ΑΚΜΗ

Φωτοδυναμική Θεραπεία: Η φυσική δερματολογική θεραπεία για την ακμή χωρίς φάρμακα είναι κατάλληλη για τους μήνες με μεγάλη ηλιοφάνεια

featured
 • Ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία ακμής χωρίς φάρμακα
 • Καθαρό, ορατό, ζωογόνο φάσμα φωτός, ακίνδυνο και χωρίς παρενέργειες
 • Κατάλληλο για όλες τις εποχές του χρόνου, ακόμα και σε περιόδους με ηλιοφάνεια
 • Ευεργετική επίδραση φωτός για την ακμή και την ανανέωση του προσώπου με αντιγηραντικές ιδιότητες
 • Άμεση μικροσκοπική εξέταση
 • Εξατομικευμένα συνδυαστικά θεραπευτικά πρωτόκολλα αντιμετώπισης της ακμής για εφήβους και ενήλικες
 • Έγκαιρη διάγνωση των αιτιών επιμονής της ακμής
 • Συνεχής εκπαίδευση για τη φροντίδα του ακνεϊκού δέρματος
 • Συστάσεις ως προς τη χρήση των κατάλληλων καλλυντικών και καθαριστικών προϊόντων
 • Παρακολούθηση της προόδου της θεραπείας μέσω δερμοανάλυσης σε τακτά χρονικά διαστήματα

Χρυσίζων Σταφυλόκοκκος & Κοινή Ακμή

Ό χρυσίζων σταφυλόκοκκος (Staphylococcus aureus) κατέχει ιδιαίτερα εξέχουσα θέση στη μικροβιακή χλωρίδα του δέρματος και αποτελεί σημαντικό παθογόνο σε πολλές δερματοπάθειες. Σύμφωνα με πληθώρα ερευνητικών μελετών, ο σταφυλόκοκκος συνυπάρχει με άλλα μικρόβια στις ακνεϊκές βλάβες ενώ σε κάποιες περιπτώσεις επηρεάζει την εμφάνιση της κοινής ακμής. Για παράδειγμα, οι Dhillon και Varshney (2013) καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος είναι το βακτήριο που απομονώνεται με τη μεγαλύτερη συχνότητα μεταξύ ασθενών με ακμή.

Εκτός αυτού, σε πολλές περιπτώσεις πιο βαριάς ακμής χορηγούνται αντιβιοτικά φάρμακα. Η χορήγηση αντιβιοτικών ωστόσο μπορεί να τροποποιήσει τη φυσιολογική μικροχλωρίδα του δέρματος και παράλληλα οδηγεί σε αύξηση της αντίστασης του σταφυλόκοκκου προς τα αντιβιοτικά, καθιστώντας τα αναποτελεσματικά (Delost et al, 2016).

Επομένως, λόγω της συνεχώς μεταβαλλόμενης ευαισθησίας των βακτηριακών στελεχών προς τα αντιβιοτικά όσο και του ιδιαίτερα σημαντικού ρόλου του σταφυλόκοκκου στην εμφάνιση της κοινής ακμής πρέπει να γίνεται εξέταση της βακτηριακής χλωρίδας και της ευαισθησίας απομονωμένων στελεχών προς τα αντιβιοτικά σε ασθενείς με ακμή. Στα δερματολογικά ιατρεία IQ – Intensive Quality – διενεργείται άμεση εξέταση και καλλιέργεια για σταφυλόκοκκο, καθώς και αντιβιόγραμμα, ώστε να διαπιστωθεί η ύπαρξη του σταφυλόκοκκου και να διαμορφωθεί το κατάλληλο θεραπευτικό σχήμα.

Η φυσική δερματολογική θεραπεία της ακμής χωρίς φάρμακα

Παραμένει πρόκληση για την δερματολογία η ανεύρεση αποτελεσματικής θεραπείας για την ακμή, καθώς αναπτύσεται η αντίσταση στα αντιβιοτικά, αλλά και οι ανεπιθύμητες παρενέργειες των ρετινοειδών, που μπορεί να είναι φωτοευαισθησία, ξηρότητα χειλέων, δέρματος, οφθαμών,ρινός, υπερλιπιδαιμία, κοκ, μέχρι και τερατογένεση.
Υπάρχουν κατηγορίες κοινωνικών ομάδων στις οποίες δεν μπορούν να χορηγηθούν ρετινοειδή είτε λόγω ηλικίας αναπαραγωγικής φάσης, είτε λόγω αντένδειξης της απαραίτητης ταυτόχρονης λήψης αντισυλληπτικών όπως π.χ. σε καπνίστριες ή σε ύπαρξη διαταραχών πηκτικότητας.
Το ορατό φως (400-760nm), σε αντίθεση με την ηλιακές υπεριώδεις UVC-UVB-UVA ακτινοβολίες (190-400nm), που προκαλούν φωτογήρανση και δερματικό καρκίνο, είναι ωφέλιμο, ζωογόνο και θεραπευτικό. Δεν παράγει θερμότητα, σε αντίθεση με την ηλιακή υπέρυθρη ακτινοβολία (760-3000nm), που μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα του δέρματος.

