ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΣΠΙΛΩΝ (ΕΛΙΕΣ)

Στα εξειδικευμένα Δερματολογικά Ιατρεία IQ-Intensive Quality Dermatology εφαρμόζουμε συγκεκριμένη μεθοδολογία ως προς την αντιμετώπιση Σπίλων που χρήζουν αφαίρεσης.

1.  Εξέταση & Διάγνωση

Πρώτο βήμα αποτελεί η διενέργεια ολόσωμης Χαρτογράφησης Σπίλων IQ Body Scanner Mapping και στη συνέχεια η ψηφιακή δερματοσκόπηση καθώς αποτελούν την πιο αξιόπιστη μέθοδο καταγραφής και ταξινόμησης σπίλων αφού είναι σε θέση να εντοπίζουν εγκαίρως μια πιθανή δερματική δυσπλασία και την ενδεχόμενη κακοήθη εξέλιξή της.

Η συνέργεια των 2 μεθόδων έχει τεράστια διαγνωστική αξία συγκριτικά με μια απλή εξέταση δέρματος καθώς μπορεί να εκτιμήσει την  παραμικρή διαφοροποίηση. Στην περίπτωση που ένας Σπίλος εμφανίζει άτυπα χαρακτηριστικά ή πρόσφατη μεταβολή  και υπάρχει ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό μελανώματος κρίνεται επιβεβλημένη η ιστοπαθολογική εξέταση.

afairesi-spilwn1

Η επιλογή κατάλληλης μεθόδου αφαίρεσης καθορίζεται βάσει των αποτελεσμάτων της ολόσωμης χαρτογράφησης, της ψηφιακής δερματοσκόπησης και της κλινικής  εκτίμησης των σπίλων.

CTA

2.  Αντιμετώπιση – Αφαίρεση Σπίλων (ιατρικοί λόγοι) με Χειρουργική Μέθοδο

Η πλειοψηφία των Σπίλων πρέπει να αφαιρείται με χειρουργική μέθοδο, ενώ ιδιαίτερη αντιμετώπιση χρήζουν οι Σπίλοι που παρουσιάζουν άτυπα χαρακτηριστικά ή χαρακτηριστικά δυσπλασίας σύμφωνα με τη μέθοδο ABCDE, στους οποίους πρέπει να γίνεται ολική εκτομή και ιστοπαθολογική εξέταση (βιοψία). Ο λόγος που συνίσταται η  ολική εκτομή είναι γιατί αποτελεί την καλύτερη μέθοδο αφαίρεσης Σπίλων καθώς σε αντίθετη περίπτωση –μερική εκτομή-  υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας εκ νέου μελάγχρωσης).

afairesi-spilwn2

Ειδικότερα η αντιμετώπιση των μελανοκυτταρικών σπίλων εν γένει αποτελεί εξατομικευμένη προσέγγιση βάσει κριτηρίων όπως το μέγεθος, ο εντοπισμός του Σπίλου, η ταξινόμηση του Σπίλου, εάν δηλαδή πρόκειται για συγγενή ή επίκτητο, το αισθητικό αποτέλεσμα μετά την αφαίρεση και η ψυχολογική επιβάρυνση του ασθενή.

Αφαίρεση σπίλων με LASER: Καλοήθεις δερματικές βλάβες και επιφανειακοί Σπίλοι

Η αφαίρεση Σπίλων με LASER συνήθως συνίσταται για καλοήθεις δερματικές βλάβες και επιφανειακούς Σπίλους. Οι κυριότεροι λόγοι που υιοθετούν όλοι όσοι επιθυμηθούν να  τους αφαιρέσουν είναι αισθητικοί ή και λειτουργικοί όπως ο συνεχής ερεθισμός από ρούχα ή κινήσεις. Οι συγκεκριμένοι Σπίλοι εντοπίζονται αρκετές φορές σε εμφανή σημεία δημιουργώντας αισθητική ενόχληση, ή και σε σημεία που δημιουργούν λειτουργική ενόχληση, όπως στο στηθόδεσμο, στις μασχάλες κτλ.

