Γονόρροια (Βλεννόρροια)

Συνοπτικά

Η γονόρροια μολύνει τόσο τους άντρες, όσο και τις γυναίκες, και συνήθως προσβάλλει την ουρήθρα, το ορθό έντερο και τον λαιμό, ενώ στις γυναίκες μπορεί να προσβάλλει και τον τράχηλο της μήτρας. Η γονόρροια μεταδίδεται συνήθως κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Ωστόσο, υπάρχει περίπτωση να προσβληθούν και βρέφη κατά τη διάρκεια του τοκετού αν νοσεί η μητέρα. Στα μωρά, η γονόρροια πλήττει κυρίως τα μάτια.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, πρόκειται για μία κοινή μόλυνση που αρκετές φορές μάλιστα δεν παρουσιάζει καν συμπτώματα. Η θεραπεία της όμως είναι απαραίτητη προκειμένου να μην προκαλέσει σοβαρές και ανεπανόρθωτες βλάβες. Η αποχή από το σεξ, η χρήση προφυλακτικού σε περίπτωση ερωτικής επαφής και η ανάπτυξη μιας αμοιβαίας μονογαμικής σχέσης αποτελούν τους καλύτερους τρόπους πρόληψης του εν λόγω σεξουαλικά μεταδιδόμενου νοσήματος.

Συμπτώματα

Η γονόρροια μπορεί να προσβάλλει διάφορες περιοχές του σώματος, με μεγαλύτερη προτίμηση όμως το γεννητικό σύστημα.

Γεννητικό σύστημα. Οι άντρες παρουσιάζουν πόνο κατά την ούρηση, πυώδεις εκκρίσεις, και πόνο ή πρήξιμο του ενός όρχεως. Αντιθέτως, οι γυναίκες παρουσιάζουν αυξημένες κολπικές εκκρίσεις, πόνο κατά την ούρηση, κολπική αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους, όπως και μετά την κολπική διείσδυση, καθώς και άλγος στην κοιλιακή και πυελική χώρα.

Ορθό έντερο. Μπορεί να εκδηλωθεί κνησμός στην περιπρωκτική περιοχή, πυώδεις εκκρίσεις από το ορθό έντερο, στίγματα έντονου κόκκινου αίματος στο χαρτί υγείας ή ενόχληση από την κινητικότητα του εντέρου.

Μάτια. Όταν η γονόρροια προσβάλλει τα μάτια (γονοκοκκική οφθαλμίτιδα), τότε προκαλείται οφθαλμικός πόνος, φωτοευαισθησία και πυώδεις εκκρίσεις από το ένα ή και τα δύο μάτια.

Λαιμός. Στην περίπτωση αυτή, παρουσιάζεται πονόλαιμος και πρήξιμο στους λεμφαδένες της περιοχής.

Σύνδεσμοι. Όταν ένας ή περισσότεροι σύνδεσμοι μολυνθούν από το βακτήριο (σηπτική αρθρίτιδα), τότε παρουσιάζονται ζεστοί, κόκκινοι, πρησμένοι και ο πόνος είναι ιδιαίτερα οξύς στην κίνηση.

 Πότε να επισκεφτείτε τον δερματολόγο

Κλείστε ένα ραντεβού με τον δερματολόγο-αφροδισιολόγο σας, αν παρατηρήσετε ύποπτα σημάδια ή συμπτώματα, όπως αίσθημα καύσου κατά την ούρηση ή πυώδεις εκκρίσεις από το πέος, τον κόλπο ή το ορθό έντερο. Απαραίτητη είναι η επίσκεψη και στην περίπτωση που ο ερωτικός σας σύντροφος διαγνωστεί με γονόρροια, ακόμα κι αν εσείς δεν παρουσιάζετε συμπτώματα. Αν δεν ακολουθήσετε θεραπευτική αγωγή, είναι πιθανό να επαναμολύνετε τον σύντροφό σας μετά το τέλος της θεραπείας του.

