ΑΚΜΗ

Η ακμή είναι μια κοινή δερματική πάθηση, που εμφανίζεται κυρίως στην εφηβεία αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις στην ενήλικη ζωή.

ακμή

Πώς δημιουργείται η ακμή

Η ακμή επηρεάζει τις περιοχές του δέρματος με τον πυκνότερο πληθυσμό σμηγματογόνων αδένων (πρόσωπο, πλάτη, στέρνο).  Οι αδένες αυτοί εκκρίνουν το σμήγμα, μια λιπαρή ουσία, που μέσω των τριχοθυλακίων μεταφέρει νεκρά κύτταρα στην επιφάνεια του δέρματος.  Όταν το σμήγμα και τα κύτταρα του δέρματος φράζουν τα τριχοθυλάκια, δημιουργούνται βακτήρια. Αυτά προκαλούν διόγκωση στους πόρους του δέρματος και έτσι αναπτύσσονται σπυράκια και ακμή. Η ακμή εκδηλώνεται κυρίως στο πρόσωπο, περισσότερο στα μάγουλα και σε μικρότερο βαθμό, στη μύτη, το μέτωπο και το πηγούνι.

Τύποι της ακμής

Η κοινή ακμή, ανάλογα με την σοβαρότητα, διακρίνεται στους ακόλουθους τύπους:

 • Μη φλεγμονώδης
 • Φλεγμονώδης, από ήπια μέχρι και βαριάς μορφής

Αν η κοινή ακμή είναι σοβαρής μορφής, τότε την διακρίνουμε σε:

 • Κεραυνοβόλος: σπάνια μορφή σε άνδρες νεαρής ηλικίας. Εμφανίζεται στο στέρνο, τους ώμους, την πλάτη και το πρόσωπο και συνήθως καταλήγει σε μόνιμες ουλές.
 • Συρρέουσα ακμή: πυώδης μορφή, σε άνδρες ηλικίας 18 με 30 ετών. Χαρακτηριστικά της γνωρίσματα είναι οι κύστεις και τα αποστήματα, ενώ συνοδεύεται από μυοσκελετικές και δερματικές παθήσεις.
 • Πυόδερμα προσώπου: εμφανίζεται μόνο στο πρόσωπο γυναικών μετά την εφηβεία. Θεωρείται σοβαρή μορφή της ροδόχρου και προκαλεί ουλές.
 • Gram αρνητική θυλακίτιδα: σπάνια βακτηριακή λοίμωξη με χαρακτηριστικά φλύκταινες και κύστεις και σε κάποιες περιπτώσεις οζίδια γύρω από το στόμα και τη μύτη.

Επιπλέον, υπάρχουν και οι εξής τύποι:

 • Ακμή από καλλυντικά ή κρέμες: πρόκειται για ακνεϊκές βλάβες (συνήθως μικροί φαγέσωρες) στο πρόσωπο, σε γυναίκες άνω των 20 ετών. Προκαλείται από την υπερβολική ή τη συχνή χρήση ακατάλληλων καλλυντικών προϊόντων και σκευασμάτων ομορφιάς.
 • Τραυματική: εμφανίζεται συχνότερα στις έφηβες, όταν επιχειρούν να πιέζουν με τα δάχτυλα τις ακνεϊκές βλάβες.

Αίτια εμφάνισης της ακμής

Τα βασικά αίτια εμφάνισης της ακμής είναι  κυρίως τα ακόλουθα:

 • Υπερανάπτυξη των τριχοθυλακικών κυττάρων της επιδερμίδας με αποτέλεσμα την φραγή των τριχοθυλακίων
 • Υπερβολική παραγωγή σμήγματος
 • Παρουσία και δραστηριότητα συναφών βακτηρίων Pacnes
 • Φλεγμονή

Ωστόσο, η κληρονομικότητα, η ορμονική ανισορροπία, περιβαλλοντικοί και άλλοι εξωγενείς παράγοντες όπως και ψυχολογικές και κοινωνικές επιδράσεις είναι σημαντικοί λόγοι που συμμετέχουν στην παθοφυσιολογία της ακμής.

