ΑΤΟΠΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ

 

Η ατοπική δερματίτιδα (ή ατοπικό έκζεμα) είναι μία χρόνια και υποτροπιάζουσα φλεγμονώδης δερματοπάθεια που συχνά συσχετίζεται με άλλες αλλεργικές ασθένειες, όπως το αλλεργικό βρογχικό άσθμα και την αλλεργική ρινίτιδα. Είναι μία από τις πιο κοινές δερματικές παθήσεις της βρεφικής και παιδικής ηλικίας, αν και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να επιμένει και στην ενήλικη ζωή.

Η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών που εκδηλώνουν ατοπική δερματίτιδα, είναι παιδιά της προσχολικής ηλικίας και το 75-95% αυτών παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση της κατάστασής τους πριν την ενηλικίωσή τους.

Πότε και πώς εκδηλώνεται

Το δέρμα χαρακτηρίζεται από έντονη ξηροδερμία, οίδημα και εμφανίζει βλατίδες που περιβάλλονται από ερύθημα με φυσαλίδες, εκδορές και υγρό. Ανάλογα με την ηλικία που θα εκδηλωθεί, η ατοπική δερματίτιδα διακρίνεται σε:

  • Βρεφικό έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα βρεφών
  • Ατοπική δερματίτιδα παιδιών
  • Ατοπική δερματίτιδα εφήβων/ενηλίκων

Βρεφικό έκζεμα (2 μηνών-2 χρονών)

Το 50% των κρουσμάτων ατοπικής δερματίτιδας καταγράφεται μέσα στο πρώτο έτος ζωής, αλλά συνήθως όχι πριν από τον δεύτερο μήνα. Το έκζεμα εμφανίζεται αρχικά ως ερύθημα και ξεφλούδισμα στα μάγουλα, όμως είναι πιθανό να επεκταθεί στο μέτωπο, το τριχωτό της κεφαλής, την περιστοματική περιοχή, τον λαιμό και τα άκρα. Οι περιοχές στις οποίες εντοπίζεται το πρόβλημα, σχετίζονται είτε με την ικανότητα του βρέφους να τις ξύσει, είτε με τις δραστηριότητές του στην ηλικία αυτή, όπως το μπουσούλημα, που έχουν ως αποτέλεσμα την έντονη και επαναλαμβανόμενη τριβή σε συγκεκριμένα σημεία.

Στην ηλικία αυτή, επιδείνωση της ατοπικής δερματίτιδας παρατηρείται μετά από εμβολιασμούς και ιικές λοιμώξεις. Σχετική ύφεση υπάρχει το καλοκαίρι, ενώ αντιθέτως έξαρση τον χειμώνα. Το βρεφικό έκζεμα συνήθως υποχωρεί μέχρι το τέλος του δεύτερου έτους ζωής του παιδιού.

 

Ατοπική δερματίτιδα παιδιών (2 ετών-12 ετών)

Στην ηλικία αυτή, η ατοπική δερματίτιδα εντοπίζεται κυρίως στην περιοχή του λαιμού, και στα χέρια και τα πόδια, ιδιαίτερα στους καρπούς, τους αστραγάλους, πίσω από τα γόνατα και μπροστά από τους αγκώνες. Τα παιδιά που υποφέρουν από χρόνια ατοπική δερματίτιδα, ταλαιπωρούνται από παροξυσμούς κνησμού, που μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο, τις σχολικές επιδόσεις και τις κοινωνικές συναναστροφές τους, προκαλώντας τους άγχος και αυξημένα προβλήματα συμπεριφοράς.

Έχει υπολογιστεί ωστόσο ότι περίπου το 60% των παιδιών παρουσιάζουν υποχώρηση της ατοπικής δερματίτιδας μέχρι την ηλικία των 5 ετών, ενώ το ποσοστό αυτό αγγίζει το 90% μέχρι την έναρξη της εφηβικής ηλικίας. Η ασθένεια συνεχίζει να επιμένει και στην εφηβική ηλικία στα παιδιά που παρουσιάζουν τις πιο σοβαρές μορφές της νόσου.

 

Ατοπική δερματίτιδα εφήβων/ενηλίκων (12 ετών και άνω)

Από την εφηβική ηλικία και μετά, οι βλάβες περιορίζονται συνήθως στα άκρα (παλάμες-πέλματα), καθώς επίσης μπροστά από τους αγκώνες και πίσω από τα γόνατα, ενώ μπορεί να εντοπίζονται και στα πάνω βλέφαρα και τα χείλια. Οι περισσότεροι έφηβοι και ενήλικες με ατοπική δερματίτιδα έχουν ιστορικό της ασθένειας από την παιδική τους ηλικία. Μόνο στο 6-14% των περιπτώσεων, η ατοπική δερματίτιδα ξεκινάει μετά την ηλικία των 18 ετών.

Στους μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς, η ατοπική δερματίτιδα εκδηλώνεται με εντοπισμένες ερυθηματώδεις βλατίδες ή λειχηνοποιημένες πλάκες. Οι βλάβες είναι πιθανό να προκαλέσουν υπερμελάγχρωση ή υπομελάγχρωση του δέρματος.

 Διαβάστε επίσης:

Ατοπικό δέρμα

Φωτοθεραπεία για ατοπική δερματίτιδα

Σχετικα με τον συντακτη:

Εξειδικευμένος στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική ( Ν.Υόρκη, Σαν Ντιέγκο) στην LASER Δερματολογία και πρωτοπόρος στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα. Ίδρυσε τα πρώτα και πλέον εξοπλισμένα ενδονοσοκομειακά τμήματα LASER Δερματολογίας στην Ελλάδα, στο Ιατρικό Αθηνών στο Μαρούσι, στην Κλινική Αγίου Λουκά Πανοράματος Θεσσαλονίκης και στο Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών επί 18 χρόνια, από το 1996 έως το 2014. Συντάκτης πλήθους εργασιών και δημοσιεύσεων με προβολή σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, αλλά και σε διεθνή ξενόγλωσσα βιβλία. Συμμετοχή σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια καθώς και πανεπιστημιακές κλινικές της Ελλάδας και του εξωτερικού, με ομιλίες και διαλέξεις. Δέχεται κατόπιν ραντεβού στα ιατρεία του στην Βας. Σοφίας 49 - Αθήνα, και στην Λεωφ. Κηφισίας 71 - Μαρούσι.

IQ - Intensive Quality Dermatology ΑΘΗΝΑ

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49, Αθήνα
Στάση Μετρό "Ευαγγελισμός"
Parking: Polis Park (Σταθμός Ριζάρη)

Τ: 210 72 42 600
    210 72 34 230

E: dr.tzermias@gmail.com

IQ - Intensive Quality Dermatology ΜΑΡΟΥΣΙ

Λεωφ. Κηφισίας 71, Μαρούσι
Δαχτυλίδι Αττικής Οδού
(Έξοδος 11 "Κηφισίας" - Προς Αθήνα)
15 θέσεις parking
Στάση Προαστιακού "Κηφισίας"

Τ: 210 61 00 900

IQ – Intensive Quality Dermatology LONDON

33 Cavendish Square, Marylebone
W1G 0PW

Τ: +44 (0) 20 8144 8494

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 6μμ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