ΒΡΕΦΙΚΑ ΑΙΜΑΓΓΕΙΩΜΑΤΑ – ΣΥΝΗΘΗ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΛΑΘΗ

Πριν προλάβει να πει «ευχαριστώ» στην ευχή «να σας ζήσει», η μητέρα αισθάνεται υπεύθυνη, χωρίς λόγο, να απολογηθεί για κάποια σημάδια (αιμαγγειώματα ή τριχοειδικές δυσπλασίες) με τα οποία γεννήθηκε το παιδί της. Ο οίκτος των άλλων και τα λόγια της παρηγοριάς από συγγενείς και φίλους είναι μια δύσκολη δοκιμασία για εκείνη που με τον καιρό γίνεται μια άσχημη καθημερινή πραγματικότητα.

Αληθές αιμαγγείωμα ή Τριχοειδική δυσπλασία;

Το κόκκινο σημάδι στο δέρμα ενός νεογνού ή ενός βρέφους, είτε πρόκειται για αληθές αιμαγγείωμα είτε για τριχοειδική δυσπλασία, αποτελεί μια από τις συνηθέστερες συγγενείς αγγειακές βλάβες στο δέρμα του μωρού. Ωστόσο, καθώς τα αληθή αιμαγγειώματα και οι τριχοειδικές δυσπλασίες έχουν παρόμοια κλινική εικόνα κατά τις πρώτες εβδομάδες της εμφάνισής τους, συχνά γίνονται λάθη κατά τη διάγνωση με αποτέλεσμα να δίνεται λάθος θεραπεία με ό,τι δυσάρεστο σημαίνει αυτό για την εξέλιξη της βλάβης, καθώς το βρέφος μεγαλώνει.

Συνεπώς, η ακριβής διαφορική διάγνωση μεταξύ των δύο αυτών συγγενών αγγειακών βλαβών είναι πολύ σημαντική, καθώς έχουν σημαντικές διαφορές ως προς την εξέλιξη και την παθοφυσιολογία τους. Η κλινική διάγνωση απαιτείται να γίνεται από έμπειρο και εξειδικευμένο δερματολόγο, προκειμένου να επιλεγεί η κατάλληλη μέθοδος για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της τριχοειδικής δυσπλασίας ή του αιμαγγειώματος με τα βέλτιστα αποτελέσματα.

Πώς διακρίνεται το αιμαγγείωμα από την τριχοειδική δυσπλασία;

Το αληθές αιμαγγείωμα είναι ένας καλοήθης αγγειακός όγκος που αναπτύσσεται στο δέρμα του βρέφους λόγω της υπέρμετρης ανάπτυξης των αγγείων του δέρματος. Για τον λόγο αυτό, κάποιες φορές ονομάζεται και “φραουλοειδές” αιμαγγείωμα λόγω της όψης του. Ο λόγος που εμφανίζεται το αιμαγγείωμα στο βρεφικό δέρμα δεν έχει ακόμη καθοριστεί επακριβώς. Πιθανοί λόγοι μπορεί να είναι η προχωρημένη ηλικία της μητέρας, η πολύδυμη κύηση, η προεκλαμψία, ο πρόδρομος πλακούντας ή κάποια γονιδιακή ανωμαλία από γενιά σε γενιά. Τα βασικά χαρακτηριστικά των αιμαγγειωμάτων είναι τα εξής:

  • Διακρίνονται από εξογκώματα, κόκκινου ή μωβ χρώματος ανάλογα από το βάθος τους στο δέρμα. Στην αφή είναι μαλακά και δεν πονάνε, εκτός κι αν έχει συμβεί εξάλκωση στο δέρμα.
  • Εμφανίζονται στο κεφάλι, αλλά μπορεί να αναπτυχθούν και σε άλλα μέρη του σώματος.
  • Είναι πιο συνηθισμένα στα κορίτσια και σε βρέφη που έχουν γεννηθεί πρόωρα ή έχουν πολύ μικρό βάρος.
  • Συνήθως, εμφανίζονται λίγες εβδομάδες μετά τη γέννηση.
  • Τα αιμαγγειώματα μικραίνουν καθώς το παιδί μεγαλώνει. Ειδικότερα, τα αιμαγγειώματα έχουν συγκεκριμένη περίοδο κλινικής πορείας, η οποία χωρίζεται σε 4 φάσεις: ταχεία ανάπτυξη κατά το πρώτο εξάμηνο της ζωής του, σταθεροποίηση κατά το δεύτερο εξάμηνο της ζωής του, υποστροφή από το δεύτερο έτος με διάρκεια μέχρι πέντε χρόνια και την περίοδο μετά την μέγιστη υποστροφή που ξεκινάει μετά τα 5 χρόνια της ζωής του. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα αληθή αιμαγγειώματα μπορεί να εξαφανισθούν τελείως, μπορεί, όμως, να αφήσουν στο δέρμα μόνιμη ευρυαγγείωση με ορατά διασταλμένα αγγεία ή επιδερμική ατροφία ή υπολείμματα ινολιπώδους ιστού ή διάφορες δυσχρωμίες.

