ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΨΩΡΙΑΣΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Η διάγνωση της ψωρίασης στα παιδιά συχνά είναι δύσκολη, καθώς οι δερματικές βλάβες μπορεί να μην μοιάζουν με τις ψωριασικές πλάκες που παρατηρούνται στους ενήλικες. Τα μωρά είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν ψωρίαση, ωστόσο αυτό συμβαίνει περιστασιακά. Αν το παιδί σας έχει επίμονο εξάνθημα ή κάποιου άλλου είδους αλλαγή στο δέρμα του, πρέπει να συμβουλευτείτε έγκαιρα εξειδικευμένο δερματολόγο ώστε να γίνει σωστή διάγνωση.

Τα σημάδια της ψωρίασης στα παιδιά

Τα συμπτώματα της ψωρίασης σε ένα παιδί περιλαμβάνουν:

  • Αποχρωματισμένα και τραχιά νύχια στα χέρια ή στα πόδια.
  • Παχιά, γυαλιστερά, φολιδωτά μπαλώματα στο τριχωτό της κεφαλής, τα οποία επιμένουν παρά τις προσπάθειές σας να απαλλαγείτε από αυτά.
  • Έντονα κόκκινες περιοχές ανάμεσα στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών, στη βουβωνική χώρα, ή ανάμεσα στους γλουτούς. Σε αντίθεση με τις κοκκινίλες από τις πάνες, οι περιοχές μπορεί να είναι γυαλιστερές και να μην  ανταποκρίνονται στη θεραπεία.
  • Οι βλάβες μπορεί να έχουν τη μορφή ψωριασικής πλάκας που εμφανίζεται στους ενήλικες. Είναι πιο συχνή στον κορμό, τα χέρια και τα πόδια, έχει ασημί χρώμα, αποτελείται από λέπια και προκαλεί φαγούρα.
  • Το δέρμα παρουσιάζει σκασίματα, φλεγμονή και κοκκινίλες.

Τα παιδιά μπορούν επίσης να αναπτύξουν ψωριασικές βλάβες, που μοιάζουν με μικρές κόκκινες κουκίδες. Αυτός ο τύπος της ψωρίασης ονομάζεται σταγονοειδής και είναι πιο συχνός στα παιδιά παρά στους ενήλικες. Οι σταγονοειδείς ψωριασικές βλάβες εμφανίζονται συχνότερα στον κορμό.

Συνήθως η ψωρίαση αναπτύσσεται μέσα σε μια εβδομάδα ή δύο μετά από μια μόλυνση. Λοιμώξεις στα αυτιά, στο ανώτερο αναπνευστικό και βρογχίτιδα μπορεί να εμφανιστούν πριν από την έναρξη των βλαβών στο 30-50% των παιδιών που προσβάλλονται από την νόσο.

Μερικά παιδιά μπορεί να αναπτύξουν ψωριασικές βλάβες σε μια περιοχή που έχει ήδη τραυματιστεί. Για παράδειγμα, αν το παιδί σας έχει υποστεί προηγουμένως ένα έγκαυμα, οι ψωριασικές βλάβες μπορεί να αναπτυχθούν σε εκείνο το σημείο. Η εμφάνιση ψωριασικών αλλοιώσεων μετά από έναν τραυματισμό είναι γνωστό ως «φαινόμενο Koebner».

Η φωτοθεραπεία κατάλληλη και για μικρά παιδιά

Η φωτοθεραπεία με στενού φάσματος ενέργεια μπορεί να εφαρμοστεί με ασφάλεια ακόμη και σε παιδιά μικρής ηλικίας. Στα δερματολογικά ιατρεία μας, μπορεί να επαναλαμβάνεται 2-3 φορές την εβδομάδα ώστε το επιθυμητό αποτέλεσμα να έρθει νωρίτερα. Οι περιοχές που ανταποκρίνονται ταχύτερα στη φωτοθεραπεία είναι το πρόσωπο, ο λαιμός, ο κορμός και τα άνω άκρα.

mother-child-hands_750

Έχω ψωρίαση – Θα έχουν και τα παιδιά μου;

Εάν έχετε ψωρίαση, τα παιδιά σας έχουν υψηλότερο του μέσου όρου κίνδυνο να αναπτύξουν την νόσο κάποια στιγμή στη ζωή τους, καθώς υπάρχει κληρονομικότητα.

Εάν ο ένας γονέας έχει ψωρίαση, υπάρχει πιθανότητα 1 στις 10 να εμφανιστεί στα παιδιά του ψωρίαση. Αν έχουν και οι δύο γονείς, τότε η πιθανότητα είναι 1 στις 2.

 

 

Δείτε επίσης:

Σχετικα με τον συντακτη:

Εξειδικευμένος στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική ( Ν.Υόρκη, Σαν Ντιέγκο) στην LASER Δερματολογία και πρωτοπόρος στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα. Ίδρυσε τα πρώτα και πλέον εξοπλισμένα ενδονοσοκομειακά τμήματα LASER Δερματολογίας στην Ελλάδα, στο Ιατρικό Αθηνών στο Μαρούσι, στην Κλινική Αγίου Λουκά Πανοράματος Θεσσαλονίκης και στο Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών επί 18 χρόνια, από το 1996 έως το 2014. Συντάκτης πλήθους εργασιών και δημοσιεύσεων με προβολή σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, αλλά και σε διεθνή ξενόγλωσσα βιβλία. Συμμετοχή σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια καθώς και πανεπιστημιακές κλινικές της Ελλάδας και του εξωτερικού, με ομιλίες και διαλέξεις. Δέχεται κατόπιν ραντεβού στα ιατρεία του στην Βας. Σοφίας 49 - Αθήνα, και στην Λεωφ. Κηφισίας 71 - Μαρούσι.

IQ - Intensive Quality Dermatology ΑΘΗΝΑ

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49, Αθήνα
Στάση Μετρό "Ευαγγελισμός"
Parking: Polis Park (Σταθμός Ριζάρη)

Τ: 210 72 42 600
    210 72 34 230

E: dr.tzermias@gmail.com

IQ - Intensive Quality Dermatology ΜΑΡΟΥΣΙ

Λεωφ. Κηφισίας 71, Μαρούσι
Δαχτυλίδι Αττικής Οδού
(Έξοδος 11 "Κηφισίας" - Προς Αθήνα)
15 θέσεις parking
Στάση Προαστιακού "Κηφισίας"

Τ: 210 61 00 900

IQ – Intensive Quality Dermatology LONDON

33 Cavendish Square, Marylebone
W1G 0PW

Τ: +44 (0) 20 8144 8494

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 6μμ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