Προγραμματίστε σήμερα το ραντεβού σας

Αιτίες

Η γονόρροια προκαλείται από το βακτήριο Neisseria gonorrhoeae. Συνήθως, το βακτήριο μεταδίδεται κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, συμπεριλαμβανομένης της στοματικής, πρωκτικής και κολπικής διείσδυσης.

Παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες που μπορεί να ευνοήσουν την μετάδοση της γονόρροιας είναι:

  • Η νεαρή ηλικία.
  • Ένας νέος ερωτικός σύντροφος.
  • Ο μεγάλος αριθμός ερωτικών συντρόφων.
  • Μια παλαιότερη διάγνωση γονόρροιας.

Επιπλοκές

Αν η γονόρροια δεν θεραπευτεί, μπορεί να επιφέρει σοβαρές βλάβες, όπως:

Στειρότητα στις γυναίκες. Η γονόρροια μπορεί να επεκταθεί και να εισχωρήσει στη μήτρα και τις σάλπιγγες και να επιφέρει πυελική φλεγμονώδη νόσο, προκαλώντας ουλές στις σάλπιγγες, επιπλοκές σε τυχόν εγκυμοσύνη, ακόμα και στειρότητα. Η πυελική φλεγμονώδης νόσος είναι μία σοβαρή μόλυνση που χρήζει άμεσης θεραπείας.
Στειρότητα στους άντρες. Η γονόρροια μπορεί να προκαλέσει επιδιδυμίτιδα, δηλαδή φλεγμονή στην οπίσθια πλευρά των όρχεων, εκεί όπου βρίσκονται οι σπερματικοί πόροι (επιδιδυμίδα). Η επιδιδυμίτιδα είναι ιάσιμη, αλλά αν δεν θεραπευθεί, μπορεί να οδηγήσει σε στειρότητα.
Επέκταση της μόλυνσης στους συνδέσμους και άλλες περιοχές του σώματος. Το βακτήριο που προκαλεί τη γονόρροια, μπορεί να διαδοθεί μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και να μολύνει και άλλες περιοχές του σώματος, όπως τους συνδέσμους. Στην περίπτωση αυτή, είναι πιθανό να εκδηλωθούν πυρετός, δερματικά εξανθήματα και πληγές, άλγος στους συνδέσμους, πρηξίματα και δυσκαμψίες.
Αυξημένος κίνδυνος HIV/AIDS. Η γονόρροια καθιστά τον οργανισμό πιο επιρρεπή στον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV), που οδηγεί στο Aids. Οι ασθενείς που πάσχουν και από γονόρροια και από HIV, έχουν αυξημένες πιθανότητες να μεταδώσουν και τις δύο νόσους στους ερωτικούς συντρόφους τους.
Επιπλοκές στα βρέφη. Τα μωρά που μολύνονται με γονόρροια από τις μητέρες τους κατά τη διάρκεια του τοκετού, μπορεί να αναπτύξουν τύφλωση, πληγές στο κρανίο και άλλες μολύνσεις.

Προετοιμαστείτε για το ραντεβού

Α. Στη συνάντηση με τον δερματολόγο-αφροδισιολόγο, θα πρέπει να είστε έτοιμοι να απαντήσετε στα κάτωθι ερωτήματα:

  • Πότε παρουσιάστηκαν τα πρώτα συμπτώματα;
  • Τα συμπτώματά σας είναι συνεχή ή περιστασιακά;
  • Πόσο έντονα είναι τα συμπτώματα;
  • Έχετε ξαναπροσβληθεί από άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα;

Β. Ερωτήσεις που μπορεί να θελήσετε να υποβάλλετε στον γιατρό:

  • Σε τι εξετάσεις θα πρέπει να υποβληθώ;
  • Θα πρέπει να εξεταστώ και για άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα;
  • Θα πρέπει να εξεταστεί και ο ερωτικός μου σύντροφος για γονόρροια;
  • Πόσο καιρό θα πρέπει να απέχω από τη σεξουαλική δραστηριότητα;
  • Τι μπορώ να κάνω μελλοντικά σε επίπεδο πρόληψης;
  • Ποιες επιπλοκές θα πρέπει να με προβληματίσουν;

