ΧΛΑΜΥΔΙΑ

Τα χλαμύδια είναι ένα από τα πιο κοινά σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

Χλαμυδια

Συνοπτικά

Προσβάλλει άντρες και γυναίκες όλων των ηλικιακών ομάδων, αν και παρατηρείται συχνότερα στις γυναίκες νεαρής ηλικίας. Η νόσος είναι εύκολα αντιμετωπίσιμη, αρκεί να διαγνωστεί, καθώς τείνει σε μεγάλο ποσοστό ασθενών να περνάει απαρατήρητη. Αν και σε γενικές γραμμές τα συμπτώματα εμφανίζονται 5 με 20 ημέρες από τη στιγμή της μόλυνσης, πολλοί άνθρωποι – περίπου το 75% των γυναικών και το 50% των αντρών – παραμένουν ασυμπτωματικοί με αποτέλεσμα η νόσος να εξελίσσεται ανενόχλητη, απειλώντας τους ακόμα και με στειρότητα.

Συμπτώματα

Τις πρώτες μέρες, η μόλυνση από τα χλαμύδια συνήθως δεν παρουσιάζει κανένα σημάδι. Τα πρώτα συμπτώματα εκδηλώνονται συνήθως μία με τρεις βδομάδες μετά την αρχική έκθεση του οργανισμού στο ένοχο βακτήριο. Ακόμα και τότε όμως, μπορεί τα συμπτώματα να είναι τόσο ήπιας μορφής που να περάσουν απαρατήρητα από τον ασθενή.

Τα κυριότερα συμπτώματα είναι:

 •  πόνος κατά την ούρηση
 •  άλγος στην κάτω κοιλιακή χώρα
 •  κολπικές εκκρίσεις στις γυναίκες
 •  εκκρίσεις από το πέος στους άντρες
 •  πόνος κατά τη σεξουαλική διείσδυση στις γυναίκες
 •  πόνος στους όρχεις στους άντρες

 

Πότε να επισκεφτείτε το ιατρείο μας

Κλείστε ένα ραντεβού στο ιατρείο μας, αν παρατηρήσετε ασυνήθιστες εκκρίσεις από τον κόλπο ή  την ουρήθρα του πέους, ή αν αισθάνεστε πόνο κατά την ούρηση. Επίσης, επισκεφτείτε τον γιατρό μας αν ο ερωτικός σας σύντροφος διαγνωστεί με χλαμύδια, γιατί είναι πιθανό να χρειαστεί να λάβετε αντιβιοτική αγωγή ακόμα και αν δεν έχετε εκδηλώσει συμπτώματα.

Αιτίες και παράγοντες κινδύνου

Τα χλαμύδια προκαλούνται από ένα βακτήριο που λέγεται Chlamydia trachomatics και μεταδίδονται με την κολπική, στοματική και πρωκτική συνουσία. Είναι επίσης δυνατή η μετάδοση του βακτηρίου από τη μητέρα στο μωρό κατά τη διάρκεια του τοκετού. Στην περίπτωση αυτή, το νεογνό μπορεί να παρουσιάσει πνευμονία ή σοβαρή οφθαλμική μόλυνση.

Οι παράγοντες που μπορεί να ευνοήσουν την μετάδοση των χλαμυδίων είναι:

 •  η νεαρή ηλικία (κάτω των 24 ετών)
 •  ο μεγάλος αριθμός ερωτικών συντρόφων
 •  η μηδαμινή ή μη-συχνή χρήση προφυλακτικού
 •  το ιστορικό σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων

Επιπλοκές

Αν τα χλαμύδια δεν θεραπευτούν, μπορεί να οδηγήσουν σε:

Άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες μολύνσεις. Όσοι νοσούν από χλαμύδια, έχουν αυξημένες πιθανότητες να προσβληθούν και από άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως γονόρροια και HIV (ο ιός που προκαλεί το AIDS).

Πυελική φλεγμονώδης νόσος. Είναι μία μόλυνση που προσβάλλει τη μήτρα και τις σάλπιγγες, και προκαλεί άλγος στην πυελική χώρα και πυρετό. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, κρίνεται αναγκαία η εισαγωγή της ασθενούς σε νοσοκομείο για ενδοφλέβια χορήγηση αντιβιοτικών φαρμάκων. Η πυελική φλεγμονώδης νόσος μπορεί να καταστρέψει τις σάλπιγγες, τις ωοθήκες και τη μήτρα, συμπεριλαμβανομένου του τραχήλου.

