Αλωπεκία – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η αλωπεκία είναι το αποτέλεσμα της γενικευμένης ή κατά τόπους απώλειας των τριχών, που εντοπίζεται στο κεφάλι ή και σε άλλα σημεία του σώματος. Πρόκειται για διαταραχή της τριχοφυΐας που προκύπτει λόγω της παύσης ή της μείωσης της παραγωγικότητας των τριχοθυλακίων. Το γεγονός αυτό έχει αρνητικές συνέπειες στην εμφάνιση και κατ’ επέκταση στην ψυχολογία του ασθενή, καθώς τα πλούσια και πυκνά μαλλιά αποτελούν ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά ομορφιάς τόσο για τον άντρα, όσο και για τη γυναίκα.

Ποια είναι τα μέρη του τριχοθυλακίου;
  1. Ο θύλακος
  2. Το στέλεχος της τρίχας
  3. Ο βολβός της τρίχας από τον οποίο δημιουργείται η τρίχα
  4. Ο σμηγματογόνος αδένας
Φάσεις ανάπτυξης της τρίχας
  1. Αναγενής: Πρόκειται για τη φάση κατά την οποία συντελείται αύξηση της τρίχας, η οποία διαρκεί 2-6 χρόνια.
  2. Καταγενής: Είναι η μεταβατική φάση, κατά την οποία συντελείται η προετοιμασία του θύλακα για την απόπτωση της τρίχας και διαρκεί 2-4 εβδομάδες.
  3. Τελογενής και εξωγενής: Πρόκειται για φάση αδράνειας, πτώσης δηλαδή της τρίχας, η οποία διαρκεί 2-4 μήνες.

Η ημερήσια φυσιολογική τριχόπτωση του τριχωτού της κεφαλής κυμαίνεται περίπου σε 100 τρίχες. Εάν ο αριθμός αυτός αυξηθεί, τότε ενδέχεται να παρατηρηθεί αλωπεκία.

Πού οφείλεται η αλωπεκία;

Οι παράγοντες που συνήθως σχετίζονται με την εμφάνιση αλωπεκίας είναι οι ακόλουθοι:

  • Ορμονικές διαταραχές
  • Χρόνιες φλεγμονές
  • Λοιμώξεις
  • Χειρουργικές επεμβάσεις
  • Κληρονομικοί παράγοντες
  • Σακχαρώδης διαβήτης
  • Αναιμία
  • Τοκετός
  • Στρες & Άγχος
  • Πολύχρονη λήψη φαρμακευτικών ουσιών (π.χ. αντικαταθλιπτικά, αντισυλληπτικά, κορτιζόνη κ.ά)
  • Κακή διατροφή (π.χ. έλλειψη σιδήρου, βιταμινών Α, B, C, χημικές δίαιτες)
  • Ενδοκρινολογικές διαταραχές (πολυκυστικές ωοθήκες, παθήσεις θυρεοειδούς)
  • Αυτοάνοσα νοσήματα (π.χ. ερυθηματώδης λύκος, ομαλός λειχήνας)
  • Συνεχής έλξη των μαλλιών κατά τη διάρκεια του χτενίσματος
  • Τραυματισμός
Αλωπεκία
Αλωπεκία γένους αρσενικού και θηλυκού

Το είδος αλωπεκίας που εμφανίζεται πιο συχνά στον ανδρικό πληθυσμό είναι η ανδρογενετική αλωπεκία (ευρέως γνωστή ως φαλάκρα) και μάλιστα σε ποσοστό που υπερβαίνει το 90%. Το ίδιο είδος αλωπεκίας εμφανίζεται και στις γυναίκες, σε ποσοστό όμως πολύ μικρότερο, που αγγίζει το 50% περίπου.

Αλωπεκία παρατηρείται, ωστόσο, και στα παιδιά, με κυριότερες μορφές τη γυροειδή αλωπεκία και την αλωπεκία που οφείλεται στην κατ’ εξακολούθηση έλξη των μαλλιών, γεγονός που οφείλεται σε ψυχολογικούς κυρίως λόγους.

 
Ποια είναι η κλινική εικόνα της αλωπεκίας;

Η αλωπεκία κάνει την εμφάνισή της σταδιακά με κύρια χαρακτηριστικά την απώλεια τριχών και τις αλλοιώσεις δερματικής φύσεως. Τα τριχοθυλάκια αδυνατίζουν, γεγονός που οφείλεται στην τελογενή φάση που διανύουν οι τρίχες, η οποία οδηγεί σε εξαφάνιση του τριχοθυλακίου.

