ΤΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΣ ΜΑΣΧΑΛΕΣ ΝΑ ΜΥΡΙΖΟΥΝ

Off 1

Για πολλούς η ίδια η λέξη “ιδρώτας” είναι αρκετή για να θυμηθούν ενοχλητικές στιγμές και μυρωδιές που θα προτιμούσαν να έχουν ξεχάσει.

Ο ιδρώτας, που παράγει το σώμα μας με τους εκκρινείς ιδρωτοποιούς αδένες, δεν έχει οσμή. Η μυρωδιά του σώματος οφείλεται σε ειδικούς ιδρωτοποιούς αδένες, τους αποκρινείς, που βρίσκονται κυρίως στις μασχάλες και στη βουβωνική χώρα και εκκρίνουν μια πρωτεΐνη, η οποία, όταν διασπάται από βακτήρια, δημιουργεί την δυσάρεστη οσμή του ιδρώτα.

Οι μασχάλες έχουν εκατομμύρια βακτήρια, καλά και κακά (όπως ο σταφυλόκοκκος ή τα κορυνοβακτηρίδια), καθώς είναι μια περιοχή υγρή, ζεστή και συνήθως σκοτεινή. Ιδανικό περιβάλλον, δηλαδή, για την ανάπτυξη βακτηρίων.

Ακόμη κι όταν είστε σε φάση χαλάρωσης, τα βακτήρια που βρίσκονται στις μασχάλες αλληλεπιδρούν με την μικροχλωρίδα και “εργάζονται” σκληρά παράγοντας θειοαλκοόλες, κάποιες δύσοσμες ενώσεις με μυρωδιά παρόμοια με του θείου, του κρεμμυδιού ή του κρέατος. Τα μόρια των θειοαλκοόλων εξατμίζονται από τις μασχάλες μέσω του ιδρώτα γεγονός που κάνει τις μασχάλες να μυρίζουν άσχημα.

Τα περισσότερα αποσμητικά φράζουν τους ιδρωτοποιούς αδένες ή εξουδετερώνουν τα βακτήρια στις μασχάλες. Ο φραγμός των ιδρωτοποιών αδένων συχνά οδηγεί σε ερεθισμένο ή πρησμένο δέρμα και με δεδομένη την πολυπλοκότητα του ανθρώπινου μικροβιώματος, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα αποσμητικά μπορεί να εξουδετερώνουν παράλληλα και τα “καλά” βακτήρια.

Επίσης, συνεχώς ακούγεται η άποψη ότι η μυρωδιά του ιδρώτα οφείλεται στην μη τήρηση κανόνων υγιεινής του σώματος. Πόσοι όμως είναι εκείνοι, που μόλις βγαίνουν από το ντους βιώνουν αμέσως την αίσθηση της ενοχλητικής μυρωδιάς στις μασχάλες; Σίγουρα πολλοί! Αυτό οφείλεται στο ότι η υπερβολική χρήση  σαπουνιών και προϊόντων καθαρισμού οδηγεί στο αντίθετο αποτέλεσμα! Όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, τα επαναλαμβανόμενα καθημερινά ντους και η σχολαστική καθαριότητα εξουδετερώνουν τα καλά βακτήρια και όταν οι μασχάλες είναι ανυπεράσπιστες από αυτά, τα κακά βακτήρια εύκολα αναλαμβάνουν δράση και παράγουν άσχημες οσμές.

Αλλά ακόμη και μετά από ένα ντους, αν το δέρμα δεν στεγνώσει καλά και παραμείνει υγρό, ενθαρρύνεται η ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων, που αλληλεπιδρούν με τον ιδρώτα των αποκρινών αδένων για να παράγουν οσμές.

Η άσχημη μυρωδιά του ιδρώτα δεν είναι απαραίτητο να συνδυάζεται με την υπερβολική εφίδρωση. Υπάρχουν άτομα που ιδρώνουν στις μασχάλες πολύ παραπάνω από το κανονικό και ο ιδρώτας τους δεν μυρίζει και άτομα που μυρίζουν άσχημα ενώ ιδρώνουν φυσιολογικά. Και στις δύο περιπτώσεις, είτε πρόκειται για μασχαλιαία υπεριδρωσία είτε για οσμιδρωσία, η επίσκεψη στον δερματολόγο για ενημέρωση και αξιολόγηση είναι απαραίτητη.

Σχετικα με τον συντακτη:

Εξειδικευμένος στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική ( Ν.Υόρκη, Σαν Ντιέγκο) στην LASER Δερματολογία και πρωτοπόρος στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα. Ίδρυσε τα πρώτα και πλέον εξοπλισμένα ενδονοσοκομειακά τμήματα LASER Δερματολογίας στην Ελλάδα, στο Ιατρικό Αθηνών στο Μαρούσι, στην Κλινική Αγίου Λουκά Πανοράματος Θεσσαλονίκης και στο Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών επί 18 χρόνια, από το 1996 έως το 2014. Συντάκτης πλήθους εργασιών και δημοσιεύσεων με προβολή σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, αλλά και σε διεθνή ξενόγλωσσα βιβλία. Συμμετοχή σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια καθώς και πανεπιστημιακές κλινικές της Ελλάδας και του εξωτερικού, με ομιλίες και διαλέξεις. Δέχεται κατόπιν ραντεβού στα ιατρεία του στην Βας. Σοφίας 49 – Αθήνα, και στην Λεωφ. Κηφισίας 71 – Μαρούσι.

IQ - Intensive Quality Dermatology ΑΘΗΝΑ

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49, Αθήνα
Στάση Μετρό "Ευαγγελισμός"
Parking: Polis Park (Σταθμός Ριζάρη)

Τ: 210 72 42 600
    210 72 34 230

E: dr.tzermias@gmail.com

IQ - Intensive Quality Dermatology ΜΑΡΟΥΣΙ

Λεωφ. Κηφισίας 71, Μαρούσι
Δαχτυλίδι Αττικής Οδού
(Έξοδος 11 "Κηφισίας" - Προς Αθήνα)
15 θέσεις parking
Στάση Προαστιακού "Κηφισίας"

Τ: 210 61 00 900

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 3μμ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