Μόλυνση κοντά στους όρχεις. Τα χλαμύδια μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στην επιδιδυμίδα, τον μακρύ περιελιγμένο σωλήνα στο πίσω μέρος κάθε όρχεως.

Μόλυνση στον αδένα του προστάτη. Το βακτήριο μπορεί να επεκταθεί στον προστατικό αδένα των αντρών και να προκαλέσει πόνο κατά τη διάρκεια ή μετά τη σεξουαλική επαφή, πυρετό και ρίγη, πόνο κατά την ούρηση, και άλγος στην κάτω κοιλιακή χώρα.

Μόλυνση σε νεογνά. Το βακτήριο μπορεί να μεταδοθεί από το κολπικό κανάλι στο μωρό κατά τη διάρκεια του τοκετού, επιφέροντάς του πνευμονία ή σοβαρή οφθαλμική μόλυνση.

Στειρότητα. Η μόλυνση – ακόμα και αυτή που δεν παρουσιάζει συμπτώματα – μπορεί να προκαλέσει ουλές και απόφραξη στις σάλπιγγες, επιφέροντας στειρότητα.

Αντιδραστική αρθρίτιδα. Όσοι νοσούν από χλαμύδια, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν αντιδραστική αρθρίτιδα, γνωστή και ως σύνδρομο Reiter. Πρόκειται για μία πάθηση που επηρεάζει τη λειτουργία των συνδέσμων, των ματιών και της ουρήθρας.

Προετοιμαστείτε για το ραντεβού

Α. Στη συνάντηση στο ιατρείο μας, θα πρέπει να είστε έτοιμοι να απαντήσετε στα κάτωθι ερωτήματα:

 •  Πότε παρουσιάστηκαν τα πρώτα συμπτώματα;
 •  Υπάρχει κάτι που τα χειροτερεύει ή τα ανακουφίζει;
 •  Ποια φάρμακα ή συμπληρώματα λαμβάνετε συστηματικά;
 •  Έχετε αποκτήσει έναν καινούργιο ερωτικό σύντροφο;
 •  Κάνετε χρήση προφυλακτικού;
 •  Έχετε αισθανθεί πόνο στην κάτω κοιλιακή χώρα;
 •  Πονάτε κατά την ούρηση;
 • Έχετε παρατηρήσει ασυνήθιστες εκκρίσεις από τα γεννητικά σας όργανα;

Β. Ερωτήσεις στις οποίες θα σας απαντήσουμε:

 •  Σε τι εξετάσεις θα πρέπει να υποβληθώ;
 •  Θα πρέπει να εξεταστώ και για άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα;
 •  Θα πρέπει να εξεταστεί και ο ερωτικός μου σύντροφος για χλαμύδια;
 •  Πόσο καιρό θα πρέπει να απέχω από τη σεξουαλική δραστηριότητα;
 •  Τι μπορώ να κάνω μελλοντικά σε επίπεδο πρόληψης;

Εξετάσεις και διάγνωση

Επειδή η μόλυνση από χλαμύδια δεν παρουσιάζει συχνά συμπτώματα, αλλά την ίδια στιγμή σας απειλεί με σοβαρά προβλήματα υγείας, συστήνεται να υποβάλλεστε σε σχετική εξέταση αν:

Είστε γυναίκα, σεξουαλικά ενεργή, έως 25 ετών: Τα χλαμύδια καταγράφονται με μεγαλύτερη συχνότητα σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, οπότε συστήνεται ετήσιος έλεγχος ή κάθε φορά που αλλάζετε ερωτικό σύντροφο.

Έγκυος: Θα πρέπει να εξεταστείτε για χλαμύδια στο πλαίσιο του πρώτου προγεννητικού ελέγχου. Επαναλάβετε την εξέταση προς τα τέλη της εγκυμοσύνης, αν ανήκετε στην ομάδα υψηλού κινδύνου λόγω συχνής αλλαγής ερωτικών συντρόφων.

Ανήκετε στην ομάδα κινδύνου: Θα πρέπει να εξετάζεστε τακτικά αν έχετε πολλούς ερωτικούς συντρόφους ή δεν χρησιμοποιείτε πάντα προφυλακτικό στις σεξουαλικές σας επαφές. Το ίδιο ισχύει στην περίπτωση που έχετε ιστορικό άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Τα χλαμύδια μπορούν να διαγνωστούν με την εξέταση δείγματος από:

 •  Έκκριμα: Στις γυναίκες, τα χλαμύδια μπορούν να διαγνωστούν με την καλλιέργεια δείγματος από τις εκκρίσεις του κόλπου. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του συνηθισμένου τεστ ΠΑΠ. Στους άντρες, το αντίστοιχο δείγμα λαμβάνεται από την ουρήθρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να ληφθεί έκκριμα και από τον πρωκτό.
 •  Ούρα: Σε κάποιες περιπτώσεις, τα χλαμύδια μπορούν να εντοπιστούν και μέσω εξέτασης ούρων.

