ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΚΜΗΣ ΧΩΡΙΣ ΦΑΡΜΑΚΑ, ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ

Tο συνηθέστερο δερματολογικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι κοπέλες και αγόρια, αλλά και πολλοί ενήλικες, γυναίκες και άνδρες….

Δερματικοί Δείκτες & Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

H ακμή αποτελεί το συνηθέστερο δερματολογικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι κοπέλες και αγόρια, αλλά και πολλοί ενήλικες, γυναίκες και άνδρες.

Στις ενήλικες γυναίκες, η χρήση ακατάλληλων  καλλυντικών και αντηλιακών στο δέρμα με τάση  για ακμή, η παραμέληση του σχολαστικού ντεμακιγιάζ πριν τον ύπνο, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η παχυσαρκία, αλλά ακόμη και το στρες που αυξάνει τα ανδρογόνα, κατά την διάρκεια της ημέρας, προκαλούν ακμή λόγω υπερλειτουργίας των σμηγματογόνων αδένων και απόφραξης των πόρων.

Στους ενήλικες άνδρες η χρήση ακατάλληλων σαπουνιών, υγροσάπουνων, αντηλιακών στο δέρμα με έντονη τάση για την ακμή, μπορεί να συντηρεί υποτροπές βλαβών μέχρι και όλη την ενήλικη ζωή.

Η ακμή, αν και εκτός των ουλών, δεν προκαλεί επιπλοκές, ρίχνει κατακόρυφα την αυτοπεποίθηση, αφού τα σημάδια της διαφαίνονται ακόμα και κάτω από τα προϊόντα μακιγιάζ.

Την ίδια στιγμή, άνδρες αλλά και γυναίκες, ιδίως της αναπαραγωγικής ηλικίας, δεν μπορούν ή δεν θέλουν  την λήψη δραστικών φαρμάκων από το στόμα.

Κάποια από τα φάρμακα αυτά έχουν τον κίνδυνο παρενεργειών όπως τερατογένεση, άλλα  προκαλούν έντονη ξηρότητα του δέρματος, των οφθαλμών, των χειλιών ή και τριχόπτωση.

Η λήψη των φαρμάκων αυτών είναι επίσης απαγορευτική για όσους υποφέρουν από υπερλιπιδαιμία ή παθήσεις του ήπατος. Επιπλέον προξενούν φωτοευαισθησία, γεγονός ενοχλητικό σε μία χώρα σαν την Ελλάδα με μεγάλη ηλιοφάνεια, όλους τους μήνες.

Άλλοι άνδρες έχουν αναπτύξει αντίσταση απέναντι στα αντιβιοτικά. Άλλες γυναίκες δεν θέλουν να λάβουν αντισυλληπτικά, επειδή καπνίζουν, ή παρουσιάζουν διαταραχές πηκτικότητας.

Πλέον όμως, υπάρχει ένας εναλλακτικός δρόμος: η δυνατότητα αντιμετώπισης της ήπιας αλλά και της βαρειάς ακμής (τόσο της βλατιδοφλυκταινώδους, όσο και της κυστικής μορφής της) με φυσικό τρόπο. Η δερματολογία έχει πια στη φαρέτρα της το όπλο της φωτοδυναμικής θεραπείας, το οποίο μπορεί να προσφέρει ασφαλή και εξαιρετικά αποτελέσματα.

Με τη φυσική μέθοδο της φωτοδυναμικής θεραπείας, η οποία μάλιστα έχει λάβει την έγκριση του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), καθαρό, ορατό και ασφαλές φως στοχεύει στη ρίζα του προβλήματος.

Με τη βοήθεια ενός φωτοευαισθητοποιού παράγοντα  (ή στις πιο ήπιες και μέτριες μορφές της πάθησης, ακόμα και χωρίς αυτόν), μονοχρωματικό φως του μεσαίου ηλιακού φάσματος στοχεύει στο ένοχο προπιονοβακτηρίδιο της ακμής και στη φλεγμονή. Πρόκειται για ορατό φως (400-760nm), το οποίο  είναι ωφέλιμο, ζωογόνο και θεραπευτικό, σε αντίθεση με τις υπεριώδεις ακτινοβολίες UVA-UVB-UVC (190-400nm),  που προκαλούν φωτογήρανση και δερματικό καρκίνο. Επιπλέον, δεν παράγει θερμότητα, σε αντίθεση με την υπέρυθρη ηλιακή ακτινοβολία (760-3000nm), που μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα του δέρματος.

Το φως αντιδρά με τις φωτοευαίσθητες ουσίες των βακτηριδίων της ακμής, οι οποίες παράγουν μονήρες οξυγόνο που έχει ισχυρή αντιβακτηριδιοκτόνα δράση για τα ίδια. Με τον τρόπο αυτόν, τα αποδυναμωμένα προπιονοβακτηρίδια γίνονται πιο ευάλωτα στις επιθέσεις των αμυντικών κυττάρων του δέρματος και εξοντώνονται, με αποτέλεσμα να υποχωρεί η φλεγμονή και να αποκαθίσταται η υγεία της επιδερμίδας.