Το ορατό φως είναι το τμήμα της ηλιακής ενέργειας, στο οποίο οφείλεται η ζωή πάνω στον πλανήτη και η ομαλή ανάπτυξη του ανθρώπινου οργανισμού.

Με τη φυσική μέθοδο της Φωτοδυναμικής θεραπείας, η οποία είναι εγκεκριμένη από τον FDA, ορατό και ασφαλές φως που δεν περιέχει τις επιβλαβείς UVA & UVB ακτινοβολίες, ούτε παράγει θερμότητα, στοχεύει στο προπιονοβακτηρίδιο της ακμής και στη φλεγμονή. Η καταστροφή των βακτηριδίων οφείλεται στο ότι παράγουν, ενδογενώς, φωτοευαίσθητες ουσίες, πορφυρίνες, όπως η κορποπροφυρίνη ΙΙΙ και η πρωτοπορφυρίνη, οι οποίες αντιδρώντας με το φως, παράγουν μονήρες οξυγόνο, μέσα στα κύτταρα των βακτηριδίων, το οποίο δρα ως ισχυρό αντιβακτηριδιοκτόνο, με αποτέλεσμα την εξολόθρευση, του προπιονοβακτηριδίου της ακμής, η παρουσία του οποίου αναπαράγει την φλεγμονή.

Το μήκος κύματος φωτός στα 415 nm, μπλε φως, αντιστοιχεί ακριβώς στη μέγιστη απορροφησιμότητα από τις πορφυρίνες.

Τα αποδυναμωμένα προπιονοβακτηρίδια γίνονται πιο ευάλωτα στις επιθέσεις των λευκοκυττάρων του οργανισμού, των αμυντικών κυττάρων, τα οποία ταυτοχρόνως φωτοενεργοποιούνται από το μπλε φως.

Επιπλέον, ανοσορυθμιστικοί μηχανισμοί διεγείρονται, λόγω της ευεργετικής επίδρασης του κόκκινου φωτός, με μήκος κύματος 633 nm, το οποίο ελαχιστοποιεί την παραγωγή προφλεγμονωδών κυτταροκινών, δηλαδή πρωτεϊνών που κινούν και επιταχύνουν τη φλεγμονή. Η αντιφλεγμονώδης δράση του κόκκινου φωτός, μειώνει το ερύθημα της ακμής, αλλά και τη βαρύτητα της φλεγμονώδους διαδρομής, ελαττώνοντας έτσι την πιθανότητα εμφάνισης ουλών.

Η μείωση της φλεγμονής ολοκληρώνεται εως και 16 βδομάδες μετά το τέλος της θεραπείας.
Βασικά πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης μεθόδου:

 • δεν παρεμποδίζει την καθημερινή δραστηριότητα
 • δεν παρατηρείται πόνος
 • δεν υπάρχουν παρενέργειες
 • δεν είναι επεμβατική μέθοδος
 • μπορεί να εφαρμοστεί όλες τις εποχές του έτους.

Ειδικότερα η φωτοδυναμική θεραπεία  αποτελεί μια ασφαλή θεραπευτική επιλογή τόσο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού όσο και σε περιόδους με μεγάλη ηλιοφάνεια, ένα ιδιαίτερα σημαντικό και ενθαρρυντικό πλεονέκτημα, καθώς στην Ελλάδα οι ηλιόλουστες μέρες είναι πολλές κατά τη διάρκεια του έτους.

Στην περίπτωση της κυστικής ακμής, η φωτοδυναμική θεραπεία πρέπει να γίνεται σε συνδυασμό με έναν φωτοευαισθητοποιητή , ώστε να επαυξηθεί το θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Ο φωτοευαισθητοποιητής αυτός μπορεί να είναι κυμαινόμενης πυκνότητας 5% έως 20%, ανάλογα με τη βαρύτητα της ακμής.
Η τελευταία καθορίζει επίσης την διάρκεια της κάθε συνεδρίας και την επαναληπτικότητά της σε συνδυασμό με τον φωτότυπο του δέρματος.

Όσον αφορά τις ουλές της ακμής, εφαρμόζεται θεραπεία FRACTIONAL RF κατάλληλη για όλες τις εποχές του έτους.

