Σύφιλη: Η επαναφορά ενός ξεχασμένου αφροδίσιου νοσήματος

Η εισροή λαθρομεταναστών φέρνει και τον αφροδίσιο εφιάλτη

Σε αφροδίσιο κλοιό τελεί η χώρα την τελευταία διετία, με την τρομακτική αύξηση των σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων όπως η σύφιλη, να αποδίδεται κυρίως στην αθρόα εισροή λαθρομεταναστών, τη συνεχή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων και φυσικά τη μη χρήση προφυλακτικού. Τα στοιχεία για τα «ξεχασμένα» αφροδίσια που επανακάμπτουν απειλώντας τη δημόσια υγεία, βάσει του ρεπορτάζ της εφημερίδας «Η Ελλάδα αύριο», δείχνουν έως και πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων. Τόσο μεταξύ των ιδιωτών γιατρών όσο και των νοσοκομείων του ΕΣΥ, οι εκτιμήσεις των ειδικών αναφέρουν αύξηση 100% των ασθενών που ζητούν ιατρική βοήθεια για να απαλλαγούν από κάποιο αφροδίσιο νόσημα, το οποίο απέκτησαν αντί καλοκαιρινού σουβενίρ.

Όπως τονίζει στην εφημερίδα ο αφροδισιολόγος, δερματολόγος Χριστόφορος Τζερμιάς «τα τελευταία δύο χρόνια καταγράφεται τεράστια έξαρση, ειδικά σε κονδυλώματα και έρπητες γεννητικών οργάνων, ενώ εντυπωσιακή άνοδο εμφανίζουν και οι ξεχασμένες νόσοι βλεννόροια και σύφιλη». Εξόχως ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι βάσει των τελευταίων στοιχείων του ΚΕΕΛΠΝΟ, η σύφιλη θερίζει κυρίως τους νέους, ηλικίας 25-35. Είναι ενδεικτικό ότι σε μια επταετία, (2003-2010), μόνο τα εντοπισμένα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 107%., ενώ οι περισσότεροι ασθενείς ήταν αμφιφυλόφιλοι ή ομοφυλόφιλοι άνδρες. Μάλιστα, δεν πρόκειται για ασθενείς προερχόμενους μόνο από κατώτερες οικονομικές τάξεις, αφού, όπως παρατηρεί ο κ. Τζερμιάς, «υπάρχουν κρούσματα σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, ακόμη και τα υψηλότερα».

Τα αφροδίσια σχετίζονται σύμφωνα με τους ειδικούς και με τις μετακινήσεις πληθυσμών από Ασία και Αφρική, δηλαδή από τις χώρες που ενδημούν ακόμα ανεξέλεγκτα. «Έχουμε πολλούς οικονομικούς μετανάστες στην Ελλάδα και αυτό επιτείνει το πρόβλημα. Ιδιαίτερα πολλές γυναίκες με αποτέλεσμα να παρατηρείται τα τελευταία χρόνια τεράστια αύξηση στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, λόγω της σεξουαλικής επαφής που έχουν με Έλληνες. Δε πρόκειται μόνο για αύξηση σε απλές λοιμώξεις, όπως μύκητες ή κολπίτιδες, αλλά και το Aids», επισημαίνει ο διευθυντής του Ευαγγελισμού. «Ο φόβος του Aids έχει ατονήσει», λέει ο κ. Παπαχριστόπουλος, καθώς, όπως διαπιστώνει από την επαφή του με τους ασθενείς, «ο κόσμος δε θυμάται τίποτα από το πανικό του ’80, γιατί ατόνησε η ενημέρωση κι έτσι οδηγούμαστε στη μη χρήση προφυλακτικού, ειδικά από τους νέους. Ο κόσμος στην Ελλάδα δε φοβάται, γιατί δε ξέρει ότι το 8% του πληθυσμού στη Νιγηρία είναι φορείς του Aids, ότι το 7% στη Ζάμπια είναι επίσης φορείς και αυτοί οι πληθυσμοί μεταναστεύουν στη χώρα μας».

Ωστόσο, τη τρομακτικότερη όλων διάσταση δίνει ο κ. Τζερμιάς για την ανεξέλεγκτη διάδοση των λοιμώξεων, αφού όπως εξηγεί, ακόμα κι αν γίνει χρήση προφυλακτικού, «δεν αποτελεί εγγυημένη προστασία, καθώς η μετάδοση μπορεί να γίνει και από σημεία που δεν καλύπτονται από αυτό». Ως ασφαλέστερη λύση προτείνεται η αυτοεξέταση και η εξέταση του ερωτικού συντρόφου, ειδικά στη περίπτωση της πλούσιας ερωτικής ζωής. «Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτήν τη συνήθεια», καταλήγουν οι ειδικοί.

Παρόμοια άρθρα