Η τριχοειδική δυσπλασία (Port Wine Stain στη διεθνή ορολογία) προκαλείται από τη διεύρυνση των επιφανειακών αγγείων του δέρματος. Χαρακτηριστικά γνωρίσματα των τριχοειδικών δυσπλασιών είναι τα ακόλουθα:

  • Εμφανίζονται στο δέρμα του βρέφους κατά τη γέννηση, με την μορφή ροζ ή ερυθρών κηλίδων.
  • Αναπτύσσεται κυρίως στο πρόσωπο, τόσο σε κορίτσια όσο και σε αγόρια.
  • Οι τριχοειδικές δυσπλασίες μεγαλώνουν καθώς το παιδί μεγαλώνει. Σε αντίθεση με τα αιμαγγειώματα, δεν εξαλείφονται από το δέρμα εάν δεν γίνει η σωστή θεραπεία. Μάλιστα, όσο πιο γρήγορα και σωστά αντιμετωπισθούν από τον εξειδικευμένο δερματολόγο, τόσο πιο καλό θα είναι το αποτέλεσμα. Αλλιώς, αν αφεθούν χωρίς θεραπεία, με την πάροδο του χρόνου μπορεί να σκουρύνει το χρώμα τους, να αναπτύξουν οζίδια ή υπερτροφία στην επιφάνειά τους.
Προγραμματίστε σήμερα το ραντεβού σας

Συνήθη διαγνωστικά λάθη – Λόγοι που συμβαίνουν

Η λανθασμένη διάγνωση της τριχοειδικής δυσπλασίας ενώ πρόκειται για αληθές αιμαγγείωμα ή το αντίστροφο, έχει ως αποτέλεσμα να ακολουθείται λανθασμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση της βλάβης χωρίς να είναι αποτελεσματική. H σωστή διάγνωση δεν προσεγγίζεται πάντοτε με επιτυχία από τους δερματολόγους που καλούνται να διαγνώσουν την βλάβη είτε μετά τη γέννηση είτε στην πρώιμη βρεφική ηλικία. Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι κυρίως δύο. Πρώτος λόγος είναι η σύγχυση που υπάρχει στην ιατρική ορολογία με τον όρο “αιμαγγείωμα”, ο οποίος χρησιμοποιείται τις περισσότερες φορές αδιάκριτα για την περιγραφή διαφόρων αγγειακών βλαβών του δέρματος. Ο δεύτερος λόγος είναι πως τα αιμαγγειώματα, κατά τις πρώτες εβδομάδες ζωής του βρέφους, εμφανίζουν παρόμοια κλινική εικόνα με τις τριχοειδικές δυσπλασίες. Έτσι, πολλοί γιατροί, λόγω έλλειψης κατάρτισης και εξειδίκευσης, αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία στο να κάνουν τη σωστή διάγνωση και να διακρίνουν τα αληθή αιμαγγειώματα από τις τριχοειδικές δυσπλασίες.

Θεραπεία Ακμής Ενηλίκων

Συνήθη διαγνωστικά λάθη → Λανθασμένη πρόγνωση και θεραπεία

Τα αιμαγγειώματα και οι τριχοειδικές δυσπλασίες εμφανίζονται για διαφορετικούς λόγους και εξελίσσονται διαφορετικά στο δέρμα με την πάροδο του χρόνου. Συνεπώς, απαιτούν διαφορετική αντιμετώπιση. Όταν η διάγνωση είναι λανθασμένη, προκύπτουν λανθασμένη πρόγνωση και λανθασμένη θεραπεία.

Εάν υποθέσουμε πως η διάγνωση καταλήξει σε αιμαγγείωμα αλλά είναι τριχοειδική δυσπλασία, τότε χάνεται η δυνατότητα για έγκαιρη θεραπεία της τριχοειδικής δυσπλασίας, αφού οι γονείς του βρέφους ενημερώνονται λανθασμένα πως η βλάβη θα υποχωρήσει από μόνη της μέσα στα επόμενα χρόνια. Στην περίπτωση αυτή, οι γονείς αποκτούν λανθασμένη προσδοκία και τελικά βλέπουν την βλάβη όχι μόνο να μην υποχωρεί αλλά, αντίθετα, να επιδεινώνεται καθώς το παιδί μεγαλώνει. Και όταν πια αποφασίσουν να αντιδράσουν με θεραπεία, τότε οι τριχοειδικές δυσπλασίες έχουν γίνει περισσότερο ανθεκτικές στις διάφορες μεθόδους και δυσχεραίνουν κατά πολύ την όλη κατάσταση. Επίσης, εάν από την λάθος διάγνωση χορηγηθεί φάρμακο (πχ προπρανολόλη) που ενδείκνυται για τη θεραπεία του αιμαγγειώματος και όχι για τις τριχοειδικές δυσπλασίες, μπορεί να προκαλέσει στο βρέφος διάφορες παρενέργειες.

Γενικά, η λανθασμένη διάγνωση δυσκολεύει κατά πολύ την αποτελεσματικότητα της θεραπείας και την διαδικασία της.

