Ροδόχρους Ακμή, Ροδόχρους Νόσος

Φωτοθεραπεία και συνδυαστικά θεραπευτικά πρωτόκολλα

  • Καθαρό, ορατό, ζωογόνο και ακίνδυνο φάσμα φωτός, χωρίς παρενέργειες
  • Εξατομικευμένα συνδυαστικά θεραπευτικά πρωτόκολλα αντιμετώπισης της ροδόχρου ακμής για εφήβους και ενήλικες
  • Εξέταση των αιτιών επιμονής της ροδόχρου ακμής σε ενήλικες άνδρες και γυναίκες
  • Διατήρηση νόσου σε ύφεση και ελαχιστοποίηση εξάρσεων

Τι είναι η ροδόχρους ακμή;

Η ροδόχρους ακμή (acne rosacea) είναι μία χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια του προσώπου με γενικά χαρακτηριστικά το έντονο και επίμονο ερύθημα και την αγγειακή διαστολή, κυρίως στα μάγουλα, το μέτωπο, τη μύτη και το πηγούνι. Σε μερικές περιπτώσεις, οι βλάβες του δέρματος μπορεί να εκτείνονται στο τριχωτό της κεφαλής, ενώ σπανιότερα στο λαιμό και το ανώτερο τμήμα του σώματος. Η νόσος είναι κοινή σε άνδρες και γυναίκες, που διανύουν την τέταρτη και πλέον δεκαετία της ζωής τους και έχουν ανοιχτόχρωμο κυρίως δέρμα. Η ροδόχρους ακμή δεν είναι επικίνδυνη νόσος, αλλά επηρεάζει σε σοβαρό σημείο την εμφάνιση και την αυτοπεποίθηση των ατόμων που πάσχουν από αυτή. 

Συμπτώματα της νόσου

Η ροδόχρους ακμή εκδηλώνεται με επίμονη ερυθρότητα κυρίως στο κεντρικό τμήμα του προσώπου και ιδιαίτερα στη μύτη, εκεί όπου υπάρχουν άφθονοι σμηγματογόνοι αδένες. Παράλληλα, μπορεί να συνοδεύεται από έντονα σπυράκια και φλεγμονές, που επεκτείνονται στη μύτη, τα μάγουλα, το μέτωπο και το πηγούνι. Σε σοβαρές περιπτώσεις παρατηρείται διόγκωση των αιμοφόρων αγγείων στη μύτη και στα μάγουλα (τελεαγγειεκτασία). Τα άτομα που πάσχουν από ροδόχρου ακμή σοβαρής μορφής παραπονιούνται συχνά για αίσθηση καύσου στα μάτια τους, ενώ μπορεί να παρουσιάσουν κερατίτιδα, επιπεφυκίτιδα και βλεφαρίτιδα.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας στα IQ SKIN CLINICS

Τύποι της ροδόχρου ακμής

Ανάλογα με το στάδιο σοβαρότητας της νόσου, η ροδόχρους ακμή διακρίνεται σε τρεις τύπους:

Ερυθηματώδης ροδόχρους ακμή: Οι ασθενείς εμφανίζουν παροδικό ερύθημα στην άκρη της μύτης και τα μάγουλα, την περιοχή ανάμεσα στα φρύδια και το πηγούνι. Η εξέλιξή της είναι σταδιακή και όταν γίνει μόνιμη εμφανίζεται σμηγματόρροια και τελαγγειεκτασία. Η αίσθηση κνησμού και καύσου καθώς και ευαισθησίας του δέρματος είναι συμπτώματα, που ποικίλουν από ασθενή σε ασθενή.

Βλατιδοφλυκταινώδης ροδόχρους ακμή: Ο τύπος αυτός εμφανίζεται κυρίως σε μεσήλικες και γυναίκες σχετικά μεγάλης ηλικίας. Τα συμπτώματα είναι ακριβώς ίδια όπως και στην ερυθηματώδη ροδόχρου ακμή με τη διαφορά ότι εμφανίζονται επιπλέον βλατίδες, φλύκταινες και έντονη σμηγματόρροια σε διάφορα σημεία του προσώπου.

Ρινόφυμα: Αν και η ροδόχρους ακμή εκδηλώνεται κυρίως στις γυναίκες, οι άνδρες συνήθως εμφανίζουν την πιο βαριά μορφή αυτής της νόσου. Το ρινόφυμα χαρακτηρίζεται από έντονα διογκωμένη και κατακόκκινη μύτη με τραχιά υφή με παράλληλη εμφάνιση φλεγμονών στα μάτια.

Το ακριβές αίτιο γένεσης της νόσου δεν είναι πλήρως εξακριβωμένο. Ωστόσο, είναι δεδομένη η αγγειοκινητική αστάθεια σε θερμικά και άλλα ερεθίσματα, που εκδηλώνεται στο πρόσωπο με την εμφάνιση αιφνίδιου ερυθήματος. Πολλές ερευνητικές μελέτες έχουν δείξει ότι στην αιτιοπαθογένεια της ροδόχρου ακμής πιθανότατα να παίζει ρόλο η ύπαρξη των ακάρεων Demodex folliculorum που φιλοξενούν βακτήρια.

