Η υπερβολική εφίδρωση στις μασχάλες δεν είναι ένδειξη ότι είμαστε υγιείς

Κάποιοι ιδρώνουν όταν γυμνάζονται. Κάποιοι άλλοι ιδρώνουν υπερβολικά μετά από λίγο περπάτημα. Άραγε η εφίδρωση στις μασχάλες μπορεί να συνδεθεί με την καλή φυσική κατάσταση;

Αν είστε δρομέας μεγάλων αποστάσεων ή μπασκετμπολίστας, είναι φυσιολογικό στη διάρκεια ενός αγώνα να γίνεστε μούσκεμα στον ιδρώτα. Αν όμως ιδρώνετε όταν κάθεστε ή την νύχτα όταν κοιμάστε, τα νέα για τον ιδρώτα σας δεν είναι τα καλύτερα και πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε τον δερματολόγο. Η παραγωγή ιδρώτα στις μασχάλες όταν δεν είστε ενεργοί, κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, δεν είναι φυσιολογική.

“Γιατί ιδρώνω υπερβολικά;” θα αναρωτηθείτε.

Ο ιδρώτας παράγεται από ιδρωτοποιούς αδένες, τους εκκρινείς, που βρίσκονται σε όλο το σώμα μας και καταλήγουν στην επιδερμίδα. Κατά μέσο όρο, στο ανθρώπινο σώμα υπάρχουν συνολικά τέσσερα εκατομμύρια ιδρωτοποιοί αδένες. Οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται στις παλάμες και τα πέλματα, ενώ μόνο το 2% στις μασχάλες. Οι εκκρινείς αδένες ενεργοποιούνται όταν κάνει ζέστη ή σε κατάσταση άγχους. Ο ιδρώτας ρυθμίζεται από το αυτόνομο νευρικό σύστημα, το οποίο σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τον ελέγξουμε.

Μερικοί άνθρωποι ιδρώνουν περισσότερο από τους άλλους. Ίσως 4 με 5 φορές περισσότερο από το κανονικό. Οι πιο κοινές αιτίες της υπερβολικής εφίδρωσης είναι η εμμηνόπαυση, ο διαβήτης, η εγκυμοσύνη, ο υπερθυρεοειδισμός, η φαρμακευτική αγωγή, η κατάχρηση ουσιών και η υπεριδρωσία. Εντοπισμένη ή γενικευμένη, η υπεριδρωσία είναι μία κατάσταση που προκαλείται από την υπερβολική λειτουργία των εκκρινών ιδρωτοποιών αδένων από τα συμπαθητικά νεύρα. Η γενικευμένη υπεριδρωσία είναι σπάνια ενώ η εντοπισμένη είναι κοινή και επηρεάζει κυρίως μασχάλες, παλάμες, πέλματα ή μέτωπο.

Η υπεριδρωσία θα μπορούσε, επίσης, να είναι παρενέργεια από χορήγηση αντικαταθλιπτικών ή φαρμάκων που προβλέπονται για τον θυρεοειδή ή άλλες περιπτώσεις όπως είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης.

Εκτιμάται ότι περίπου 73 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από μασχαλιαία υπεριδρωσία, η οποία έχει επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής τους. Υπάρχουν άτομα που αποκλείονται από ορισμένες μορφές εργασίας, επειδή ο ιδρώτας στα ρούχα τους είναι ορατός.

“ Η εφίδρωση στις μασχάλες είναι ένδειξη ότι είμαι υγιής;”

Φυσικά όχι, καθώς υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που καθορίζουν πόσο πρέπει να ιδρώνετε. Η εξωτερική θερμοκρασία και το επίπεδο υγρασίας, για παράδειγμα, επηρεάζουν την ποσότητα του ιδρώτα και τη διάρκεια που πρέπει να παραμένει δροσερό το σώμα. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι, το αν ιδρώνετε λίγο ή πολύ, σημαίνει πολλά για την υγεία σας.

Επειδή τα αίτια της μασχαλιαίας υπεριδρωσίας συχνά δεν είναι αναγνωρίσιμα, καθώς συνδέεται άμεσα με διάφορες παθήσεις και ενδοκρινικές δυσλειτουργίες, τα άτομα που ιδρώνουν όλη την ώρα, μέρα και νύχτα, θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτούν τον δερματολόγο.

Επιπλέον, αν και έχετε ακούσει πολλά, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν ισχύουν τα περί αποτοξίνωσης μέσω του ιδρώτα, καθώς η εφίδρωση δεν βοηθάει να απαλλαγεί το σώμα από τις “τοξίνες”. Δεν υπάρχει περίπτωση να διώξετε μέσω του ιδρώτα το “βρώμικο” που μπορεί να φάγατε! Δεν υπάρχει απολύτως κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει αυτό το γεγονός.

Παρόμοια άρθρα