Οι άνδρες παρατηρούν μείωση των τριχών στην πρόσθια (μετωπιαία)  γραμμή των μαλλιών, φαλάκρα στην κορυφή και αραίωση στους κροτάφους, ενώ οι γυναίκες κυρίως στο «στεφάνι» (κορυφή) και λιγότερο στη μετωπιαία γραμμή και τους κροτάφους.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας στα IQ SKIN CLINICS
Πώς γίνεται η διάγνωση της αλωπεκίας;

Για τη διάγνωση των αιτιών που προκαλούν αλωπεκία, εκτός από τη φυσική εξέταση και τη λήψη και αξιολόγηση του οικογενειακού, κοινωνικού και ιατρικού ιστορικού, συνιστάται συνήθως η διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων (π.χ. αίματος, αντιπυρηνικών αντισωμάτων, σιδήρου). Σε περίπτωση που τα τυπικά συμπτώματα δεν επαρκούν για τη σωστή διάγνωση, προτείνονται τα ακόλουθα μέσα:

  • Τριχοσκόπηση
  • Δοκιμές έλξης τριχών
  • Καλλιέργεια βακτηρίων ή/και μυκήτων
  • Μικροσκοπική εξέταση των τριχών
  • Βιοψία δέρματος

Η τριχοσκόπηση συνιστά σημαντικό διαγνωστικό μέσο, χάρη στη χρησιμοποίηση ενός δερματοσκοπίου πολωμένου φωτός, το οποίο λειτουργεί χειροκίνητα και συμβάλλει στη μελέτη και καταγραφή του αριθμού, της πυκνότητας, της ποιότητας και της κατάστασης των τριχοθυλακίων. Η ηλεκτρονική επεξεργασία των στοιχείων αυτών συντελεί στον εντοπισμό της πραγματικής αιτίας της τριχόπτωσης και στην εφαρμογή έπειτα του κατάλληλου θεραπευτικού πλάνου.

Παράλληλα, η τριχοσκόπηση αποτελεί και μέσο παρακολούθησης και αξιολόγησης της θεραπευτικής μεθόδου που τελικά θα εφαρμοστεί, καθώς δημιουργείται μια βάση δεδομένων που αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιμη ως μέτρο σύγκρισης όταν αξιολογείται κάθε 3 ή 6 μήνες η θεραπευτική πορεία του πάσχοντος.

Αλωπεκία
Θεραπεία αλωπεκίας

Υπάρχουν μη επεμβατικές θεραπείες τριχόπτωσης που έχουν την ικανότητα να ενεργοποιούν τους θύλακες των τριχών στις περιοχές που εμφανίζονται αραιωμένες, ώστε να συνεχίσουν να τροφοδοτούν το τριχωτό της κεφαλής με περισσότερες τρίχες. Αφού ολοκληρωθεί η διάγνωση μπορούμε να προχωρήσουμε στην εφαρμογή της θεραπείας που αποτελείται από:

  • Τοπική φαρμακευτική αγωγή

Εγχύσεις Ντουταστερίδης, Φιναστερίδης και Μινοξιδίλης.

Πρόκειται για εξελιγμένη αυτόλογη μεσοθεραπεία – μη επεμβατική μέθοδος – που αναζωογονεί και αναπλάθει το δέρμα. Η επιτυχία της έγκειται στην αποτελεσματική χρησιμοποίηση των αιμοπεταλίων του ίδιου του ασθενούς με αναζωογονητική και τριχογενετική δράση. Με τον τρόπο αυτό συντελείται αποτελεσματική διέγερση της ανάπτυξης των τριχών, η οποία προσφέρει, χωρίς παρενέργειες και χωρίς πόνο, αποτελέσματα μεγάλης διάρκειας που είναι άμεσα ορατά.

  • Ενεργοτριχογένεση με χρήση Low Level LASER

Ιδιαίτερα αποτελεσματική είναι η μέθοδος της ενεργοτριχογένεσης με τη χρήση LASER χαμηλής ενεργειακής στάθμης. Στην περίπτωση αυτή το τριχωτό της κεφαλής εκτίθεται στο ευεργετικό φως τριών διαφορετικών μηκών κύματος, που έχει αποδειχθεί ότι έχουν υψηλή τριχογενετική δράση. Η ενέργεια του LASER δρα στις αποδυναμωμένες ρίζες των μαλλιών, σταματά την τριχόπτωση και διεγείρει την τριχοφυΐα. Τα μαλλιά που εκφύονται έχουν περισσότερο όγκο, μεγαλύτερη δύναμη και μεγαλύτερη πυκνότητα.

