ΣΗΜΑΔΙΑ ΑΚΜΗΣ

Το RF microneedling αποτελεί την πιο καινοτόμο και αποτελεσματική μέθοδο για την αντιμετώπιση των ουλών ακμής με πολύ σύντομο χρόνο αποθεραπείας, επιτρέποντας την άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες ακόμα και όταν τα επίπεδα ηλιοφάνειας είναι υψηλά.

Σημαδια Ακμης
 • Έγκαιρη και εξατομικευμένη αντιμετώπιση ακμής και ουλών
 • Το RF microneedling αποτελεί την πιο καινοτόμο, σύγχρονη, κατάλληλη και αποτελεσματική μέθοδο για την ανάπλαση του δέρματος και την εξάλειψη των ουλών, ακόμα και σε περιόδους με πολύ ηλιοφάνεια
 • Εις βάθος επίδραση στο δέρμα χωρίς να επηρεάζεται η επιδερμίδα
 • Σημαντικός βαθμός βελτίωσης της εμφάνισης
 • Δεν απαιτείται χρόνος αποθεραπείας
 • Άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες και την εργασία
 • Δυνατότητα χρήσης του κατάλληλου make-up μετά από 12 ώρες

Η πολύ βαρειά ακμή συχνά είναι η αιτία να εμφανιστούν βαθύτερες κύστεις και φλύκταινες, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν έγκαιρα, γιατί διαφορετικά υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μείνουν σημάδια. Αυτά τα σημάδια της ακμής μπορεί να σημαδέψουν το πρόσωπο για όλη τη ζωή του ατόμου. Ακριβώς για το λόγο αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί δερματολογικά έγκαιρα και έγκυρα (βλέπε σχετικό πλήκτρο για την ακμή εντός της ιστοσελίδας) ώστε να προληφθεί ο σχηματισμός ουλών ακμής και, εάν τυχόν αυτές εμφανιστούν, να αντιμετωπιστούν οι ουλές με τον πιο κατάλληλο τρόπο.

Οι ουλές ακμής προκαλούνται από την αύξηση ή την απώλεια δερματικού ιστού.
Η ακμή είναι μια φλεγμονώδης πάθηση των σμηγματογόνων αδένων του δέρματος και όταν αφεθεί να εξελιχθεί χωρίς δραστική αντιμετώπιση, η τοπικά καταστρεπτική της διαδικασία εμποδίζει την ομαλή επούλωση της συγκεκριμένης περιοχής. Αυτό οφείλεται στο ότι βασικός κορμός της επουλωτικής διαδικασίας στο δέρμα είναι ο τριχοσμηγματογόνος θύλακας, ο οποίος υπό το καθεστώς της φλεγμονής δεν μπορεί να εκτελέσει το ρόλο του.
Μετά τη φλεγμονή η επουλωτική διαδικασία είναι, είτε ανεπαρκής, είτε υπερβολική και καταλήγει στην αύξηση ή την απώλεια δερματικού ιστού.
Όταν η φλεγμονή είναι ήπια οι υπολειπόμενες βλάβες μπορεί να είναι μόνο ερυθήματα ή μελαγχρώσεις, ενώ σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να είναι βαρύτερης μορφής, οπότε οι υπολειπόμενες βλάβες μπορεί να είναι ουλές ήπιες έως πολύ σοβαρές και μπορεί να εντοπίζονται στο πρόσωπο, στο λαιμό, στους ώμους, στο στήθος και στην πλάτη.

Με ποιους τρόπους γίνεται η πρόληψη της εμφάνισης σημαδιών ακμής

Τα άτομα που έχουν ακμή, εάν θέλουν να αποφύγουν την εμφάνιση σημαδιών ακμής, πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη σημασία τόσο στην έγκαιρη αντιμετώπιση της ακμής με τις πιο εξελιγμένες δερματολογικές μεθόδους, που δεν περιλαμβάνουν κατ ανάγκην λήψη φαρμάκων από το στόμα, όσο και στο να αποφεύγουν να αγγίζουν τα σημεία που εμφανίζουν βλάβες ακμής, και πιο συγκεκριμένα να μην ασκούν δακτυλική πίεση στο σημείο που έχει υποστεί βλάβη το δέρμα.

