ΑΚΑΡΕΑ DEMODEX – ΥΠΕΥΘΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΧΡΟΥ ΑΚΜΗ

Off 1
demodex ροδόχρους ακμή

Η ροδόχρους ακμή είναι συνηθισμένη φλεγμονώδης νόσος του δέρματος, που εμφανίζεται περίπου στο 3% του πληθυσμού της γης. Εξελίσσεται μέσω διαφόρων κλινικών σταδίων και τα συμπτώματά της εκδηλώνονται κυρίως στην κεντρική περιοχή του προσώπου (μύτη, μάγουλα, πηγούνι). Παρατηρείται σε άνδρες και γυναίκες μετά την ηλικία των 30 χρόνων, αλλά σε ποσοστό υψηλότερο στις γυναίκες. Οι άνδρες εμφανίζουν την πιο βαριά μορφή της ροδόχρου ακμής και αυτό γιατί στο πρόσωπό τους κατοικεί και αναπαράγεται μεγάλος πληθυσμός από ακάρεα Demodex.

Σε τι οφείλεται η εμφάνιση της ροδόχρου ακμής

Αν και τα παθογενετικά αίτια της ροδόχρου ακμής δεν έχουν εξακριβωθεί πλήρως, έχουν προταθεί διάφορες αιτιολογίες. Πολλά χρόνια τώρα, οι επιστήμονες μελετούν την πιθανότητα εμφάνισης της ροδόχρου ακμής λόγω της παρουσίας βακτηρίων, που βρίσκονται επάνω ή εντός του δέρματος.

Πολλοί από αυτούς συμφωνούν ότι βασικό αίτιο της νόσου είναι η ύπαρξη των ακάρεων Demodex στο δέρμα και συγκεκριμένα του είδους Demodex folliculorum, ανάμεσα σε 100 περίπου διαφορετικά είδη. Στο δέρμα του ανθρώπου, ο πληθυσμός των ακάρεων Demodex μεγαλώνει (ποσοστό μεταξύ 20 και 80%) ανάλογα με την ηλικία του ατόμου. Η πυκνότητα των Demodex πληθαίνει από την ηλικία των 60 και συνεχίζεται μέχρι να σταθεροποιηθεί. Στην τρίτη ηλικία, η πυκνότητα συναντάται σε ποσοστό αύξησης μέχρι και 100%! Το ότι αναπτύσσονται σε τόσο μεγάλες ποσότητες οφείλεται στο γεγονός ότι το ανοσοποιητικό σύστημα εμφανίζει ανισορροπία.

Πολλές ερευνητικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα ακάρεα Demodex folliculorum, που περιέχουν βακτήρια, συμβάλλουν στην παθογένεια της ροδόχρου ακμής.

demodex ακάρεα και ροδόχρους ακμή

Ανίχνευση για ακάρεα Demodex και αντιμετώπιση της ροδόχρου ακμής

Επειδή η μόλυνση που συμβαίνει στο δέρμα από τα ακάρεα Demodex δεν έχει συμπτώματα, το πρόβλημα της διάγνωσης δυσκολεύει ακόμη περισσότερο. Όμως, η πολύχρονη εμπειρία του Dr. Τζερμιά από διάφορα περιστατικά ασθενών έχει δείξει πως αν δεν γίνει η ειδική εξέταση ανίχνευσης για ακάρεα Demodex δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικό τρόπο η ροδόχρους ακμή.

Έτσι, στα πρότυπα Δερματολογικά Ιατρεία IQ – Intensive Quality Skin Clinics είναι καθιερωμένη η άμεση ειδική εξέταση για ανίχνευση των συγκεκριμένων ακάρεων στο δέρμα. Η εξέταση αυτή γίνεται στα ιατρεία και το αποτέλεσμα προκύπτει άμεσα.