________________________________________________________________________________________

PDT_article

   Ο Dr Χριστόφορος Τζερμιάς και ο Dr Leonardo Marini παρουσιάζουν και συζητούν τα αποτελέσματα της μελέτης τους σχετικά με την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακμής μέσω ενός πρωτοκόλλου Φωτοδυναμικής θεραπείας (SBRR-LED-PDT) που δημοσιεύτηκε στο καλοκαιρινό τεύχος (Ιούλιος – Αύγουστος, 2015) του διεθνούς κυκλοφορίας επιστημονικού περιοδικού PRIME.

            Δείτε το άρθρο όπως δημοσιεύτηκε στα Αγγλικά εδώ

            Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στα Ελληνικά εδώ

________________________________________________________________________________________

Ουλές Ακμής: Η πλέον Αποτελεσματική Μέθοδος Αντιμετώπισης με τη χρήση Fractional Microneedling RF

Η πολύ βαρειά ακμή συχνά είναι η αιτία να εμφανιστούν βαθύτερες κύστεις και φλύκταινες, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν έγκαιρα, γιατί διαφορετικά υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μείνουν ουλές.

Αυτές οι ουλές της ακμής μπορεί να σημαδέψουν το πρόσωπο για όλη τη ζωή του ατόμου.

Ακριβώς για το λόγο αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί δερματολογικά έγκαιρα και έγκυρα (βλέπε σχετικό πλήκτρο για την ακμή εντός της ιστοσελίδας) ώστε να προληφθεί ο σχηματισμός ουλών ακμής και, εάν τυχόν αυτές εμφανιστούν, να αντιμετωπιστούν οι ουλές με τον πιο κατάλληλο τρόπο.

Οι ουλές ακμής προκαλούνται από την αύξηση ή την απώλεια δερματικού ιστού.

Η ακμή είναι μια φλεγμονώδης πάθηση των σμηγματογόνων αδένων του δέρματος και όταν αφεθεί να εξελιχθεί χωρίς δραστική αντιμετώπιση, η τοπικά καταστρεπτική της διαδικασία εμποδίζει την ομαλή επούλωση της συγκεκριμένης περιοχής. Αυτό οφείλεται στο ότι βασικός κορμός της επουλωτικής διαδικασίας στο δέρμα είναι ο τριχοσμηγματογόνος θύλακας, ο οποίος υπό το καθεστώς της φλεγμονής δεν μπορεί να εκτελέσει το ρόλο του.

Μετά τη φλεγμονή η επουλωτική διαδικασία είναι, είτε ανεπαρκής, είτε υπερβολική και καταλήγει στην αύξηση ή την απώλεια δερματικού ιστού.

Όταν η φλεγμονή είναι ήπια οι υπολειπόμενες βλάβες μπορεί να είναι μόνο ερυθήματα ή μελαγχρώσεις, ενώ σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να είναι βαρύτερης μορφής, οπότε οι υπολειπόμενες βλάβες μπορεί να είναι ουλές ήπιες έως πολύ σοβαρές και μπορεί να εντοπίζονται στο πρόσωπο, στο λαιμό, στους ώμους, στο στήθος και στην πλάτη.

Με ποιούς τρόπους γίνεται η πρόληψη της εμφάνισης ουλών ακμής

Τα άτομα που έχουν ακμή, εάν θέλουν να αποφύγουν την εμφάνιση ουλών ακμής, πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη σημασία τόσο στην έγκαιρη αντιμετώπιση της ακμής με τις πιο εξελιγμένες δερματολογικές μεθόδους, που δεν περιλαμβάνουν κατ ανάγκην λήψη φαρμάκων από το στόμα, όσο και στο να αποφεύγουν να αγγίζουν τα σημεία που εμφανίζουν βλάβες ακμής, και πιο συγκεκριμένα να μην ασκούν δακτυλική πίεση στο σημείο που έχει υποστεί βλάβη το δέρμα.

Με την έγκαιρη και εξατομικευμένη αντιμετώπιση της ακμής, μειώνεται ή εξαλείφεται η πιθανότητα σχηματισμού ουλών, ενώ εάν το άτομο αποφεύγει τη δακτυλική επαφή στα σημεία των βλαβών της ακμής, εμποδίζεται και η εξάπλωση των βλαβών και η διόγκωση αυτών που ήδη υπάρχουν.

