ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΑΤΟΥΑΖ ΜΕ Q-SWITCHED LASER

τατουαζ featured

Τι είναι τα Q-switched Laser;

Το Αγγλικό γράμμα Q σε μια συσκευή Laser είναι ένας τρόπος χαρακτηρισμού της ποιότητας των φωτονίων που απελευθερώνονται. Επομένως, όταν η τιμή του Q είναι μεγάλη υποδηλώνει χαμηλή οπτική απώλεια, ενώ όταν η τιμή του Q είναι μικρή υποδηλώνει μεγάλη οπτική απώλεια. Το «Q»-switch αποτελεί μια φυσική μέθοδο για τη δημιουργία πάρα πολύ σύντομων παλμών (5 – 20 ns) φωτός Laser υψηλής έντασης (5 – 10 MW) με μέγιστη ισχύ 4 joules.

Τα Q-switched Laser και τα φωτόνια του φωτός που απελευθερώνονται από αυτά έχουν μοναδικά χαρακτηριστικά, τα οποία καθιστούν τις συγκεκριμένες συσκευές Laser ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην αφαίρεση των τατουάζ. Αυτό οφείλεται πρωτίστως στο μηχανισμό δράσης, όπου παράγονται φωτοακουστικά κύματα εντός του δέρματος από τα φωτόνια που απελευθερώνονται από το φως, τα οποία θερμαίνουν τα μικρά σωματίδια χρωστικής. Η συγκεκριμένη αύξηση της θερμοκρασίας προκαλεί τη δημιουργία μιας κοιλότητας εντός των κυττάρων όπου βρίσκονται τα σωματίδια της μελάνης ή της χρωστικής ουσίας και εν συνεχεία ρήξη και τελικά φαγοκυττάρωση από τα μακροφάγα και αφαίρεση των υπολειμμάτων από το σημείο-στόχο.

Σε κλινικό επίπεδο, η εν λόγω διαδικασία προκαλεί σταδιακό ξεθώριασμα του τατουάζ μετά από 4- 8 θεραπευτικές συνεδρίες αφαίρεσης με διάστημα μεταξύ των συνεδριών μεταξύ 4 και 8 εβδομάδων. Η ακριβής στοχοποίηση των υποκυτταρικών οργανιδίων και των σωματιδίων των χρωστικών από τα Q-switched Laser μειώνει τις παράπλευρες απώλειες και ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο σχηματισμού ουλών και αλλαγών ως προς την υφή του δέρματος.

Η αφαίρεση των τατουάζ με Laser αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα του τρόπου εφαρμογής της θεωρίας της επιλεκτικής φωτοθερμόλυσης στην κλινική πράξη και φαίνεται να έχει μεγάλη επιτυχία.

Για την επιτυχή θεραπεία των τατουάζ πρέπει απαραίτητα να ελαχιστοποιείται στο μέγιστο η πιθανότητα εμφάνισης ουλών ή άλλων επιπλοκών. Σήμερα αυτό είναι εφικτό με τη χρήση σύντομων παλμών φωτός από τα Q-switched Laser, τα οποία εκπέμπουν παλμούς φωτός που προσεγγίζουν το χρόνο θερμικής ανάπαυλας των μελανοσωμάτων και των σωματιδίων της μελάνης του τατουάζ. Παράλληλα μέσω των φωτοακουστικών τους επιδράσεων τα Q-switched Laser μπορούν να προκαλέσουν καταστροφή των σωματιδίων χρωστικής των τατουάζ για την επακόλουθη απομάκρυνσή τους από τα μακροφάγα.

Ουσιαστικά, με τη χρήση των συγκεκριμένων συσκευών Laser επιτυγχάνεται αποτελεσματική αφαίρεση τόσο των αισθητικών όσο και των τραυματικών και διακοσμητικών τατουάζ. Ωστόσο είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθούν αρκετές συνεδρίες ανάλογα με το αρχικό χρώμα του τατουάζ.

