Ψείρες των παιδιών

Ο εφιάλτης των γονιών κυρίως με μικρά παιδιά ηλικίας 3 έως 12 ετών επιστημονικά λέγεται «φθειρίαση» και είναι περισσότερο ενοχλητική παρά απειλητική για την υγεία. Όταν οι ψείρες «εγκατασταθούν» στο παιδικό κεφαλάκι προκαλούν έντονο αίσθημα κνησμού, συχνά ακατανίκητο, μια κατάσταση πολύ ενοχλητική για τα παιδιά. Αρκετά συχνά, η συνεχής ανάγκη για ξύσιμο μπορεί να οδηγήσει σε μικροτραυματισμούς.

Οι ψείρες, δεν έρχονται μόνο με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Ο κίνδυνος παραμονεύει όλο το χρόνο, όπου υπάρχουν παιδικές κοινότητες και ομαδική παιδική δραστηριότητα, όπως παιδικοί σταθμοί, παιδότοποι, κατασκηνώσεις και πάρκα.

Οι ψείρες άμα τη αφίξει τους χρήζουν άμεσης εντατικής θεραπείας ώστε να αποφευχθεί η υποτροπή, κυρίως αν διαπιστωθεί προδιάθεση.

Τα μικρά αυτά παράσιτα αγαπούν να φωλιάζουν στα κεφάλια παιδιών ηλικίας 3 έως 12 ετών. Η φθειρίαση παρουσιάζει έξαρση σε αυτές τις ηλικίες καθώς τα παιδιά αγαπούν τα ομαδικά παιχνίδια και την ανταλλαγή ρουχισμού, όπως καπέλα, πετσέτες , κυρίως λόγω της συνήθειας τους να παίζουν ομαδικά και να ανταλλάζουν προσωπικών αντικειμένων αλλά και ρουχισμού όπως καπέλα, ρούχα, πετσέτες ή άλλα προσωπικά αντικείμενα.

Πρώτο βήμα ο έλεγχος του κεφαλιού

Οι θηλυκές ενήλικες ψείρες εναποθέτουν τα αυγά τους, δηλαδή τις κόνιδες, συνήθως στον αυχένα και πίσω από τα αυτιά στις ρίζες των μαλλιών. Μπορείτε να τις αναγνωρίσετε αρκετά εύκολα καθώς έχουν καφέ ή άσπρο χρώμα και το μέγεθός τους είναι μικρότερο από το κεφάλι μιας καρφίτσας. Δύσκολα θα τις μπερδέψετε με την πιτυρίδα καθώς οι κόνιδες είναι πιο φαρδιές στην όψη -από τις λευκές φολίδες της πιτυρίδας- & αγκιστρώνονται σφιχτά πάνω στις τρίχες λόγω μιας κολλώδης ουσίας.

Θα χρειαστούν περίπου 20 ημέρες μέχρι τα αυγά να εξελιχθούν σε ενήλικες ψείρες καθώς το πρώτο δεκαήμερο οι κόνιδες ανοίγουν και γίνονται νύμφες. Το μήκος της ψείρας είναι περίπου 2-4 χιλιοστά με άκρα που φέρνουν σε αγκίστρια γεγονός που διευκολύνει τη σφιχτή προσκόλλησή της στις ρίζες των μαλλιών.

Oι ψείρες αποκλείεται να εγκαταλείψουν οικειοθελώς το κεφάλι στο οποίο φωλιάζουν καθώς εκτός από καταφύγιο, βρίσκουν υγρασία, ζέστη και φυσικά τροφή. Ικανοποιούν την πείνα τους κάθε 3-6 ώρες όπως τα κουνούπια, ρουφώντας αίμα. Αυτό προκαλεί το γνωστό ακατανίκητο αίσθημα κνησμού. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι ψείρες της κεφαλής, αυτές δηλαδή που κατοικούν στο τριχωτό της κεφαλής δεν μεταπηδούν σε άλλο σημείο του σώματος.

Πώς να  καταπολεμήσετε τις ψείρες

Η εφαρμογή αγωγής πρέπει να είναι άμεση και ορισμένες φορές αρκετά επιθετική προκειμένου να φέρει το ριζικό αποτέλεσμα. Η επιλογή του κατάλληλου αντιπαρασιτικού φαρμάκου-σαμπουάν (ζελέ ή σκόνη) προτείνεται να γίνεται κατόπιν σύστασης δερματολόγου. Τα ειδικά αυτά φάρμακα έχουν σχεδιαστεί ώστε έχουν ριζική επίδραση στις ψείρες και πιο συγκεκριμένα στα νευρικά τους κύτταρα ώστε αρχικά να προκαλούν παράλυση και στη συνέχεια την πλήρη εξουδετέρωσή τους. Στην πλειοψηφία τους τα αντιπαρασιτικά περιέχουν ιδιαιτέρως αποτελεσματικά συστατικά όπως φυσικές πυρεθρίνες αλλά και τα παράγωγά τους, το μαλαθείο και τη περμεφθρίνη.