  • Carboxytherapy

Πρόκειται για μια απόλυτα φυσική θεραπεία που εφαρμόζεται συνεργικά με το σχήμα αγωγής ενάντια στην τριχόπτωση. Στοχεύει στην ενίσχυση της οξυγόνωσης κι επομένως της θρέψης των αδύναμων τριχοθυλακίων. Μπορεί έτσι, γρήγορα κι ανώδυνα, να εξασφαλίσει παύση της τριχόπτωσης, σταθεροποίηση της αραίωσης και διέγερση της τριχοφυΐας.

Σε περιπτώσεις που η έντονη τριχόπτωση έχει οδηγήσει σε σημαντική αραίωση του τριχωτού της κεφαλής, συστήνουμε μεταμόσχευση μαλλιών με την κορυφαία μέθοδο IQ FUE που πραγματοποιείται εύκολα και παρέχει άριστα αποτελέσματα, συνδυάζοντας όλα τα πλεονεκτήματα της εξαγωγής μεμονωμένων τριχοθυλακίων (Follicular Unit Extraction) από τη δότρια περιοχή.

H Τριχοσκοπικά Ελεγχόμενη IQ FUE προσφέρει:

  • Φυσικό αποτέλεσμα χωρίς πόνο, ράμματα, ουλές ή σημάδια
  • Άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες
  • Ελάχιστο χρόνο αποθεραπείας
  • Πύκνωση τριχοφυΐας ακόμη και σε αραιά γένια, φρύδια, βλεφαρίδες
  • Δυνατότητα εφαρμογής και χωρίς ξύρισμα της κεφαλής (Unshaven FUE)
  • Εγγύηση για τον αριθμό των εκφυόμενων τριχοθυλακίων
Αλωπεκία
Είδη Αλωπεκίας
Α. Μη ουλωτική αλωπεκία
  1. Φυσιολογική: Πρόκειται για σταθερή μορφή αλωπεκίας, που ενδέχεται ωστόσο, σε συγκεκριμένη εποχή να παρουσιάσει αύξηση σε κάποιους.
  2. Γυροειδής: Οφείλεται σε ανοσολογικούς και ψυχολογικούς κυρίως λόγους και χαρακτηριστικό της αποτελεί η ανομοιόμορφη αραίωση, που όμως μπορεί να μετατραπεί σε πλήρη, όταν αφορά βαριά περιστατικά.
  3. Ανδρογενετική: Πρόκειται για τη γνωστή σε όλους φαλάκρα, που συνίσταται σε απώλεια τριχών, η οποία με την πάροδο του χρόνου σταδιακά αυξάνεται.
  4. Μη ουλωτική αλωπεκία από την επίδραση διάφορων άλλων βλαπτικών παραγόντων:
  • Διάχυτη αλωπεκία ανάλογα με την εικόνα του τριχορριζογράμματος
  1. Τελογενής αλωπεκία: Εξαιτίας της ξαφνικής διακοπής της αναγενούς φάσης και της άμεσης έναρξης της τελογενούς, οι τρίχες πέφτουν σε διάστημα 2-3 μηνών. Σε αυτή τη φάση, η τριχόπτωση μπορεί να αναστραφεί, καθώς οι βλαπτικοί παράγοντες (π.χ. νόσοι με υψηλό πυρετό, στρες, λήψη φαρμάκων, έλλειψη σιδήρου κ.ά.) που την προκαλούν, είναι μικρής ή μέτριας έντασης. Τελογενής αλωπεκία, μπορεί επίσης να προκληθεί μετά το τέλος της εγκυμοσύνης ή τη διακοπή χρήσης αντισυλληπτικών χαπιών.
  2. Δυστροφική ή αναγενής αλωπεκία: Σε αυτό το είδος αλωπεκίας τα δυστροφικά τριχοθυλάκια είναι περισσότερα. Οι βλαπτικοί παράγοντες που την προκαλούν είναι ισχυροί και οδηγούν στην παραγωγή τριχών που είναι λεπτές και εύθραυστες με αποτέλεσμα να πέφτουν σε 1-4 εβδομάδες. Η τριχόπτωση σ’ αυτή την περίπτωση ενδέχεται να μπορεί να αναστραφεί, γεγονός όμως που εξαρτάται από το μέγεθος της βλάβης που υπάρχει, καθώς κι από την επακόλουθη νέκρωση ή όχι του τριχοθυλάκου.
