PRP (ΑΥΤΟΛΟΓΗ ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ)

Έχει χρησιμοποιηθεί με θεαματικά αποτελέσματα για τη λείανση των ρυτίδων, τη σύσφιξη του δέρματος, …

prp

Αυτόλογη μεσοθεραπεία με αυξητικούς παράγοντες (PRP)

Έχει χρησιμοποιηθεί με θεαματικά αποτελέσματα για τη λείανση των ρυτίδων, τη σύσφιξη του δέρματος, την αντιμετώπιση της χαλάρωσης και της κυτταρίτιδας στα πόδια και τους γλουτούς, καθώς και για την ταχύτερη επούλωση τραυμάτων και εγκαυμάτων. Πλέον, η αυτόλογη μεσοθεραπεία με αυξητικούς παράγοντες (ή αλλιώς PRP) αποτελεί τη σύγχρονη επαναστατική μέθοδο αντιμετώπισης της τριχόπτωσης προσφέροντας άμεσα ορατά αποτελέσματα μεγάλης διάρκειας, χωρίς πόνο και χωρίς παρενέργειες.

Η θεραπεία PRP (Platelet Rich Plasma) βασίζεται επί της ουσίας στην  ενέσιμη χορήγηση εμπλουτισμένου σε αιμοπετάλια πλάσματος του ίδιου του ασθενούς – γι’ αυτό και η θεραπεία χαρακτηρίζεται αυτόλογη. Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Ο ασθενής υποβάλλεται αρχικά σε μία ανώδυνη αιμοληψία. Λαμβάνονται περίπου 50cc αίματος, όσα δηλαδή λαμβάνονται και για μία γενική εξέταση αίματος. Στη συνέχεια, το αίμα αυτό φυγοκεντρείται έτσι ώστε να διαχωριστούν τα συστατικά του – πλάσμα, αιμοπετάλια, λευκά και ερυθρά αιμοσφαίρια. Από αυτά αξιοποιούνται το πλάσμα και οι αυξητικοί παράγοντες που περιέχονται στα αιμοπετάλια. Στη συνέχεια, με ένα πιστόλι μεσοθεραπείας, το εμπλουτισμένο πλάσμα ενίεται υποδορίως στα σημεία του τριχωτού της κεφαλής όπου εντοπίζεται το πρόβλημα. Εκεί, διεγείρει τη λειτουργία και παρατείνει τη διάρκεια ζωής των τριχοθυλακικών μονάδων, ευνοεί τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και συμβάλλει στην αναγέννηση των ιστών.

Η αυτόλογη φύση της θεραπείας – λήψη, επεξεργασία και επαναχρησιμοποίηση του αίματος του ίδιου του ασθενούς – την καθιστά απόλυτα ασφαλή μέθοδο χωρίς παρενέργειες. Πρόκειται για μία απλή και ανώδυνη διαδικασία, η οποία κατά μέσο όρο επαναλαμβάνεται κάθε 20 ημέρες και σε γενικές γραμμές αρκούν 6 συνεδρίες για να ολοκληρωθεί, αν και ο χρόνος της θεραπείας μπορεί να διαφέρει ανά περίπτωση. Συστήνεται για την αντιμετώπιση της γυροειδούς, της ουλωτικής και της ανδρογενετικής αλωπεκίας στους άντρες και τις γυναίκες, για την πρόληψη της τριχόπτωσης, αλλά και ως υποστηρικτική θεραπεία στις μεταμοσχεύσεις μαλλιών. Μοναδικές αντενδείξεις αποτελούν ο μη-ρυθμισμένος σακχαρώδης διαβήτης, η λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων, η μη-ελεγχόμενη υπέρταση, η καρδιακή ανεπάρκεια και οι αρρυθμίες.

