ΑΛΩΠΕΚΙΑ – Η ΣΥΧΝΟΤΕΡΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΤΗΣ ΤΡΙΧΟΦΥΙΑΣ

hair loss couple

Αλωπεκία είναι η κατάσταση εκείνη που οφείλεται στην απώλεια τριχών από την κεφαλή ή και άλλα σημεία του προσώπου και του σώματος και αποτελεί τη συχνότερη διαταραχή της τριχοφυΐας, με σημαντικές ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις στους ασθενείς. Πρόκειται για αποδυνάμωση της λειτουργικότητας των τριχοθυλακίων και ανάλογα με το στάδιο, τη στιγμή εκδήλωσης, τη διάρκεια και τη μονιμότητά της επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την εμφάνιση και την ψυχολογία του ατόμου.

Πιο συγκεκριμένα, παρατηρείται όταν τα τριχοθυλάκια παύουν να παράγουν τον φυσιολογικό αριθμό τριχών (1-4 τρίχες ανά τριχοθυλάκιο) ή παράγουν τρίχες με πάχος και ποιότητα που δεν είναι σε φυσιολογικά επίπεδα.

Σε πόσα είδη διακρίνεται η αλωπεκία;

Διακρίνεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:

 1. Μη ουλωτικές
 2. Ουλωτικές

Είδη μη ουλωτικής αλωπεκίας:

Φυσιολογική: Είναι σταθερή στον άνθρωπο, όμως σε κάποια άτομα ενδέχεται να παρουσιαστεί μια εποχιακή αύξηση.

Γυροειδής: Πρόκειται για μια αυτοάνοση πάθηση του θύλακα της τρίχας και χαρακτηρίζεται από ανομοιόμορφη αραίωση.

Ανδρογενετική αλωπεκία: Πρόκειται για απώλεια τριχών που με την πάροδο του χρόνου σταδιακά αυξάνεται. Είναι γνωστή και ως φαλάκρα.

Μη ουλωτική αλωπεκία από την επίδραση διάφορων άλλων βλαπτικών παραγόντων: Κατά τη διάρκεια της μίτωσης, τα μητρικά κύτταρα των τριχών είναι πολύ ευπαθή σε διάφορους βλαπτικούς παράγοντες, οι οποίοι επηρεάζουν τους μηχανισμούς των κυττάρων, με αποτέλεσμα τη μερική ή πλήρη αναστολή της τριχοφυΐας. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται τα ακόλουθα είδη αλωπεκίας:

Διάχυτες αλωπεκίες ανάλογα με την εικόνα του τριχορριζογράμματος

Αλωπεκία

Τελογενής αλωπεκία: Σε αυτό το είδος της αλωπεκίας, η τριχόπτωση είναι αναστρέψιμη διότι δημιουργείται από κάποιους βλαπτικούς παράγοντες μικρής ή μέτριας έντασης. Νοσήματα με υψηλό πυρετό, βαριές αρρώστιες ή βλάβες, εγχειρήσεις, ψυχολογικό στρες, φάρμακα ή έλλειψη σιδήρου είναι μερικοί απ’ αυτούς. Να σημειωθεί ότι ένα άλλο είδος τελογενούς αλωπεκίας παρατηρείται μετά το τέλος της εγκυμοσύνης ή τον τερματισμό λήψης αντισυλληπτικών χαπιών.

Δυστροφική ή αναγενής αλωπεκία: Σε αυτό το είδος, οι βλαπτικοί παράγοντες είναι ισχυροί, με αποτέλεσμα οι τρίχες που παράγονται να είναι λεπτές και εύθραυστες και να χάνονται σε διάστημα 1-4 εβδομάδων. Η τριχόπτωση εδώ μπορεί να είναι αναστρέψιμη ή όχι ανάλογα με τη βλάβη που έχει προκληθεί και το αν αυτή έχει προκαλέσει νέκρωση του τριχοθυλάκου. Στην περίπτωση π.χ. της χημειοθεραπείας, μπορεί να υπάρξει και ολική απώλεια τριχών μέσα σε λίγες μέρες.

Μικτή αλωπεκία: Σ’ αυτό το είδος, οι βλαπτικοί παράγοντες διαφοροποιούν με διαφορετικό τρόπο τους τριχοθυλάκους με αποτέλεσμα σε κάποιους να παρατηρείται πρόωρο τέλος της αναγενούς φάσης, ενώ σε άλλους διακοπή της περαιτέρω ανάπτυξης στο αναγενές στάδιο.

