή που βοηθά στη διάγνωση των παθήσεων του τριχωτού της κεφαλής. Τα είδη της τριχόπτωσης είναι πολλά και εξίσου πολλά είναι και τα αίτια εμφάνισής της. Για το λόγο αυτό, οι θεραπείες της τριχόπτωσης θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τα αίτια που σχετίζονται με κληρονομικούς παράγοντες, ορμονικές ανακατατάξεις, διατροφικές ελλείψεις ή λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων.

Είδη Τριχόπτωσης

Φυσιολογική τριχόπτωση

Πρόκειται για την τριχόπτωση που εκδηλώνεται στο πλαίσιο της φυσικής ανανέωσης των τριχών που έχουν ολοκληρώσει τις τρεις φάσεις του κύκλου ζωής τους (αναγενή, καταγενή και τελογενή) και δεν επηρεάζει σημαντικά την πυκνότητα των μαλλιών.

Εποχική τριχόπτωση

Οι περίοδοι που εμφανίζεται είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο, διαρκεί συνήθως δύο μήνες και αποτελεί αναστρέψιμη κατάσταση.

Παθολογική τριχόπτωση

Συχνά αποτελεί προπομπό κάποιας μορφής αλωπεκίας. Στην περίπτωση αυτή, τα μαλλιά είτε χάνονται, ξαναφυτρωνουν και πέφτουν ξανά σε έναν πιο σύντομο επαναλαμβανόμενο κύκλο ζωής, είτε χάνονται και επανεκφύονται με αλλαγές στα χαρακτηριστικά της τρίχας (χρώμα, ποιότητα, ποσότητα). Ενδέχεται, επίσης, να χάνονται και να μην επανεκφύονται, επειδή οι θύλακες συρρικνώνονται και αδρανούν

Ανδρογενετική τριχόπτωση

Η πιο κοινή αιτία τριχόπτωσης είναι μία κληρονομική προδιάθεση, που χαρακτηρίζεται επιστημονικά ως ανδρογενετική αλωπεκία. Στην περίπτωση αυτή, τα τριχοθυλάκια αρχίζουν να παράγουν όλο και λεπτότερες τρίχες, φτάνοντας προοδευτικά να παράγουν μόνο χνούδι. Οι γυναίκες διατηρούν τις τρίχες στη μετωπιαια ζωνη αλλά παρουσιάζουν αραίωση στην κορυφή του κεφαλιού.

Γυροειδής αλωπεκία 

Πρόκειται για μία αυτοάνοση διαταραχή, κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα ίδια τα τριχοθυλάκια και προκαλεί έντονη τριχόπτωση, η οποία συνήθως δεν είναι μόνιμη.

Διάχυτη τριχόπτωση

Στην περίπτωση αυτή, μεγάλος αριθμός τριχών μπαίνει πρόωρα στην τελογενή φάση, που συνεπάγεται λέπτυνση και απώλεια των μαλλιών. Συνήθως, πλήττει το 50% των τριχών και μπορεί να εκδηλωθεί έως και τρεις μήνες μετά από την προκαλούμενη αιτία. Οι αιτίες περιλαμβάνουν:

 • Ψυχικό ή σωματικό στρες
 • Διαταραχές του ενδοκρινικού συστήματος, όπως υποθυρεοειδισμός, υπερθυρεοειδισμός, υποπαραθυρεοειδισμός, μη ρυθμισμένος σακχαρώδης διαβήτης.
 • Διατροφή φτωχή κυρίως σε πρωτεΐνες, σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, βιταμίνες D και Β12, φυλλικό οξύ και λιπαρά οξέα.
 • Παρενέργειες από συγκεκριμένα φάρμακα, όπως αντιπηκτικά, αντιθυρεοειδικά, χημειοθεραπευτικά, αντιψυχωσικά, θάλλιο, βορικό οξύ κ.ά.
 • Ορμονικές διακυμάνσεις στην εγκυμοσύνη.
 • Ορμονικές αλλαγές από τη λήψη αντισυλληπτικών.
 • Ορμονικές διαταραχές κατά την εμμηνόπαυση.
 • Ορμονικές ανισορροπίες από το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών.

τριχόπτωση γυναικών

Τραυματική τριχόπτωση

Υπάρχουν δύο τύποι τριχόπτωσης που δεν σχετίζονται με τη διαταραχή του κύκλου ζωής της τρίχας.

1.Τριχοτιλλομανία

Πρόκειται για μία ψυχαναγκαστική συμπεριφορά, η οποία οδηγεί το άτομο να τραβάει και να ξεριζώνει τρίχες από το τριχωτό της κεφαλής, τις βλεφαρίδες ή τα φρύδια του, με αποτέλεσμα οι περιοχές που αραιώνουν να είναι σποραδικές με ακανόνιστο σχήμα.