Ποια είναι τα αίτια για την εμφάνιση της ροδόχρου ακμής;

Η αιτιοπαθογένεια της ροδόχρου ακμής έχει συσχετιστεί με την παρουσία των ακάρεων Demodex και ειδικότερα με το είδος Demodex folliculorum. Τα ακάρεα Demodex υπάρχουν στο ανθρώπινο δέρμα, φιλοξενούν βακτήρια και είναι πιθανό να παίζουν σημαντικό παθογενετικό ρόλο στη ροδόχρου ακμή. Το πρόβλημα μεγαλώνει όταν υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες και επειδή προκαλούν ανισορροπία στον μηχανισμό του ανοσοποιητικού συστήματος.

Με την ηλικία, αλλά και λόγω της έκθεσης στον ήλιο, το δέρμα αλλάζει σταδιακά. Γίνονται αλλαγές στη σύνθεση του σμήγματος, της λιπαρής ουσίας που διατηρεί την υγρασία του δέρματος. Με βάση διάφορες ερευνητικές μελέτες, τα ακάρεα Demodex, που τρέφονται από το σμήγμα, σε περίπτωση αλλαγών ως προς τη σύνθεση του, αυξάνονται σε αριθμό. Αποτέλεσμα είναι να προκαλείται μία φλεγμονώδης κατάσταση που οδηγεί στην έξαρση της ροδόχρου ακμής.

Όταν τα ακάρεα πεθαίνουν,  απελευθερώνονται βακτήρια που επιδεινώνουν τα συμπτώματα της ροδόχρου ακμής. Οι βλατίδες που εμφανίζονται σε πολλούς ασθενείς με ροδόχρου ακμή μπορεί να είναι ο «επιτάφιος λίθος» των νεκρών ακάρεων Demodex, κάτι σαν τη δημιουργία κοκκιώματος εξαιτίας τύπου ξένου σώματος.

ροδόχρους - VISIA

Πώς γίνεται η διάγνωση της ροδόχρου ακμής;

Η διάγνωση της ροδόχρου ακμής πραγματοποιείται από δερματολόγο μετά από αξιολόγηση των κλινικών χαρακτηριστικών του δέρματος και με χρήση του πλέον εξελιγμένου συστήματος δερμοανάλυσης Canfield VISIA® (Canfield Scientific, Inc., New Jersey, U.S.A.).

Η μόλυνση από το Demodex folliculorum συνήθως παραμένει ασυμπτωματική, δυσκολεύοντας περισσότερο το πρόβλημα της μη διάγνωσης. Αυτός είναι ο λόγος που η άμεση εξέταση για την ανίχνευση του Demodex folliculorum είναι απαραίτητη. Στα ειδικά εργαστήρια των Κλινικών IQ – Intensive Quality SKIN CLINICS – πραγματοποιείται άμεση μικροσκοπική εξέταση, βάσει της οποίας διαπιστώνεται εάν υπάρχουν τα ακάρεα ή όχι και διαμορφώνεται το κατάλληλο θεραπευτικό σχήμα.

Σε κάποιες περιπτώσεις, όταν υπάρχουν Demodex folliculorum, μπορεί να δημιουργηθεί βλατιδοφλυκταινώδης ροδόχρους ακμή. Τότε καθίσταται αναγκαία η διαφορική διάγνωση σε σχέση με την κοινή ροδόχρου ακμή. Η ροδόχρους ακμή τύπου Demodex χαρακτηρίζεται από ξηρότητα, επιφανειακά κυστίδια και φλύκταινες. Η κοινή ροδόχρους ακμή χαρακτηρίζεται από λιπαρότητα του δέρματος και εντοπίζεται στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος. Επιπλέον, τα Demodex έχουν συσχετιστεί με τα συμπτώματα της ροδόχρου νόσου στα μάτια, όπως για παράδειγμα με τη βλεφαρίτιδα και με τον κνησμό στα βλέφαρα (κυλινδροειδής πιτυρίαση βλεφάρων).

Παράγοντες που επιδεινώνουν τη ροδόχρου ακμή

Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες ή καλύτερα ένας συνδυασμός περιβαλλοντικών παραγόντων και τρόπου ζωής, που επηρεάζουν τα συμπτώματα της ροδόχρου ακμής. Μερικοί από αυτούς μπορεί να είναι η κατανάλωση αλκοόλ, ζεστών ροφημάτων και πικάντικων φαγητών. Επίσης, η χρήση προϊόντων ομορφιάς και φροντίδας του δέρματος, που περιέχουν όξινα και αλκοολούχα συστατικά ή ουσίες που ερεθίζουν το δέρμα, προκαλούν έντονη αγγειοδιαστολή και επιδεινώνουν τη ροδόχρου ακμή.