Για να είναι αποτελεσματική η αφαίρεση των τατουάζ με Q-switched Laser η μέγιστη απορρόφηση της χρωστικής ουσίας πρέπει να αντιστοιχεί με το μήκος κύματος της ενέργειας του Laser. Ακόμα και όταν πρόκειται για παρόμοια χρώματα ενδέχεται να περιέχουν διαφορετικές χρωστικές ουσίες, οι οποίες ανταποκρίνονται διαφορετικά σε κάποιο δεδομένο μήκος κύματος Laser. Παράλληλα δεν μπορούν όλες οι χρωστικές να απορροφήσουν όλα τα μήκη κύματος των ιατρικών Laser.

Επί του παρόντος χρησιμοποιούνται οι εξής συσκευές Laser για την αφαίρεση των τατουάζ:

  • Q-Switched Ruby Laser (694nm)
  • Q-Switched Nd:YAG Laser (532–1064 nm)
  • Q-Switched Alexandrite Laser (755 nm)

Το Q-Switched Ruby Laser και το Q-Switched Alexandrite Laser είναι χρήσιμα για την αφαίρεση της μαύρης, της μπλε και της πράσινης χρωστικής ουσίας των τατουάζ. Το Q-Switched Nd:YAG Laser στα 532 nm μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αφαίρεση της κόκκινης χρωστικής ουσίας και το Q-Switched Nd:YAG Laser στα 1024 nm μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αφαίρεση της μαύρης και της μπλε χρωστικής.

Η έκθεση στο Q-switched Laser προκαλεί τον επιλεκτικό κατακερματισμό των κυττάρων που περιέχουν χρωστική ουσία.

Σχετικα με τον συντακτη:

Ο Dr. Τζερμιάς εξειδικεύθηκε στην Επεμβατική και LASER Δερματολογία στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική (Ν. Υόρκη, Σαν Ντιέγκο). Είναι πρωτοστάτης στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα, ιδρυτής των πρώτων εξοπλισμένων κέντρων και ενδονοσοκομειακών τμημάτων Επεμβατικής Δερματολογίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD). Ο όρος “Κοσμητική Ιατρική” στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε και επικράτησε μέσω της δικής του δραστηριότητας. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών από το 1996 και για 18 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια είναι Επιστημονικός Διευθυντής των ιατρείων IQ – Intensive Quality Cosmetic Dermatology & Surgery, τα οποία στα “Healthcare Awards 2017” απέσπασαν Βραβείο Καινοτομίας για τις πρωτοποριακές υπηρεσίες τους. Ο Dr. Τζερμιάς κατέχει τον τίτλο Fellow στην παγκοσμίου φήμης Αμερικανική Εταιρία LASER στην Ιατρική και Χειρουργική (ASLMS), που είναι ο ύψιστος τίτλος που μπορεί να λάβει ένας γιατρός. Μεταξύ άλλων, είναι μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Κοσμητικής Δερματολογίας, της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) και της Επαγγελματικής Ένωσης Ελλήνων Δερματολόγων Αφροδισιολόγων (ΕΕΕΔΑ).

Greek Flag

ΑΘΗΝΑ

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49, Αθήνα
Στάση Μετρό "Ευαγγελισμός"
Parking: Polis Park (Σταθμός Ριζάρη)

Τ: 210 72 42 600
    210 72 34 230

English Flag

LONDON

33 Cavendish Square, Marylebone
W1G 0PW

Τ: +44 (0) 20 8144 8494

Greek Flag

ΜΑΡΟΥΣΙ

Λεωφ. Κηφισίας 71, Μαρούσι
Δαχτυλίδι Αττικής Οδού
(Έξοδος 11 "Κηφισίας" - Προς Αθήνα)
15 θέσεις parking
Στάση Προαστιακού "Κηφισίας"

Τ: 210 61 00 900

Greek Flag

ΓΛΥΦΑΔΑ

Λεωφ. Βουλιαγμένης 96

Τ 210 96 06 600

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 6μμ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

tuv certification elitour certification