Συμπτώματα της ακμής

Τα χαρακτηριστικά της ακμής συνδέονται με την ηλικία έναρξης της νόσου και τον βαθμό σοβαρότητας και περιλαμβάνουν:

  • σμηγματόρροια (αυξημένη έκκριση σμήγματος),
  • ανοιχτούς φαγέσωρες (μαύρα στίγματα)
  • κλειστούς φαγλεσωρες (λευκά στίγματα),
  • βλατίδες,
  • φλύκταινες,
  • κύστεις,
  • οζίδια,
  • ουλές.

Αντιμετώπιση και θεραπεία της ακμής

Η θεραπεία της ακμής επιτυγχάνεται με την εφαρμογή διαφόρων πρωτοκόλλων, ανάλογα με τον ασθενή και την σοβαρότητα της ακμής. Η σύγχρονη δερματολογία έχει να επιλέξει ανάμεσα σε πρωτοποριακές μεθόδους που βασίζονται στη χρήση ή όχι φαρμακευτικής αγωγής: φωτοθεραπεία, εφαρμογή τοπικών σκευασμάτων, χημικά πίλινγκ, θεραπεία με LASER. Μάλιστα, λόγω της αύξησης περιπτώσεων ασθενών με ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά, εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών από τη λήψη φαρμάκων και έλλειψης ανταπόκρισης σε συνήθεις θεραπείες της ακμής, οι επιστήμονες έχουν οδηγηθεί στην εφαρμογή θεραπευτικών μεθόδων χωρίς φάρμακα.

Ο κύριος στόχος για τη θεραπεία της ακμής είναι η ελαχιστοποίηση των αρνητικών ψυχολογικών  επιπτώσεων και η πρόληψη για την αποφυγή σχηματισμού ουλών.

Για τον σχεδιασμό αποτελεσματικού πρωτοκόλλου θεραπείας της ακμής, σημαντικό ρόλο παίζει η έγκαιρη και σωστή διάγνωση. Πραγματοποιείται με βάση την κλινική εξέταση του ασθενούς και την δερμοανάλυση που γίνεται με το τεχνολογικά προηγμένο σύστημα Canfield VISIA®

Για την θεραπεία της ακμής, υπάρχουν πολλές αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές. Ωστόσο, η επιλογή της κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής εξαρτάται από τη βαρύτητα της νόσου.

ακμή - φωτοθεραπεία

Φωτοθεραπεία: Θεραπεία ακμής χωρίς φάρμακα

Παραμένει πρόκληση για την δερματολογία η εύρεση αποτελεσματικής θεραπείας, καθώς υπάρχουν κατηγορίες ασθενών στους οποίους δεν πρέπει να χορηγηθούν φάρμακα ή δεν επιθυμούν οι ίδιοι να λάβουν φαρμακευτική αγωγή. Τέτοιες κατηγορίες περιλαμβάνουν:

   • γυναίκες που είναι ή θέλουν να μείνουν έγκυες,
   • άτομα που δεν δείχνουν ανοχή στα από του στόματος χορηγούμενα φάρμακα,
   • άτομα με διάφορες ηπατικές και νεφρολογικές παθήσεις,
   • παιδιά και έφηβοι,
   • αθλητές,
   • αιμοδότες,
   • άτομα με δυσλιπιδαιμία,
   • ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου,
   • άτομα με κατάθλιψη,
   • όσοι εμφανίζουν συχνά ρινορραγίες.