Ο ρόλος των αυξητικών παραγόντων

Συμπληρώστε το ατομικό ιατρικό ιστορικό τριχόπτωσηςΔύο από τα πιο σημαντικά συστατικά του PRP είναι οι κυτοκίνες (πρωτεΐνες ανάπτυξης, διαφοροποίησης και ανοσολογικής αντίδρασης) και οι παράγοντες ανάπτυξης. Οι παράγοντες ανάπτυξης  (όπως οι TGF-b, PDGF, IGF, VEGF, EGF και FGF-2)  είναι πρωτεΐνες που παράγονται από συγκεκριμένα κύτταρα του σώματος και ενεργοποιούν την επιδιόρθωση των ιστών που δεν λειτουργούν σωστά ή έχουν υποστεί βλάβες, ενισχύοντας την αγγειογένεση και την επαναγγειοποίηση. Αυτό ουσιαστικά επιτυγχάνεται με την επαναδραστηριοποίηση των αδύναμων ενήλικων βλαστοκυττάρων και τον πολλαπλασιασμό και την αναγέννηση των κυττάρων της προσβληθείσας περιοχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέθοδος PRP αυξάνει τη συγκέντρωση των αυξητικών παραγόντων στο πλάσμα κατά 2 έως 4 φορές, επιτρέποντάς του κατ’ αυτόν τον τρόπο να επαναδραστηριοποιεί πολύ μεγαλύτερο αριθμό ενήλικων βλαστοκυττάρων. Τα βλαστοκύτταρα αυτά, με τη σειρά τους, δίνουν εντολή για την επαναλειτουργία της προσβληθείσας περιοχής και επομένως η αυτοαποκατάσταση της διαταραχής επιτυγχάνεται συντομότερα και αποτελεσματικότερα.

Στην περίπτωση της τριχόπτωσης, η θεραπεία PRP καταφέρνει να επαναδραστηριοποιεί τα τριχοθυλάκια που έχουν υποστεί φθορά έτσι ώστε να ξαναλειτουργήσουν σωστά και να παράξουν δυνατές τρίχες. Ουσιαστικά, το PRP «αναγκάζει» τον ανθρώπινο οργανισμό να αντιδράσει με έναν έντονο αλλά απόλυτα φυσικό τρόπο στην αποδυναμωμένη λειτουργία των τριχοθυλακικών μονάδων, εφοδιάζοντας την περιοχή με ενεργοποιημένα βλαστοκύτταρα, τα οποία αναλαμβάνουν τη διαδικασία αναγέννησης των τριχοθυλακίων. Πολύ γρήγορα, σταματάει η τριχόπτωση και νέες, πυκνές και δυνατές τρίχες εμφανίζονται στα σημεία της αραίωσης.Σχετικα με τον συντακτη:

Εξειδικευμένος στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική ( Ν.Υόρκη, Σαν Ντιέγκο) στην LASER Δερματολογία και πρωτοπόρος στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα. Ίδρυσε τα πρώτα και πλέον εξοπλισμένα ενδονοσοκομειακά τμήματα LASER Δερματολογίας στην Ελλάδα, στο Ιατρικό Αθηνών στο Μαρούσι, στην Κλινική Αγίου Λουκά Πανοράματος Θεσσαλονίκης και στο Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών επί 18 χρόνια, από το 1996 έως το 2014. Συντάκτης πλήθους εργασιών και δημοσιεύσεων με προβολή σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, αλλά και σε διεθνή ξενόγλωσσα βιβλία. Συμμετοχή σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια καθώς και πανεπιστημιακές κλινικές της Ελλάδας και του εξωτερικού, με ομιλίες και διαλέξεις. Δέχεται κατόπιν ραντεβού στα ιατρεία του στην Βας. Σοφίας 49 - Αθήνα, και στην Λεωφ. Κηφισίας 71 - Μαρούσι.

IQ – Intensive Quality ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΑ

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49, Αθήνα
Στάση Μετρό "Ευαγγελισμός"
Parking: Polis Park (Σταθμός Ριζάρη)

Τ: 210 72 42 600
    210 72 34 230

E: dr.tzermias@gmail.com

IQ – Intensive Quality ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΜΑΡΟΥΣΙ

Λεωφ. Κηφισίας 71, Μαρούσι
Δαχτυλίδι Αττικής Οδού
(Έξοδος 11 "Κηφισίας" - Προς Αθήνα)
15 θέσεις parking
Στάση Προαστιακού "Κηφισίας"

Τ: 210 61 00 900

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 3μμ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