Η φαλάκρα προδίδει την καρδιοπάθεια

Προάγγελος καρδιοπάθειας αποδεικνύεται η φαλάκρα στους άντρες. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Τόκιο διαπίστωσαν ότι οι άντρες που χάνουν τα μαλλιά τους στην κορυφή του κεφαλιού, έχουν 52% αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν στεφανιαία νόσο σε σχέση με όσους διατηρούν τα μαλλιά τους μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Η βρετανική μελέτη, στην οποία εξετάστηκαν περισσότεροι από 40.000 άντρες, έδειξε λιγότερο εκτεθειμένους στα καρδιακά νοσήματα όσους παρουσίαζαν αραίωση μονάχα γύρω από το μέτωπο, με τον σχετικό κίνδυνο να πέφτει στο 22%. Όπως θα ήταν αναμενόμενο, ο πιο αυξημένος κίνδυνος καρδιοπάθειας (69%) παρατηρήθηκε στους άντρες που παρουσίαζαν και αραίωση, αλλά και απώλεια μαλλιών στην κορυφή του κεφαλιού τους, ενώ η απειλή παρουσιάστηκε ακόμα υψηλότερη (84%) για τους άντρες που είχαν χάσει τα μαλλιά τους μέχρι την ηλικία των 50 ετών.

Τα σχετικά ευρήματα, τα οποία προέκυψαν από ανασκόπηση έξι παλαιότερων ερευνών, δημοσιεύτηκαν στην διαδικτυακή επιθεώρηση “BMJ Open”. Οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει ακόμα να εξηγήσουν τη σχέση ανάμεσα στη φαλάκρα και τις στεφανιαίες νόσους. Μέχρι στιγμής, η επικρατέστερη θεωρία σχετίζεται με τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης, τα οποία από τη μια μεριά έχει αποδειχτεί ότι βλάπτουν τους θυλάκους των τριχών, ενώ από την άλλη έχουν συσχετιστεί με τις καρδιοπάθειες.

Οι δερματολόγοι γνωρίζουν ότι η αυξημένη διϋδροτεστοστερόνη, μία χημική ουσία της ορμόνης, προκαλεί συρρίκνωση των θυλάκων, με αποτέλεσμα οι τρίχες να λεπταίνουν και να αναπτύσσονται για συντομότερο από το φυσιολογικό διάστημα. Για τον λόγο αυτό, οι άντρες με αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης έχουν περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τα μαλλιά τους, ειδικά αν έχουν κληρονομική προδιάθεση. Την ίδια στιγμή, οι καρδιολόγοι γνωρίζουν ότι η υψηλή τεστοστερόνη ευνοεί την εμφάνιση στεφανιαίων νοσημάτων. Όχι τυχαία, οι άντρες εμφανίζουν κατά μέσο όρο καρδιοπάθεια περίπου δέκα χρόνια νωρίτερα από τις γυναίκες.

Παρόμοια άρθρα