Θεραπείες και φάρμακα

Η θεραπεία βασίζεται σε αντιβιοτικά φάρμακα (της οικογένειας των μακρολίδων και των τετρακυκλίνων), που μπορεί να χορηγηθούν σε μία δόση ή σε πολυήμερη αγωγή. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η μόλυνση υποχωρεί μέσα σε μία με δύο βδομάδες. Στο διάστημα αυτό, συστήνεται η σεξουαλική αποχή. Είναι απαραίτητο να ακολουθήσει θεραπευτική αγωγή και ο ερωτικός σύντροφος, ακόμα κι αν δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Διαφορετικά, η μόλυνση μπορεί να μεταδίδεται από τον έναν σύντροφο στον άλλον. Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι έχουν διαγνωστεί στο παρελθόν με χλαμύδια και έχουν ακολουθήσει θεραπεία, δεν έχουν αποκτήσει ανοσία απέναντι στην ασθένεια.

Πρόληψη

Η μετάδοση των χλαμυδίων μπορεί να προληφθεί αν:

 •  Απέχετε από το σεξ ή είστε μονογαμικοί: Η αποχή από το σεξ είναι αναμφίβολα ο ασφαλέστερος τρόπος πρόληψης των χλαμυδίων. Η επόμενη ασφαλέστερη μέθοδος είναι μία ερωτική σχέση στην οποία και οι δύο σύντροφοι είναι μονογαμικοί.
 •  Κάνετε χρήση προφυλακτικού από λάτεξ σε κάθε επαφή: Τα προφυλακτικά μπορούν να περιορίσουν τον κίνδυνο της μόλυνσης, αλλά όχι να τον εκμηδενίσουν.
 •  Υποβάλλεστε σε συχνές εξετάσεις: Αν είστε σεξουαλικά δραστήριοι, και ειδικά αν έχετε πολλούς ερωτικούς συντρόφους, θα πρέπει σε συνεννόηση με τον γιατρό σας να υποβάλλεστε σε τακτικούς ελέγχους για χλαμύδια και άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.
 •  Αποφεύγετε τα συχνά ντους: Στις γυναίκες, τα συχνά ντους μειώνουν τον αριθμό των «καλών» βακτηριδίων που υπάρχουν στον κόλπο, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο μολύνσεων.

 

Σχετικα με τον συντακτη:

Εξειδικευμένος στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική ( Ν.Υόρκη, Σαν Ντιέγκο) στην LASER Δερματολογία και πρωτοπόρος στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα. Ίδρυσε τα πρώτα και πλέον εξοπλισμένα ενδονοσοκομειακά τμήματα LASER Δερματολογίας στην Ελλάδα, στο Ιατρικό Αθηνών στο Μαρούσι, στην Κλινική Αγίου Λουκά Πανοράματος Θεσσαλονίκης και στο Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών επί 18 χρόνια, από το 1996 έως το 2014. Συντάκτης πλήθους εργασιών και δημοσιεύσεων με προβολή σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, αλλά και σε διεθνή ξενόγλωσσα βιβλία. Συμμετοχή σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια καθώς και πανεπιστημιακές κλινικές της Ελλάδας και του εξωτερικού, με ομιλίες και διαλέξεις. Δέχεται κατόπιν ραντεβού στα ιατρεία του στην Βας. Σοφίας 49 – Αθήνα, και στην Λεωφ. Κηφισίας 71 – Μαρούσι.

IQ - Intensive Quality Dermatology ΑΘΗΝΑ

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49, Αθήνα
Στάση Μετρό "Ευαγγελισμός"
Parking: Polis Park (Σταθμός Ριζάρη)

Τ: 210 72 42 600
    210 72 34 230

E: dr.tzermias@gmail.com

IQ - Intensive Quality Dermatology ΜΑΡΟΥΣΙ

Λεωφ. Κηφισίας 71, Μαρούσι
Δαχτυλίδι Αττικής Οδού
(Έξοδος 11 "Κηφισίας" - Προς Αθήνα)
15 θέσεις parking
Στάση Προαστιακού "Κηφισίας"

Τ: 210 61 00 900

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 3μμ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