Διάχυτες αλωπεκίες ανάλογα με το χρόνο εκδήλωσης:

 • Οξεία: Τα μαλλιά αρχίζουν να χάνονται ξαφνικά
 • Υποξεία: Η πτώση των μαλλιών έχει πολύμηνη διάρκεια
 • Χρόνια: Ο κύκλος της αραίωσης τείνει να επαναλαμβάνεται και διαρκεί περισσότερο από 6 μήνες.

 Διάχυτες αλωπεκίες ανάλογα με το βλαπτικό παράγοντα:

 • Διάχυτος αλωπεκία από ενδοκρινικές διαταραχές: Στον υποθυρεοειδισμό, παρατηρείται διάχυτη αλωπεκία των τριχών της κεφαλής και αργότερα του σώματος. Επίσης, παρατηρείται αραίωση στην περιοχή των φρυδιών και των μασχαλών. Στον υπερθυρεοειδισμό, αναπτύσσεται διάχυτη αλωπεκία, η οποία είναι αναστρέψιμη. Στον υποπαραθυρεοειδισμό, οι τρίχες της κεφαλής εμφανίζουν αραίωση, είναι ξηρές και τραχείς και η αλωπεκία μπορεί να εμφανιστεί κατά τόπους ανώμαλα. Στον μη ρυθμισμένο διαβήτη μπορεί να προκληθεί διάχυτη αλωπεκία.
 • Διάχυτος αλωπεκία από φάρμακα και χημικές ουσίες: Στην περίπτωση λήψης εντομοκτόνων είτε κατά λάθος είτε με σκοπό την αυτοκτονία, η αλωπεκία ξεκινά ως και δέκα μέρες αργότερα με τη μορφή διάχυτης απόπτωσης τριχών και ανάλογα με τη δόση μπορεί να είναι δυστροφική και να επεκτείνεται για 3-4 μήνες. Διάχυτη αλωπεκία μπορεί να προκληθεί, επίσης, από τη λήψη αντιθυρεοειδικών φαρμάκων, αντιπηκτικών, φαρμάκων χημεοθεραπείας, αντιψυχωσικών φαρμάκων, καθώς και εξαιτίας υπερβιταμίνωσης της βιταμίνης Α και παρατεταμένης χρήσης βορικού οξέος.
 • Διάχυτος αλωπεκία από διαταραχές διατροφής και μεταβολισμού: Προκύπτει εξαιτίας πρωτεϊνικής ανεπάρκειας, έλλειψης σιδήρου, ελλιπούς αποθήκευσης σιδήρου, έλλειψης ψευδαργύρου, μαγνησίου, βιταμινών D και B12, φυλλικού οξέος, έλλειψης λιπαρών οξέων, αλλά και εξαιτίας κληρονομικών διαταραχών στον μεταβολισμό των αμινοξέων.

Τραυματικές αλωπεκίες:

 • Τριχοτιλλομανία: Στην περίπτωση αυτή ξεριζώνονται τρίχες από το άτομο που έχει αναπτύξει ένα νευρικό τικ. Πρόκειται για σποραδική αραίωση και μπορεί να αφορά, επίσης, τα φρύδια ή τις βλεφαρίδες.
 • Αλωπεκίες από έλξη: Πρόκειται για την αλωπεκία που οφείλεται στο συνεχόμενο τράβηγμα των τριχών από ρόλεϋ, χτενίσματα και γενικότερα κοσμητικές διαδικασίες.

Ουλωτικές αλωπεκίες

 Οι ουλωτικές αλωπεκίες σημειώνονται περισσότερο στις γυναίκες και μπορεί να οφείλεται σε διάφορα αίτια, όπως: διαταραχές ανάπτυξης και κληρονομούμενα νοσήματα, βλάβες από φυσικά αίτια (π.χ. εγκαύματα), νεοπλασίες κι άλλες δερματοπάθειες αγνώστου αιτιολογίας (π.χ. ομαλός λειχήνας, ερυθηματώδης λύκος, σκληροδερμία κ.ά.)

