ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ ΣΤΗ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑ

Off 1
στη στοματικη κοιλοτητα featured

Τα κονδυλώματα στη στοματική κοιλότητα παρουσιάζουν έξαρση σύμφωνα με τους ειδικούς  οι οποίοι προειδοποιούν για τον «νέο καρκίνο του σεξ».

Αυτό που μέχρι πριν από λίγες δεκαετίες χαρακτηριζόταν ως σπάνιο φαινόμενο, διότι τα στελέχη του ιού HPV δείχνουν την προτίμησή τους στις πρωκτογεννητικές περιοχές, πλέον χαρακτηρίζεται ως καλπάζον.

Αναφέρονται πλέον πολλά περιστατικά, όπου ο ιός έχει προσβάλλει τη στοματική κοιλότητα και απειλεί με ανάπτυξη όγκων στον στοματοφάρυγγα.

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων, όπως είναι η τυπική ονομασία του ιού HPV, είναι ο ίδιος που ευθύνεται για τις κοινές μυρμηκίες σε διάφορα σημεία του σώματος. Οι επιστήμονες έχουν ταχτοποιήσει πάνω από 80 στελέχη του ιού, τα μισά εκ των οποίων ευθύνονται για την εκδήλωση κονδυλωμάτων στις πρωκτογεννητικές περιοχές τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες.

Μέχρι πρότινος όμως, κονδυλώματα διαπιστώνονταν σπάνια μέσα στη στοματική κοιλότητα και ήταν σε μεγαλύτερο βαθμό οι γυναίκες εκείνες που ανησυχούσαν για τα ογκογόνα στελέχη του ιού, που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Πλέον όμως, ο κίνδυνος καρκίνου ελλοχεύει και για τους άνδρες, ως αποτέλεσμα της αλλαγής των σεξουαλικών πρακτικών την τελευταία δεκαετία.

Όλες οι πρόσφατες επιστημονικές έρευνες καταγράφουν την απειλή που φέρει ο ιός HPV για όσους απολαμβάνουν να κάνουν στοματικό σεξ ή διατηρούν ομοφυλοφιλική σχέση.

«Ο HPV έχει αντικαταστήσει το αλκοόλ και το κάπνισμα ως την κυρίαρχη αιτία του στοματοφαρυγγικού καρκίνου», δήλωσε πρόσφατα ο καθηγητής ογκολογίας Τεντ Τέκνος στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Πιο συγκεκριμένα, έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση “New England Journal of Medicine” αποκάλυψε ότι η έκθεση στο επικίνδυνο στέλεχος 16 του ιού HPV – που έχει συνδεθεί με τον καρκίνο του τραχήλου – αυξάνει τις πιθανότητες για στοματοφαρυγγικό καρκίνο κατά 32 φορές. Αντιθέτως, οι προηγούμενοι παράγοντες κινδύνου – ιστορικό καπνίσματος και ποτού – βρέθηκαν ότι αυξάνουν τον κίνδυνο κατά τρεις και δυόμιση φορές αντίστοιχα.

Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι καθότι ο ιός μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή ή ακόμα και ένα παρατεταμένο φιλί, τα κρούσματα καρκίνου παρατηρούνται πολύ συχνά σε νέους υγιείς ανθρώπους ηλικίας 30-34 ετών, χωρίς αυτό να αποκλείει μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.

Θα πρέπει βέβαια να επισημανθεί ότι η συνηθέστερη βλάβη που προκαλεί ο ιός HPV στη στοματική κοιλότητα είναι το απλό θήλωμα. Πρόκειται για μία καλοήθη βλάβη που συχνά σχετίζεται με τα στελέχη 6 και 11 και εμφανίζεται κυρίως με τη μορφή ογκιδίου στο χρώμα του φυσιολογικού βλεννογόνου της στοματικής κοιλότητας. Παρατηρείται συχνότερα στην έσω μεριά του άνω και κάτω χείλους, τη γλώσσα, αλλά και τη μαλακή υπερώα.

Η θεραπεία της συγκεκριμένης βλάβης πραγματοποιείται με τη μέθοδο εξάχνωσης, ανώδυνα, αναίμακτα, χωρίς τομή και ράμματα, με υπερπαλμικό CO2 laser.

