Σημάδια εκ γενετής

Τι είναι τα εκ γενετής σημάδια;

Τα εκ γενετής σημάδια είναι ένας συνηθισμένος τύπος αποχρωματισμού του δέρματος που εμφανίζεται κατά τη γέννηση ή κατά τις πρώτες εβδομάδες ζωής του βρέφους. Μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε στο πρόσωπο ή το σώμα. Τα εκ γενετής σημάδια ποικίλλουν σε χρώμα, μέγεθος, εμφάνιση και σχήμα. Ορισμένα είναι μόνιμα και ενδέχεται να μεγαλώνουν με την πάροδο του χρόνου. Άλλα εξαφανίζονται εντελώς. Τα περισσότερα σημάδια εκ γενετής είναι ακίνδυνα, αλλά μερικά υποδεικνύουν μια υποκείμενη ιατρική κατάσταση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα εκ γενετής σημάδια αφαιρούνται για αισθητικούς λόγους.

Ποιοι είναι οι λόγοι που δημιουργούνται τα εκ γενετής σημάδια;

Τα εκ γενετής σημάδια δεν προκαλούνται από κάτι που κάνει ή δεν κάνει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της. Ο λόγος που αυτά δημιουργούνται είναι προς το παρόν άγνωστος. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι κληρονομικά και περνάνε από γενιά σε γενιά, αλλά τις περισσότερες φορές δεν ισχύει αυτό. Πολύ περιστασιακά, μερικά προκαλούνται από μεταλλάξεις γονιδίων. Για παράδειγμα, μερικά μωρά που γεννιούνται με τριχοειδικές δυσπλασίες, αυτό οφείλεται σε γενετική μετάλλαξη που γενικά δεν κληρονομείται.

Τύποι των εκ γενετής σημαδιών

Τα εκ γενετής σημάδια εμπίπτουν σε μία από τις δύο κατηγορίες, καθεμία από τις οποίες έχει διαφορετική αιτία:

  • Τα αγγειακά σημάδια εκ γενετής εμφανίζονται όταν υπάρχει ανώμαλη ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων σε μια συγκεκριμένη περιοχή του δέρματος. Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχουν πάρα πολλά αιμοφόρα αγγεία συγκεντρωμένα σε μια περιοχή ή τα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να είναι πιο πλατιά από ό,τι θα έπρεπε. Σύμφωνα με μελέτη του Αμερικανικού Ινστιτούτου Υγείας τα αγγειακά εκ γενετής σημάδια εμφανίζονται περίπου στο 40% των νεογνών.
  • Τα χρωματισμένα εκ γενετής σημάδια δημιουργούνται όταν υπάρχει υπερβολική ποσότητα χρωστικών κυττάρων σε μια περιοχή του δέρματος και τα οποία είναι αυτά που δίνουν το φυσικό χρώμα στην επιδερμίδα.
Θεραπεία Ακμής Ενηλίκων

 

Αγγειακά εκ γενετής σημάδια

  • Κηλίδες χρώματος σολομού (salmon patches)

Τα αποκαλούν χαϊδευτικά και «φιλιά του αγγέλου». Είναι κηλίδες κόκκινου, ροζ ή σομόν χρώματος που εντοπίζονται συνήθως στον αυχένα, το μέτωπο, τα βλέφαρα ή ανάμεσα στα μάτια. Οφείλονται σε ομάδες διεσταλμένων τριχοειδών αγγείων που βρίσκονται κοντά στο δέρμα. Συνήθως, αυτές που βρίσκονται στο μέτωπο, τα βλέφαρα και τα μάτια ξεθωριάζουν με το πέρασμα του χρόνου, ενώ αυτές που είναι στον αυχένα τείνουν να επιμένουν. Δεν χρήζουν θεραπείας.

  • Αιμαγγειώματα (hemangiomas)