Η φωτοθεραπεία χρησιμοποιεί καθαρό, ορατό, ζωογόνο μήκος κύματος φωτός, μπλε και ερυθρό, στην ύπαρξη του οποίου οφείλεται η ζωή στον πλανήτη και η ανάπτυξη ενός υγιούς οργανισμού. Ο συνδυασμός του μπλε και του ερυθρού φωτός συνδυάζει αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Πώς δρα η φωτοθεραπεία

Με την φωτοθεραπεία, η οποία είναι εγκεκριμένη από τον FDA, το ορατό και ασφαλές μπλε φως, χωρίς παραγωγή θερμότητας, στοχεύει στο προπιονοβακτηρίδιο της ακμής (Pacnes) και στη φλεγμονή. Η καταστροφή των βακτηριδίων οφείλεται στο ότι παράγουν ενδογενώς φωτοευαίσθητες ουσίες, τις πορφυρίνες, οι οποίες αντιδρώντας με το φως, δημιουργούν μονήρες οξυγόνο μέσα στα κύτταρα των βακτηριδίων. Το μονήρες οξυγόνο, το οποίο δρα ως ισχυρό αντιβακτηριδιοκτόνο, καταστρέφει το προπιονοβακτηρίδιο της ακμής, η παρουσία του οποίου αναπαράγει την φλεγμονή. Τα αποδυναμωμένα προπιονοβακτηρίδια γίνονται πιο ευάλωτα στις επιθέσεις των λευκοκυττάρων του οργανισμού, των αμυντικών κυττάρων, τα οποία ταυτόχρονα φωτοενεργοποιούνται από το μπλε φως.

Επιπλέον, το κόκκινο φως ελαχιστοποιεί την παραγωγή προφλεγμονωδών κυτταροκινών, δηλαδή πρωτεϊνών που επιταχύνουν τη φλεγμονή. Η αντιφλεγμονώδης αυτή δράση μειώνει το ερύθημα της ακμής, αλλά και τη βαρύτητα της φλεγμονής, ελαττώνοντας έτσι την πιθανότητα εμφάνισης ουλών.

Η μείωση της φλεγμονής ολοκληρώνεται έως και 16 βδομάδες μετά το τέλος της θεραπείας.

Συνεπώς, η φωτοθεραπεία καθίσταται αποτελεσματική και ασφαλής για την αντιμετώπιση της ακμής, έχοντας μόνο πλεονεκτήματα:

   • Ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία
   • Ακίνδυνη, χωρίς παρενέργειες
   • Κατάλληλη για όλες τις εποχές του χρόνου, ακόμα και σε περιόδους με ηλιοφάνεια
   • Ευεργετική και για ανανέωση προσώπου, με αντιγηραντικές ιδιότητες
   • Εξατομικευμένη για εφήβους και ενήλικες
   • Χωρίς αποθεραπεία με άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες

Για την επιτυχή αντιμετώπιση της ακμής, η φωτοθεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί σε συνδυασμό και με άλλες θεραπευτικές μεθόδους. Αυτό εξαρτάται από τις ανάγκες του δέρματος και του οργανισμού του ασθενούς και από τον βαθμό σοβαρότητας της ακμής.

Φωτοδυναμική θεραπεία: η φωτοθεραπεία στη μέγιστη δράση της

Σε σοβαρές περιπτώσεις εμμένουσας ακμής, η δράση της φωτοθεραπείας μεγιστοποιείται εφαρμόζοντας τοπικά έναν ειδικό φωτοευαισθητοποιό παράγοντα (φωτοδυναμική θεραπεία, PDT) για την ενίσχυση της επίδρασης του φωτός στις ακνεϊκές βλάβες.

Ο φωτοευαισθητοποιητής αυτός είναι μια ουσία, η οποία μπορεί να μεταβολίζεται μέσω των πορφυρινών και η οποία καθορίζει τη διάρκεια της κάθε συνεδρίας και την συχνότητα σε συνδυασμό με τον φωτότυπο του δέρματος.