  3. Μικτή αλωπεκία: Ονομάζεται έτσι, διότι οι παράγοντες που προκαλούν τη βλάβη, επιδρούν διαφορετικά στους τριχοθυλάκους, με συνέπεια σε κάποιους να τερματίζει πρόωρα η αναγενής φάση και σε άλλους να διακόπτεται η περαιτέρω ανάπτυξη στην αναγενή φάση.
  • Διάχυτη αλωπεκία ανάλογα με τον χρόνο εκδήλωσης
  1. Οξεία: Πρόκειται για ξαφνική πτώση των μαλλιών.
  2. Υποξεία: Η πτώση των μαλλιών έχει πολύμηνη διάρκεια.
  3. Χρόνια: Έγκειται σε επανάληψη του κύκλου της αραίωσης με διάρκεια μεγαλύτερη των 6 μηνών.
  • Διάχυτη αλωπεκία ανάλογα με τον βλαπτικό παράγοντα
  1. Διάχυτη αλωπεκία λόγω ενδοκρινικών μεταβολών: Ο υποθυρεοειδισμός χαρακτηρίζεται από διάχυτη αλωπεκία που εντοπίζεται στο τριχωτό της κεφαλής, στα φρύδια, στις μασχάλες και αργότερα σε όλο το σώμα. Ο υπερθυρεοειδισμός χαρακτηρίζεται από διάχυτη αλωπεκία αναστρέψιμης μορφής. Ο υποπαραθυρεοειδισμός χαρακτηρίζεται από αραίωση στο τριχωτό της κεφαλής. Επίσης, παρουσιάζεται ξηρότητα και τραχύτητα των τριχών, ενώ δεν αποκλείεται η αλωπεκία σε ορισμένα σημεία να κάνει την εμφάνισή της ανώμαλα. Τέλος, στον Σακχαρώδη Διαβήτη που δεν έχει ρυθυμιστεί, ενδέχεται, επίσης, να εμφανιστεί διάχυτη αλωπεκία.
  2. Διάχυτη αλωπεκία από φάρμακα και χημικές ουσίες: Στην περίπτωση λήψης εντομοκτόνων είτε κατά λάθος είτε με απώτερο στόχο την αυτοκτονία, η διάχυτη αλωπεκία εμφανίζεται με καθυστέρηση έως και 10 ημερών. Μπορεί η αλωπεκία να είναι δυστροφική και να παρουσιάζει επέκταση για 3-4 μήνες, ανάλογα με τη δόση του φαρμάκου. Διάχυτη αλωπεκία ενδέχεται να προκληθεί, επίσης, από τη παρατεταμένη λήψη αντιθυρεοειδικών φαρμάκων, αντιπηκτικών, φαρμάκων χημειοθεραπείας, αντιψυχωσικών φαρμάκων, καθώς και εξαιτίας υπερβιταμίνωσης της βιταμίνης Α και παρατεταμένης χρήσης βορικού οξέος.
  3. Διάχυτη αλωπεκία από διαταραχές μεταβολισμού και διατροφής: Η διάχυτη αλωπεκία μπορεί να οφείλεται σε πρωτεϊνική ανεπάρκεια, έλλειψη σιδήρου, ελλιπή αποθήκευση σιδήρου, έλλειψη ψευδαργύρου, μαγνησίου, βιταμινών B12 και D, φυλλικού οξέος, έλλειψη λιπαρών οξέων. Ωστόσο, με την εμφάνιση διάχυτης αλωπεκίας συνδέονται επίσης κληρονομικές διαταραχές στο μεταβολισμό των αμινοξέων.

5. Τραυματική αλωπεκία

  • Τριχοτιλλομανία: Πρόκειται ουσιαστικά για ξερίζωμα τριχών, που παρουσιάζεται σε άτομα με κάποιο νευρικό τικ. Οι μεμονωμένες αυτές περιοχές δεν έχουν φυσιολογικό σχήμα και η απώλεια των μαλλιών είναι τμηματική. Σε κάποιες, μάλιστα, περιπτώσεις, εντοπίζεται και στα φρύδια ή στις βλεφαρίδες.
  • Αλωπεκίες από έλξη: Πρόκειται για την αλωπεκία που προκύπτει εξαιτίας του συνεχόμενου τραβήγματος των μαλλιών από ρόλεϋ, χτενισμάτων και κοσμητικών διαδικασιών.
Β. Ουλωτική αλωπεκία