Εξετάσεις και διάγνωση

Για τον εντοπισμό του βακτηρίου της γονόρροιας στον οργανισμό, θα χρειαστεί η ανάλυση ενός κυτταρικού δείγματος. Το δείγμα μπορεί να συλλεχθεί μέσω:

Εξέτασης ούρων. Η ανάλυση αυτή συμβάλλει στον εντοπισμό του βακτηριδίου στην ουρήθρα.
Εκκρίματος της προσβληθείσας περιοχής. Μπορεί να χρειαστεί η λήψη εκκρίματος από τον λαιμό, την ουρήθρα, τον κόλπο ή το ορθό έντερο και η εργαστηριακή του ανάλυση για τον εντοπισμό του ένοχου βακτηριδίου.
Εξετάσεις για άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Είναι πιθανό να χρειαστούν εξετάσεις και για άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, καθώς η γονόρροια αυξάνει τον κίνδυνο τέτοιων μολύνσεων, κυρίως των χλαμυδίων, που συχνά τη συνοδεύουν. Η εξέταση για τον ιό HIV συστήνεται επίσης.

Γονόρροια – Θεραπείες και φάρμακα

Θεραπεία για ενήλικες. Στους ενήλικες, η γονόρροια αντιμετωπίζεται συνήθως με αντιβιοτικά. Καθώς το βακτήριο παρουσιάζει στελέχη ανθεκτικά στα φάρμακα, η θεραπεία συνίσταται στην ενέσιμη χορήγηση κεφτριαξόνης (ceftriaxone) σε συνδυασμό με τη λήψη αζιθρομυκίνης (azithromycin) ή δοξυκυκλίνης (doxycycline) από το στόμα.
Θεραπεία για συντρόφους. Οι ερωτικοί σύντροφοι θα πρέπει επίσης να υποβληθούν σε εξετάσεις και θεραπευτική αγωγή για τη γονόρροια, ακόμα κι αν δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Η θεραπευτική αγωγή που ακολουθείται, είναι η ίδια και είναι αναγκαία προκειμένου να μην υπάρχει επαναμόλυνση του αρχικού ασθενούς.
Θεραπεία για βρέφη. Τα μωρά που γεννιούνται από μολυσμένες μητέρες, θα πρέπει να λαμβάνουν αμέσως μετά τον τοκετό ειδικό οφθαλμολογικό φάρμακο. Αν αναπτυχθεί οφθαλμοπάθεια, τότε είναι αναγκαία η χορήγηση αντιβιοτικού.

Πρόληψη

Για να περιορίσετε τον κίνδυνο μόλυνσης από γονόρροια, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:

Μην παραμελείτε τη χρήση προφυλακτικού. Η αποχή από το σεξ είναι αναμφίβολα ο ασφαλέστερος τρόπος πρόληψης της γονόρροιας. Αν όμως έχετε ενεργή σεξουαλική ζωή, τότε είναι απαραίτητη η χρήση προφυλακτικού σε κάθε μορφή επαφής, είτε στοματική, είτε πρωκτική, είτε κολπική.
Ζητήστε από τον σύντροφό σας να εξεταστεί για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.
Μην έχετε σεξουαλικές επαφές με συντρόφους που παρουσιάζουν ασυνήθη συμπτώματα, όπως αίσθημα καύσου κατά την ούρηση ή εξανθήματα στα γεννητικά όργανα.
Φροντίστε να ελέγχεστε τακτικά για γονόρροια αν ανήκετε στην ομάδα υψηλού κινδύνου. Στην ομάδα αυτή, ανήκουν όσοι έχουν στο ιστορικό τους παλιότερη διάγνωση γονόρροιας ή άλλου σεξουαλικά μεταδιδόμενου νοσήματος, όσοι αποκτούν έναν νέο ερωτικό σύντροφο ή έχουν πολλούς ερωτικούς συντρόφους.

Προγραμματίστε σήμερα το ραντεβού σας