Ο φωτοευαισθητοποιός παράγοντας επιλέγεται με βάση τα ακόλουθα στοιχεία:

   • μικρότερη τοξικότητα,
   • απορρόφηση σε βάθος από τον στοχευόμενο ιστό,
   • γρήγορη αποβολή από τον φυσιολογικό ιστό,
   • παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων κυτταροτοξικού προϊόντος

Χρυσίζων Σταφυλόκοκκος & Κοινή Ακμή

Ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος (Staphylococcus aureus) κατέχει εξέχουσα θέση στη μικροβιακή χλωρίδα του δέρματος και αποτελεί σημαντικό παθογόνο σε πολλές δερματοπάθειες. Σύμφωνα με πληθώρα ερευνητικών μελετών, ο σταφυλόκοκκος συνυπάρχει με άλλα μικρόβια στις ακνεϊκές βλάβες. Σε κάποιες περιπτώσεις επηρεάζει την εμφάνιση της κοινής ακμής. Η χορήγηση αντιβιοτικών, ωστόσο, μπορεί να τροποποιήσει τη φυσιολογική μικροχλωρίδα του δέρματος. Παράλληλα, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της αντίστασης του σταφυλόκοκκου προς τα αντιβιοτικά, καθιστώντας τα αναποτελεσματικά (Delost et al, 2016).

Επομένως, λόγω της συνεχώς μεταβαλλόμενης ευαισθησίας των βακτηριακών στελεχών προς τα αντιβιοτικά όσο και του ιδιαίτερα σημαντικού ρόλου του σταφυλόκοκκου στην εμφάνιση της κοινής ακμής, πρέπει να γίνεται εξέταση της βακτηριακής χλωρίδας και της ευαισθησίας απομονωμένων στελεχών προς τα αντιβιοτικά. Στα δερματολογικά ιατρεία IQ – Intensive Quality Skin Clinics διενεργείται άμεση εξέταση και καλλιέργεια για σταφυλόκοκκο. Επίσης, γίνεται αντιβιόγραμμα, ώστε να διαπιστωθεί η ύπαρξη σταφυλόκοκκου και να διαμορφωθεί το κατάλληλο θεραπευτικό σχήμα.


PDT_article

   Ο Dr Χριστόφορος Τζερμιάς και ο Dr Leonardo Marini παρουσιάζουν και συζητούν τα αποτελέσματα της μελέτης τους σχετικά με την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακμής μέσω ενός πρωτοκόλλου Φωτοδυναμικής θεραπείας (SBRR-LED-PDT) που δημοσιεύτηκε στο καλοκαιρινό τεύχος (Ιούλιος – Αύγουστος, 2015) του διεθνούς κυκλοφορίας επιστημονικού περιοδικού PRIME.

            Δείτε το άρθρο όπως δημοσιεύτηκε στα Αγγλικά εδώ

            Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στα Ελληνικά εδώ


Ουλές ακμής: πώς δημιουργούνται;

Συχνά, η ακμή σοβαρής μορφής είναι η αιτία να εμφανιστούν βαθύτερες κύστεις και φλύκταινες, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν έγκαιρα, γιατί διαφορετικά υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μείνουν μόνιμα ουλές στο δέρμα.

Οι ουλές ακμής προκαλούνται από την αύξηση ή την απώλεια δερματικού ιστού. Η ακμή είναι μια φλεγμονώδης πάθηση των σμηγματογόνων αδένων του δέρματος. Όταν αφεθεί να εξελιχθεί χωρίς δραστική αντιμετώπιση, η τοπικά καταστρεπτική της διαδικασία εμποδίζει την ομαλή επούλωση της συγκεκριμένης περιοχής. Αυτό οφείλεται στο ότι βασικός κορμός της επουλωτικής διαδικασίας στο δέρμα είναι ο τριχοσμηγματογόνος θύλακας, ο οποίος υπό το καθεστώς της φλεγμονής δεν μπορεί να εκτελέσει το ρόλο του. Μετά τη φλεγμονή, αν η επουλωτική διαδικασία είναι ανεπαρκής ή υπερβολική, τότε καταλήγει στην αύξηση ή την απώλεια δερματικού ιστού.

Όταν η φλεγμονή είναι ήπια, οι υπολειπόμενες βλάβες μπορεί να είναι μόνο ερυθήματα ή μελαγχρώσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι βαρύτερης μορφής, οπότε οι βλάβες μπορεί να είναι ήπιες ουλές έως πολύ σοβαρές στο πρόσωπο, το λαιμό, τους ώμους, το στήθος και την πλάτη.

