ΑΚΤΙΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΚΕΡΑΤΩΣΕΙΣ-

Αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά και με απόλυτη ασφάλεια με τα εξελιγμένα συστήματα ERBIUM LASER ή με CO2 LASER τα οποία εξαφανίζουν τις βλάβες, χωρίς να επηρεάζουν τον παρακείμενο υγιή δερματικό ιστό και χωρίς να αφήνουν σημάδια.

ak1

Τι είναι οι ακτινικές υπερκερατώσεις;

Τις διακρίνουμε στις ακτινικές υπερκερατώσεις και στις σμηγματορροïκές υπερκερατώσεις. Οι πρώτες αποτελούν προκαρκινικές βλάβες του δέρματος και εμφανίζονται σε ηλιοεκτεθειμένο δέρμα και προϊούσης της ηλικίας, ενώ οι δεύτερες είναι εναποθέσεις σμήγματος και κερατινοκυττάρων, οι οποίες παρουσιάζονται ως ελαφρά εξέχουσες ή εξογκωμένες βλάβες της επιδερμίδας με τραχεία, μελανόχρωμη επιφάνεια. Συνήθως εμφανίζονται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Φωτοδυναμική Θεραπεία για τις ακτινικές υπερκερατώσεις

Τοπική φωτοδυναμική θεραπεία με 5-αμινολεβουλεϊνικό οξύ (ALA-PDT) για ακτινικές υπερκερατώσεις, νόσο του Bowen, και επιφανειακά βασικοκυτταρικά επιθηλιώματα

Η τοπική χρήση της φωτοδυναμικής θεραπείας έχει μέγιστη απόδοση στις μη υπερκερατωσικές ακτινικές κερατινώσεις στο πρόσωπο και το τριχωτό της κεφαλής, στη νόσο Bowen και στα επιφανειακά βασικοκυτταρικά καρκινώματα (έως 2 χιλιοστά πάχος). Πρόσθετες παρεμβάσεις ώστε να απομακρυνθούν οι κερατωτικές πλάκες των ακτινικών υπερκερατώσεων και τα οζίδια των βασικοκυτταρικών καρκινωμάτων επιτρέπουν τη χρήση της φωτοδυναμικής θεραπείας και στις περιπτώσεις αυτές. Η φωτοδυναμική θεραπεία δεν ενδείκνυται για ακανθοκυτταρικό επιθηλίωμα λόγω των υψηλών ποσοστών επανεμφάνισης και της μεταστατικής δυνατότητας που το χαρακτηρίζει.

 

Ιδιαίτερη φροντίδα χρειάζεται για τις περιοχές των βλεφάρων, της μύτης, των χειλιών και των γεννητικών οργάνων όπου η απορρόφηση του φωτοευαισθητοποιητή από το περιβάλον δέρμα και το βλεννογόνο σε συνδυασμό με το οίδημα που μπορεί να προκύψει αυξάνουν τον πόνο κατά τη διάρκεια της φωτοδυναμικής θεραπείας.

Προετοιμασία της περιοχής της βλάβης:

Αφαιρούμε προσεκτικά όποια επιφανειακή κρούστα υπάρχει, χωρίς να προκληθεί αιμορραγία είτε με α) γάζα εμποτισμένη σε φυσιολογικό ορό, είτε με β) ελαφριά απόξεση της βλάβης με την άκρη της λεπίδας ενός νυστεριού ή με γ) χρήση ενός αποξεστικού υλικού. Δεν αποξένουμε το περιβάλλον υγιές δέρμα. Η προετοιμασία αυτή δεν προϋποθέτει τοπική αναισθησία ή αποστείρωση αλλά φοράμε προστατευτικά γάντια. Για ιδιαίτερα δύσκολες περιπτώσεις προτείνεται ένα μαλακτικό όπως το σαλικυλικό οξύ (π.χ. 3-5% σαλικυλικό οξύ σε βαζελίνη) κάθε βράδυ για 1 έως και 2 εβδομάδες πριν τη θεραπεία. Εναλλακτικά, ένα υδροκολλοειδές μπορεί να χρησιμοποιηθεί μερικές ημέρες πριν τη θεραπεία.