Σε πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήσαμε με την ομάδα μου και παρουσιάσαμε στο φετινό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Φωτοδυναμικής Θεραπείας, στη Μαδρίτη, παρατηρήσαμε ταχεία ύφεση της ακμής χωρίς παρενέργειες με τη χρήση φωτοδυναμικής. Στη μελέτη συμμετείχαν ασθενείς με μέτρια ή σοβαρή ακμή, γυναίκες και άνδρες 15 έως 44 ετών, που δεν μπορούσαν ή δεν επιθυμούσαν να λάβουν φάρμακα από το στόμα. Στους ασθενείς εφαρμόστηκε συνεργική χρήση μονοχρωματικού μπλε και κόκκινου φωτός σε συνδυασμό με τον φωτοευαισθητοποιό παράγοντα MAL.
Παρατηρήθηκε σημαντική μείωση της σοβαρότητας της ακμής ανεξαρτήτως της περιοχής εκδήλωσής της (πρόσωπο, πλάτη ή στέρνο). Η μέθοδος αποδείχτηκε απόλυτα ασφαλής, η εφαρμογή του φωτοευαίσθητου παράγοντα MAL ήταν πολύ καλά ανεκτή.

Τα αποτελέσματα αυτά έρχονται να επισφραγίσουν το γεγονός ότι η φωτοδυναμική θεραπεία αποτελεί μία ασφαλή και αποτελεσματική εναλλακτική της φαρμακευτικής αγωγής, ακόμα και σε χώρες με άφθονη ηλιοφάνεια, όπως η Ελλάδα.

________________________________________________________________________________________

PDT_article

   Ο Dr Χριστόφορος Τζερμιάς και ο Dr Leonardo Marini παρουσιάζουν και συζητούν τα αποτελέσματα της μελέτης τους σχετικά με την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακμής μέσω ενός πρωτοκόλλου Φωτοδυναμικής θεραπείας (SBRR-LED-PDT) που δημοσιεύτηκε στο καλοκαιρινό τεύχος (Ιούλιος – Αύγουστος, 2015) του διεθνούς κυκλοφορίας επιστημονικού περιοδικού PRIME.

            Δείτε το άρθρο όπως δημοσιεύτηκε στα Αγγλικά εδώ

            Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στα Ελληνικά εδώ

________________________________________________________________________________________

Σχετικα με τον συντακτη:

Ο Dr. Τζερμιάς εξειδικεύθηκε στην Επεμβατική και LASER Δερματολογία στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική (Ν. Υόρκη, Σαν Ντιέγκο). Είναι πρωτοστάτης στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα, ιδρυτής των πρώτων εξοπλισμένων κέντρων και ενδονοσοκομειακών τμημάτων Επεμβατικής Δερματολογίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD). Ο όρος “Κοσμητική Ιατρική” στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε και επικράτησε μέσω της δικής του δραστηριότητας. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών από το 1996 και για 18 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια είναι Επιστημονικός Διευθυντής των ιατρείων IQ – Intensive Quality Cosmetic Dermatology & Surgery, τα οποία στα “Healthcare Awards 2017” απέσπασαν Βραβείο Καινοτομίας για τις πρωτοποριακές υπηρεσίες τους. Ο Dr. Τζερμιάς κατέχει τον τίτλο Fellow στην παγκοσμίου φήμης Αμερικανική Εταιρία LASER στην Ιατρική και Χειρουργική (ASLMS), που είναι ο ύψιστος τίτλος που μπορεί να λάβει ένας γιατρός. Μεταξύ άλλων, είναι μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Κοσμητικής Δερματολογίας, της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) και της Επαγγελματικής Ένωσης Ελλήνων Δερματολόγων Αφροδισιολόγων (ΕΕΕΔΑ).

Greek Flag

ΑΘΗΝΑ

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49, Αθήνα
Στάση Μετρό "Ευαγγελισμός"
Parking: Polis Park (Σταθμός Ριζάρη)

Τ: 210 72 42 600
    210 72 34 230

English Flag

LONDON

33 Cavendish Square, Marylebone
W1G 0PW

Τ: +44 (0) 20 8144 8494

Greek Flag

ΜΑΡΟΥΣΙ

Λεωφ. Κηφισίας 71, Μαρούσι
Δαχτυλίδι Αττικής Οδού
(Έξοδος 11 "Κηφισίας" - Προς Αθήνα)
15 θέσεις parking
Στάση Προαστιακού "Κηφισίας"

Τ: 210 61 00 900

Greek Flag

ΓΛΥΦΑΔΑ

Λεωφ. Βουλιαγμένης 96

Τ 210 96 06 600

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 6μμ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

tuv certification elitour certification