Ο Θυλακικός Λειχήνας

O θυλακικός λειχήνας (Lichen planopilaris, LPP), γνωστός και ως θυλακικός ομαλός λειχήνας, είναι ένα κλινικό σύνδρομο, το οποίο αποτελείται από ομαλό λειχήνα (lichen planus, LP) που σχετίζεται με ουλωτική αλωπεκία του τριχωτού της κεφαλής. Αυτή η πάθηση προσβάλλει πιο συχνά τις γυναίκες και παρουσιάζεται με περιθυλακικό ερύθημα και κερατωτικά βύσματα στα άκρα της επεκτεινόμενης αλωπεκίας. Στις κύριες επιπλοκές του θυλακικού ομαλού λειχήνα περιλαβάνονται η ατροφία και η ουλοποίηση, με τριχόπτωση και αραίωση του τριχωτού της κεφαλής.

Τύποι θυλακικού λειχήνα:

 1. Κλασικός θυλακικός λειχήνας
 2. Σύνδρομο Graham-Little, το οποίο χαρακτηρίζεται από:
  • πολυεστιακή ουλωτική αλωπεκία του τριχωτού της κεφαλής
  • μη ουλωτική αλωπεκία της μασχαλιαίας κοιλότητας και/ή της βουβωνικής χώρας
  • κερατωτικές θυλακικές βλατίδες
 3. Μετωπιαία ινωτική αλωπεκία, η οποία προσβάλλει κυρίως γυναίκες σε μετεμμηνοπαυσιακή φάση. Εμφανίζεται ως ουλωτική αλωπεκία στη μετωποβρεγματική γραμμή των μαλλιών και σχετίζεται με μη ουλωτική αλωπεκία των φρυδιών.

Αντιμετώπιση

Η θεραπευτική αντιμετώπιση του θυλακικού λειχήνα είναι δύσκολη και αποτελεί πρόκληση. Ωστόσο, μπορεί να διαφυλαχθούν οι τριχοθυλακικές μονάδες και να καταστεί δυνατή η εκ νέου ανάπτυξη των μαλλιών αρκεί η σχετική φλεγμονή να ελεγχθεί στα πρώιμα στάδιά της. Στην καλή θεραπευτική ανταπόκριση περιλαμβάνεται η μείωση των σχετικών συμπτωμάτων ταυτόχρονα με τη σταθεροποίηση της νόσου και την εκ νέου ανάπτυξη κάποιων μαλλιών στην ενεργό περίμετρο της περιοχής με αλωπεκία. Για το σκοπό αυτό χορηγούνται τα από του στόματος αντιισταμινικά που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο του κνησμού και τα τοπικά κορτικοστεροειδή υψηλής δραστικότητας που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της φλεγμονής στις πρώιμες βλάβες. Πιθανή εναλλακτική της θεραπείας με κορτικοστεροειδή αποτελούν τα ρετινοειδή, για τα οποία έχει αποδειχθεί ότι έχουν κάποιο αποτέλεσμα στη θεραπεία του θυλακικού λειχήνα. Οι ενδοβλαβικές ενέσεις με 3–5mg/mL ακετονιδίου της τριαμσινολόνης είναι αποτελεσματικές στις πολύ προχωρημένες βλάβες. Στις επιπλέον θεραπευτικές μεθόδους περιλαμβάνονται τα ανθελονοσιακά φάρμακα και, ειδικότερα, η υδροξυχλωροκίνη. Άλλοι παράγοντες που έχουν αναφερθεί ως χρήσιμοι είναι η κυκλοσπορίνη και η mycophenolate mofetil. Επίσης, για αυτή την πάθηση, υπάρχει σκεπτικό ως προς την προσπάθεια χρήσης βιολογικών παραγόντων (tumor necrosis factor, TNF).

Διάγνωση

Τριχοσκόπηση: Η νέα μέθοδος για τη διάγνωση των παθήσεων του τριχωτού της κεφαλής.

Τα πλούσια μαλλιά ανέκαθεν αποτελούσαν σημαντικό χαρακτηριστικό ομορφιάς τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες. Ωστόσο, κάθε χρόνο αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που αντιμετωπίζουν το φαινόμενο της τριχόπτωσης. Σε παθολογικό επίπεδο η τριχόπτωση χαρακτηρίζεται από αυξημένο αριθμό τριχών που πέφτουν καθημερινά χωρίς στη συνέχεια να αντικαθίστανται από νέες. Το πλήθος, καθώς και η διαφορετικότητα των παραγόντων που προκαλούν την νόσο, καθιστούν πρόκληση τη διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία, η οποία χωρίς την κατάλληλη σταδιοποίηση αλλά και παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής αγωγής, δεν μπορεί να δώσει σωστά και επιστημονικά τεκμηριωμένα αποτελέσματα.

