Το fast food ανοίγει τον δρόμο στην ατοπική δερματίτιδα

Είναι γνωστό ότι το fast food δεν αποτελεί την πιο υγιεινή επιλογή διατροφής, όμως οι επιστήμονες βρήκαν έναν ακόμα λόγο για τον οποίο θα πρέπει να αποφεύγεται ειδικά στις παιδικές ηλικίες.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς συμμετείχαν περισσότερα από 500.000 παιδιά από 51 χώρες του κόσμου, όσοι καταναλώνουν έτοιμο φαγητό, έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν αλλεργίες, όπως ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα), άσθμα και ρινίτιδα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση “Thorax”, όπου επισημάνθηκε ότι το fast food περιέχει συχνά υψηλά επίπεδα κορεσμένων και τρανς λιπαρών οξέων, τα οποία επηρεάζουν τα επίπεδα ανοσίας του οργανισμού. Οι επικεφαλής της έρευνας Καθηγήτριες Ίνες Άσερ από το Πανεπιστήμιο του Όκλαντ και Χάιγουελ Γουίλιαμς από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ σημείωσαν ότι ο κίνδυνος καταγράφηκε κυρίως για τα παιδιά που καταναλώνουν έτοιμο φαγητό 3 φορές/εβδομάδα ή και παραπάνω. Συγκεκριμένα, για τα παιδιά 6-7 ετών, το fast food διαπιστώθηκε ότι αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης σοβαρού άσθματος κατά 39%, ενώ για τα παιδιά ηλικίας 6-7 ετών οι πιθανότητες αυξάνονται αντίστοιχα κατά 27%.

Αντιθέτως, ασπίδα προστασίας αποδείχτηκε ότι αποτελεί η κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών, μειώνοντας τον κίνδυνο ατοπικής δερματίτιδας, άσθματος και ρινοεπιπεφυκίτιδας σε ποσοστό 11-14%.

Σύμφωνα με ειδικούς αλλεργιολόγους, τα επιστημονικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά συστατικά που υπάρχουν στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, δρουν ευεργετικά απέναντι σε αλλεργίες όπως το ατοπικό δέρμα και το άσθμα.

 

Διαβάστε επίσης:

Φωτοθεραπεία για ατοπική δερματίτιδα

Παρόμοια άρθρα