ΑΙΜΑΓΓΕΙΩΜΑΤΑ-ΕΚ ΓΕΝΕΤΗΣ ΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΒΛΑΒΕΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Η έγκαιρη και σωστή διάγνωση της εκ γενετής αγγειακής βλάβης του δέρματος είναι καθοριστικής σημασίας για την επιλογή της κατάλληλης μεθόδου θεραπείας

αιμαγγειώματα

Τριχοειδική Δυσπλασία ή Αληθές Αιμαγγείωμα;

Για τις εκ γενετής αγγειακές βλάβες του δέρματος η έγκαιρη διάγνωση είναι καθοριστικής σημασίας ως προς το εάν πρόκειται για τριχοειδική δυσπλασία ή για επιφανειακό αληθές αιμαγγείωμα. Η άμεση αντιμετώπιση της βλάβης με την κατάλληλη μέθοδο θεραπείας είναι απαραίτητη κατά τις πρώτες εβδομάδες ζωής.

Φαινόμενα πανικού αλλά και αδιαφορίας ή υποτίμησης τέτοιων ευρημάτων δεν αποτελούν σίγουρα την πρέπουσα αρχική αντιμετώπιση. Η ορθή και έγκαιρη διάγνωση καθώς και η σωστή ενημέρωση αποτελούν τα πρώτα βήματα.

 

Περιστατικά τα οποία διαγνώστηκαν νωρίς και αντιμετωπίστηκαν σωστά έχουν εξαιρετική πρόγνωση, περιορίζοντας παράλληλα τις οποιεσδήποτε ψυχολογικές, σωματικές και οικονομικές επιβαρύνσεις τόσο για τον/την ασθενή όσο και για την οικογένεια.

 αιμαγγειωματων pmi banner

Οι τριχοειδικές δυσπλασίες παραμένουν σταθερές και δεν υποχωρούν με την πάροδο του χρόνου. Όσο νωρίτερα εφαρμοστεί το παλμικό laser χρωστικής (Pulsed Dye Laser, PDL), κατά τις πρώτες κιόλας εβδομάδες ζωής, τόσο θεαματικότερα είναι τα αποτελέσματα. Επιπλέον, εάν η θεραπεία ξεκινήσει έγκαιρα, η έκταση της δυσπλασίας είναι πιο περιορισμένη και οι συνεδρίες γίνονται με τοπική αναισθησία και ολοκληρώνονται μέχρι την ηλικία των 2-3 ετών πριν από την ένταξη του παιδιού στον παιδικό σταθμό ή το σχολείο. Αργότερα στην παιδική ηλικία η δυσπλασία είναι περισσότερο εκτεταμένη και η γενική αναισθησία ίσως είναι απαραίτητη.

Τα εκ γενετής επιφανειακά αληθή αιμαγγειώματα αντιθέτως εξελίσσονται σε τρεις φάσεις: φάση ραγδαίας ανάπτυξης, φάση σταθεροποίησης και φάση υποστροφής. Επομένως τα επιφανειακά αληθή αιμαγγειώματα παρουσιάζουν πολύ διαφορετική πορεία σε σχέση με τις τριχοειδικές δυσπλασίες και εφόσον εντοπίζονται σε αισθητικά σπουδαία περιοχή ή παρεμποδίζουν κάποια φυσιολογική λειτουργία, όπως η όραση, πρέπει να αντιμετωπίζονται έγκαιρα με χορήγηση από του στόματος προπρανολόλης σε συνδυασμό με εφαρμογή παλμικού laser χρωστικής (PDL).

Διαβάστε περισσότερα: Θεραπεία των εκ γενετής αγγειακών βλαβών

Εκ Γενετής Αγγειακές Βλάβες του Δέρματος – Φωτογραφίες Περιστατικών

Περιστατικό επιτυχούς έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας τριχοειδικής δυσπλασίας με παλμικό laser χρωστικής (PDL)

 

 • Ημερομηνία γέννησης: 20/9/11
 • Πρώτη θεραπευτική συνεδρία: 7/10/11
 • Ηλικία βρέφους: 17 ημερών
 • Επίτευξη αποτελέσματος μετά από 8 θεραπευτικές συνεδρίες
 • Πλέον συντήρηση κάθε 6 μήνες

Cases_PWS

Έγκαιρη θεραπεία με παλμικό laser χρωστικής (PDL)

 • Η αναμονή για δήθεν «αυτόματη» υποχώρηση ή για έναρξη των συνεδριών «σε μεγαλύτερη ηλικία» είναι άσκοπη και άδικη για το παιδί.
 • Η θεραπεία είναι σίγουρα απαιτητική, αλλά σε κάθε περίπτωση ευεργετική για το παιδί
 • Οι γονείς και οι θεράποντες ιατροί, παιδίατροι και γυναικολόγοι, πρέπει να είναι καλά ενημερωμένοι

Περιστατικό με λανθασμένη διάγνωση, πρόγνωση και θεραπεία

Τριχοειδική δυσπλασία (PWS) με λανθασμένη διάγνωση ως «αληθές αιμαγγείωμα», λανθασμένη πρόγνωση με διαβεβαίωση υποχώρησης με την πάροδο του χρόνου και λανθασμένη χορήγηση προπρανολόλης επί 2 έτη σε μεγάλο δημόσιο παιδιατρικό νοσοκομείο της πρωτεύουσας.