Ειδικό αντιπαρασιτικό φάρμακο (ζελέ ή σκόνη)-Πώς εφαρμόζεται

Η εφαρμογή τους στο τριχωτό της κεφαλής απαιτεί ολιγόλεπτο τρίψιμό και την παραμονή τουλάχιστον 10 λεπτών επιπλέον ώστε να ενισχυθεί η δράστη τους. Στη συνέχεια με το ένα ειδικό σαμπουάν προχωράτε στην αφαίρεση του φαρμακευτικού ζελέ ή σκόνης. Η διαδικασία χρειάζεται να επαναληφθεί 2-3 φορές τουλάχιστον με μεσοδιάστημα 7-10 ημερών.

Πως απομακρύνουμε τις ψείρες και τα αυγά τους από το κεφάλι του παιδιού

Εφόσον έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εφαρμογής του φαρμάκου και λουσίματος με μια ειδικά σχεδιασμένη χτένα με πολύ στενά και λεπτά δοντάκια χτενίζετε τα μαλλιά ώστε να απομακρύνετε όσες κόνιδές και τις ψείρες εξουδετέρωσε το φαρμακευτικό προϊόν αλλά παραμένουν κολλημένες στα μαλλιά σας. Η διαδικασία είναι λιγότερο χρονοβόρα εάν τα μαλλιά είναι κοντά. Βέβαια, να σημειωθεί ότι οι ψείρες δεν κάνουν διακρίσεις, μπορούν να φωλιάσουν με την ίδια ευκολία και στα μακριά μαλλιά. Επαναλαμβάνετε το λούσιμο με το συμβατικό σαμπουάν εφόσον είστε σίγουροι ότι απομακρύνατε όλα τα αυγά και τις ψείρες.

Ο κίνδυνος υποτροπής πάντα ελλοχεύει καθώς αφενός από μόνα τους τα καθαρά μαλλιά δεν αποτελούν ασπίδα προστασίας από τις ψείρες και αφετέρου δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της φθειρίασης και της έλλειψης υγιεινής. Σε κάθε περίπτωση προκειμένου να μην υπάρξουν υποτροπές και δυσάρεστες εκπλήξεις συστήνεται να επαναλάβετε το λούσιμο μια φορά την εβδομάδα με το ειδικό φαρμακευτικό σαμπουάν για τις τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες μετά την ολοκλήρωσης της θεραπείας.

Η λύση μπορεί να έρθει φυσικά…

Αρκετά συχνά, λύσεις που προέρχονται από τη φύση είναι σε θέση να βάλουν τέλος στη φθειρίαση γρήγορα και εύκολα. Οι γιαγιάδες για παράδειγμα προτείνουν συστηματικό ξέβγαλμα μαλλιών με αραιωμένο ξύδι (1/2 λίτρο ξύδι σε ίση ποσότητα νερού), το οποίο μάλιστα αποδεικνύεται ιδιαιτέρως αποτελεσματικό.

Παράλληλα, ιδιαίτερα αποτελεσματική είναι η επάλειψη του προσβεβλημένου δέρματος και μαλλιών με αιθέριο έλαιο λεβάντας ή θυμαριού(σε 140ml ελαιόλαδου αραιώνετε 2-3 κουταλάκια αιθέριου ελαίου). Η διαδικασία προτείνεται να γίνεται το βράδυ καθώς το άλειμμα πρέπει να παραμείνει όλη τη νύχτα για να δράσει. Συνεπώς, ξεβγάζετε τα μαλλιά με ένα συμβατικό σαμπουάν την επόμενη μέρα.

Στο εμπόριο διατίθενται εξειδικευμένες λοσιόν & σαμπουάν που περιέχουν αιθέρια έλαια ευκάλυπτου, γερανιού και σιτρονέλλας με γνωστή αντιπαρασιτική δράση. Αντίστοιχα, αποτελεσματική απόδοση παρουσιάζουν τα έλαια neem oil & tea tree oil καθώς διώχνουν τις ψείρες, δεν επιτρέπουν την εναπόθεση αυγών και μετριάζουν το αίσθημα κνησμού.

Αποτρεπτική δράση στην υποτροπή και επανεμφάνιση ψειρών έχουν σαμπουάν με μηλόξιδο και εκχυλίσματα φασκόμηλου, θυμαριού, λεβάντας και δεντρολίβανου. Παράλληλα, διατίθενται σπρει η σύσταση των οποίων περιέχει ελαιώδη σιλικονούχα μόρια, τα οποία οδηγούν τις ψείρες στην ασφυξία καθώς φράσσουν την αναπνευστική τους οδό.

Βάλτε φρένο στη μετάδοση…στην υπόλοιπη οικογένεια

Η φραγή στη μετάδοση της φθειρίασης από το παιδί στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας απαιτεί δραστικά προληπτικά μέτρα. Πιο συγκεκριμένα:

• Ελέγξτε λεπτομερειακά όλα τα κεφάλια των μελών οικογένειας
• Υποβάλλετε σε προληπτική αντιφθειρική αγωγή σε όλα τα μέλη
• Απολυμάνετε χτένες, βούρτσες, τσιμπιδάκια βυθίζοντας τα σε καυτό νερό με ειδικό προϊόν καθαρισμού για 60 λεπτά
• Πλύνετε απαραίτητα στους 60 βαθμούς Κελσίου κλινοσκεπάσματα, ρουχισμό, παιχνίδια που ήρθε σε επαφή το παιδί.