2.Τριχόπτωση από έλξη

Οφείλεται στο πολύ σφιχτό τράβηγμα και χτένισμα των μαλλιών, όπως είναι για παράδειγμα μία κοτσίδα, μία αλογοουρά ή ένα χτένισμα “ράστα”. Μπορεί να προκληθεί, επίσης, από τη συχνή χρήση ρόλεϋ και παρατηρείται πιο έντονα γύρω από το πρόσωπο.

Τριχόπτωση νοσογενής

Πρόκειται για μία μορφή τριχόπτωσης που οφείλεται σε κάποια πάθηση, όπως για παράδειγμα:

 • Διαταραχές ανάπτυξης και κληρονομούμενα νοσήματα: απλασία δέρματος, επιδερμικοί σπίλοι, ποροκεράτωση του Mibelli, ιχθυάσεις, νόσος Darier, κ.α.
 • Βλάβες από φυσικά αίτια: μηχανικά τραύματα, εγκαύματα, ακτινοδερματίτιδα
 • Μικροβιακές φλεγμονές: δερματοφυτίες, βακτηριακές λοιμώξεις, λεισμανίαση, ιογενείς λοιμώξεις (έρπης ζωστήρ, ανεμοβλογιά, ευλογιά)
 • Νεοπλασίες: βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, ουλοποιητικό βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, μεταστατικά καρκινώματα
 • Διάφορες άλλες δερματοπάθειες αγνώστου αιτιολογίας: ομαλός λειχήνας, ερυθηματώδηςλύκος, σκληροδερμία, κ.ά.

Διάγνωση

Το στάδιο της διάγνωσης περιλαμβάνει:

 • Λήψη ιατρικού ιστορικού
 • Δερματολογική εξέταση του τριχωτού της κεφαλής
 • Ψηφιακή δερματοσκόπηση
 • Λήψη διατροφικού ιστορικού
 • Διαγνωστικές εξετάσεις εάν και εφόσον κριθεί από το ιατρικό ιστορικό απαραίτητο

Τριχοσκόπηση, το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης

Με την έγκαιρη διάγνωση, μπορεί να ανακοπεί η εξέλιξη της τριχόπτωσης και να αποφευχθεί η εμφάνιση αλωπεκίας. Η έγκαιρη διάγνωση των παθήσεων του τριχωτού της κεφαλής επιτυγχάνεται με τη μέθοδο της τριχοσκόπησης, τη εξεταση δηλαδή των τριχών με τη χρήση χειροκίνητου δερματοσκοπίου ή βιντεομικροσκοπίου πολωμένου φωτός. Ανά 3μηνο ή 6μηνο καταγράφεται πλήρως η κατάσταση των τριχοθυλακίων όσον αφορά στον αριθμό,στην ποιότητα και στο πάχος των τριχών, γεγονός που συμβάλλει στη αξιολογηση της αποτελεσματικότητας της φαρμακευτικής θεραπείας που κάθε φορά συστήνεται.

Τι καταγράφει η τριχοσκόπηση;

 • Τον αριθμό των υπαρχόντων τριχοθυλακίων
 • Τον αντίστοιχο αριθμό τριχών και χνουδιου
 • Το πάχος της τρίχας.
 • Τον αριθμό των μονών τριχοθυλακίων.

Οι ψηφιακές εικόνες που συνοδεύουν τη διάγνωση αποτελούν σημείο αναφοράς και διατηρούνται στο αρχείο κάθε ενδιαφερόμενου. Με τον τρόπο αυτό μας δίνεται η δυνατότητα να παρακολουθούμε τον ασθενή και να συγκρίνουμε τα αποτελέσματα για την πορεία του περιστατικού.

Θεραπεία

Υπάρχουν μη επεμβατικές τοπικές θεραπείες τριχόπτωσης που έχουν την ικανότητα να ενεργοποιούν τους αποδυναμωμενους τριχικους θύλακες. Αφού ολοκληρωθεί η διάγνωση μπορούμε να προχωρήσουμε στην εφαρμογή της θεραπείας που αποτελείται από:

 1. Τοπική φαρμακευτική αγωγή : Εγχύσεις Μινοξιδίλης και Ντουταστερίδης
 2. Εγχύσεις PRP- Platelet Riche Plasma
 3. Ενεργοτριχογένεση με χρήση Low Level Laser

Ιδιαίτερα αποτελεσματική είναι η μέθοδος της Ενεργοτριχογένεσης με τη χρήση laser χαμηλής ενεργειακής στάθμης. Στην περίπτωση αυτή το τριχωτό της κεφαλής εκτίθεται στο ευεργετικό φως τριών διαφορετικών μηκών κύματος, που έχει αποδειχθεί ότι έχουν υψηλή τριχογενετική δράση. Η ενέργεια του laser δρα στις αποδυναμωμένες ρίζες των μαλλιών, σταθεροποιεί την τριχόπτωση και διεγείρει την επανέκδοση. Τα μαλλιά που φυτρώνουν  έχουν έτσι περισσότερο όγκο, μεγαλύτερη δύναμη και μεγαλύτερη πυκνότητα.