Εφαρμόζουμε τον φωτοευαισθητοποιητή ώστε να καλύψουμε ολόκληρη την περιοχή της βλάβης καθώς και ένα ελάχιστο πλαίσιο 5 χιλιοστών γύρω από τη βλάβη με ένα λεπτό στρώμα 1-2 χιλιοστά. Ο φωτοευαισθητοποιητής μπορεί να ενοχλήσει (τσούξιμο/πόνος) αν το δέρμα είναι πληγωμένο.
Χρησιμοποιούμε έναν ειδικό επίδεσμο για να περιορίσουμε τον φωτοευαισθητοποιητή στην περιοχή της βλάβης (π.χ. Tegaderm). Σε ιδιαίτερα ευαίσθητες περιοχές (π.χ. γύρω πό τα μάτια) ή περιοχές με έντονες καμπύλες (π.χ. περιοχές γύρω από τη μύτη), ενισχύουμε με επίδεσμο. Είναι σκόπιμο κατά τη διάρκεια της επώασης η περιοχή να μην εκτεθεί στο περιβάλλον φως αν και αυτό δεν είναι τελείως απαραίτητο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί αλουμινόχαρτο ή πολλαπλές επιστρώσεις επιδέσμου.
Αφήνουμε τον φωτοευαισθητοποιητή να απορροφηθεί τουλάχισον 3 ώρες για της ακτινικές κερατινώσεις και τη νόσο του Bowen ή 6 ώρες για τα βασικοκυτταρικά καρκινώματα.

Εφαρμογή της θεραπείας

Όταν ο/η ασθενής επιστρέψει αφαιρούμε τους επιδέσμους και το υπόλοιπο του φωτοευαισθητοποιητή.
Προαιρετικά εφαρμόζουμε τοπική αναισθησία μετά την αφαίρεση του φωτοευαισθητοποιητή ή 60 λεπτά πριν τη συνεδρία με την φωτοδυναμική θεραπεία (δηλαδή 2 ή 5 ώρες πριν τη θεραπεία). Επίσης μπορεί να γίνει υποδόρια ένεση γύρω από τη βλάβη με τοπικό αναισθητικό.

Καλό είναι οι ασθενείς να φορούν τα προστατευτικά γυαλιά σε περίπτωση που η περιοχή της βλάβης βρίσκεται κοντά στα μάτια τους. Επίσης ο γιατρός και η νοσηλευτρια μπορούν να φορούν σκούρα γυαλιά ηλίου για να αποφύγουν τυχόν ενόχληση από το έντονο φως της θεραπείας. Το φως αυτό καθ΄ ευατό δεν είναι βλαβερό.
Ανάλογα με τη θέση της βλάβης ο/η ασθενής μπορεί να καθίσει ή να ξαπλώσει. Το πεδίο φωτισμού πρέπει να υπερβαίνει αυτό της βλάβης κατά τουλάχιστον 5 χιλιοστά.

Σχετικα με τον συντακτη:

Ο Dr. Τζερμιάς εξειδικεύθηκε στην Επεμβατική και LASER Δερματολογία στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική (Ν. Υόρκη, Σαν Ντιέγκο). Είναι πρωτοστάτης στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα, ιδρυτής των πρώτων εξοπλισμένων κέντρων και ενδονοσοκομειακών τμημάτων Επεμβατικής Δερματολογίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD). Ο όρος “Κοσμητική Ιατρική” στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε και επικράτησε μέσω της δικής του δραστηριότητας. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών από το 1996 και για 18 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια είναι Επιστημονικός Διευθυντής των ιατρείων IQ – Intensive Quality Cosmetic Dermatology & Surgery, τα οποία στα “Healthcare Awards 2017” απέσπασαν Βραβείο Καινοτομίας για τις πρωτοποριακές υπηρεσίες τους. Ο Dr. Τζερμιάς κατέχει τον τίτλο Fellow στην παγκοσμίου φήμης Αμερικανική Εταιρία LASER στην Ιατρική και Χειρουργική (ASLMS), που είναι ο ύψιστος τίτλος που μπορεί να λάβει ένας γιατρός. Μεταξύ άλλων, είναι μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Κοσμητικής Δερματολογίας, της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) και της Επαγγελματικής Ένωσης Ελλήνων Δερματολόγων Αφροδισιολόγων (ΕΕΕΔΑ).

Greek Flag

ΑΘΗΝΑ

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49, Αθήνα
Στάση Μετρό "Ευαγγελισμός"
Parking: Polis Park (Σταθμός Ριζάρη)

Τ: 210 72 42 600
    210 72 34 230

English Flag

LONDON

33 Cavendish Square, Marylebone
W1G 0PW

Τ: +44 (0) 20 8144 8494

Greek Flag

ΜΑΡΟΥΣΙ

Λεωφ. Κηφισίας 71, Μαρούσι
Δαχτυλίδι Αττικής Οδού
(Έξοδος 11 "Κηφισίας" - Προς Αθήνα)
15 θέσεις parking
Στάση Προαστιακού "Κηφισίας"

Τ: 210 61 00 900

Greek Flag

ΓΛΥΦΑΔΑ

Λεωφ. Βουλιαγμένης 96

Τ 210 96 06 600

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 6μμ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

tuv certification elitour certification