Άλλοι παράγοντες που ευνοούν την έξαρση της ροδόχρου ακμής είναι οι ακραίες θερμοκρασίες, η άμεση επαφή με το ηλιακό φως, τα ζεστά μπάνια και η σάουνα. Επιπλέον, οι επίπονες αθλητικές δραστηριότητες και φυσικά το στρες ή οι εκδηλώσεις θυμού. Είναι πολύ σημαντικό για όλους τους ασθενείς και ειδικά για εκείνους που πάσχουν από ερυθρό-τελαγγειεκτατική μορφή της νόσου να αποφεύγουν τη χρήση αντηλιακών προϊόντων με χημική σύνθεση. Αντίθετα, να προτιμούν προϊόντα, που περιέχουν φυσικούς προστατευτικούς παράγοντες με βάση ουσίες, όπως είναι η διμεθικόνη ή κυκλομεθικόνη, που είναι καλύτερα ανεκτές από το δέρμα.

Σε περίπτωση, που ο ασθενής επιθυμεί καλυπτικά μέικ-απ, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιεί μια βάση απαλού πράσινου ή κίτρινου χρώματος σε συνδυασμό με πούδρα.

ροδόχρους - θεραπεία

Θεραπευτική αντιμετώπιση της ροδόχρου ακμής

Η ροδόχρους ακμή χαρακτηρίζεται από περιόδους ύφεσης και έξαρσης. Με την χορήγηση της κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής, είναι δυνατή η διατήρηση της νόσου σε κατάσταση ύφεσης για μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά και η ελαχιστοποίηση των εξάρσεων ή η μείωση του επιπέδου των εξάρσεων.

Για τη θεραπεία της ροδόχρου ακμής υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές επιλογές ανάλογα με την περίπτωση του κάθε ασθενή και με βάση τα  αποτελέσματα της κλινικής και της μικροσκοπικής εξέτασης. Αναφέρουμε την χρήση αγγειακών και παλμικών LASER, τη συνδυαστική χρήση φωτοδυναμικής θεραπείας (Photodynamic Therapy, PDT), καθώς και τη χορήγηση φαρμάκων από το στόμα αλλά και την τοπική εφαρμογή διαφόρων σκευασμάτων.

Όταν το αποτέλεσμα της μικροσκοπικής εξέτασης είναι θετικό, θεωρείται απαραίτητη η χορήγηση ειδικών ακαρεοκτόνων και προτείνεται η ταυτόχρονη τοπική εφαρμογή ή συστηματική χρήση αντιμυκητιασικού σκευάσματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μακροχρόνια χρήση τοπικών στεροειδών στο πρόσωπο μπορεί να δημιουργήσει επίμονο ερύθημα και ευρυαγγείες.

LASER και φωτοδυναμική θεραπεία για τη ροδόχρου ακμή

Στις Κλινικές μας, αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά τόσο το ερύθημα όσο και την τελαγγειεκτασία, καθώς διαθέτουμε τις πλέον εξελιγμένες συσκευές LASER και εκπομπής φωτός. Ιδιαίτερα χρήσιμα είναι τα αγγειακά LASER και, ειδικότερα, τα παλμικά LASER χρωστικής ευρύτερης διάρκειας παλμού (595 nm). Η τελαγγειεκτασία και το ερύθημα αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με χρήση αγγειακών PULSED-DYE LASER.

Πολλαπλά οφέλη στην θεραπεία της ροδόχρου ακμής έχει η συνδυαστική εφαρμογή φωτοθεραπείας, που ασκεί διπλή δράση στις επιπτώσεις του Demodex folliculorum. Στη φωτοθεραπεία χρησιμοποιείται το καθαρό, ορατό, και ζωογόνο φάσμα του φωτός, στο οποίο οφείλεται η παρουσία ζωής στον πλανήτη. Με το ερυθρό φάσμα φωτός (633 nm) επιτυγχάνουμε αντιφλεγμονώδη δράση, δηλαδή μείωση της φλεγμονής. Παράλληλα, το μπλε φάσμα φωτός (415 nm) ασκεί αντιβακτηριακή δράση, καθώς επιδρά έναντι των βακτηρίων που υπάρχουν στα ακάρεα. Με τον τρόπο αυτό είναι δυνατή η αποτελεσματική αντιμετώπιση της ροδόχρου ακμής.

Επίσης, κάποιες προσωπικές διαδικασίες φροντίδας του δέρματος μπορεί να βοηθήσουν στην διατήρηση κατάστασης ύφεσης της νόσου. Για παράδειγμα, το μασάζ στο πρόσωπο μπορεί να προάγει τη λεμφική παροχέτευση και να μειώσει την ανάπτυξη λεμφοιδήματος. Ο σχηματισμός βλατίδων, φλυκταινών και ερυθήματος μπορεί να κατασταλεί αποτελεσματικά με χρήση διαφόρων τοπικών και συστηματικών αντιβιοτικών, ρετινοειδών και άλλων παραγόντων.