Με την έγκαιρη και εξατομικευμένη αντιμετώπιση της ακμής, μειώνεται ή εξαλείφεται η πιθανότητα σχηματισμού ουλών, ενώ εάν το άτομο αποφεύγει τη δακτυλική επαφή στα σημεία των βλαβών της ακμής, εμποδίζεται και η εξάπλωση των βλαβών και η διόγκωση αυτών που ήδη υπάρχουν.

Μορφές των ουλών της ακμής

Οι ουλές ακμής ειναι στην πλειοψηφία τους ατροφικές και ανάλογα με τη μορφολογία τους διακρίνονται σε 3 μορφές:

 • Ice pick ουλές (στενές εμβυθισμένες),
 • Boxcar (πλατιές εμβυθισμένες),
 • Rolling (κυματοειδείς).

Οι ice pick ουλές (στενές εμβυθισμένες) μοιάζουν να έχουν δημιουργηθεί σαν από χτύπημα μιας αιχμηρής κεφαλής εργαλείου, σαν το οξύ εμβύθισμα που προκαλεί ο παγοθραύστη πάνω στον πάγο.
Από εκεί έλκουν και την ονομασία ice-pick.
Οι ουλές αυτές είναι στενές, αλλά βαθιές τόσο που εκτείνονται μέσα στο βαθύ χόριο.
Οι συγκεκριμένες ουλές παρουσιάζουν τον μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας ως προς την αντιμετώπισή τους.

Οι boxcar ουλές (πλατιές εμβυθισμένες) που μπορεί να είναι ρηχές ή βαθιές, σε αντίθεση με τις ice pick, είναι πιο στρογγυλευμένες, σαν κοιλώματα, αλλά μπορεί να έχουν και καθετοποιημένες πλευρές, και μπορεί να είναι συνεχόμενες, σαν “βαγόνια”-“boxcar”.

Οι rolling ουλές ( κυματοειδείς) προξενούν κυματοειδή όψη και υφή στην επιφάνεια του δέρματος, και προκαλούνται συνήθως από ατροφία του δερματικού ιστού.

Μέθοδοι αντιμετώπισης των ουλών ακμής

Οι τρεις παραπάνω μορφές ουλών ακμής μπορεί να συνυπάρχουν στο πρόσωπο ή στην πλάτη ενός ατόμου.

Ανάλογα με τη μορφή τους αντιμετωπίζονται, με διαφορετική μέθοδο ή με συνδυασμό μεθόδων, οι οποίες επιλέγονται μετά την κλινική αξιολόγηση της κάθε περίπτωσης εξατομικευμένα.

Οι μέθοδοι που εφαρμόζονται είναι τα peeling φαινόλης, το Dermabration – δερμοαπόξεση, το Diamond Microdermabration, το dermasanding, η Subcision -υποσκαφή, η μικροχειρουργική αφαίρεση, η αφαίρεση ή η ανύψωση με punch, η πλήρωση με χρήση εμφυτευμάτων, το lipofilling, τα LASER και πλέον το Fractional Μicroneedling RF, δηλαδή το Σύστημα Κλασματικών Ραδιοσυχνοτήτων με μονωμένες μικροβελόνες.

Που στοχεύουν οι μέθοδοι αντιμετώπισης των ουλών ακμής και πως δρουν

Ο στόχος των προααναφερόμενων μεθόδων αντιμετώπισης είναι διττός. Από τη μία πλευρά αποσκοπούν στη διάλυση των ινωδών δεσμίδων που αναγκάζουν το δέρμα να πτυχώνετα σχηματίζοντας ουλές ακμής. Από την άλλη πλευρά ενεργοποιούν την παραγωγή εκείνων των πρωτεϊνών του δέρματος που συμβάλλουν στην ανάπλασή του, όπως είναι το κολλαγόνο και η ελαστίνη.