Μελέτες

Πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Οχάιο, όπου οι επιστήμονες έλαβαν κυτταρικά δείγματα από τη στοματική κοιλότητα 5.500 ατόμων ηλικίας 14 έως 69 ετών, έδειξε ότι:

  • Οι άντρες κινδυνεύουν από καρκίνο του στόματος, της γλώσσας, του φάρυγγα και του λάρυγγα περισσότερο από τις γυναίκες.
  • Ο ιός HPV είχε μολύνει το 10% των αντρών έναντι μόλις του 3,6% των γυναικών

Οι Times δημοσίευσαν μια μελέτη του καρκίνου του στοματοφάρυγγα μεταξύ 1984-2004 με τα εξής αποτελέσματα:

  • Η παρουσία του ιού HPV ενώ υπήρχε μόνο στο 16% των ασθενών στη δεκαετία του 80, στους ασθενείς που διαγνώστηκαν μετά το 2000, ο ιός HPV βρέθηκε στο 72% αυτών.

Εάν αυτή η ανάπτυξη του HPV στους καρκίνους του στοματοφάρυγγα συνεχιστεί υπολογίζεται ότι το 2020 θα έχουμε περισσότερους καρκίνους του στοματοφάρυγγα από ότι του τραχήλου της μήτρας.

Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα γιατί οι καρκίνοι του στοματοφάρυγγα είναι συχνότεροι στους άνδρες από ότι στις γυναίκες.

Έρευνες

Βρετανοί ερευνητές παρατήρησαν ότι:

  • Τα ποσοστά καρκίνων στις αμυγδαλές διπλασιάστηκαν μέσα σε μία δεκαετία περίπου (από τα μέσα των ‘90s μέχρι τα τέλη των ‘00s)
  • Ο ιός HPV είναι υπαίτιος σε τριπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τους άλλους παράγοντες κινδύνου

Θεραπεία

Η θεραπεία της συγκεκριμένης βλάβης πραγματοποιείται:

  • Με χειρουργική αφαίρεση
  • Με τη μέθοδο εξάχνωσης – ανώδυνα, αναίμακτα, χωρίς τομή και ράμματα με υπερπαλμικό CO2 laser

Διαβάστε επίσης:

Σχετικα με τον συντακτη:

Ο Dr. Τζερμιάς εξειδικεύθηκε στην Επεμβατική και LASER Δερματολογία στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική (Ν. Υόρκη, Σαν Ντιέγκο). Είναι πρωτοστάτης στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα, ιδρυτής των πρώτων εξοπλισμένων κέντρων και ενδονοσοκομειακών τμημάτων Επεμβατικής Δερματολογίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD). Ο όρος “Κοσμητική Ιατρική” στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε και επικράτησε μέσω της δικής του δραστηριότητας. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών από το 1996 και για 18 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια είναι Επιστημονικός Διευθυντής των ιατρείων IQ – Intensive Quality Cosmetic Dermatology & Surgery, τα οποία στα “Healthcare Awards 2017” απέσπασαν Βραβείο Καινοτομίας για τις πρωτοποριακές υπηρεσίες τους. Ο Dr. Τζερμιάς κατέχει τον τίτλο Fellow στην παγκοσμίου φήμης Αμερικανική Εταιρία LASER στην Ιατρική και Χειρουργική (ASLMS), που είναι ο ύψιστος τίτλος που μπορεί να λάβει ένας γιατρός. Μεταξύ άλλων, είναι μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Κοσμητικής Δερματολογίας, της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) και της Επαγγελματικής Ένωσης Ελλήνων Δερματολόγων Αφροδισιολόγων (ΕΕΕΔΑ).

Greek Flag

ΑΘΗΝΑ

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49, Αθήνα
Στάση Μετρό "Ευαγγελισμός"
Parking: Polis Park (Σταθμός Ριζάρη)

Τ: 210 72 42 600
    210 72 34 230

English Flag

LONDON

33 Cavendish Square, Marylebone
W1G 0PW

Τ: +44 (0) 20 8144 8494

Greek Flag

ΜΑΡΟΥΣΙ

Λεωφ. Κηφισίας 71, Μαρούσι
Δαχτυλίδι Αττικής Οδού
(Έξοδος 11 "Κηφισίας" - Προς Αθήνα)
15 θέσεις parking
Στάση Προαστιακού "Κηφισίας"

Τ: 210 61 00 900

Greek Flag

ΓΛΥΦΑΔΑ

Λεωφ. Βουλιαγμένης 96

Τ 210 96 06 600

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 6μμ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

tuv certification elitour certification