Πανάδες (Μέλασμα)

Τι είναι οι πανάδες

Οι πανάδες (στην ιατρική ορολογία ονομάζονται μέλασμα) είναι μελαγχρωματικές βλάβες του δέρματος. Είναι μεγαλύτερης έκτασης και πιο ανοιχτόχρωμες από τις κηλίδες, τα όρια τους είναι συνήθως ασαφή και έχουν καφέ ή καφεκίτρινη χροιά.

Στις περισσότερες περιπτώσεις  οι πανάδες είναι επιδερμικές και παρατηρούνται κυρίως στα μάγουλα, τα ζυγωματικά, το μέτωπο, το πηγούνι, το άνω χείλος ή τη μύτη. Οφείλονται στην αυξημένη παραγωγή μελανίνης από τα μελανοκύτταρα και στην δράση συγκεκριμένων ενζύμων.

Καλοήθεις Μελαγχρωματικές βλάβες

Οι πανάδες ανήκουν στις μικτές μελαγχρωματικές βλάβες, οι οποίες χωρίζονται στις ακόλουθες κατηγορίες:

  • Επιδερμιδικές
    • Φακίδες
    • Ηλιακές Κηλίδες
    • Εφηλίδες
    • Cafe au lait κηλίδες
    • Σμηγματοροϊκές υπερκερατώσεις
    • Μελαγχρ. Υπερκερατ. Επιδερμιδικοί Σπίλοι
  • Χοριακές
    • Σπίλοι ΟΤΑ
    • Μελανοκυτταρικοί σπίλοι
  • Μικτές
    • Σπίλοι Becker
    • Μέλασμα (πανάδες – χλόασμα)
    • Μεταφλεγμονώδης υπερμελάγχρωση

Λόγοι που προκαλούν τις πανάδες

Ένας σημαντικός παράγοντας σχηματισμού των πανάδων είναι η UV ηλιακή ακτινοβολία, γι αυτό και εμφανίζονται πολύ συχνά σε άτομα που ζουν σε περιοχές με μεγάλη ηλιοφάνεια. Άλλοι παράγοντες που πιθανώς συμμετέχουν στην δημιουργία πανάδων είναι η λήψη φαρμάκων που προκαλούν υπερμελάχρωση στο δέρμα (παρενέργεια αν εκτεθούν τα άτομα στον ήλιο), καθώς επίσης, ο θηλασμός και η κληρονομικότητα.

Στο γυναικείο δέρμα με προδιάθεση για πανάδες, σημαντικό ρόλο παίζουν οι ορμονικές ανακατατάξεις, όπως η παρουσία πολυκυστικών ωοθηκών και η χρήση αντισυλληπτικών. Κατά την εγκυμοσύνη (σε αυτή την περίοδο οι πανάδες φέρουν την ονομασία “χλόασμα”) παρατηρούνται κατά το 2ο με 3ο τρίμηνο της κύησης. Τότε συμβαίνουν μεγάλες ορμονικές αλλαγές με αποτέλεσμα την έντονη δραστηριότητα παραγωγής μελανίνης και συνεπώς την εμφάνιση των χαρακτηριστικών δυσχρωμιών στο πρόσωπο. Μέλασμα μπορεί να εμφανίσουν γυναίκες και κατά την εμμηνόπαυση, αν λαμβάνουν προγεστερόνη για ορμονική αποκατάσταση.

Αποχρωματισμός των πανάδων

Η βασική κατανόηση της οδού της μελάγχρωσης είναι σημαντική για την θεραπεία των πανάδων. Ο τύπος και η ποσότητα της μελανίνης που συντίθεται από τα μελανοκύτταρα, αλλά και ο τρόπος που κατανέμεται στην επιδερμίδα, καθορίζουν το φυσιολογικό χρώμα του δέρματος. Η μελανίνη σχηματίζεται μέσα από μία σειρά οξειδωτικών αντιδράσεων στις οποίες συμμετέχουν το αμινοξύ τυροσίνη και το ένζυμο τυροσινάση. Οι πανάδες θεραπεύονται με την χρήση LASER ή/και με την εφαρμογή τοπικών παραγόντων αποχρωματισμού. Η θεραπεία με τοπικούς παράγοντες μπορεί να διαρκέσει από εβδομάδες έως και αρκετούς μήνες, μέχρι να παρατηρηθεί αξιοσημείωτη διαφορά.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας στα IQ SKIN CLINICS