Το κολλαγόνο, το οποίο είναι το πιο άφθονο συστατικό του δερματικού συνδετικού ιστού, χωρίζεται σε επτά διαφορετικούς τύπους. Μόνο όμως οι τύποι Ι και ΙΙ, συνιστούν τα κύρια συστατικά του δικτυωτού και θηλοειδούς δέρματος, πάνω στο οποίο θέλουμε να εστιάσουμε για να βελτιώσουμε τα σημάδια της ακμής.
Προκαλώντας, δηλαδή, την αύξηση της παραγωγής αυτών των τύπων κολλαγόνου, εξασφαλίζουμε άμεσο και ορατό αποτέλεσμα ως προς τη βελτίωση των ουλών.

Όλες οι προαναφερόμενες μέθοδοι στοχεύουν στην ενεργοποίηση της βιολογικής διαδικασίας μέσω της οποίας αυξάνεται η παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Ενεργοποιούν δηλαδή τους ινοβλάστες, προκαλώντας νεοκολλαγένεση.

Διαφέρουν, όμως, μεταξύ τους ως προς τον τρόπο δράσης και το βαθμό αποτελεσματικότητας που επιτυγχάνεται από την εφαρμογή που έχει η κάθε μια.

Παρακάτω εξετάζονται οι κυριότερες μέθοδοι αντιμετώπισης των ουλών ακμής που χρησιμοποιεί η επεμβατική δερματολογία.

Εφαρμογή LASER για βελτίωση των ουλών ακμής

Αφαιρετικά Αποφλοιωτικά LASER

Τα εξελιγμένα fractional (κλασματικά) LASER CO2 και Er:YAG σαρώνουν την επιδερμίδα, προκαλούν εξάχνωση και αποφλοίωση σε καθορισμένες μικροσκοπικές ζώνες της επιδερμίδας, αφήνοντας ανέπαφες τις ενδιάμεσες ζώνες.
Αυτή η διαδικασία προσφέρει το πλεονέκτημα μιας πιο ενισχυμένης διαδικασίας επούλωσης του δέρματος, καθώς οι ενδιάμεσες ζώνες που αφήνονται ανέπαφες, χρησιμεύουν ως δεξαμενές ανέπαφων θυλάκων από τους οποίους ξεκινά και υποβοηθείται η επούλωση.
Ο χρόνος επούλωσης, καθώς και ο κίνδυνος πρόκλησης παρενεργειών, ελαχιστοποιείται σε σύγκριση με τα παραδοσιακά CO2 και Er:YAG LASER. Εφαρμόζονται σταδιακά και με χαμηλή ένταση σε επαναλαμβανόμενες συνεδρίες μέχρι να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα
Η χρήση τους πάντως περιορίζεται από την εποχή του χρόνου και την προστασία από τον ήλιο.

Μη αποφλοιωτικά συστήματα LASER

Μια σειρά από μη αποφολιδωτικά LASER εφαρμόζονται για τη θεραπεία των ήπιων ατροφικών ουλών ακμής.
Τα συστήματα που χρησιμοποιήθηκαν για το λόγο αυτό είναι τα 1,320 nm Νd:YAG και τα 1,450 nm Diode LASER .
Τα συγκεκριμένα LASER δεν αποφλοιώνουν την επιδερμίδα, στοχεύοντας τους περιέχοντες νερό ιστούς του δέρματος.
Τα μη αποφολιδωτικά συστήματα LASER δεν προκαλούν ξεφλούδισμα στο δέρμα, είναι όμως λιγότερο αποτελεσματικά, πετυχαίνοντας μερική βελτίωση και εφαρμόζονται μονο για την αντιμετώπιση ήπιων ατροφικών ουλών.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο βαθμός της κλινικής βελτίωσης είναι σημαντικά μικρότερος από αυτόν που επιτυγχάνουν οι αλλες μέθοδοι.

