Μελάνωμα και παχυσαρκία

Γενετικός κρίκος ανάμεσα σε παχυσαρκία και μελάνωμα

Έναν γενετικό κρίκο ανάμεσα στην παχυσαρκία και την πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος ανακάλυψαν Βρετανοί ερευνητές. Πρόκειται για το γονίδιο που έχει σχετιστεί εντονότερα με το υπερβολικό βάρος και τώρα αποδεικνύεται ότι ενισχύει και τον κίνδυνο για κακόηθες μελάνωμα.

Μέχρι πρότινος, οι ειδικοί πίστευαν ότι το μελάνωμα προκαλούταν κατά κύριο λόγο από την παρατεταμένη ηλιοθεραπεία ή την αλόγιστη χρήση σολάριουμ. Στις τελευταίες μελέτες τους όμως, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λιντς και το Βρετανικό Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο ανακάλυψαν ότι το λεγόμενο γονίδιο FTO μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο, υποδηλώνοντας ότι οι παχύσαρκοι αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης της επάρατης νόσου. Οι Βρετανοί επιστήμονες μελέτησαν το DNA 73.000 ασθενών, μεταξύ των οποίων και 13.000 που έπασχαν από καρκίνο του δέρματος. Συμπερασματικά, διαπίστωσαν ότι όσοι έφεραν μία συγκεκριμένη παραλλαγή του γονιδίου FTO, είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κακόηθες μελάνωμα.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που το γονίδιο της παχυσαρκίας, το οποίο έχει ήδη συνδεθεί με πολλές ασθένειες, συνδέεται με το μελάνωμα», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Μαρκ Άιλς, εκφράζοντας τον φόβο ότι το συγκεκριμένο γονίδιο μπορεί να αποδειχτεί μελλοντικά υπεύθυνο και για άλλες παθήσεις.

«Αυτά είναι εντυπωσιακά ευρήματα που, αν επαληθευτούν σε μελλοντικές έρευνες, θα προσφέρουν νέους στόχους για την ανάπτυξη φαρμάκων που προορίζονται για την αντιμετώπιση του μελανώματος. Καθώς κατανοούμε περισσότερα για τα μόρια που διέπουν τον καρκίνο του δέρματος, είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε νέα αντικαρκινικά φάρμακα που θα κάνουν την πραγματική διαφορά για τους ασθενείς», πρόσθεσε η Δρ. Τζούλι Σάρπ από το Βρετανικό Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο.

Παρόμοια άρθρα