 1. Μεταμόσχευση Μαλλιών με Τριχοσκοπικά Ελεγχόμενη IQ–FUE

Σε περιπτώσεις που η έντονη τριχόπτωση έχει οδηγήσει σε σημαντική αραίωση του τριχωτού της κεφαλής, συστήνουμε τη μεταμόσχευση μαλλιών με τη μέθοδο IQ-FUE που πραγματοποιείται εύκολα και παρέχει άριστα αποτελέσματα, συνδυάζοντας όλα τα πλεονεκτήματα της εξαγωγής μεμονωμένων τριχοθυλακίων (Follicular Unit Extraction) από τη δότρια περιοχή.

H Τριχοσκοπικά Ελεγχόμενη IQ-FUE προσφέρει:

 • Φυσικό αποτέλεσμα χωρίς πόνο, ράμματα, ουλές ή σημάδια
 • Ελάχιστο χρόνο αποθεραπείας
 • Άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες
 • Δυνατότητα εφαρμογής και χωρίς ξύρισμα μαλλιών  (Unshaven IQ-FUE)
 • Πύκνωση και σε αραιά γένια, φρύδια, βλεφαρίδες
 • Εγγύηση για τον αριθμό των εκφυόμενων τριχοθυλακίων

Η διαδικασία της μεταμόσχευσης μαλλιών υποστηρίζεται από την εξελιγμένη μέθοδο PRP(Platelet Rich Plasma – εμπλουτισμένο πλάσμα), που στόχο έχει την ενδυνάμωση και την καλύτερη επανέκφυση των τριχοθυλακίων. Παράλληλα, με την εισαγωγή του Ψηφιακού Βιβλιαρίου IQ/e-Hair.Health προσφέρεται χωρίς χρέωση η δυνατότητα δια βιου ιατρικής παρακολούθησης και χορήγησης υποστηρικτικής αγωγής για τη διατήρηση της υγείας του τριχωτού της κεφαλής.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για την Τριχοσκοπικά Ελεγχόμενη IQ-FUE.

 

Σχετικα με τον συντακτη:

Ο Dr. Τζερμιάς εξειδικεύθηκε στην Επεμβατική και LASER Δερματολογία στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική (Ν. Υόρκη, Σαν Ντιέγκο). Είναι πρωτοστάτης στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα, ιδρυτής των πρώτων εξοπλισμένων κέντρων και ενδονοσοκομειακών τμημάτων Επεμβατικής Δερματολογίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD). Ο όρος “Κοσμητική Ιατρική” στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε και επικράτησε μέσω της δικής του δραστηριότητας. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών από το 1996 και για 18 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια είναι Επιστημονικός Διευθυντής των ιατρείων IQ – Intensive Quality Cosmetic Dermatology & Surgery, τα οποία στα “Healthcare Awards 2017” απέσπασαν Βραβείο Καινοτομίας για τις πρωτοποριακές υπηρεσίες τους. Ο Dr. Τζερμιάς κατέχει τον τίτλο Fellow στην παγκοσμίου φήμης Αμερικανική Εταιρία LASER στην Ιατρική και Χειρουργική (ASLMS), που είναι ο ύψιστος τίτλος που μπορεί να λάβει ένας γιατρός. Μεταξύ άλλων, είναι μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Κοσμητικής Δερματολογίας, της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) και της Επαγγελματικής Ένωσης Ελλήνων Δερματολόγων Αφροδισιολόγων (ΕΕΕΔΑ).

Greek Flag

ΑΘΗΝΑ

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49, Αθήνα
Στάση Μετρό "Ευαγγελισμός"
Parking: Polis Park (Σταθμός Ριζάρη)

Τ: 210 72 42 600
    210 72 34 230

English Flag

LONDON

33 Cavendish Square, Marylebone
W1G 0PW

Τ: +44 (0) 20 8144 8494

Greek Flag

ΜΑΡΟΥΣΙ

Λεωφ. Κηφισίας 71, Μαρούσι
Δαχτυλίδι Αττικής Οδού
(Έξοδος 11 "Κηφισίας" - Προς Αθήνα)
15 θέσεις parking
Στάση Προαστιακού "Κηφισίας"

Τ: 210 61 00 900

Greek Flag

ΓΛΥΦΑΔΑ

Λεωφ. Βουλιαγμένης 96

Τ 210 96 06 600

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 6μμ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

tuv certification elitour certification