Τα αιμαγγειώματα είναι καλοήθεις αγγειακοί όγκοι ροζ ή κόκκινου χρώματος, που αναπτύσσονται ταχύτατα κατά το πρώτο εξάμηνο της ζωής του βρέφους, ενώ από το δεύτερο έτος της ηλικίας του αρχίζουν να σβήνουν με τον καιρό. Ωστόσο, είναι αρκετές οι πιθανότητες να αφήσουν στο δέρμα ευρυαγγείωση ή δυσχρωμίες ή επιδερμική ατροφία. Τα αιμαγγειώματα πρέπει να αντιμετωπίζονται έγκαιρα με LASER με ή χωρίς φαρμακευτική αγωγή. Η θεραπεία τους είναι επιτακτική όταν ένα αιμαγγείωμα προκαλεί λειτουργικά προβλήματα, όταν για παράδειγμα βρίσκεται κοντά στο μάτι (δυσκολία στην όραση), το λαιμό (δυσκολία στην αναπνοή), το στόμα (δυσκολία στη μάσηση) ή τη βουβωνική χώρα (δυσκολία στην ούρηση ή την αφόδευση). Ακόμα, εάν ένα παιδί εμφανίζει τρία ή περισσότερα αιμαγγειώματα, ή έχει ένα αιμαγγείωμα στη μέση του προσώπου, του λαιμού ή του κρανίου, ή έχει αιμαγγείωμα που καλύπτει μεγάλο τμήμα του προσώπου, τότε κρίνεται απαραίτητη η εξέταση για τυχόν εσωτερικά αιμαγγειώματα, που συχνά συνυπάρχουν, ή για άλλες παθήσεις.

  • Τριχοειδικές δυσπλασίες (port wine stains)

Πρόκειται για μόνιμα σημάδια εκ γενετής που αρχικά έχουν ροζ χρώμα, αλλά καθώς το παιδί μεγαλώνει αποκτούν σκούρο κόκκινο ή ακόμα και μοβ χρώμα. Πιο συχνά, εμφανίζονται στο πρόσωπο και τον λαιμό, αλλά είναι πιθανό να εκδηλωθούν και σε άλλα σημεία του σώματος, τα οποία ενδέχεται να παχύνουν ελαφρώς και να αναπτύξουν ανώμαλη επιφάνεια. H θεραπεία με LASER αποτελεί την συνηθέστερη επιλογή. Οι περισσότερες περιπτώσεις με τριχοειδικές δυσπλασίες δεν σχετίζονται με άλλες παθήσεις, αλλά ορισμένες φορές συνυπάρχουν με το σύνδρομο Klipper-Trenaunay ή το σύνδρομο Sturge-Weber, και τότε είναι η επιτακτική η ιατρική γνωμάτευση.

Χρωματισμένα εκ γενετής σημάδια

  • Συγγενείς μελανοκυτταρικοί σπίλοι (congenital nevus)

Εμφανίζονται από τη στιγμή της γέννησης και είναι μεγάλες, σκουρόχρωμες ελιές (σπίλοι) που συνήθως εντοπίζονται στο κεγάλι ή τον κορμό. Μπορεί να διαφέρουν σε μέγεθος και να είναι από μερικά χιλιοστά μέχρι και αρκετά εκατοστά σε διάμετρο, καλύπτοντας εκτεταμένες επιφάνειες. Τα παιδιά με συγγενείς μελανοκυτταρικούς σπίλους – ιδιαίτερα αν είναι μεγάλου μεγέθους – αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος στην ενήλικη ζωή τους και γι’ αυτό θα πρέπει να βρίσκονται υπό παρακολούθηση, έτσι ώστε να διαπιστωθούν τυχόν αλλαγές στην όψη των σπίλων.

  • Καφεγαλακτόχροες κηλίδες (cafe-au-lait spots)

Όπως αποκαλύπτει και το όνομά τους, αυτές οι κηλίδες έχουν ανοιχτό καφέ χρώμα. Είναι πολύ κοινές και μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Συνήθως, δεν απαιτείται θεραπεία όταν υπάρχει μόνο μία ή λίγες κηλίδες. Αν όμως είναι πολλές (πάνω από έξι), τότε μπορεί να σχετίζονται με μια πάθηση που ονομάζεται νευροϊνωμάτωση ή με άλλες συγγενείς παθήσεις.

  • Μογγολικές κηλίδες (slate gray nevus)

Είναι μεγάλες κηλίδες, μπλε ή γκρίζου χρώματος, που συχνά συγχέονται με μώλωπες. Είναι πιο κοινές σε μωρά με σκουρόχρωμη επιδερμίδα και εμφανίζονται συνήθως στο χαμηλό τμήμα της πλάτης και λιγότερο συχνά στους γλουτούς, τα πόδια και τα χέρια. Τα σημάδια αυτά τείνουν να ξεθωριάζουν κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας και δεν χρήζουν καμίας θεραπείας.

Κλείστε τώρα Ραντεβού Αξιολόγησης ΧΩΡΙΣ ΧΡΕΩΣΗ