Οριστική εξάλειψη των πανάδων με PICO LASER

Οι πανάδες (μέλασμα) αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με την χρήση εξελιγμένων LASER. Το PICO LASER αποτελεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για την θεραπεία όλων των μελαγχρωματικών βλαβών του δέρματος. Η σύντομη διάρκεια παλμού του (καινοτόμος τεχνολογία picosecond) προσφέρει απόλυτη ασφάλεια εφαρμογής και μέγιστη αποτελεσματικότητα δράσης. Το PICO LASER καταφέρνει και διεισδύει επιλεκτικά και στοχευμένα στη συσσωρευμένη χρωστική ουσία στο δέρμα χωρίς να τραυματίζει τον περιβάλλοντα ιστό. Μετατρέποντας την ενέργεια σε ακουστικά κύματα και όχι σε θερμότητα (γεγονός που συμβαίνει με τα παραδοσιακά LASER), το PICO LASER θρυμματίζει σε απειροελάχιστα σωματίδια την περίσσια ποσότητα της μελανίνης στην περιοχή της βλάβης, τα οποία αποβάλλονται από το δέρμα με φυσικό τρόπο.

Η μέθοδος αποχρωματισμού των πανάδων με PICO LASER είναι κατάλληλη για όλους τους τύπους δέρματος, είναι ανώδυνη και δεν χρειάζεται αποθεραπεία. Αντιμετωπίζει και την πιο ανθεκτική μορφή πανάδων, χωρίς να αφήνει δυσχρωμίες και σημάδια στην επιδερμίδα. Η θεραπεία ολοκληρώνεται μετά από έναν αριθμό συνεδριών, που καθορίζεται ανάλογα με την έκταση του μελάσματος, την περιοχή του σώματος όπου έχει εμφανιστεί και την ανταπόκριση του δέρματος στην θεραπεία.

Συνδυαστικές θεραπευτικές μέθοδοι για την εξάλειψη των πανάδων

Υπάρχουν περιπτώσεις με μελαγχρωματικές βλάβες που απαιτούν συνδυαστική εφαρμογή διαφόρων θεραπευτικών επιλογών, για να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ειδικές αγωγές με τοπικά σκευάσματα λεύκανσης, ιατρικά πήλινγκ και μικροδερμοαπόξεση (microdermabration) συγκαταλέγονται μεταξύ των ενδεδειγμένων μεθόδων αντιμετώπισης. Στη διάρκεια της θεραπείας, οι ασθενείς πρέπει να αποφεύγουν τον ήλιο χρησιμοποιώντας αντηλιακό υψηλής προστασίας για την μείωση της πιθανότητας εμφάνισης μελαγχρωματικών βλαβών λόγω της υπεριώδους ακτινοβολίας.