afairesi-spilwn3

CTA

Η αφαίρεση Σπίλων με LASER διενεργείται μόνο εάν υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα ως προς την καλοήθη φύση του Σπίλου

Αυτό  συμβαίνει γιατί αφενός με τη μέθοδο αφαίρεσης ύποπτου Σπίλου με LASER δεν είναι δυνατή η προσέγγιση βαθύτερων στοιβάδων του δέρματος και αφετέρου είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί ιστολογική εξέταση γιατί ο Σπίλος καταστρέφεται.

Υπάρχει βέβαια και η επιλογή της μεθόδους Shave Biopsy η οποία επιτρέπει την κατ’ εφαπτομένη αφαίρεση του Σπίλου, την ιστοπαθολογική εξέταση και στη συνέχεια την επιλογή αφαίρεσης με χειρουργική εκτομή ή LASER.

afairesi-spilwn4

Η αφαίρεση Σπίλων είναι μια απόφαση η οποία δεν θα πρέπει να λαμβάνεται απερίσκεπτα και δίχως καμία αμφιβολία θα πρέπει να διενεργείται από εξειδικευμένο δερματολόγο.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται όταν παρατηρηθούν:

  • Νεοεμφανιζόμενοι Σπίλοι
  • Μεταβολή χρώματος
  • Αύξηση ή μείωση μεγέθους
  • Αλλαγές στο γύρω δέρμα
  • Ασυνήθιστη αίσθηση (πχ κνησμός, αίσθημα καύσου)
  • Σπίλοι που αιμορραγούν

CTA

 

Σχετικα με τον συντακτη:

Ο Dr. Τζερμιάς εξειδικεύθηκε στην Επεμβατική και LASER Δερματολογία στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική (Ν. Υόρκη, Σαν Ντιέγκο). Είναι πρωτοστάτης στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα, ιδρυτής των πρώτων εξοπλισμένων κέντρων και ενδονοσοκομειακών τμημάτων Επεμβατικής Δερματολογίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD). Ο όρος “Κοσμητική Ιατρική” στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε και επικράτησε μέσω της δικής του δραστηριότητας. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών από το 1996 και για 18 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια είναι Επιστημονικός Διευθυντής των ιατρείων IQ – Intensive Quality Cosmetic Dermatology & Surgery, τα οποία στα “Healthcare Awards 2017” απέσπασαν Βραβείο Καινοτομίας για τις πρωτοποριακές υπηρεσίες τους. Ο Dr. Τζερμιάς κατέχει τον τίτλο Fellow στην παγκοσμίου φήμης Αμερικανική Εταιρία LASER στην Ιατρική και Χειρουργική (ASLMS), που είναι ο ύψιστος τίτλος που μπορεί να λάβει ένας γιατρός. Μεταξύ άλλων, είναι μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Κοσμητικής Δερματολογίας, της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) και της Επαγγελματικής Ένωσης Ελλήνων Δερματολόγων Αφροδισιολόγων (ΕΕΕΔΑ).

IQ - Intensive Quality Dermatology ΑΘΗΝΑ

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49, Αθήνα
Στάση Μετρό "Ευαγγελισμός"
Parking: Polis Park (Σταθμός Ριζάρη)

Τ: 210 72 42 600
    210 72 34 230

E: dr.tzermias@gmail.com

IQ - Intensive Quality Dermatology ΜΑΡΟΥΣΙ

Λεωφ. Κηφισίας 71, Μαρούσι
Δαχτυλίδι Αττικής Οδού
(Έξοδος 11 "Κηφισίας" - Προς Αθήνα)
15 θέσεις parking
Στάση Προαστιακού "Κηφισίας"

Τ: 210 61 00 900

IQ – Intensive Quality Dermatology LONDON

33 Cavendish Square, Marylebone
W1G 0PW

Τ: +44 (0) 20 8144 8494

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 6μμ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