ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΑΚΜΗΣ

Off 1

Διαπιστώθηκαν οι λόγοι που κάποιοι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στο να εμφανίσουν ακμή, ενώ κάποιοι άλλοι όχι.

ακμης featured post

Γιατί κάποιοι εμφανίζουν ακμή ενώ κάποιοι άλλοι όχι;

Μετά από έρευνα, επιστήμονες του τμήματος Μοριακής και Ιατρικής Φαρμακολογίας από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας διαπίστωσαν τους λόγους που κάποιοι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στο να εμφανίσουν συμπτώματα ακμής ενώ κάποιοι άλλοι όχι.

Συγκεκριμένα ανακάλυψαν, πώς τα βακτήρια που ζουν στο δέρμα περιέχουν “κακά” και “καλά” στελέχη, τα πρώτα ευθύνονται για το σχηματισμό βλατίδων, τα δεύτερα προστατεύουν το δέρμα. Το αν θα εκδηλωθεί η ακμή εξαρτάται από την αναλογία μεταξύ αυτών των στελεχών βακτηρίων. Οι ερευνητές παρομοίασαν την κατάσταση αυτή με την έλλειψη ισορροπίας μεταξύ των “καλών” και “κακών” βακτηρίων που υπάρχουν στο έντερο και η οποία είναι η αιτία για διαταραχές του πεπτικού συστήματος.

Ωστόσο, δεν έχει απόλυτα ξεκαθαρίσει το γεγονός που κάποιοι άνθρωποι έχουν περισσότερα “κακά” ή “καλά” βακτήρια. Το τι είδους βακτήρια αναπτύσσονται περισσότερο στο δέρμα πιθανώς να καθορίζεται από παράγοντες όπως η κληρονομικότητα ή η ευαισθησία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ο επικεφαλής της συγκεκριμένης έρευνας, Δρ. Χουίνγκ Λι, δήλωσε: “Διαπιστώσαμε από την έρευνα πως όλα τα βακτήρια της ακμής δεν προκαλούν σπυράκια και εξανθήματα. Κάποια στελέχη βακτηρίων  βοηθούν το δέρμα να παραμείνει υγιές. Ας ελπίσουμε πως τα νέα ευρήματα των ερευνών μας θα μας βοηθήσουν ώστε να αναπτύξουμε νέες θεραπείες που θα αναχαιτίζουν τον σχηματισμό βλατίδων και θα καθιστούν τους δερματολόγους ικανούς να προσαρμόζουν τη θεραπευτική αγωγή ανάλογα με την αναλογία των βακτηρίων που έχει ο κάθε ασθενής στο δέρμα του.”

Οι επιστήμονες αυτοί επικέντρωσαν την έρευνα και τη μελέτη στο “προπιονοβακτηρίδιο της ακμής”, ένα μικροσκοπικό βακτήριο που βρίσκεται στους σμηγματογόνους αδένες και το οποίο όταν γίνεται επιθετικό στο ανοσοποιητικό σύστημα, προκαλεί φλεγμονή και πυώδεις ακνεϊκές βλάβες. Έλαβαν δείγμα του βακτηριδίου από υγιή άτομα και άτομα με ακμή, ανέλυσαν το DNA εργαστηριακά και μπόρεσαν να απομονώσουν περισσότερα από 1.000 στελέχη του, διαφορετικού τύπου. “Παρατηρήσαμε με μεγάλη προσοχή ότι τα στελέχη του προπιονοβακτηριδίου ήταν πολύ πιο διαφορετικά στο ακνεϊκό από ότι στο υγιές”, διατύπωσε ο Δρ. Νόα Κραφτ, ο δερματολόγος που πήρε μέρος για τη συγγραφή της συγκεκριμένης μελέτης στην “Journal of Investigative Dermatology”. “Μάλιστα, δύο από τα στελέχη του βρέθηκαν στο 20% ασθενών με ακμή και σπανιότερα σε όσους είχαν καθαρό δέρμα.”

