ΟΛΟΣΩΜΗ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΔΕΡΜΑΤΟΣ IQ TOTAL BODY MAPPING

Ολόσωμη, Ψηφιακή Εξέταση Σπίλων (Ελιών) για την Πρόληψη του Δερματικού Καρκίνου

χαρτογράφηση δέρματος

Οι περισσότεροι σπίλοι (ελιές) στο δέρμα είναι καλοήθεις (μη καρκινικοί). Ωστόσο, οι σπίλοι συνδέονται άμεσα με τον καρκίνο του δέρματος. Αυτό ισχύει κυρίως για όσους έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος, για εκείνους που το δέρμα τους είναι ανοιχτόχρωμο και ευαίσθητο στην ηλιακή ακτινοβολία και για όσους έχουν πολλούς σπίλους ή σπίλους που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην ενηλικίωση. Η ολόσωμη χαρτογράφηση δέρματος βοηθά στην έγκαιρη ανίχνευση καρκίνου του δέρματος και του μελανώματος, που είναι ο πλέον επικίνδυνος τύπος, αλλά και στην έγκαιρη θεραπεία του.

Τι πρέπει να κάνετε για να ελέγξετε τους σπίλους σας

Αν παρατηρήσετε αλλαγές στο χρώμα ή την εμφάνιση ενός σπίλου, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον εξειδικευμένο δερματολόγο. Το ίδιο θα πρέπει να κάνετε εάν κάποιοι σπίλοι αιμορραγούν, προκαλούν πόνο ή κνησμό. Και αν σκεφθείτε ότι υπάρχουν σπίλοι στο σώμα σας που δεν μπορείτε να τους δείτε, όπως αυτοί της πλάτης, η αναγκαιότητα για επίσκεψη στο δερματολόγο μεγαλώνει.

Υπάρχει ένας τρόπος αξιολόγησης σπίλων: ο κανόνας ABCDE που σας βοηθά να αναγνωρίσετε τις αλλαγές στους σπίλους σας. Αν κάποιος σπίλος εμφανίζει κάποιο χαρακτηριστικό γνώρισμα από τα παρακάτω, πρέπει να συμβουλευθείτε έγκαιρα τον δερματολόγο:

 • Ασυμμετρία: Το μισό τμήμα του σπίλου δεν ταιριάζει με το άλλο μισό.
 • Όρια: Τα όρια του περιγράμματος του σπίλου είναι ανομοιόμορφα ή παρουσιάζουν εγκοπές.
 • Χρώμα: Ο σπίλος έχει διάφορες αποχρώσεις και όχι ενιαίο χρώμα.
 • Διάμετρος: Η διάμετρος του σπίλου είναι μεγαλύτερη από τη γόμα ενός μολυβιού.
 • Εξέλιξη: Ο σπίλος διαφέρει από τους άλλους στο σώμα ή εμφανίζει αλλαγές σε μέγεθος, χρώμα, σχήμα.

Ψηφιακή Ολόσωμη Χαρτογράφηση Δέρματος

Η αυτοματοποιημένη ολόσωμη χαρτογράφηση δέρματος IQ Body Scanner Mapping (Total Body Mapping), σε συνδυασμό με την ψηφιακή δερματοσκόπηση, αποδεικνύεται ένα νέο όπλο στα χέρια των δερματολόγων.

Το πρωτοποριακό σύστημα IQ Body Scanner Mapping υπερέχει σημαντικά των συμβατικών μεθόδων χαρτογράφησης. Ανιχνεύει αυτοματοποιημένα την παραμικρή διαφοροποίηση που παρουσιάζεται στο δέρμα από εξέταση σε εξέταση.

Εστιάζει και παρακινεί την προσοχή του δερματολόγου στην παραμικρή μεταβολή, ελαχιστοποιώντας έτσι την πιθανότητα ανθρώπινου λάθους. Αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη και αξιόπιστη μέθοδο για την ολοκληρωμένη και συστηματική παρακολούθηση της υγείας του δέρματος και την πρόληψη του δερματικού καρκίνου.