Η ουλωτική αλωπεκία σημειώνεται περισσότερο στις γυναίκες και οφείλει την ύπαρξή της σε διάφορα αίτια, όπως: αναπτυξιακές διαταραχές, κληρονομικές παθήσεις, βλάβες από φυσικά αίτια (π.χ. εγκαύματα), νεοπλασίες κι άλλες δερματοπάθειες άγνωστης προέλευσης (π.χ. θυλακικός ομαλός λειχήνας, ερυθηματώδης λύκος, σκληροδερμία κ.ά.)

Ο θυλακικός λειχήνας

O θυλακικός λειχήνας (Lichen planopilaris, LPP), γνωστός και ως θυλακικός ομαλός λειχήνας, είναι ένα κλινικό σύνδρομο, το οποίο αποτελείται από ομαλό λειχήνα (lichen planus, LP) που σχετίζεται με ουλωτική αλωπεκία του τριχωτού της κεφαλής. Αυτή η πάθηση προσβάλλει πιο συχνά τις γυναίκες και παρουσιάζεται με περιθυλακικό ερύθημα και κερατωτικά βύσματα στα άκρα της επεκτεινόμενης αλωπεκίας. Στις κύριες επιπλοκές του θυλακικού ομαλού λειχήνα περιλαμβάνονται η ατροφία και η ουλοποίηση με τριχόπτωση και αραίωση του τριχωτού της κεφαλής.

Τύποι θυλακικού λειχήνα
  1. Κλασικός θυλακικός λειχήνας
  2. Σύνδρομο Graham-Little, το οποίο χαρακτηρίζεται από:
    • πολυεστιακή ουλωτική αλωπεκία στο τριχωτό του κεφαλιού
    • αλωπεκία μη-ουλωτική της μασχαλιαίας κοιλότητας και/ή της βουβωνικής χώρας
    • κερατωτικές θυλακικές βλατίδες
  3. Μετωπιαία ινωτική αλωπεκία, η οποία εμφανίζεται ιδιαίτερα σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Παρουσιάζεται ως ουλωτική αλωπεκία στη μετωποβρεγματική γραμμή των μαλλιών και συνδέεται με αλωπεκία μη-ουλωτική που παρατηρείται στα φρύδια.
Αντιμετώπιση

Το να θεραπεύσει κάποιος τον θυλακικό λειχήνα είναι δύσκολη υπόθεση και ταυτόχρονα συνιστά πρόκληση. Ωστόσο, μπορεί να διαφυλαχθούν οι τριχοθυλακικές μονάδες και να καταστεί δυνατή η εκ νέου ανάπτυξη των μαλλιών αρκεί η σχετική φλεγμονή να ελεγχθεί στα πρώιμα στάδιά της. Μια αποτελεσματική θεραπεία περιλαμβάνει τον περιορισμό των συμπτωμάτων, τη σταθεροποίηση της πάθησης και την επανέκφυση μαλλιών περιμετρικά της περιοχής όπου εντοπίζεται η αλωπεκία. Για το σκοπό αυτό χορηγούνται τα από του στόματος αντιισταμινικά που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο του κνησμού και τα τοπικά κορτικοστεροειδή υψηλής δραστικότητας που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της φλεγμονής στις πρώιμες βλάβες. Πιθανή εναλλακτική θεραπεία αυτής με κορτικοστεροειδή αποτελούν τα ρετινοειδή, για τα οποία έχει αποδειχθεί ότι έχουν κάποιο αποτέλεσμα στη θεραπεία του θυλακικού λειχήνα. Οι ενδοβλαβικές ενέσεις με 3–5mg/mL ακετονιδίου της τριαμσινολόνης είναι αποτελεσματικές στις πολύ προχωρημένες βλάβες. Η θεραπεία μπορεί, επίσης, να περιλαμβάνει και φάρμακα, όπως η υδροξυχλωροκίνη, τα οποία δρουν κατά της ελονοσίας. Άλλοι χρήσιμοι παράγοντες είναι η κυκλοσπορίνη και η mycophenolate mofetil. Επίσης, για αυτή την πάθηση, υπάρχει σκεπτικό ως προς την προσπάθεια χρήσης βιολογικών παραγόντων (tumor necrosis factor, TNF).

Προγραμματίστε το ραντεβού σας στα IQ SKIN CLINICS