Υπάρχουν περιπτώσεις, που ενώ θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν ευκολότερα στη βρεφική ή την προσχολική ηλικία του παιδιού, από μία λανθασμένη διάγνωση οδηγούν σε προβλήματα, κυρίως ψυχολογικά, αφού μεγαλώνοντας το παιδί βλέπει τη διαφορετικότητά του από τα άλλα παιδιά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να γίνεται επανειλημμένα στόχος σχολίων από τους συνομηλίκους του και οι γονείς του μπορεί να νιώθουν μειονεκτικά απέναντι στους άλλους. Το πρόβλημα μεγαλώνει με την είσοδο του παιδιού στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, επηρεάζοντας τις διαπροσωπικές και κοινωνικές του σχέσεις.

Αποτελεσματική θεραπεία με LASER

Είτε πρόκειται για αιμαγγείωμα είτε για τριχοειδική δυσπλασία, όσο πιο έγκαιρα αντιμετωπιστούν από τον εξειδικευμένο δερματολόγο, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η θεραπεία τους.

Στην περίπτωση του αιμαγγειώματος, μπορεί τις περισσότερες φορές να συρρικνώνεται από μόνο του, όμως η συρρίκνωσή του δεν συμβαδίζει πάντα με φυσιολογικό, καθαρό δέρμα. Συχνά, αφήνει πίσω του ατροφίες, ουλές, ευρυαγγείες, υπομελάγχρωση ή άλλα σημάδια που μένουν μόνιμα στο δέρμα και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Επίσης, η περιοχή που βρίσκεται το αιμαγγείωμα μπορεί να διευρύνει το πρόβλημα. Για παράδειγμα, αν βρίσκεται κοντά στα μάτια, τα χείλη, τη μύτη, τα αυτιά ή τον λαιμό του βρέφους, μπορεί να επηρεάσει την όραση ή την αναπνοή του. Μπορεί, ακόμη, να προκαλέσει εξέλκωση στο δέρμα και αιμορραγία, οδηγώντας σε μόλυνση και πόνο, ειδικά αν βρίσκονται στα χείλη ή σε άλλες περιοχές του δέρματος με πτυχώσεις. Μάλιστα, η εξέλκωση, που μπορεί να δημιουργήσει επιπλοκές κατά τη φάση της ταχείας ανάπτυξης του αιμαγγειώματος, είναι βασικό στοιχείο διάκρισης του αιμαγγειώματος από την τριχοειδική δυσπλασία, αφού αυτή δεν εμφανίζει έλκη στην βρεφική ηλικία.

Για τη θεραπεία των αληθών αιμαγγειωμάτων το βέλτιστο αποτέλεσμα επιτυγχάνεται με εφαρμογή εξελιγμένου LASER με την χορήγηση ή όχι φαρμακευτικής αγωγής, ανάλογα πάντα με την περίπτωση. Η χρήση του LASER γίνεται στοχευμένα, χωρίς να προκαλεί τραυματισμό στο παρακείμενο φυσιολογικό δέρμα. Είναι μια απόλυτα ασφαλής μέθοδος, χωρίς πόνο και παρενέργειες, δεν αφήνει σημάδια στην επιδερμίδα και τα αποτελέσματά της μπορεί να φανούν από την πρώτη κιόλας συνεδρία.

Στην περίπτωση της τριχοειδικής δυσπλασίας, η θεραπεία περιλαμβάνει παλμικό LASER χρωστικής PDL, που δρα αποτελεσματικά στα διευρυμένα αιμοφόρα αγγεία και εξαλείφει τη βλάβη χωρίς πόνο, χωρίς τραυματισμό και σημάδια. Η θεραπεία με LASER πρέπει οπωσδήποτε να ξεκινήσει στις 2 με 4 πρώτες εβδομάδες ζωής του βρέφους, που η επιδερμίδα του είναι λεπτή και μπορεί να διεισδύσει καλύτερα η δέσμη του LASER, επιδεικνύοντας εντυπωσιακά αποτελέσματα από τις πρώτες συνεδρίες. Συνήθως, για την ολοκλήρωση της θεραπείας χρειάζονται 10 συνεδρίες με μεσοδιάστημα από 6 έως 8 εβδομάδες.

Η εξειδίκευση και η πολύχρονη εμπειρία του Dr. Τζερμιά σε περιπτώσεις θεραπείας αιμαγγειωμάτων και τριχοειδικών δυσπλασιών,  παρέχει τη δυνατότητα θεραπείας ακόμα και σε νεογνά μόλις δυο εβδομάδων χωρίς να αφήνει ίχνος ουλής ή άλλου σημαδιού. Ουσιαστικά, με την όσο το δυνατόν έγκαιρη έναρξη της θεραπείας είναι δυνατός ο περιορισμός των κινδύνων και η πρόληψη ενδεχόμενων επιπλοκών σχετικών με την ανάπτυξη της αγγειακής βλάβης.

Προγραμματίστε σήμερα το ραντεβού σας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: