ΡΑΒΔΩΣΕΙΣ (STRIAE DISTENSAE)

Οι ραβδώσεις (ραγάδες) είναι γραμμοειδείς ατροφικές βλάβες, δερματικές ουλές δηλαδή, με ρυτίδωση, επιπέδωση, ατροφία της επιδερμίδας και φέρουν χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά των ατροφικών ουλών.

Ραβδώσεις εμφανίζουν συχνότερα γυναίκες από την εφηβεία και μετά, κυρίως στους γλουτούς, μηρούς, μαστούς και κοιλιά συνήθως από απότομη αυξομείωση βάρους και είναι στην πλειοψηφία τους συμμετρικές. Άλλοι παράγοντες που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση των ραβδώσεων είναι η κληρονομικότητα – η όχι καλή ελαστικότητα του δέρματος, η απότομη αύξηση ύψους, μετά από εγκυμοσύνη, μετά από θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης ή λήψη στεροειδών φαρμάκων. Οι ραβδώσεις, μπορεί να μην είναι επικίνδυνες για την υγεία μας, είναι ωστόσο δυσάρεστες ψυχολογικά.

Τι συμβαίνει στο δέρμα μας:

Ο λόγος που κυρίως δημιουργούνται οι ραβδώσεις είναι η απότομη διάταση του δέρματος όπως για παράδειγμα μετά από μια απότομη αυξομείωση βάρους όπως για παράδειγμα μετά από μια εγκυμοσύνη ή ξαφνική ανάπτυξη ύψους. Αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει συν τω χρόνω, είναι ότι η επιδερμίδα λεπταίνει σε πάχος και διατηρεί λιγότερα στοιχεία κολλαγόνου με αποτέλεσμα η ελαστίνη του δέρματος να είναι ιδιαίτερα μειωμένη και να δημιουργούνται βλάβες όπως οι ραβδώσεις (ραγάδες).

Οι ραβδώσεις παρά το γεγονός ότι είναι έντονα ορατές, στην ουσία δημιουργούνται στο χόριο, το ελαστικό μεσαίο στρώμα του δέρματος, το οποίο είναι υπεύθυνο για την ελαστικότητά του και τον σχηματισμό του.

Το χρώμα των ραβδώσεων αποκαλύπτει την ηλικία και τον ενδεδειγμένο τρόπο αντιμετώπισης τους

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των ραβδώσεων έγκειται συνήθως σε ένα συνδυασμό θεραπευτικού σχήματος ο οποίος εξαρτάται από τα είδος, το χρώμα, την «ηλικία» και τη θέση των ραβδώσεων στο σώμα.

Οι ραβδώσεις πρωτοεμφανίζονται σε χρώμα ροζ και σταδιακά με το πέρασμα του χρόνου γίνονται λευκότερες ή ακόμα και αργυρόχρωμες. Η καλύτερη στιγμή για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους είναι άμα τη εμφανίσει τους. Οι νεαρές ραβδώσεις, αυτές με ροζ ή κοκκινωπό χρώμα αντιμετωπίζονται πιο εύκολα συγκριτικά με τις λευκές, τις λεγόμενες «ώριμες» ραβδώσεις, στις οποίες έχει ήδη επέλθει εξασθένιση του χρωματικού τόνου του δέρματος από το φυσικό του και χρειάζεται δραστικότερη θεραπευτική αντιμετώπιση και πολύ πιθανόν περισσότερες συνεδρίες.

Αντιμετώπιση Κόκκινων Ραβδώσεων με  Pulsed Dye LASER

Η καλύτερη δυνατή θεραπεία αντιμετώπισης των κόκκινων, των νεοσχηματισμένων ραβδώσεων είναι το παλμικό LASER χρωστικής Pulsed Dye LASER. Επί της ουσίας πρόκειται για θεραπευτική αντιμετώπιση πρώτης γραμμής μέσω της οποίας επιτυγχάνονται ευκολότερα ο αποχρωματισμός, η σταθεροποίηση και η μείωση της βλάβης, αποτελέσματα που γίνονται αισθητά ακόμα και μετά την πρώτη συνεδρία.

Οι μικροί παλμοί φωτός του Pulsed Dye LASER στοχεύουν επιλεκτικά τις κόκκινες ραβδώσεις με αποτέλεσμα να ενεργοποιούνται οι ινοβλάστες και να διεγείρεται η παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης ενώ ταυτόχρονα βελτιώνεται το χρώμα και η υφή του δέρματος.

