ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΑΡΕΑ DEMODEX ΚΑΙ ΤΗ ΡΟΔΟΧΡΟΥ ΑΚΜΗ;

Off 1

Η παθογένεση της ροδόχρου ακμής σχετίζεται με την παρουσία μεγάλου αριθμού ακάρεων Demodex folliculorum στο δέρμα του προσώπου.

Οι μικροσκοπικοί αυτοί οργανισμοί σχήματος σκώληκα κατοικούν στους σμηγματογόνους θύλακες του δέρματος στο πρόσωπο ενός ενήλικα. Τα ακάρεα Demodex περιγράφηκαν για πρώτη φορά το 1842, αλλά ο ρόλος τους στην ομοιόσταση του δέρματος του προσώπου είναι ακόμη αδιευκρίνιστος. Είναι γνωστό ότι μεταφέρουν βακτήρια στην επιφάνεια του δέρματος και σε ορισμένες περιπτώσεις ο πληθυσμός τους μπορεί να αυξηθεί σημαντικά. Μπορούν να βγαίνουν εύκολα από τα τριχοθυλάκια όπου βρίσκονται, συχνά σε ομάδες, έχοντας το κεφάλι τους χαμηλωμένο καθώς τρέφονται με σμηγματογόνες ουσίες. Έχουν οκτώ κοντόχοντρα πόδια με τα άκρα τους σε σχήμα νυχιού, τα οποία και χρησιμοποιούν για να κινούνται στην επιφάνεια του δέρματος του προσώπου από το ένα τριχοθυλάκιο στο άλλο. Αυτό συμβαίνει προφανώς τη νύχτα καθώς έχει αποδειχθεί ότι τα ακάρεα αντιδρούν αρνητικά στο φως.

Τα ακάρεα Demodex φαίνεται πως ζουν αρμονικά με τους ξενιστές τους και υπό κανονικές συνθήκες δεν προκαλούν καμία φλεγμονώδη αντίδραση στο δέρμα. Δεν είναι γνωστό εάν εκτελούν κάποια χρήσιμη λειτουργία στο ανθρώπινο δέρμα και είναι πιθανώς αδύνατο να εξαλειφθούν πλήρως, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι πολύ γρήγορα δημιουργείται μια νέα αποικία στο δέρμα ακόμη και μετά από ακαρεοκτόνο θεραπεία.

Σε ασθενείς με ροδόχρου ακμή, τα ακάρεα Demodex αυξάνονται σημαντικά σε αριθμό και βρίσκονται κυρίως στις κοιλότητες στο κέντρο του προσώπου – στις περιοχές που επηρεάζονται συνήθως από φλεγμονώδεις βλατίδες και φλύκταινες. Τα ιστολογικά δείγματα φλεγμονωδών βλαβών έχουν δείξει ότι οι παθολογικές αλλαγές επικεντρώνονται στα τριχοθυλάκια και τα ακάρεα ή τα ψήγματα από τα ακάρεα παρατηρούνται συχνά στον τριχοφόρο σωλήνα που περιβάλλεται από φλεγμονώδη κύτταρα.

Μερικές φορές σπασμένα τριχοθυλάκια με σωματίδια από ακάρεα Demodex βρίσκονται μέσα στο χόριο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο σχηματισμός κοκκιώματος στην κερατίνη του τριχοθυλακίου αποτελεί χαρακτηριστικό ιστοπαθολογικών μεταβολών. Οι ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς (με λοίμωξη από HIV ή σε ανοσοκατασταλτική θεραπεία ή ασθενείς που υποβάλλονται σε νεφρική αιμοκάθαρση) ή εκείνοι που έχουν λάβει ανοσοποιητικορυθμιστικά φάρμακα (τοπικά στεροειδή/αναστολείς της καλσινευρίνης) μπορούν επίσης να εμφανίσουν αυξημένο αριθμό από ακάρεα Demodex στο δέρμα του προσώπου τους.

Μερικοί ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς μπορεί, επίσης, να αναπτύξουν μια φλυκταινώδη έξαρση παρόμοια με την ροδόχρου ακμή με πολλαπλά ακάρεα εμφανή όχι μόνο κατά τη διάρκεια βιοψίας δέρματος, αλλά ορατά με μικροσκοπική εξέταση μετά από ήπια απόξεση της επιφάνειας του δέρματος.

Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι τα ακάρεα Demodex συσχετίζονται με βακτήρια, μερικά από τα οποία είναι ευαίσθητα στα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία βλατίδων και φλυκταινών της ροδόχρου ακμής.

Ένα άλλο πρόσφατο εύρημα που μπορεί να έχει ενδιαφέρον στην κατανόηση της βλατιδοφλυκταινώδους ροδόχρου ακμής είναι η ανακάλυψη ότι η παραγωγή ή/και ο μεταβολισμός του αντιμικροβιακού πεπτιδίου (ΑΜΡ) φαίνεται να μεταβάλλεται σε ασθενείς με ροδόχρου ακμή. Τα πεπτίδια αυτά ή τα σχετιζόμενα ένζυμα μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονώδεις βλάβες παρόμοιες με τις βλατίδες και φλύκταινες της ροδόχρου ακμής. Η βιταμίνη D έχει, επίσης, επίδραση στην παραγωγή ΑΜΡ και μπορεί να συνδέεται με το υπεριώδες φως και τις φλεγμονώδεις βλάβες σε ασθενείς με ροδόχρου ακμή.

Ο συνδυασμός αυτών των νέων επιστημονικών γνώσεων ίσως καταφέρει να μας δώσει πληροφορίες στο μέλλον για τα πραγματικά αίτια της ροδόχρου ακμής.

Σχετικα με τον συντακτη:

Εξειδικευμένος στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική ( Ν.Υόρκη, Σαν Ντιέγκο) στην LASER Δερματολογία και πρωτοπόρος στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα. Ίδρυσε τα πρώτα και πλέον εξοπλισμένα ενδονοσοκομειακά τμήματα LASER Δερματολογίας στην Ελλάδα, στο Ιατρικό Αθηνών στο Μαρούσι, στην Κλινική Αγίου Λουκά Πανοράματος Θεσσαλονίκης και στο Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών επί 18 χρόνια, από το 1996 έως το 2014. Συντάκτης πλήθους εργασιών και δημοσιεύσεων με προβολή σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, αλλά και σε διεθνή ξενόγλωσσα βιβλία. Συμμετοχή σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια καθώς και πανεπιστημιακές κλινικές της Ελλάδας και του εξωτερικού, με ομιλίες και διαλέξεις. Δέχεται κατόπιν ραντεβού στα ιατρεία του στην Βας. Σοφίας 49 - Αθήνα, και στην Λεωφ. Κηφισίας 71 - Μαρούσι.

IQ - Intensive Quality Dermatology ΑΘΗΝΑ

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49, Αθήνα
Στάση Μετρό "Ευαγγελισμός"
Parking: Polis Park (Σταθμός Ριζάρη)

Τ: 210 72 42 600
    210 72 34 230

E: dr.tzermias@gmail.com

IQ - Intensive Quality Dermatology ΜΑΡΟΥΣΙ

Λεωφ. Κηφισίας 71, Μαρούσι
Δαχτυλίδι Αττικής Οδού
(Έξοδος 11 "Κηφισίας" - Προς Αθήνα)
15 θέσεις parking
Στάση Προαστιακού "Κηφισίας"

Τ: 210 61 00 900

IQ – Intensive Quality Dermatology LONDON

33 Cavendish Square, Marylebone
W1G 0PW

Τ: +44 (0) 20 8144 8494

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 6μμ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