ΨΩΡΙΑΣΗ ΣΤΑ ΝΥΧΙΑ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η ψωρίαση στα νύχια προσβάλλει ένα ή περισσότερα νύχια των χεριών και λιγότερο τα νύχια των ποδιών. Αντιμετωπίζεται με LASER

psoriasiki onixia main

Η ψωρίαση στα νύχια (ψωριασική ονυχία) χαρακτηρίζεται από τη μεταβολή της φυσικής όψης των νυχιών. Προσβάλλει συνήθως άτομα με ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό ψωρίασης ενώ παράλληλα είναι πολύ πιθανό να προσβάλλει και άτομα με ψωριασική αρθρίτιδα.

Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις στις οποίες η εμφάνιση αλλοιώσεων στα νύχια και ο βαθμός σοβαρότητας τους δεν συνδυάζεται πάντοτε με δερματικές ψωριασικές βλάβες. Αντίστοιχα, υπάρχει πιθανότητα ένα πολύ μικρό ποσοστό ατόμων που δεν φέρει ψωριασικές βλάβες να παρουσιάσει ψωριασική ονυχία.

Η ψωριασική ονυχία εξαιτίας των πιο έντονων και ενίοτε αποκρουστικών αλλοιώσεων που προκαλεί, δημιουργεί στους πάσχοντες δυσάρεστα συναισθήματα, δυσχεραίνει την προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική τους ζωή, ενώ πολλοί από τους πάσχοντες βιώνουν πόνο. Δεν είναι τυχαίος ο χαρακτηρισμός “cosmetic handicap” («κοσμητικό μειονέκτημα») που προσδίδει στις αλλοιώσεις των νυχιών η πλειοψηφία των ασθενών με ψωριασική ονυχία.

Οι κλινικές εκδηλώσεις-αλλοιώσεις της ψωριασικής ονυχίας ποικίλουν και προσβάλλουν με διαφορετική συχνότητα τα νύχια των χεριών και των ποδιών.

Η ψωριασική ονυχία προσβάλλει κυρίως τα νύχια των χεριών και λιγότερο συχνά τα νύχια των ποδιών με τις αλλοιώσεις να εμφανίζονται σε ένα ή και περισσότερα νύχια.

Τα κλινικά χαρακτηριστικά της ψωριασικής ονυχίας συνοψίζονται ως εξής:

  • Η «Σταγόνα του Ελαίου»: χαρακτηριστική για την ψωριασική ονυχία, εμφανίζεται με κίτρινο-καφέ κηλίδα στο νύχι που εμφανίζει ερυθηματώδες περίγραμμα
  • Ονυχόλυση είναι η συνθήκη κατά την οποία το νύχι διαχωρίζεται από την κοίτη με αποτέλεσμα να αποκολλάται από το δάκτυλο
  • Υπονύχια υπερκεράτωση είναι η κατάσταση όπου το δέρμα γίνεται παχύτερο κάτω από το νύχι
  • Βοθρία: Οι χαρακτηριστικές μικρές εμβυθύνσεις πάνω στο νύχι
  • Λευκονυχία: κατάσταση στην οποία το νύχι φέρει λευκωπό χρώμα ή είναι αδιαφανές
  • Σχισμοειδείς αιμορραγίες: Μαυρο-κόκκινες μικρές εγκάρσιες γραμμώσεις πάνω στο νύχι
  • Ευθραυστότητα και δυστροφία του νυχιού που φτάνει μέχρι και την απώλεια της ονυχαίας πλάκας
  • Παρονυχία

Η σωστή (διαφορική) διάγνωση απαιτεί μυκητολογικές εξετάσεις

Η κλινική διάγνωση και η σύσταση αγωγής γίνονται απαραίτητα από εξειδικευμένο δερματολόγο.

Στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της ψωριασικής ονυχίας σπουδαίο ρόλο παίζει η λεπτομερής διερεύνηση πιθανής συνύπαρξης  άλλης πάθησης με παρόμοια συμπτώματα όπως αυτά της ονυχομυκητίασης. Προς αποκλεισμό κάποιας επιμόλυνσης γίνεται άμεση μικροσκοπικής εξέταση και καλλιέργεια για μύκητες με αντιμυκητογραμμα από ρινίσματα του νυχιού.