Ο αριθμός των συνεδριών που απαιτείται είναι συνήθως 2 έως 6 συνεδρίες με μεσοδιαστήματα  ενός μηνός.

Για περαιτέρω ενίσχυση και βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων  Pulsed Dye LASER συνίσταται και η εφαρμογή της νέας αυτόλογης μεσοθεραπείας Magellan ® Tru PRP™ .

Αντιμετώπιση Λευκών ραβδώσεων απαιτεί συνέργεια μεθόδων

Οι λευκές, οι «ώριμες» ραβδώσεις απαιτούν δραστικότερη αντιμετώπιση και η βέλτιστη κλινική έκβαση προκύπτει από συνδυασμό μεθόδων όπως RF Fractional Microneedling, Microdermabrassion & της νέας Αυτόλογης Μεσοθεραπείας Magellan ® Tru PRP™.  O κατάλληλος συνδυασμός μεθόδων εξαρτάται είδος των ραβδώσεων που καλείται να αντιμετωπίσει:

Ειδικότερα:

 1. Microdermabrassion- RF Fractional Microneedling- Magellan ® Tru PRP™
 • Αριθμός Εφαρμογών: 6 -12 συνεδρίες
 • Magellan ® Tru PRP™ εφαρμόζεται ενδιάμεσα των συνεδριών
 • Αποτελέσματα: βελτιώνει την υφή, το χρωματισμό του δέρματος και την εμφάνιση των ραγάδων

 

 1. Carboxy Therapy – Magellan ® Tru PRP™
 • Αριθμός Εφαρμογών: 5-7 εφαρμογές
 • Αποτελέσματα: βελτιώνει την υφή, το χρωματισμό του δέρματος και την εμφάνιση των ραγάδων

 

 

 Η νέα Αυτόλογη Μεσοθεραπεία Magellan ® Tru PRP™  ενισχύει τα αποτελέσματα

Η νέα αυτόλογη Μεσοθεραπεία Magellan ® Tru PRP™ κρατά σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των όλων ραβδώσεων καθώς αναλόγως τη μέθοδο με την οποία συνδυάζεται  προσφέρει επιπλέον:

 • Επιτάχυνση της διαδικασίας επούλωσης
 • Σύσφιξη της επιδερμίδας
 • Λείανση και βελτίωση της όψης των ραβδώσεων
 • Βελτίωση της υφής και της τονικότητας της επιδερμίδας
 • Ενεργοποίηση του σχηματισμένου ιστού
 • Διέγερση κολλαγόνου

Η νέα αυτόλογη Μεσοθεραπεία Magellan ® Tru PRP συνίσταται να εφαρμόζεται 1-2 φορές το χρόνο για περεταίρω βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων.

Δειτε επισης:

Σχετικα με τον συντακτη:

Εξειδικευμένος στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική ( Ν.Υόρκη, Σαν Ντιέγκο) στην LASER Δερματολογία και πρωτοπόρος στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα. Ίδρυσε τα πρώτα και πλέον εξοπλισμένα ενδονοσοκομειακά τμήματα LASER Δερματολογίας στην Ελλάδα, στο Ιατρικό Αθηνών στο Μαρούσι, στην Κλινική Αγίου Λουκά Πανοράματος Θεσσαλονίκης και στο Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών επί 18 χρόνια, από το 1996 έως το 2014. Συντάκτης πλήθους εργασιών και δημοσιεύσεων με προβολή σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, αλλά και σε διεθνή ξενόγλωσσα βιβλία. Συμμετοχή σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια καθώς και πανεπιστημιακές κλινικές της Ελλάδας και του εξωτερικού, με ομιλίες και διαλέξεις. Δέχεται κατόπιν ραντεβού στα ιατρεία του στην Βας. Σοφίας 49 – Αθήνα, και στην Λεωφ. Κηφισίας 71 – Μαρούσι.

IQ - Intensive Quality Dermatology ΑΘΗΝΑ

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49, Αθήνα
Στάση Μετρό "Ευαγγελισμός"
Parking: Polis Park (Σταθμός Ριζάρη)

Τ: 210 72 42 600
    210 72 34 230

E: dr.tzermias@gmail.com

IQ - Intensive Quality Dermatology ΜΑΡΟΥΣΙ

Λεωφ. Κηφισίας 71, Μαρούσι
Δαχτυλίδι Αττικής Οδού
(Έξοδος 11 "Κηφισίας" - Προς Αθήνα)
15 θέσεις parking
Στάση Προαστιακού "Κηφισίας"

Τ: 210 61 00 900

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 3μμ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