ΡΟΔΟΧΡΟΥΣ ΝΟΣΟΣ, ΡΟΔΟΧΡΟΥΣ ΑΚΜΗ

Ροδοχρους Νοσος, Ροδοχρους Ακμη

Η ροδόχρους ακμή είναι μια συχνή φλεγμονώδης δερματική πάθηση. Σε γενικές γραμμές το εξάνθημα περιορίζεται στο πρόσωπο, κυρίως στα μάγουλα, το μέτωπο, τη μύτη και το πιγούνι. Σε μερικές περιπτώσεις οι βλάβες μπορεί να εκτείνονται στο τριχωτό της κεφαλής και, περιστασιακά, στο λαιμό και το ανώτερο τμήμα του σώματος. Ένα σύνηθες πρώιμο χαρακτηριστικό είναι οι εξάψεις, οι οποίες συνοδεύονται συχνά από αίσθημα καύσου. Οι φλεγμονώδεις βλάβες (σχηματισμός βλατίδων και φλυκταινών) είναι χαρακτηριστικές και ενδέχεται να γίνουν να αποκτήσουν ερυθρό χρώμα. Συχνά παρατηρούνται επίσης αγγειακές μεταβολές (τελαγγειεκτασία και ερύθημα). Αρχικά αυτές οι μεταβολές είναι ήπιες, αλλά αργότερα ενδέχεται να γίνουν πολύ εμφανείς. Άλλα χαρακτηριστικά που παρουσιάζονται αργότερα είναι η ανάπτυξη λεμφοιδήματος, πάχυνσης και σκλήρυνσης. Στη μύτη και, λιγότερο συχνά, στα αυτιά, το μέτωπο ή το πιγούνι, η υπερτροφία και το λεμφοίδημα του υποδόριου ιστού μπορεί να εξελιχθούν σε ξεχωριστά οιδήματα, γνωστά ως φύμα, από τα οποία το πιο γνωστό είναι το ρινόφυμα. Συχνά εμπλέκονται και οι οφθαλμοί με εκδηλώσεις αίσθησης άμμου στα μάτια, η οποία μπορεί να συνοδεύεται από επιπεφυκίτιδα, βλεφαρίτιδα, επισκληρίτιδα, χαλάζιο, κριθαράκι, ιρίτιδα και, σε κάποιες περιπτώσεις, σοβαρή κερατίτιδα. Η αιτιολογία και η παθογένεση της ροδόχρου ακμής είναι ακόμα ελάχιστα κατανοητές.

Στρατηγική Αντιμετώπισης της Ροδόχρου Νόσου

Η αποφυγή του αλκοόλ, του πικάντικου φαγητού, των ζεστών ροφημάτων κλπ μπορεί να φανεί χρήσιμη στους ασθενείς καθώς ενδέχεται να προκαλέσουν εξάψεις και να προάγουν την ανάπτυξη τελαγγειεκτασίας. Η έκθεση σε ερεθιστικές ουσίες θα πρέπει να αποφεύγεται και η χρήση μαλακτικών μπορεί να είναι χρήσιμη. Η κάλυψη του ερυθήματος και της τελαγγειεκτασίας με μακιγιάζ μπορεί να βοηθήσει επίσης. Το μασάζ στο πρόσωπο μπορεί να προάγει τη λεμφική παροχέτευση και να μειώσει την ανάπτυξη λεμφοιδήματος. Ο σχηματισμός βλατίδων, φλυκταινών και ερυθήματος μπορεί να κατασταλεί αποτελεσματικά με χρήση διαφόρων τοπικών και συστηματικών αντιβιοτικών, ρετινοειδών και άλλων παραγόντων. Δυστυχώς οι διαδικασίες αυτές συνήθως δεν είναι πολύ αποτελεσματικές στην καταστολή των εξάψεων και έχουν μικρή επίδραση στην ανεπτυγμένη τελαγγειεκτασία. Η τελαγγειεκτασία και το ερύθημα μπορούν να θεραπευτούν αποτελεσματικά με χρήση φυσικών μέσων για την υποχώρηση των αγγείων, όπως τα αγγειακά LASER, δηλαδή τα PULSED-DYE LASER. Οι εξάψεις είναι συνήθως το χαρακτηριστικό που θεραπεύεται πιο δύσκολα, αλλά μερικές φορές βελτιώνεται κατά τη θεραπεία της τελαγγειεκτασίας. Η οφθαλμική ροδόχρους ακμή συχνά αντιμετωπίζεται συμπτωματικά με διάφορα «τεχνητά δάκρυα» – το αντίστοιχο των μαλακτικών για οφθαλμική χρήση. Επίσης βοηθά η χρήση συστηματικών τετρακυκλινών, οι οποίες χρησιμοποιούνται για τη δερματική ροδόχρου ακμή, και των τοπικών οφθαλμικών σκευασμάτων φουσιδικού οξέως. Η χρήση ρετινοειδών για τη ροδόχρου ακμή απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή σε ασθενείς στους οποίους επηρεάζονται τα μάτια και μπορεί να μην είναι ανεκτά.

Δειτε επισης:

About the author:

Εξειδικευμένος στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική ( Ν.Υόρκη, Σαν Ντιέγκο) στην LASER Δερματολογία και πρωτοπόρος στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα. Ίδρυσε τα πρώτα και πλέον εξοπλισμένα ενδονοσοκομειακά τμήματα LASER Δερματολογίας στην Ελλάδα, στο Ιατρικό Αθηνών στο Μαρούσι, στην Κλινική Αγίου Λουκά Πανοράματος Θεσσαλονίκης και στο Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών επί 18 χρόνια, από το 1996 έως το 2014. Συντάκτης πλήθους εργασιών και δημοσιεύσεων με προβολή σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, αλλά και σε διεθνή ξενόγλωσσα βιβλία. Συμμετοχή σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια καθώς και πανεπιστημιακές κλινικές της Ελλάδας και του εξωτερικού, με ομιλίες και διαλέξεις. Δέχεται κατόπιν ραντεβού στα ιατρεία του στην Βας. Σοφίας 49 - Αθήνα, και στην Λεωφ. Κηφισίας 71 - Μαρούσι.

Δημοφιλη αρθρα

IQ – Intensive Quality ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΑ

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49, Αθήνα
Στάση Μετρό "Ευαγγελισμός"
Parking: Polis Park (Σταθμός Ριζάρη)

Τ: 210 72 42 600
    210 72 34 230

E: dr.tzermias@gmail.com

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα - Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 3μμ

IQ – Intensive Quality ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΜΑΡΟΥΣΙ

Λεωφ. Κηφισίας 71, Μαρούσι
Δίπλα στο Kosmopolis
Δαχτυλίδι Αττικής Οδού
(Έξοδος 11 "Κηφισίας" - Προς Αθήνα)
15 θέσεις parking
Στάση Προαστιακού "Κηφισίας"

Τ: 210 61 00 900

SOCIAL