Οι παθήσεις συνυπάρχουν συχνά γιατί τα ψωριασικά νύχια είναι περισσότερο ευάλωτα στις μυκητιάσεις, με χαρακτηριστική περίπτωση αυτή της ονυχόλυσης. Για παράδειγμα, σε περίπτωση αποκόλλησης του νυχιού από την κοίτη δημιουργείται ένα κενό, το οποίο δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την είσοδο και τη δημιουργία αποικιών μυκήτων αλλά και βακτηριδίων.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, να μπορεί να γίνει σωστή διαφορική διάγνωση και να αποκλειστεί η περίπτωση της ονυχομυκητίασης. Η συνύπαρξη  ονυχομυκητίασης επιδεινώνει και δυσχεραίνει την αντιμετώπιση των ψωριασικών νυχιών και αυξάνει τη σοβαρότητα της πάθησης.

Θεραπεία με Pulsed Dye LASER για την αποτελεσματική αντιμετώπισης της ψωριασικής ονυχίας

Η εφαρμογή Pulsed Dye LASER σε ψωριασικά νύχια είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, δεν επιβαρύνει τον οργανισμό, είναι ασφαλής  και γίνεται καλά ανεκτή από τον ασθενή. Αλλοιώσεις στην κοίτη του νυχιού όπως η ονυχόλυση και η υπωνύχια υπερκεράτωση καθώς και αλλοιώσεις στη μήτρα του νυχιού ανταποκρίνονται πολύ καλά στη θεραπεία. Οι ψωριασικές αλλοιώσεις βελτιώνονται σταδιακά στο πέρασμα του χρόνου με τη θεραπεία PDL και τα αντικειμενικά score (NAPSI score) μειώνονται σημαντικά.

Οι συμβατικές θεραπείες με τοπικές κρέμες ή με χορήγηση από του στόματος αγωγής μεμονωμένα έχουν περιορισμένα αποτελέσματα.

Χρειάζεται υπομονή

Η ψωριασική ονυχία είναι μια δύστροπη πάθηση, εξαιρετικά επίμονη και ανθεκτική στη θεραπευτική αντιμετώπιση. Ο αρνητικός αντίκτυπός στις διάφορες εκφάνσεις της ζωής των ασθενών πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν από το δερματολόγο που θα θέσει την αγωγή.

Χρειάζεται υπομονή και δέσμευση χρόνου από τον ασθενή γιατί ο ρυθμός ανάπτυξης των νυχιών είναι πολύ αργός και συνεπώς είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί αρκετός χρόνος.

Σχετικα με τον συντακτη:

Ο Dr. Τζερμιάς εξειδικεύθηκε στην Επεμβατική και LASER Δερματολογία στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική (Ν. Υόρκη, Σαν Ντιέγκο). Είναι πρωτοστάτης στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα, ιδρυτής των πρώτων εξοπλισμένων κέντρων και ενδονοσοκομειακών τμημάτων Επεμβατικής Δερματολογίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD). Ο όρος “Κοσμητική Ιατρική” στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε και επικράτησε μέσω της δικής του δραστηριότητας. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών από το 1996 και για 18 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια είναι Επιστημονικός Διευθυντής των ιατρείων IQ – Intensive Quality Cosmetic Dermatology & Surgery, τα οποία στα “Healthcare Awards 2017” απέσπασαν Βραβείο Καινοτομίας για τις πρωτοποριακές υπηρεσίες τους. Ο Dr. Τζερμιάς κατέχει τον τίτλο Fellow στην παγκοσμίου φήμης Αμερικανική Εταιρία LASER στην Ιατρική και Χειρουργική (ASLMS), που είναι ο ύψιστος τίτλος που μπορεί να λάβει ένας γιατρός. Μεταξύ άλλων, είναι μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Κοσμητικής Δερματολογίας, της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) και της Επαγγελματικής Ένωσης Ελλήνων Δερματολόγων Αφροδισιολόγων (ΕΕΕΔΑ).

Greek Flag

ΑΘΗΝΑ

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49, Αθήνα
Στάση Μετρό "Ευαγγελισμός"
Parking: Polis Park (Σταθμός Ριζάρη)

Τ: 210 72 42 600
    210 72 34 230

English Flag

LONDON

33 Cavendish Square, Marylebone
W1G 0PW

Τ: +44 (0) 20 8144 8494

Greek Flag

ΜΑΡΟΥΣΙ

Λεωφ. Κηφισίας 71, Μαρούσι
Δαχτυλίδι Αττικής Οδού
(Έξοδος 11 "Κηφισίας" - Προς Αθήνα)
15 θέσεις parking
Στάση Προαστιακού "Κηφισίας"

Τ: 210 61 00 900

Greek Flag

ΓΛΥΦΑΔΑ

Λεωφ. Βουλιαγμένης 96

Τ 210 96 06 600

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 6μμ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

tuv certification elitour certification