1

Η ψηφιακή χαρτογράφηση δέρματος είναι αρκετή για να σώσει τη ζωή σας

Χάρη στην προηγμένη τεχνολογία του, το σύστημα IQ Body Scanner Mapping σκανάρει όλη την επιφάνεια του δέρματος, από την κορυφή έως τα νύχια, και καταγράφει με μέγιστη ακρίβεια τη θέση και το μέγεθος κάθε βλάβης και κάθε σπίλου (ελιάς) ξεχωριστά. Η διαδικασία διαρκεί λίγα λεπτά και είναι απολύτως ασφαλής και ανώδυνη, καθώς μοιάζει με μία απλή βιντεοσκόπηση του σώματος σε διάφορες στάσεις.

Αμέσως, στην οθόνη του μηχανήματος εμφανίζονται ολόσωμες εικόνες υψηλής ανάλυσης.  Επισημαίνονται αυτόματα οι σπιλοι και οι αλλαγές που εντοπίζονται σε σχέση με τις εικόνες προηγούμενης εξέτασης. Κάθε μεταβαλλόμενος ή νεοεμφανιζόμενος σπίλος υποδεικνύεται άμεσα από το σύστημα, παρακινώντας έτσι τον δερματολόγο να εστιάσει την προσοχή του σε εκείνο το σημείο.

Με την ολόσωμη χαρτογράφηση σπίλων επιτυγχάνονται τα εξής:

 • Περιοδικός έλεγχος του μεγέθους και της μικροσκοπικής δομής των σπίλων
 • Σύγκριση παλαιοτέρων και νέων εικόνων σε κάθε εξέταση
 • Ανάλυση και βαθμονόμηση κακοήθειας των σπίλων
 • Εντοπισμός μεταβολών σε υπάρχοντες σπίλους
 • Ανίχνευση νέων σπίλων

Τμήμα Σπίλων και Μελανώματος στην IQ – Intensive Quality Dermatology

Η χαρτογράφηση δέρματος IQ Body Scanner Mapping πραγματοποιείται στο τμήμα Σπίλων και Μελανώματος των Δερματολογικών Ιατρείων IQ – Intensive Quality. Εξειδικευμένοι δερματολόγοι σπίλων εφαρμόζουν την ολόσωμη αυτοματοποιημένη προληπτική εξέταση μαζί με την ψηφιακή δερματοσκόπηση. Ο συνδυασμός των δύο αποτελούν μια πρότυπη τυποποιημένη διαδικασία για την ανίχνευση και εντοπισμό οποιασδήποτε νέας ή μεταβαλλόμενης βλάβης στο δέρμα.

Ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα ευαισθησίας και ακρίβειας

Πέραν της κλινικής εκτίμησης, το εξελιγμένο λογισμικό πρόγραμμα του συστήματος IQ Body Scanner Mapping αναλύει τη δομή των «ύποπτων» σπίλων. Επιπλέον, τους βαθμονομεί, δηλαδή αξιολογεί τον βαθμό επικινδυνότητάς τους. Πρόκειται για μία αξιόπιστη μέθοδο, η οποία χρησιμοποιείται σε περισσότερες από 70 χώρες παγκοσμίως και παρουσιάζει σταθερά ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα ευαισθησίας και ακρίβειας.

Η χαρτογράφηση δέρματος IQ Body Scanner Mapping είναι αξιόπιστη ακόμα κι όταν υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός σπίλων. Πριν από την συγκεκριμένη εξέταση, οι δερματολόγοι σπίλων αδυνατούσαν να καταγράψουν σε ένα άτομο όλους τους σπίλους με λεπτομέρεια, τόσο σε αριθμό όσο και στα χαρακτηριστικά τους. Πόσο μάλλον να τους θυμούνται για να μπορούν να επισημάνουν τις πιθανές μεταβολές τους μακροπρόθεσμα.