PWS_wrong

ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΓΓΕΙΑΚΗΣ ΒΛΑΒΗΣ

Παρακάτω παρουσιάζονται φωτογραφίες από περιστατικά τριχοειδικών δυσπλασιών και αληθών αιμαγγειωμάτων πριν από την έναρξη της θεραπείας και μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας.

ΤΡΙΧΟΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΣΠΛΑΣΙΕΣ (PWS)

PWS_New_3

PWS_New_2

PWS_New_1

ΑΛΗΘΗ ΑΙΜΑΓΓΕΙΩΜΑΤΑ

IH_New

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ

 1. Anderson RR, Parish JA. Selective Photothermolysis: Precise microsurgery by selective absorption of pulsed radiation. Science.1983;220:524-27.
 2. Atherton DJ. Infantile hemangiomas. Early Hum Dev. 2006; 82: 789-795.
 3. Chang, L.C., Haggstrom, A.N.Drolet, B.A.Baselga, E.Chamlin, S.L. et al, Hemangioma investigator group. Growth characteristics of infantile hemangiomas: implications for management. Pediatrics. 2008;122:360–367.
 4. de Graaf M, Knol MJ, Totté JE, van Os-Medendorp H, Breugem CC, Pasmans SG. E-learning enables parents to assess an infantile hemangioma. J Am Acad Dermatol. 2014 May;70(5):893-8.
 5. Hon KL, Shen P, Li JJ, et al. Pediatric vascular anomalies: an overview of management. Clin Med Insights Dermatol. 2014; 7.
 6. Leaute-Labreze C, Prey S, Ezzedine K. Infantile haemangioma: part 1. Pathophysiology, epidemiology, clinical features, life cycle and associated structural abnormalities. JEADV 2011; 25:1245-53.
 7. Macfie, CC & Jeffrey, SL Diagnosis of vascular skin lesions in children: an audit and review. Pediatr Dermatol. 2008; 25:7–12.
 8. Oiso N, Kawada A. The dermoscopic features in infantile he­mangioma. Clin Pediatr. 2011; 28: 591-593.
 9. Smolinski KN, Yan AC. Hemangiomas of infancy: clinical and biological characteristics. Clinical Pediatrics 2005;44 (9):747–766.
 10. Syed SB. Vascular birthmarks: update on presentation and management. Current Paediatrics 1999;9(1):20–6.
 11. Τζερμιάς Χ. Αντιμετώπιση δερματικών αγγειακών βλαβών με εξελιγμένα laser. Ελληνική Επιθεώρηση Δερματολογίας Αφροδισιολογίας. 2013; 24:3, 165-177.

Σχετικα με τον συντακτη:

Ο Dr. Τζερμιάς εξειδικεύθηκε στην Επεμβατική και LASER Δερματολογία στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική (Ν. Υόρκη, Σαν Ντιέγκο). Είναι πρωτοστάτης στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα, ιδρυτής των πρώτων εξοπλισμένων κέντρων και ενδονοσοκομειακών τμημάτων Επεμβατικής Δερματολογίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD). Ο όρος “Κοσμητική Ιατρική” στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε και επικράτησε μέσω της δικής του δραστηριότητας. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών από το 1996 και για 18 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια είναι Επιστημονικός Διευθυντής των ιατρείων IQ – Intensive Quality Cosmetic Dermatology & Surgery, τα οποία στα “Healthcare Awards 2017” απέσπασαν Βραβείο Καινοτομίας για τις πρωτοποριακές υπηρεσίες τους. Ο Dr. Τζερμιάς κατέχει τον τίτλο Fellow στην παγκοσμίου φήμης Αμερικανική Εταιρία LASER στην Ιατρική και Χειρουργική (ASLMS), που είναι ο ύψιστος τίτλος που μπορεί να λάβει ένας γιατρός. Μεταξύ άλλων, είναι μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Κοσμητικής Δερματολογίας, της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) και της Επαγγελματικής Ένωσης Ελλήνων Δερματολόγων Αφροδισιολόγων (ΕΕΕΔΑ).

Greek Flag

ΑΘΗΝΑ

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49, Αθήνα
Στάση Μετρό "Ευαγγελισμός"
Parking: Polis Park (Σταθμός Ριζάρη)

Τ: 210 72 42 600
    210 72 34 230

English Flag

LONDON

33 Cavendish Square, Marylebone
W1G 0PW

Τ: +44 (0) 20 8144 8494

Greek Flag

ΜΑΡΟΥΣΙ

Λεωφ. Κηφισίας 71, Μαρούσι
Δαχτυλίδι Αττικής Οδού
(Έξοδος 11 "Κηφισίας" - Προς Αθήνα)
15 θέσεις parking
Στάση Προαστιακού "Κηφισίας"

Τ: 210 61 00 900

Greek Flag

ΓΛΥΦΑΔΑ

Λεωφ. Βουλιαγμένης 96

Τ 210 96 06 600

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 6μμ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

tuv certification elitour certification