Ανάλογα με το πόρισμα της εξέτασης προτείνεται το κατάλληλο θεραπευτικό σχήμα με την εφαρμογή ειδικών ακαρεοκτόνων ή/και τη συνδυαστική χρήση φωτοθεραπείας, με ενισχυμένη, διπλή δράση στα ακάρεα Demodex folliculorum. Με τη φωτοθεραπεία εκπέμπεται ερυθρό φάσμα φωτός στα 633 nm ώστε να επιτευχθεί η αντιφλεγμονώδης δράση και να μειωθεί η φλεγμονή. Ταυτόχρονα, το φάσμα φωτός μπλε χρώματος στα 415 nm επιτυγχάνει έντονη δράση στα βακτήρια που βρίσκονται εντός των ακάρεων. Ακολουθώντας τη μέθοδο αυτή, η ροδόχρους ακμή αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά σε όλο το εύρος της φλεγμονής.

Πηγές

Jarmuda S, O’Reilly N, Zaba R, et al. Potential role of Demodex mites and bacteria in the induction of rosacea. J Med Microbiol 2012;61:1504-1510.

Baldwin HE. Diagnosis and treatment of rosacea: state of the art. J Drugs Dermatol. 2012;11(6):725–730.

Zhao YE, Wu LP, Peng Y, et al. Retrospective analysis of association between Demodex infestation and rosacea. Arch Dermatol2010;146(8):896-902.

Del Rosso JQ. Advances in understanding and managing rosacea: Part 1. connecting the dots between pathophysiological mechanisms and common clinical features of rosacea with emphasis on vascular changes and facial erythema. J Clin Aesthet Dermatol. 2012;5(3):16-25.

Elston, D. M. (2010). Demodex mites: facts and controversies. Clin Dermatol 28, 502–504.

Σχετικα με τον συντακτη:

Ο Dr. Τζερμιάς εξειδικεύθηκε στην Επεμβατική και LASER Δερματολογία στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική (Ν. Υόρκη, Σαν Ντιέγκο). Είναι πρωτοστάτης στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα, ιδρυτής των πρώτων εξοπλισμένων κέντρων και ενδονοσοκομειακών τμημάτων Επεμβατικής Δερματολογίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD). Ο όρος “Κοσμητική Ιατρική” στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε και επικράτησε μέσω της δικής του δραστηριότητας. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών από το 1996 και για 18 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια είναι Επιστημονικός Διευθυντής των ιατρείων IQ – Intensive Quality Cosmetic Dermatology & Surgery, τα οποία στα “Healthcare Awards 2017” απέσπασαν Βραβείο Καινοτομίας για τις πρωτοποριακές υπηρεσίες τους. Ο Dr. Τζερμιάς κατέχει τον τίτλο Fellow στην παγκοσμίου φήμης Αμερικανική Εταιρία LASER στην Ιατρική και Χειρουργική (ASLMS), που είναι ο ύψιστος τίτλος που μπορεί να λάβει ένας γιατρός. Μεταξύ άλλων, είναι μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Κοσμητικής Δερματολογίας, της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) και της Επαγγελματικής Ένωσης Ελλήνων Δερματολόγων Αφροδισιολόγων (ΕΕΕΔΑ).

Greek Flag

ΑΘΗΝΑ

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49, Αθήνα
Στάση Μετρό "Ευαγγελισμός"
Parking: Polis Park (Σταθμός Ριζάρη)

Τ: 210 72 42 600
    210 72 34 230

English Flag

LONDON

33 Cavendish Square, Marylebone
W1G 0PW

Τ: +44 (0) 20 8144 8494

Greek Flag

ΜΑΡΟΥΣΙ

Λεωφ. Κηφισίας 71, Μαρούσι
Δαχτυλίδι Αττικής Οδού
(Έξοδος 11 "Κηφισίας" - Προς Αθήνα)
15 θέσεις parking
Στάση Προαστιακού "Κηφισίας"

Τ: 210 61 00 900

Greek Flag

ΓΛΥΦΑΔΑ

Λεωφ. Βουλιαγμένης 96

Τ 210 96 06 600

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 6μμ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

tuv certification elitour certification