  • Θεραπεία με υδροκινόνη (hydroquinone): Πρόκειται για μία σημαντική χημική ουσία, διαθέσιμη σε καλλυντικές και μη-συγταγογραφούμενες φόρμουλες λεύκανσης. Η υδροκινόνη θεωρείται ένας από τους πιο αποτελεσματικούς αναστολείς της μελανογένεσης in vitro (σε δοκιμαστικό σωλήνα) ή in vivo (σε έμβιο οργανισμό). Προκαλεί αναστρέψιμη αναστολή του κυτταρικού μεταβολισμού επιδρώντας στη σύνθεση τόσο του DNA, όσο και του RNA. Είναι ισχυρός κυτταροτοξικός παράγοντας των μελανοκυττάρων. Ως μονοθεραπεία, τα αποτελέσματα παρατηρούνται συνήθως μετά από 4-6 εβδομάδες, με το βέλτιστο αποτέλεσμα να σταθεροποιείται στους τέσσερις μήνες περίπου. Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, η υδροκινόνη παρέχεται σε διάφορα μίγματα για την θεραπεία της υπερμελάγχρωσης. Παρά τη γενικότερη ασφάλεια της υδροκινόνης, θα πρέπει να λαμβάνει κανείς υπόψη τις πιθανές παρενέργειες, όπως είναι η δερματίτιδα εξ επαφής και η εξωγενής ωχρόνωση όταν χρησιμοποιείται σε υψηλές συγκεντρώσεις για πολλά χρόνια. Για τον λόγο αυτό, η υδροκινόνη θα πρέπει να διακόπτεται, αν δεν παρατηρείται καμία βελτίωση, μέσα σε 4-6 μήνες.
  • Θεραπεία με μονοβενζυλαιθέρα της υδροκινόνης (monobenzylether of hydroquinone): Παρόμοια με την υδροκινόνη, ο μονοβενζυλαιθέρας της υδροκινόνης (MBEH) ανήκει στην κατηγορία φαινόλων/κατεχόλων των χημικών παραγόντων. Αντίθετα με την υδροκινόνη, ο MBEH σχεδόν πάντα προκαλεί μη-αναστρέψιμο αποχρωματισμό του δέρματος. Ο προτεινόμενος μηχανισμός αποχρωματισμού του MBEH είναι η επιλεκτική μελανοκυτταρική καταστροφή μέσω σχηματισμού ελευθέρων ριζών και η ανταγωνιστική αναστολή του συστήματος του ενζύμου της τυροσινάσης.
  • Θεραπεία με αζελαϊκό οξύ: Το αζελαϊκό οξύ, ένα φυσικά παραγόμενο, κεκορεσμένο δικαρβονικό οξύ, έχει αντιπολλαπλασιαστική και κυτταροτοξική δράση στα μελανοκύτταρα. Αν και το αζελαϊκό οξύ χορηγούνταν αρχικά για τη θεραπεία της ακμής, έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στη θεραπεία των φακίδων και της μεταφλεγμονώδους υπερμελάγχρωσης.
Προγραμματίστε το ραντεβού σας στα IQ SKIN CLINICS
  • Θεραπεία με κοχικό οξύ (5-hydroxy-4-pyran-4-one-2-methyl): Το κοχικό οξύ αναστέλλει τη δράση κατεχολάσης της τυροσινάσης, η οποία αποτελεί το βασικό ένζυμο που περιορίζει τον ρυθμό βιοσύνθεσης της μελανίνης του δέρματος. Το κοχικό οξύ καταναλώνεται ευρέως στην γιαπωνέζικη διατροφή, με την πεποίθηση ότι ωφελεί την υγεία. Πράγματι, έχει φανεί ότι ενισχύει σημαντικά την ουδετερόφιλη φαγοκυττάρωση και τον πολλαπλασιασμό των λεμφοκυττάρων μέσω της φυτοαιμογλουτινίνης. Τα μελανοκύτταρα που θεραπεύονται με κοχικό οξύ γίνονται μη-δενδριτικά, με μειωμένη περιεκτικότητα μελανίνης. Επιπλέον, το κοχικό οξύ τρέφεται με δραστικές μορφές οξυγόνου που απελευθερώνονται σε υπερβολικό βαθμό από τα κύτταρα ή γεννιούνται στον ιστό ή στο αίμα.
  • Θεραπεία με μεκινόλη (mequinol): Παρόμοια με την υδροκινόνη, η μεκινόλη είναι κυτταροτοξική για τα μελανοκύτταρα. Κλινικά αποτελεσματική στην αναστολή της μελανινογένεσης χρησιμοποιείται σε συγκεντρώσεις που κυμαίνονται από 5-20% και έχει εγκριθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη θεραπεία των ηλικιακών κηλίδων.
  • Θεραπεία με ρετινοειδή: Τα ρετινοειδή είναι παράγωγα της βιταμίνης Α. Οι μηχανισμοί για τη μείωση του χρωματισμού περιλαμβάνουν αναστολή της τυροσινάσης, παρέμβαση στη μεταφορά χρωστικής ουσίας και επιτάχυνση της επιδερμικής ανανέωσης. Επίσης, έχουν την ικανότητα να διασκορπίζουν χρωστικά μόρια ανάμεσα στα κερατινοκύτταρα. Τα ρετινοειδή μπορούν να δράσουν ως ενισχυτές διείσδυσης όταν χρησιμοποιούνται μαζί με άλλους παράγοντες λεύκανσης, όπως με την υδροκινόνη και την μεκινόλη. Οι πιο γνωστές παρενέργειές τους περιλαμβάνουν τσούξιμο, ερύθημα, ξηρότητα και ξεφλούδισμα. Αν και οι παρενέργειες είναι αναστρέψιμες, η ίδια η ρετινοειδής δερματίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε υπερμελάγχρωση, ειδικά σε άτομα με σκουρόχρωμη επιδερμίδα.
  • Θεραπεία με νιασιναμίδη (niasinamide): Η νιασιναμίδη είναι η βιολογικά δραστική μορφή της βιταμίνης Β3. Καταστέλλει τη μεταφορά των μελανοσωμάτων στα επιδερμικά κερατινοκύτταρα. Η νιασιναμίδη με παλμιτική ρετινόλη βελτιώνει την υπερμελάγχρωση και αυξάνει τη λεύκανση του δέρματος μετά από 4 βδομάδες θεραπείας.
  • Θεραπεία με πρωτεΐνες σόγιας: Οι πρωτεΐνες σόγιας περιέχουν αναστολείς σερινοπρωτεασών που αναστέλλουν τη δράση της οδού του υποδοχέα-2 που ενεργοποιείται από την πρωτεάση (PAR-2). Η οδός PAR-2 είναι σημαντική για την φαγωκυττάρωση των κερατινοκυττάρων των μελανοσωμάτων και τη μεταφορά των μελανοσωμάτων. Αναστέλλοντας την οδό αυτή, ο περιορισμός της μεταφοράς μελανίνης παρέχει αποτέλεσμα λεύκανσης.
Προγραμματίστε το ραντεβού σας στα IQ SKIN CLINICS