ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΑΚΜΗ: ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΜΕΝΕΙ;

Off 1

H ακμή μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή στη ζωή μιας γυναίκας μετά την εφηβεία, ακόμα και μετά την ηλικία των 25 ετών

ακμή

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι η ακμή είναι αποκλειστικό πρόβλημα της εφηβείας. Ωστόσο, η ακμή μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή στη ζωή μιας γυναίκας μετά την εφηβεία, ακόμα και μετά την ηλικία των 25 ετών, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή στην περίοδο της εμμηνόπαυσης. Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, το 50% των γυναικών εμφανίζουν εξάρσεις της ακμής περιστασιακά, ακόμα και στην ενήλικη ζωή. Οι γυναικείες ορμόνες παρουσιάζουν μεγαλύτερες μεταβολές σε σχέση με τις ορμόνες των ανδρών. Αυτό αποτελεί έναν από τους λόγους που η γυναικεία ακμή συνήθως παρουσιάζει μια πιο ασταθή εικόνα, καθιστώντας την αποτελεσματική αντιμετώπισή της πιο δύσκολη υπόθεση.

Η ακμή στις γυναίκες μπορεί να επιμένει εξαιτίας των ορμονικών ανακατατάξεων που προαναφέρθηκαν, είτε υπάρχουν περιττά κιλά είτε όχι.

Ένας άλλος λόγος επιμονής της ακμής στην ενήλικη ζωή είναι η χρήση ακατάλληλων καλλυντικών, αλλά και λόγω της τριβής που ασκείται με τα δάκτυλα. Τέλος, μπορεί να πρόκειται για ροδόχρου ακμή και να υπάρχουν στο δέρμα βακτήρια που ζουν σε μικροσκοπικά ακάρεα (Demodex folliculorum), τα οποία πρέπει να ανιχνεύονται με ειδική εξέταση.

Παρά το γεγονός ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακμής αποτελεί πρόκληση εδώ και πολλές δεκαετίες για τους δερματολόγους σε όλο τον κόσμο, πλέον υπάρχουν διάφορες ασφαλείς θεραπευτικές επιλογές, οι οποίες κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Μεταξύ αυτών, είναι και η φωτοδυναμική θεραπεία για την αντιμετώπιση της ακμής χωρίς τη χρήση φαρμάκων, η οποία απευθύνεται κυρίως σε ανθρώπους που δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να λάβουν φάρμακα. Τα αποτελέσματα της εν λόγω θεραπείας επιβεβαιώθηκαν και σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Prime με τίτλο «Φωτοδυναμική Θεραπεία για την Αντιμετώπιση της Ακμής» (Tzermias & Marini, 2015).

Εάν λάβουμε υπόψη και τη σημαντικότερη ψυχολογική επίδραση της ακμής παράλληλα με τις επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των ενήλικων γυναικών, γίνεται σαφές το πόσο σημαντικό είναι να αφιερωθεί χρόνος, να γίνει σωστά η διάγνωση μέσω εξειδικευμένων δερματολογικών εξετάσεων και να προταθούν οι κατάλληλες θεραπευτικές επιλογές σε ατομικό επίπεδο για κάθε ασθενή.

Σχετικα με τον συντακτη:

Ο Dr. Τζερμιάς εξειδικεύθηκε στην Επεμβατική και LASER Δερματολογία στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική (Ν. Υόρκη, Σαν Ντιέγκο). Είναι πρωτοστάτης στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα, ιδρυτής των πρώτων εξοπλισμένων κέντρων και ενδονοσοκομειακών τμημάτων Επεμβατικής Δερματολογίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD). Ο όρος “Κοσμητική Ιατρική” στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε και επικράτησε μέσω της δικής του δραστηριότητας. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών από το 1996 και για 18 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια είναι Επιστημονικός Διευθυντής των ιατρείων IQ – Intensive Quality Cosmetic Dermatology & Surgery, τα οποία στα “Healthcare Awards 2017” απέσπασαν Βραβείο Καινοτομίας για τις πρωτοποριακές υπηρεσίες τους. Ο Dr. Τζερμιάς κατέχει τον τίτλο Fellow στην παγκοσμίου φήμης Αμερικανική Εταιρία LASER στην Ιατρική και Χειρουργική (ASLMS), που είναι ο ύψιστος τίτλος που μπορεί να λάβει ένας γιατρός. Μεταξύ άλλων, είναι μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Κοσμητικής Δερματολογίας, της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) και της Επαγγελματικής Ένωσης Ελλήνων Δερματολόγων Αφροδισιολόγων (ΕΕΕΔΑ).

Greek Flag

ΑΘΗΝΑ

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49, Αθήνα
Στάση Μετρό "Ευαγγελισμός"
Parking: Polis Park (Σταθμός Ριζάρη)

Τ: 210 72 42 600
    210 72 34 230

English Flag

LONDON

33 Cavendish Square, Marylebone
W1G 0PW

Τ: +44 (0) 20 8144 8494

Greek Flag

ΜΑΡΟΥΣΙ

Λεωφ. Κηφισίας 71, Μαρούσι
Δαχτυλίδι Αττικής Οδού
(Έξοδος 11 "Κηφισίας" - Προς Αθήνα)
15 θέσεις parking
Στάση Προαστιακού "Κηφισίας"

Τ: 210 61 00 900

Greek Flag

ΓΛΥΦΑΔΑ

Λεωφ. Βουλιαγμένης 96

Τ 210 96 06 600

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 6μμ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

tuv certification elitour certification