LASER για τις υπολειμματικές ερυθρές και υπερμελαγρωματικές βλάβες ακμής

Τα εξελιγμένα αυτά LASER εξαλειφουν τον χρωμοφόρο στόχο τους, επιλεκτικά. Είναι τα Pulsed Dye Laser για τις ερυθρες υπολειμματικές βλάβες της ακμής και τα Q-Switched Laser για τις υπερμελαγρωματικές βλάβες ακμής

Εφαρμογή υποσκαφής για τη βελτίωση των ουλών ακμής

Η υποσκαφή, είναι μια ελάχιστα παρεμβατική διαδικασία που γίνεται με τη χρήση βελόνας, υπό τοπική αναισθησία, με σκοπο την διάσπαση των ινών του συνδετικού ιστού που σε καποιες περιπτώσεις “έλκουν” την ουλή προς τα κάτω.
Είναι μια ασφαλής μέθοδος που μπορεί τις περισσότερες φορές να εξασφαλίσει σημαντική μακροπρόθεσμη βελτίωση των κυματοειδών ουλών.
Χρησιμοποιείται συνδυαστικά με τις υπόλοιπες μεθόδους.

Ανύψωση με punch

Εφαρμόζεται στις κυκλοτερείς βαθειές ουλές, με τη χρήση κυκλικού εργαλείου, με άκρο διαμέτρου αντίστοιχης της διαμέτρου της ουλής, το οποίο αποκόβει κυκλοτερώς την ουλή, την αποσπά και την ανορθώνει την επιφάνεια της ουλής έως το επίπεδο της παρακείμενης επιδερμίδας. Η σταθεροποίηση πραγματοποιείται με την χρήση επιφανειακής ταινίας. Στη συνέχεια, ακολουθει η λείανση με τη χρήση LASER.

Χρήση εμφυτευμάτων

Εμφυτεύεται στον ιστό που βρίσκεται κάτω από την ουλή, έτσι ώστε να πληρωθεί το έλειμμα, απορροφήσιμο υλικό, μή αυτόλογο, όπως είναι το υαλουρονικό οξύ, ο υδροξυαπατίτης, το πολυγαλακτικό οξύ, ή αυτόλογο λίπος- lipofilling.
Σκοπός της έγχυσης του υλικού είναι και η ενεργοποίηση της παραγωγής κολλαγόνου.
Η συγκεκριμένη μέθοδος ενδείκνυται μόνο για την αντιμετώπιση μαλακών και βαθιών ουλών ακμής, ενώ η χρήση μη απορροφήσιμων υλικών, όπως η σιλικόνη, αποφεύγεται γιατί μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες.

Νέα μέθοδος αντιμετώπισης των ουλών-Σύστημα Κλασματικών Ραδιοσυχνοτήτων RF

Η ιατρική τεχνολογία σημειώνει εντυπωσιακά άλματα προόδου και τα δεδομένα συνεχώς αλλάζουν με την ανάπτυξη μεθόδων που αποσκοπούν στη μείωση της παρεμβατικότητας με το λιγότερο δυνατό πόνο και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αυτόν τον σκοπό εχει η εφαρμογή της νέας μεθόδου για την ανάπλαση του δέρματος, η οποία ονομάζεται Fractional Μicroneedling RF δηλαδή Σύστημα Κλασματικών Ραδιοσυχνοτήτων με χρήση μονωμένων μικροβελόνων ή μικροακίδων RF.

Το σύστημα κλασματικών ραδιοσυχνοτήτων RF αντιπροσωπεύει, σήμερα, την αιχμή στην τεχνολογία της επεμβατικής δερματολογίας και την πρώτη επιλογή των ειδικών για την ανάπλαση του δέρματος και την αντιμετώπιση των ουλών ακμής. Πρόκειται για ένα σύστημα RF που διαθετει κεφαλή που αποτελείται από 49 μονωμένες μικροβελόνες, ή μικροακίδες, οι οποίες διεισδύουν σε κατώτερη στοιβάδα του δέρματος ( 0,5-2,0mm) παράγοντας ενέργεια μέσω της εκπομπής ραδιοσυχνοτήτων.