Νέα μέθοδος αντιμετώπισης των ουλών-Σύστημα Κλασματικών Ραδιοσυχνοτήτων RF

Η ιατρική τεχνολογία σημειώνει εντυπωσιακά άλματα προόδου και τα δεδομένα συνεχώς αλλάζουν με την ανάπτυξη μεθόδων που αποσκοπούν στη μείωση της παρεμβατικότητας με το λιγότερο δυνατό πόνο και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αυτόν τον σκοπό εχει η εφαρμογή της νέας μεθόδου για την ανάπλαση του δέρματος, η οποία ονομάζεται Fractional Μicroneedling RF δηλαδή Σύστημα Κλασματικών Ραδιοσυχνοτήτων με χρήση μονωμένων μικροβελόνων ή μικροακίδων RF.

Το σύστημα κλασματικών ραδιοσυχνοτήτων RF αντιπροσωπεύει, σήμερα, την αιχμή στην τεχνολογία της επεμβατικής δερματολογίας και την πρώτη επιλογή των ειδικών για την ανάπλαση του δέρματος και την αντιμετώπιση των ουλών ακμής. Πρόκειται για ένα σύστημα RF που διαθετει κεφαλή που αποτελείται από 49 μονωμένες μικροβελόνες, ή μικροακίδες, οι οποίες διεισδύουν σε κατώτερη στοιβάδα του δέρματος ( 0,5-2,0mm) παράγοντας ενέργεια μέσω της εκπομπής ραδιοσυχνοτήτων.

Το Σύστημα Κλασματικών ραδιοσυχνοτήτων RF, δρώντας κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, διοχετεύει την ενέργεια σε κωνοειδές σχήμα με ραδιοσυχνότητες που παράγουν μεγαλύτερη θερμική διέγερση, παρέχοντας τα εξής πλεονεκτήματα:

Δεν αποφλοιώνει την επιδερμίδα και έτσι εφαρμόζεται όλες τις εποχές του χρόνου, ακόμη και το καλοκαίρι,
ενδείκνυται για όλους τους τύπους δέρματος, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα μετά τη θεραπεία,
και δεν εμποδίζει τη χρήση make-up μετά τη θεραπεία.
Η αποθεραπεία είναι βραχύχρονη και δεν υπάρχει τον κίνδυνος υπερμελάγχρωσης.
Οι απαιτούμενες συνεδρίες είναι κατά μέσο όρο δύο ή τρεις, με μεσοδιαστήματα τουλάχιστον 4-6 εβδομάδων.
Η χρήση ατομικής αποσπώμενης κεφαλής ανα ασθενή, διασφαλίζει την υγιεινή.

Το Σύστημα Κλασματικών Ραδιοσυχνοτήτων RF, δρα σε βάθος, χωρίς να επηρεάζει την επιφάνεια του δέρματος, και ενεργοποιεί τα απαιτούμενα συστατικά που αναπλάθουν το δέρμα, μειώνοντας σημαντικά το χρόνο θεραπείας και αποθεραπείας.
Εφαρμόζεται ανεξάρτητα από την εποχή του χρόνου και τη μορφολογία των ατροφικών ουλών ακμής, σε περιορισμένο αριθμό συνεδριών.
Για το λόγο αυτό συνιστά την πιο σύγχρονη και τη λιγότερο επώδυνη μέθοδο που διαθέτει η επεμβατική δερματολογία για την αντιμετώπιση των ατροφικών ουλών ακμής, ανεξάρτητα από τον τύπο τους.

 

 

Σχετικα με τον συντακτη:

Ο Dr. Τζερμιάς εξειδικεύθηκε στην Επεμβατική και LASER Δερματολογία στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική (Ν. Υόρκη, Σαν Ντιέγκο). Είναι πρωτοστάτης στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα, ιδρυτής των πρώτων εξοπλισμένων κέντρων και ενδονοσοκομειακών τμημάτων Επεμβατικής Δερματολογίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD). Ο όρος “Κοσμητική Ιατρική” στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε και επικράτησε μέσω της δικής του δραστηριότητας. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών από το 1996 και για 18 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια είναι Επιστημονικός Διευθυντής των ιατρείων IQ – Intensive Quality Cosmetic Dermatology & Surgery, τα οποία στα “Healthcare Awards 2017” απέσπασαν Βραβείο Καινοτομίας για τις πρωτοποριακές υπηρεσίες τους. Ο Dr. Τζερμιάς κατέχει τον τίτλο Fellow στην παγκοσμίου φήμης Αμερικανική Εταιρία LASER στην Ιατρική και Χειρουργική (ASLMS), που είναι ο ύψιστος τίτλος που μπορεί να λάβει ένας γιατρός. Μεταξύ άλλων, είναι μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Κοσμητικής Δερματολογίας, της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) και της Επαγγελματικής Ένωσης Ελλήνων Δερματολόγων Αφροδισιολόγων (ΕΕΕΔΑ).

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 6μμ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

tuv certification elitour certification