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της έρευνας προέκυψε με την ανακάλυψε ενός τρίτου στελέχους του βακτηριδίου, που υπήρχε στα υγιή δέρματα και σπάνιζε στα ακνεϊκά. Για αυτή την ανακάλυψη, ο Δρ. Λι δήλωσε: “Θεωρούμε ότι στο στέλεχος αυτό υπάρχει ένας φυσικός μηχανισμός άμυνας που του δίνει τη δυνατότητα να αναγνωρίζει τους εισβολείς και να τους εξοντώνει προτού αυτοί προκαλέσουν μόλυνση στο βακτηριακό κύτταρο. Το βακτηριακό αυτό στέλεχος πιθανώς προστατεύει το δέρμα, όπως συμβαίνει με τα ζωντανά βακτήρια του γιαουρτιού, τα οποία προστατεύουν τη χλωρίδα του εντέρου από τα επιβλαβή μικρόβια. Επόμενο βήμα είναι να εξετάσουμε αν ένα τοπικό σκεύασμα με προβιοτικά θα μπορούσε να σταματήσει την εισβολή όλων των “κακών” βακτηριδίων στο δέρμα ώστε να προλαμβάνεται η εμφάνιση των συμπτωμάτων της ακμής.”

Τέλος, οι ερευνητές θα εξετάσουν τη δημιουργία νέων φαρμάκων για την αντιμετώπιση των “κακών” στελεχών του προπιονοβακτηριδίου της ακμής, χωρίς να επηρεάζονται τα “καλά” στελέχη. Επίσης, θα ερευνήσουν την πιθανότητα να χρησιμοποιούν ιούς για την εξουδετέρωση των βακτηριδίων που προκαλούν ακμή, ενώ θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν ένα απλό δερματολογικό τεστ που θα μπορεί να το κάνει ο καθένας για να γνωρίζει αν θα εμφανίσει ακμή επιθετικής μορφής στο δέρμα του.

Σχετικα με τον συντακτη:

Ο Dr. Τζερμιάς εξειδικεύθηκε στην Επεμβατική και LASER Δερματολογία στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική (Ν. Υόρκη, Σαν Ντιέγκο). Είναι πρωτοστάτης στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα, ιδρυτής των πρώτων εξοπλισμένων κέντρων και ενδονοσοκομειακών τμημάτων Επεμβατικής Δερματολογίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD). Ο όρος “Κοσμητική Ιατρική” στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε και επικράτησε μέσω της δικής του δραστηριότητας. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών από το 1996 και για 18 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια είναι Επιστημονικός Διευθυντής των ιατρείων IQ – Intensive Quality Cosmetic Dermatology & Surgery, τα οποία στα “Healthcare Awards 2017” απέσπασαν Βραβείο Καινοτομίας για τις πρωτοποριακές υπηρεσίες τους. Ο Dr. Τζερμιάς κατέχει τον τίτλο Fellow στην παγκοσμίου φήμης Αμερικανική Εταιρία LASER στην Ιατρική και Χειρουργική (ASLMS), που είναι ο ύψιστος τίτλος που μπορεί να λάβει ένας γιατρός. Μεταξύ άλλων, είναι μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Κοσμητικής Δερματολογίας, της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) και της Επαγγελματικής Ένωσης Ελλήνων Δερματολόγων Αφροδισιολόγων (ΕΕΕΔΑ).

Greek Flag

ΑΘΗΝΑ

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49, Αθήνα
Στάση Μετρό "Ευαγγελισμός"
Parking: Polis Park (Σταθμός Ριζάρη)

Τ: 210 72 42 600
    210 72 34 230

English Flag

LONDON

33 Cavendish Square, Marylebone
W1G 0PW

Τ: +44 (0) 20 8144 8494

Greek Flag

ΜΑΡΟΥΣΙ

Λεωφ. Κηφισίας 71, Μαρούσι
Δαχτυλίδι Αττικής Οδού
(Έξοδος 11 "Κηφισίας" - Προς Αθήνα)
15 θέσεις parking
Στάση Προαστιακού "Κηφισίας"

Τ: 210 61 00 900

Greek Flag

ΓΛΥΦΑΔΑ

Λεωφ. Βουλιαγμένης 96

Τ 210 96 06 600

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 6μμ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

tuv certification elitour certification