Το Σύστημα Κλασματικών ραδιοσυχνοτήτων RF, δρώντας κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, διοχετεύει την ενέργεια σε κωνοειδές σχήμα με ραδιοσυχνότητες που παράγουν μεγαλύτερη θερμική διέγερση, παρέχοντας τα εξής πλεονεκτήματα:

Δεν αποφλοιώνει την επιδερμίδα και έτσι εφαρμόζεται όλες τις εποχές του χρόνου, ακόμη και το καλοκαίρι,
ενδείκνυται για όλους τους τύπους δέρματος, δεν χρειάζεται ιδιαιτερη φροντίδα μετά τη θεραπεία,
και δεν εμποδίζει τη χρήση make-up μετά τη θεραπεία.
Η αποθεραπεία είναι βραχύχρονη και δεν υπάρχει τον κίνδυνος υπερμελάγχρωσης.
Οι απαιτούμενες συνεδρίες είναι κατά μέσο όρο δύο ή τρεις, με μεσοδιαστήματα τουλάχιστον 4-6 εβδομάδων.
Η χρήση ατομικής αποσπώμενης κεφαλής ανα ασθενή, διασφαλίζει την υγιεινή.

Το Σύστημα Κλασματικών Ραδιοσυχνοτήτων RF, δρα σε βάθος, χωρίς να επηρεάζει την επιφάνεια του δέρματος, και ενεργοποιεί τα απαιτούμενα συστατικά που αναπλάθουν το δέρμα, μειώνοντας σημαντικά το χρόνο θεραπείας και αποθεραπείας.
Εφαρμόζεται ανεξάρτητα από την εποχή του χρόνου και τη μορφολογία των ατροφικών ουλών ακμής, σε περιορισμένο αριθμό συνεδριών.
Για το λόγο αυτό συνιστά την πιο σύγχρονη και τη λιγότερο επώδυνη μέθοδο που διαθέτει η επεμβατική δερματολογία για την αντιμετώπιση των ατροφικών ουλών ακμής, ανεξάρτητα από τον τύπο τους.

Γιατί πρέπει οι μικροακίδες να είναι μονωμένες

H εμπέδηση (Ζ) εκφράζει το μέτρο της σύνθετης αντίστασης ενός υλικού, κατά την εφαρμογή εναλλασσόμενου ρεύματος ημιτονοειδούς μορφής που ρέει μεταξύ των δύο επιφανειών του. Όσο πιο επιφανειακά βρισκόμαστε στην επιδερμίδα και το άνω χορίο, τόσο μικρότερη είναι η εμπέδηση. Όσο βαθύτερα ρέει το ρεύμα τόσο μεγαλύτερη είναι η εμπέδηση λόγω της ύπαρξης μεγαλύτερης αντίστασης από τους ιστούς.
Σύμφωνα με τον Νόμο του Ohm, η διαφορά της τάσης ισούται με ρεύμα * εμπέδηση.

Η ροή των ηλεκτρονίων σε ιστούς που υποβάλλονται σε διαφορά τάσης μέσω ενός συστήματος ραδιοσυχνοτήτων, προκαλεί μοριακή ταλάντωση, με συνέπεια την παραγωγή θερμότητας και την τοπική αύξηση της θερμοκρασίας.
Η απελευθερούμενη θερμότητα ισούται με ισχύ * χρόνο εφαρμογής.
Όσο μικρότερη είναι η εμπέδηση (Z) τόσο μεγαλύτερη είναι η ισχύς (P).

Άρα καταλήγουμε ότι στα επιφανειακά στρώματα της επιδερμίδας και του άνω χορίου, επειδή η εμπέδηση είναι μικρότερη, η ισχύς είναι μεγαλύτερη και, συνεπώς, μεγαλύτερη είναι και η επελευθερούμενη θερμότητα. Για αυτόν τον λόγο έχει σημασία οι μικροακίδες να είναι μονωμένες, ώστε να μην υπάρχει εκπομπή και ροή ρεύματος στο δέρμα και το άνω χορίο γιατί έτσι αποφεύγεται η μεγάλη απελευθέρωση θερμότητας εξαιτίας της μεγάλης εμπέδησης.

