ΠΑΙΔΙΚΑ ΑΓΓΕΙΩΜΑΤΑ

Αραχνοειδές αγγείωμα

Ένα αραχνοειδές αγγείωμα αποτελείται από μια μεγεθυμένη μικρή αρτηρία που μοιάζει με το σώμα μιας αράχνης, από την οποία φεύγουν μικρότερα αιμοφόρα αγγεία, τα οποία μοιάζουν με τα πόδια της αράχνης.

Τα αίτια πρόκλησης των αραχνοειδών αιμαγγειωμάτων δεν είναι γνωστά. Στις περισσότερες περιπτώσεις προσβάλλονται υγιή άτομα και συνήθως εμφανίζεται ένα αραχνοειδές αγγείωμα ή μικρός αριθμός αραχνοειδών αγγειωμάτων. Παρόλο που ενδέχεται να παρουσιαστούν σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής ενός ανθρώπου, συνήθως εμφανίζονται στα παιδιά.

Τα αραχνοειδή αγγειώματα δεν είναι κληρονομικά. Η διάγνωση γίνεται βάσει της χαρακτηριστικής εμφάνισης του συγκεκριμένου αγγειώματος. Εκτός από την εμφάνισή τους στο δέρμα, τα αραχνοειδή αγγειώματα συνήθως δεν έχουν άλλα συμπτώματα. Σπάνια μπορεί να προκληθεί αιμορραγία εάν πειράξουμε ή ξύσουμε το αγγείωμα.

Η θεραπεία πρώτης επιλογής είναι το παλμικό laser χρωστικής (Pulsed Dye Laser, PDL) ευρύτερου παλμού (595 nm).

 

Άλλοι αγγειακοί όγκοι

Σύνδρομο Kasabach – Merritt

Εμφανίζεται σε βρέφη στο 2ο μήνα ζωής περίπου (7 εβδομάδες) και πρόκειται για έναν ταχέως αναπτυσσόμενο αγγειακό όγκο.

Θυσανοειδές αγγείωμα

Πρόκειται για έναν σπάνιο καλοήθη αγγειακό όγκο, ο οποίος εμφανίζεται κατά τη βρεφική και πρώιμη παιδική ηλικία και, στις περισσότερες περιπτώσεις, μέχρι το τέλος του πρώτου έτους ζωής. Συνήθως εμφανίζεται στον τράχηλο ή στο ανώτερο τμήμα του κορμού ως ερυθηματώδης κηλίδα, η οποία εξελίσσεται σε ιώδες διηθημένο οζίδιο ή πλάκα, και το μέγεθός του αυξάνεται αργά με την πάροδο του χρόνου.

Αιμαγγειοενδοθηλίωμα τύπου Kaposi

Πρόκειται για ένα σπάνιο όγκο που εμφανίζεται σε βρέφη και μικρά παιδιά. Η εμφάνισή του μπορεί να γίνει ως πολυοζώδης μάζα μαλακών μορίων, ως πορφυρικές κηλίδες ή ως πολλαπλές τηλαγγειεκτατικές βλατίδες.

 

Αγγειοκεράτωμα

Τα αγγειωκερατώματα είναι υπερκερατωσικές, ασυμπτωματικές, ερυθηματώδεις βλάβες αγγειακού τύπου και υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι αγγειοκερατωμάτων. Παρακάτω γίνεται μια σύντομη αναφορά στα αγγειοκερατώματα που ενδέχεται να παρατηρηθούν σε βρέφη και παιδιά.

Το αγγειοκεράτωμα circumscriptum είναι μια σπάνια βλάβη που υπάρχει κατά τη γέννηση και εμφανίζεται ως υπερκερατωσική αγγειακή πλάκα κυανού ή μαύρου χρώματος συνήθως στα κάτω άκρα.

Το αγγειοκεράτωμα Mibelli εμφανίζεται σε παιδιά και νεαρούς εφήβους ηλικίας 10 έως 14 ετών αρχικά ως έντονα ερυθρές σιγμοειδείς κηλίδες. Κληρονομείται με αυτοσωμικό τρόπο και υπάρχει ιστορικό χείμετλων, αν και δεν έχει αποκλειστεί η συμμετοχή περιβαλλοντικών επιρροών.

Το μονήρες βλατιδώδες αγγειοκεράτωμα είναι μια μυρμηκιώδης, ασυμπτωματική βλατίδα στα κάτω άκρα συνήθως με κυανό έως μαύρο χρώμα. Εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας από 10 ετών, αλλά και σε ενήλικες έως την ηλικία των 40 ετών, ενώ αιτιολογικά οφείλετε σε τραυματισμό.

Κλείστε τώρα ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΧΡΕΩΣΗ

Σχετικα με τον συντακτη:

Εξειδικευμένος στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική ( Ν.Υόρκη, Σαν Ντιέγκο) στην LASER Δερματολογία και πρωτοπόρος στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα. Ίδρυσε τα πρώτα και πλέον εξοπλισμένα ενδονοσοκομειακά τμήματα LASER Δερματολογίας στην Ελλάδα, στο Ιατρικό Αθηνών στο Μαρούσι, στην Κλινική Αγίου Λουκά Πανοράματος Θεσσαλονίκης και στο Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών επί 18 χρόνια, από το 1996 έως το 2014. Συντάκτης πλήθους εργασιών και δημοσιεύσεων με προβολή σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, αλλά και σε διεθνή ξενόγλωσσα βιβλία. Συμμετοχή σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια καθώς και πανεπιστημιακές κλινικές της Ελλάδας και του εξωτερικού, με ομιλίες και διαλέξεις. Δέχεται κατόπιν ραντεβού στα ιατρεία του στην Βας. Σοφίας 49 - Αθήνα, και στην Λεωφ. Κηφισίας 71 - Μαρούσι.

IQ - Intensive Quality Dermatology ΑΘΗΝΑ

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49, Αθήνα
Στάση Μετρό "Ευαγγελισμός"
Parking: Polis Park (Σταθμός Ριζάρη)

Τ: 210 72 42 600
    210 72 34 230

E: dr.tzermias@gmail.com

IQ - Intensive Quality Dermatology ΜΑΡΟΥΣΙ

Λεωφ. Κηφισίας 71, Μαρούσι
Δαχτυλίδι Αττικής Οδού
(Έξοδος 11 "Κηφισίας" - Προς Αθήνα)
15 θέσεις parking
Στάση Προαστιακού "Κηφισίας"

Τ: 210 61 00 900

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 3μμ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