ΤΑ ΤΑΤΟΥΑΖ ΦΕΡΟΥΝ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

0 1

Μπορεί να διακοσμούν το δέρμα, την ίδια στιγμή όμως απειλούν με αλλεργικές αντιδράσεις, σοβαρές μολύνσεις και ανεπιθύμητες παρενέργειες επεσήμαναν οι δερματολόγοι στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας.

Μπορεί να διακοσμούν το δέρμα, την ίδια στιγμή όμως απειλούν με αλλεργικές αντιδράσεις, σοβαρές μολύνσεις και ανεπιθύμητες παρενέργειες. Τις πιθανές επιπλοκές που μπορεί να επιφέρουν τα τατουάζ, επεσήμαναν οι δερματολόγοι στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας που διοργανώθηκε φέτος στο Μαϊάμι.

Τονίζοντας ότι η σύνθεση των μελανιών έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια, οι ειδικοί εξήγησαν ότι πολλά νέα μελάνια περιέχουν οργανικές αζωτούχες χρωστικές ουσίες και χρώματα βασισμένα στο πλαστικό, που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στα τυπογραφεία, τις κλωστοϋφαντουργίες και τα βαφεία αυτοκινήτων. Οι δερματολόγοι επεσήμαναν ότι υπάρχουν ακόμα πολλά ερωτηματικά σχετικά με το πώς αλληλεπιδρούν αυτά τα νέα χρώματα με το δέρμα, αλλά και όλο το σώμα.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον ανέφεραν συγκεκριμένα ότι οι αλλεργικές αντιδράσεις είναι η πιο κοινή διαταραχή που σχετίζεται με τα τατουάζ. Η αντίδραση εκδηλώνεται με κνησμό, πρηξίματα ή εξανθήματα, τα οποία μπορεί να διαρκέσουν μέρες, μήνες ή ακόμα και χρόνια και χρήζουν θεραπείας με τοπικά στεροειδή. Υψηλός είναι και ο κίνδυνος των μολύνσεων από τη χρήση μη-αποστειρωμένων εργαλείων ή μολυσμένων μελανιών. Πέρα από τοπικές βακτηριακές μολύνσεις, αναφέρθηκαν και αρκετά περιστατικά μετάδοσης σύφιλης και ηπατίτιδας Β και C.

Οι δερματολόγοι ανέφεραν ακόμα και τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, αφού το τατουάζ μπορεί να καταστήσει δύσκολο τον εντοπισμό αλλαγών στις ελιές που είναι ύποπτες για κακοήθεια. Για τον λόγο αυτό, συνέστησαν την αποφυγή σχεδιασμού των τατουάζ πάνω σε υπάρχουσες ελιές. Στα πλαίσια της αντίδρασης, το τατουάζ μπορεί ακόμα να προκαλέσει ένα οίδημα που να θυμίζει τον τύπο του ακανθοκυτταρικού καρκινώματος. Επειδή είναι δύσκολο να διαχωριστεί από τον καρκίνο του δέρματος, το οίδημα αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άσκοπη θεραπεία, βιοψία, ακόμα και χειρουργική επέμβαση.

«Δεδομένου ότι τα τατουάζ δεν διέπονται από κανέναν κανονισμό, υπάρχουν πολλά ερωτηματικά σχετικά με τα πιθανά προβλήματα που μπορούν να αντιμετωπίσουν οι καταναλωτές σε ό,τι αφορά τα μελάνια και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται», δήλωσε χαρακτηριστικά η Δρ. Μίτσι Σινοχάρα, καθηγήτρια Δερματολογίας στο πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον. «Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν οι καταναλωτές τους πιθανούς κινδύνους, να αναφέρουν οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί στον τεχνίτη, και να επισκεφτούν έναν εγκεκριμένο δερματολόγο για μία σωστή διάγνωση και θεραπεία».

Αποκαλύπτοντας ότι πάνω από το ένα τρίτο των Αμερικανών ηλικίας 18-25 ετών έχει αποκτήσει τατουάζ, οι δερματολόγοι συνέστησαν σε όλους τους ενδιαφερόμενους να επισκέπτονται επαγγελματίες τεχνίτες και να ελέγχουν ότι τα εργαλεία βρίσκονται σε αποστειρωμένες συσκευασίες. Στην περίπτωση κάποιας αντίδρασης, θα πρέπει να ενημερώσουν τον τεχνίτη, ενώ αν το πρόβλημα επιμείνει για περισσότερο από μία ή δύο βδομάδες, να επισκεφτούν δερματολόγο. Τέλος, τόνισαν ότι τα τατουάζ είναι καλύτερο να αποφεύγονται από όσους υποφέρουν από χρόνιες δερματικές παθήσεις, όπως ψωρίαση, έκζεμα ή τάση χηλοειδών ουλών.

Σχετικα με τον συντακτη:

Εξειδικευμένος στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική ( Ν.Υόρκη, Σαν Ντιέγκο) στην LASER Δερματολογία και πρωτοπόρος στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα. Ίδρυσε τα πρώτα και πλέον εξοπλισμένα ενδονοσοκομειακά τμήματα LASER Δερματολογίας στην Ελλάδα, στο Ιατρικό Αθηνών στο Μαρούσι, στην Κλινική Αγίου Λουκά Πανοράματος Θεσσαλονίκης και στο Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών επί 18 χρόνια, από το 1996 έως το 2014. Συντάκτης πλήθους εργασιών και δημοσιεύσεων με προβολή σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, αλλά και σε διεθνή ξενόγλωσσα βιβλία. Συμμετοχή σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια καθώς και πανεπιστημιακές κλινικές της Ελλάδας και του εξωτερικού, με ομιλίες και διαλέξεις. Δέχεται κατόπιν ραντεβού στα ιατρεία του στην Βας. Σοφίας 49 - Αθήνα, και στην Λεωφ. Κηφισίας 71 - Μαρούσι.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

IQ - Intensive Quality Dermatology ΑΘΗΝΑ

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49, Αθήνα
Στάση Μετρό "Ευαγγελισμός"
Parking: Polis Park (Σταθμός Ριζάρη)

Τ: 210 72 42 600
    210 72 34 230

E: dr.tzermias@gmail.com

IQ - Intensive Quality Dermatology ΜΑΡΟΥΣΙ

Λεωφ. Κηφισίας 71, Μαρούσι
Δαχτυλίδι Αττικής Οδού
(Έξοδος 11 "Κηφισίας" - Προς Αθήνα)
15 θέσεις parking
Στάση Προαστιακού "Κηφισίας"

Τ: 210 61 00 900

IQ – Intensive Quality Dermatology LONDON

33 Cavendish Square, Marylebone
W1G 0PW

Τ: +44 (0) 20 8144 8494

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 6μμ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