Άρα με τις μονωμένες μικροακίδες, οι οποίες επιτρέπουν τη ροή του ρεύματος μόνο στο άκρο τους, επιτυγχάνουμε αφενός την ασφαλή αύξηση της ισχύος έτσι ώστε να προκληθεί η απαιτούμενη και βέλτιστη αυξημένη απελευθέρωση θερμότητας σε βάθος στο χόριο, ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό θεραπευτικό αποτέλεσμα, ενώ ταυτόχρονα προστατεύονται τα ανώτερα στρώματα της επιδερμίδας και του χορίου από τη ροή του ρεύματος, την απελευθέρωση θερμότητας και τις ανεπιθύμητες ενέργειές τους.

Αλλες Κατηγορίες Ουλών είναι:

 •  Χηλοειδείς ουλές
 •  Υπερτροφικές ουλές
 •  Εγκαυματικές ουλές
 •  Μετατραυματικές ουλές
 •  Ουλές ανεμοβλογιάς
 •  Μετεπεμβατικές ουλές

Η εμφάνιση των ουλών είναι συνήθης μετά από ακμή, παθήσεις, τραυματισμούς ή χειρουργικές επεμβάσεις. Η γενικότερη κατηγοριοποίησή τους περιλαμβάνει ουλές τριών, κυρίως, ειδών:

 • Τις υπερτροφικές ερυθηματώδεις, που έχουν την ίδια περίπου εμφάνιση με τα χηλοειδή
 • τις ατροφικές ουλές, όπως είναι εκείνες που προκαλούνται από την ακμή και την ανεμοβλογιά
 • τις εγκαυματικές, που μπορεί να παρουσιάζουν τα χαρακτηριστικά των δύο προηγούμενων ειδών ή να εμφανίζονται σαν ποικιλόμορφες αλλοιώσεις της υφής του δέρματος

Δειτε επισης:

Σχετικα με τον συντακτη:

Εξειδικευμένος στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική ( Ν.Υόρκη, Σαν Ντιέγκο) στην LASER Δερματολογία και πρωτοπόρος στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα. Ίδρυσε τα πρώτα και πλέον εξοπλισμένα ενδονοσοκομειακά τμήματα LASER Δερματολογίας στην Ελλάδα, στο Ιατρικό Αθηνών στο Μαρούσι, στην Κλινική Αγίου Λουκά Πανοράματος Θεσσαλονίκης και στο Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών επί 18 χρόνια, από το 1996 έως το 2014. Συντάκτης πλήθους εργασιών και δημοσιεύσεων με προβολή σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, αλλά και σε διεθνή ξενόγλωσσα βιβλία. Συμμετοχή σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια καθώς και πανεπιστημιακές κλινικές της Ελλάδας και του εξωτερικού, με ομιλίες και διαλέξεις. Δέχεται κατόπιν ραντεβού στα ιατρεία του στην Βας. Σοφίας 49 - Αθήνα, και στην Λεωφ. Κηφισίας 71 - Μαρούσι.

IQ - Intensive Quality Dermatology ΑΘΗΝΑ

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49, Αθήνα
Στάση Μετρό "Ευαγγελισμός"
Parking: Polis Park (Σταθμός Ριζάρη)

Τ: 210 72 42 600
    210 72 34 230

E: dr.tzermias@gmail.com

IQ - Intensive Quality Dermatology ΜΑΡΟΥΣΙ

Λεωφ. Κηφισίας 71, Μαρούσι
Δαχτυλίδι Αττικής Οδού
(Έξοδος 11 "Κηφισίας" - Προς Αθήνα)
15 θέσεις parking
Στάση Προαστιακού "Κηφισίας"

Τ: 210 61 00 900

IQ – Intensive Quality Dermatology LONDON

33 Cavendish Square, Marylebone
W1G 0PW

Τ: +44 (0) 20 8144 8494

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 6μμ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