Η τριχοσκόπηση είναι η πλέον αξιόπιστη μέθοδος για τη διάγνωση των παθήσεων του τριχωτού της κεφαλής. Πραγματοποιείται ουσιαστικά δερματοσκόπηση των τριχών με τη χρήση χειροκίνητου δερματοσκοπίου ή βιντεομικροσκοπίου πολωμένου φωτός.

Αλωπεκία

Σε κάθε τριχοσκόπηση καταγράφονται τα εξής :

 • Ο αριθμός των υπαρχόντων τριχοθυλακίων
 • Ο αντίστοιχος αριθμός τριχών
 • Το πάχος της τρίχας
 • Ο αριθμός των μονών τριχοθυλακίων
 • Οι βλάβες στο στέλεχος και τη ρίζα της τρίχας
 • Οι βλάβες στην επιδερμίδα και τα αιμοφόρα αγγεία γύρω από τα τριχοθυλάκια

Η πλήρης καταγραφή της κατάστασης των τριχοθυλακίων όσον αφορά τον αριθμό, την ποιότητα και το πάχος των τριχών, ανά 3μηνο ή 6μηνο, είναι ένα αντικειμενικό μέτρο σύγκρισης της αποτελεσματικότητας της θεραπείας που συστήνεται.

Η επεξεργασία των εικόνων της τριχοσκόπησης πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω ενός σύγχρονου, επικυρωμένου λογισμικού προγράμματος, το οποίο αυτοματοποιεί τη διαδικασία μέτρησης και μελέτης των ευρημάτων. Το ηλεκτρονικό αυτό πρόγραμμα συνδέεται μέσω υπολογιστή με το δερματοσκόπιο και μεγιστοποιεί την ακρίβεια στη μελέτη, τη διάγνωση και την παρακολούθηση της θεραπείας της τριχόπτωσης.

 Πόσο ακριβή είναι τα αποτελέσματα της τριχοσκόπησης;

Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι απολύτως ακριβή, καθώς μέσω του λογισμικού προγράμματος δίνεται η δυνατότητα να προσμετρηθούν οι καμπύλες του κεφαλιού και να υπολογιστεί η συνολική επιφάνεια του τριχωτού. Γενικότερα, η τριχοσκόπηση είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο για τη διάγνωση των παθήσεων τριχόπτωσης, όμως θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν ότι η τελική διάγνωση θα πρέπει να πραγματοποιείται με βάση την αξιολόγηση των τριχοσκοπικών και κλινικών εικόνων.

Θεραπεία

 Υπάρχουν μη επεμβατικές θεραπείες τριχόπτωσης που έχουν την ικανότητα να ενεργοποιούν τους τριχωτούς θύλακες στις περιοχές που εμφανίζονται αραιωμένες, ώστε να συνεχίσουν να τροφοδοτούν το τριχωτό της κεφαλής με περισσότερες τρίχες. Αφού ολοκληρωθεί η διάγνωση μπορούμε να προχωρήσουμε στην εφαρμογή της θεραπείας που αποτελείται από:

 1. Τοπική φαρμακευτική αγωγή

Εγχύσεις Μινοξιδίλης, Φιναστερίδης και Ντουταστερίδης

 1. Αυτόλογη Μεσοθεραπεία Magellan® TruPRP™

Πρόκειται για τη νέα μη επεμβατική θεραπεία αναζωογόνησης και ανάπλασης του δέρματος που χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τα αιμοπετάλια του ίδιου του ασθενούς, τα οποία έχουν αναζωογονητικές, τριχογενετικές ιδιότητες. Με τον τρόπο αυτό διεγείρει αποτελεσματικά την ανάπτυξη των τριχών προσφέροντας άμεσα ορατά αποτελέσματα μεγάλης διάρκειας, χωρίς πόνο και χωρίς παρενέργειες.

 1. Ενεργοτριχογένεση με χρήση Low Level Laser

Ιδιαίτερα αποτελεσματική είναι η μέθοδος της Ενεργοτριχογένεσης με τη χρήση laser χαμηλής ενεργειακής στάθμης. Στην περίπτωση αυτή το τριχωτό της κεφαλής εκτίθεται στο ευεργετικό φως τριών διαφορετικών μηκών κύματος, που έχει αποδειχθεί ότι έχουν υψηλή τριχογενετική δράση. Η ενέργεια του laser δρα στις αποδυναμωμένες ρίζες των μαλλιών, σταθεροποιεί την τριχόπτωση και διεγείρει την τριχοφυΐα. Τα μαλλιά που εκφύονται έχουν έτσι περισσότερο όγκο, μεγαλύτερη δύναμη και μεγαλύτερη πυκνότητα.