Πρόληψη εμφάνισης ουλών ακμής

Τα άτομα που έχουν ακμή, εάν θέλουν να αποφύγουν την εμφάνιση ουλών, πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη σημασία τόσο στην έγκαιρη αντιμετώπιση της ακμής, όσο και στην αποφυγή της επαφής των δακτύλων στις φλεγμονές και τα σπυράκια.

Με την έγκαιρη και εξατομικευμένη αντιμετώπιση της ακμής, μειώνεται ή εξαλείφεται η πιθανότητα σχηματισμού ουλών, ενώ εάν το άτομο αποφεύγει τη δακτυλική επαφή στα σημεία των βλαβών της ακμής, εμποδίζεται και η εξάπλωση των βλαβών και η διόγκωση αυτών που ήδη υπάρχουν.

ακμή - ουλές ακμής

Ουλές Ακμής: Αποτελεσματική Μέθοδος Αντιμετώπισης με RF Fractional Microneedling

Η ιατρική τεχνολογία σημειώνει εντυπωσιακά άλματα προόδου και τα δεδομένα συνεχώς αλλάζουν με την ανάπτυξη μεθόδων που αποσκοπούν στη μείωση επεμβατικών τεχνικών με το λιγότερο δυνατό πόνο και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αυτό τον σκοπό έχει η εφαρμογή της μεθόδου για την ανάπλαση του δέρματος, η οποία ονομάζεται RF Fractional Μicroneedling, δηλαδή Σύστημα Κλασματικών Ραδιοσυχνοτήτων με χρήση μονωμένων μικροβελόνων ή μικροακίδων RF.

Το σύστημα κλασματικών ραδιοσυχνοτήτων RF αντιπροσωπεύει την αιχμή στην τεχνολογία της επεμβατικής δερματολογίας. Αποτελεί την πρώτη επιλογή των ειδικών για την ανάπλαση του δέρματος και την αντιμετώπιση των ουλών ακμής. Πρόκειται για ένα σύστημα RF με κεφαλή που αποτελείται από 49 μεμονωμένες μικροακίδες, οι οποίες διεισδύουν στην κατώτερη στοιβάδα του δέρματος ( 0,5-2,0mm) παράγοντας ενέργεια μέσω της εκπομπής ραδιοσυχνοτήτων.

Πλεονεκτήματα της θεραπείας των ουλών ακμής

   • Δεν αποφλοιώνει την επιδερμίδα
   • Εφαρμόζεται όλες τις εποχές του χρόνου, ακόμη και το καλοκαίρι
   • Ενδείκνυται για όλους τους τύπους δέρματος
   • Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα μετά τη θεραπεία
   • Δεν εμποδίζει τη χρήση make-up μετά τη θεραπεία
   • Η αποθεραπεία είναι σύντομη και δεν υπάρχει κίνδυνος υπερμελάγχρωσης
   • Οι απαιτούμενες συνεδρίες είναι κατά μέσο όρο δύο ή τρεις, με μεσοδιαστήματα τουλάχιστον 4-6 εβδομάδων
   • Η χρήση ατομικής αποσπώμενης κεφαλής ανά ασθενή διασφαλίζει την υγιεινή της διαδικασίας

Η θεραπεία RF Fractional Μicroneedling δρα σε βάθος, χωρίς να επηρεάζει την επιφάνεια του δέρματος, και ενεργοποιεί τα απαιτούμενα συστατικά που αναπλάθουν το δέρμα, μειώνοντας σημαντικά το χρόνο θεραπείας και αποθεραπείας.
Για το λόγο αυτό, αποτελεί την πιο σύγχρονη και λιγότερο επώδυνη μέθοδο που διαθέτει η επεμβατική δερματολογία για την αντιμετώπιση των ατροφικών ουλών ακμής, ανεξάρτητα από τον τύπο τους.