2

Το δέρμα «προειδοποιεί» για ύποπτα σημάδια

Η χαρτογράφηση δέρματος IQ Body Scanner Mapping αποτελεί μία απαραίτητη και ολοκληρωμένη προληπτική εξέταση. Συστήνεται να επαναλαμβάνεται κάθε 12 μήνες από όλους, ιδιαίτερα εάν υπάρχουν κάποια σημάδια στο δέρμα, που προκαλούν ανησυχία. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται όταν παρατηρούνται νεοεμφανιζόμενοι σπίλοι, μεταβολές στο χρώμα, το μέγεθος, το πάχος ή το ύψος των υπαρχόντων σπίλων, αλλαγές στο περιβάλλον δέρμα ή κάποια ασυνήθιστη αίσθηση, όπως κνησμός ή αίσθημα καύσου.

Για άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση δερματικού καρκίνου, η εξέταση θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 6 μήνες για την ολοκληρωμένη και συστηματική παρακολούθησή τους. Στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν:

 • άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα,
 • όσοι έχουν ευαίσθητο στον ήλιο δέρμα,
 • άνθρωποι που έχουν πολλούς σπίλους ή μεγάλους σπίλους εκ γενετής ή άτυπους σπίλους,
 • άνθρωποι που είχαν πάθει ηλιακά εγκαύματα κατά την παιδική ηλικία και
 • όσοι έχουν ιστορικό δερματικού καρκίνου.

Μελάνωμα: η πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος

Είναι αλήθεια ότι το μελάνωμα αποτελεί τον πιο επικίνδυνο τύπο καρκίνου του δέρματος. Ωστόσο, το θετικό είναι πως το δέρμα «προειδοποιεί» για τον ενδεχόμενο κίνδυνο, εμφανίζοντας κάποια σημάδια. Με την έγκαιρη και σωστή διάγνωση, που επιτυγχάνεται με την προληπτική χαρτογράφηση δέρματος και σπίλων IQ Body Scanner Mapping, το μελάνωμα είναι ιάσιμο στο 90-95% των περιπτώσεων.

Σχετικα με τον συντακτη:

Ο Dr. Τζερμιάς εξειδικεύθηκε στην Επεμβατική και LASER Δερματολογία στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική (Ν. Υόρκη, Σαν Ντιέγκο). Είναι πρωτοστάτης στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα, ιδρυτής των πρώτων εξοπλισμένων κέντρων και ενδονοσοκομειακών τμημάτων Επεμβατικής Δερματολογίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD). Ο όρος “Κοσμητική Ιατρική” στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε και επικράτησε μέσω της δικής του δραστηριότητας. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών από το 1996 και για 18 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια είναι Επιστημονικός Διευθυντής των ιατρείων IQ – Intensive Quality Cosmetic Dermatology & Surgery, τα οποία στα “Healthcare Awards 2017” απέσπασαν Βραβείο Καινοτομίας για τις πρωτοποριακές υπηρεσίες τους. Ο Dr. Τζερμιάς κατέχει τον τίτλο Fellow στην παγκοσμίου φήμης Αμερικανική Εταιρία LASER στην Ιατρική και Χειρουργική (ASLMS), που είναι ο ύψιστος τίτλος που μπορεί να λάβει ένας γιατρός. Μεταξύ άλλων, είναι μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Κοσμητικής Δερματολογίας, της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) και της Επαγγελματικής Ένωσης Ελλήνων Δερματολόγων Αφροδισιολόγων (ΕΕΕΔΑ).

Greek Flag

ΑΘΗΝΑ

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49, Αθήνα
Στάση Μετρό "Ευαγγελισμός"
Parking: Polis Park (Σταθμός Ριζάρη)

Τ: 210 72 42 600
    210 72 34 230

English Flag

LONDON

33 Cavendish Square, Marylebone
W1G 0PW

Τ: +44 (0) 20 8144 8494

Greek Flag

ΜΑΡΟΥΣΙ

Λεωφ. Κηφισίας 71, Μαρούσι
Δαχτυλίδι Αττικής Οδού
(Έξοδος 11 "Κηφισίας" - Προς Αθήνα)
15 θέσεις parking
Στάση Προαστιακού "Κηφισίας"

Τ: 210 61 00 900

Greek Flag

ΓΛΥΦΑΔΑ

Λεωφ. Βουλιαγμένης 96

Τ 210 96 06 600

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 6μμ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

tuv certification elitour certification