 1. Carboxytherapy

Πρόκειται για μια απόλυτα φυσική θεραπεία που λειτουργώντας συνεργικά στο σχήμα αγωγής ενάντια στην τριχόπτωση, στοχεύει στην ενίσχυση της οξυγόνωσης κι επομένως της θρέψης των αδύναμων τριχοθυλακίων. Μπορεί έτσι, γρήγορα κι ανώδυνα, να εξασφαλίσει παύση της τριχόπτωσης, σταθεροποίηση της αραίωσης και διέγερση της τριχοφυΐας.

 1. Μεταμόσχευση Μαλλιών με Τριχοσκοπικά Ελεγχόμενη IQ–FUE

Σε περιπτώσεις που η έντονη τριχόπτωση έχει οδηγήσει σε σημαντική αραίωση του τριχωτού της κεφαλής, συστήνουμε τη μεταμόσχευση μαλλιών με τη μέθοδο IQ-FUE που πραγματοποιείται εύκολα και παρέχει άριστα αποτελέσματα, συνδυάζοντας όλα τα πλεονεκτήματα της εξαγωγής μεμονωμένων τριχοθυλακίων (Follicular Unit Extraction) από τη δότρια περιοχή.

H Τριχοσκοπικά Ελεγχόμενη IQ-FUE προσφέρει:

 • Φυσικό αποτέλεσμα χωρίς πόνο, ράμματα, ουλές ή σημάδια
 • Ελάχιστο χρόνο αποθεραπείας
 • Άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες
 • Δυνατότητα εφαρμογής και χωρίς ξύρισμα της κεφαλής (Unshaven IQ-FUE)
 • Πύκνωση και σε αραιά γένια, φρύδια, βλεφαρίδες
 • Εγγύηση για τον αριθμό των εκφυόμενων τριχοθυλακίων

Η διαδικασία της μεταμόσχευσης μαλλιών υποστηρίζεται από την εξελιγμένη μέθοδο PRP (Platelet Rich Plasma – εμπλουτισμένο πλάσμα), που στόχο έχει την ενδυνάμωση και την καλύτερη επανέκφυση των τριχοθυλακίων. Παράλληλα, με την εισαγωγή του Ψηφιακού Βιβλιαρίου IQ/e-Hair.Health προσφέρεται χωρίς χρέωση η δυνατότητα ισόβιας ιατρικής παρακολούθησης και χορήγησης υποστηρικτικής αγωγής για τη διατήρηση της υγείας του τριχωτού της κεφαλής.

 

Σχετικα με τον συντακτη:

Ο Dr. Τζερμιάς εξειδικεύθηκε στην Επεμβατική και LASER Δερματολογία στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική (Ν. Υόρκη, Σαν Ντιέγκο). Είναι πρωτοστάτης στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα, ιδρυτής των πρώτων εξοπλισμένων κέντρων και ενδονοσοκομειακών τμημάτων Επεμβατικής Δερματολογίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD). Ο όρος “Κοσμητική Ιατρική” στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε και επικράτησε μέσω της δικής του δραστηριότητας. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών από το 1996 και για 18 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια είναι Επιστημονικός Διευθυντής των ιατρείων IQ – Intensive Quality Cosmetic Dermatology & Surgery, τα οποία στα “Healthcare Awards 2017” απέσπασαν Βραβείο Καινοτομίας για τις πρωτοποριακές υπηρεσίες τους. Ο Dr. Τζερμιάς κατέχει τον τίτλο Fellow στην παγκοσμίου φήμης Αμερικανική Εταιρία LASER στην Ιατρική και Χειρουργική (ASLMS), που είναι ο ύψιστος τίτλος που μπορεί να λάβει ένας γιατρός. Μεταξύ άλλων, είναι μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Κοσμητικής Δερματολογίας, της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) και της Επαγγελματικής Ένωσης Ελλήνων Δερματολόγων Αφροδισιολόγων (ΕΕΕΔΑ).

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 6μμ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

tuv certification elitour certification