ΡΟΔΟΧΡΟΥΣ ΑΚΜΗ, ΡΟΔΟΧΡΟΥΣ ΝΟΣΟΣ

Σωστή διάγνωση και έγκαιρη θεραπευτική αντιμετώπιση για τη διατήρηση της ροδόχρου ακμής σε ύφεση και την ελαχιστοποίηση εξάρσεων

Ροδοχρους Νοσος, Ροδοχρους Ακμη
  • Tα ακάρεα Demodex σχετίζονται με την αιτιοπαθογένεια
  • Άμεση μικροσκοπική εξέταση και διάγνωση εντός λίγων λεπτών
  • Φωτοθεραπεία και συνδυαστικά θεραπευτικά πρωτόκολλα
  • Καθαρό, ορατό, ζωογόνο και ακίνδυνο φάσμα φωτός, χωρίς παρενέργειες
  • Εξατομικευμένα συνδυαστικά θεραπευτικά πρωτόκολλα αντιμετώπισης της ροδόχρου ακμής για εφήβους και ενήλικες
  • Εξέταση των αιτιών επιμονής της ροδόχρου ακμής σε ενήλικες άνδρες και γυναίκες
  • Διατήρηση νόσου σε ύφεση και ελαχιστοποίηση εξάρσεων

Τι είναι η ροδόχρους ακμή;

Η ροδόχρους ακμή είναι μια συχνή φλεγμονώδης δερματική πάθηση. Σε γενικές γραμμές το εξάνθημα περιορίζεται στο πρόσωπο, κυρίως στα μάγουλα, το μέτωπο, τη μύτη και το πιγούνι. Σε μερικές περιπτώσεις οι βλάβες μπορεί να εκτείνονται στο τριχωτό της κεφαλής και, περιστασιακά, στο λαιμό και το ανώτερο τμήμα του σώματος. Ένα σύνηθες πρώιμο χαρακτηριστικό είναι οι εξάψεις, οι οποίες συνοδεύονται συχνά από αίσθημα καύσου.

Οι φλεγμονώδεις βλάβες (σχηματισμός βλατίδων και φλυκταινών) είναι χαρακτηριστικές και ενδέχεται να γίνουν να αποκτήσουν ερυθρό χρώμα. Συχνά παρατηρούνται επίσης αγγειακές μεταβολές (τελαγγειεκτασία και ερύθημα). Αρχικά αυτές οι μεταβολές είναι ήπιες, αλλά αργότερα ενδέχεται να γίνουν πολύ εμφανείς. Άλλα χαρακτηριστικά που παρουσιάζονται αργότερα είναι η ανάπτυξη λεμφοιδήματος, πάχυνσης και σκλήρυνσης. Στη μύτη και, λιγότερο συχνά, στα αυτιά, το μέτωπο ή το πιγούνι, η υπερτροφία και το λεμφοίδημα του υποδόριου ιστού μπορεί να εξελιχθούν σε ξεχωριστά οιδήματα, γνωστά ως φύμα, από τα οποία το πιο γνωστό είναι το ρινόφυμα.

Συχνά εμπλέκονται και οι οφθαλμοί με εκδηλώσεις αίσθησης άμμου στα μάτια, η οποία μπορεί να συνοδεύεται από επιπεφυκίτιδα, βλεφαρίτιδα, επισκληρίτιδα, χαλάζιο, κριθαράκι, ιρίτιδα και, σε κάποιες περιπτώσεις, σοβαρή κερατίτιδα. Η αιτιολογία και η παθογένεση της ροδόχρου ακμής είναι ακόμα ελάχιστα κατανοητές.

H ταξινόμηση της ροδόχρου ακμής γίνεται βάσει της σοβαρότητας και η εξέλιξή της περιλαμβάνει διάφορα κλινικά στάδια. Παρά το γεγονός ότι οι παθογενετικοί μηχανισμοί της ροδόχρου ακμής δεν είναι γνωστοί έχουν προταθεί διάφοροι αιτιολογικοί παράγοντες.

Πώς γίνεται η διάγνωση της ροδόχρου ακμής;

Η διάγνωση της ροδόχρου ακμής πραγματοποιείται από δερματολόγο βάσει των κλινικών χαρακτηριστικών που υπάρχουν στο δέρμα και με χρήση του πλέον εξελιγμένου συστήματος δερμοανάλυσης Canfield VISIA® (Canfield Scientific, Inc., New Jersey, U.S.A.). Επιπλέον, η αιτιοπαθογένεια της ροδόχρου ακμής έχει συσχετιστεί με την παρουσία κάποιων μικροοργανισμών ή βακτηρίων, τα οποία υπάρχουν επάνω ή μέσα στο δέρμα μας.

Σύμφωνα με πολλές μελέτες είναι πιθανό να αναπτυχθούν τα ακάρεα Demodex και ειδικότερα το είδος Demodex folliculorum, το οποίο αποτελεί το ένα από τα δύο είδη ακάρεων Demodex που μπορεί να υπάρχουν στο ανθρώπινο δέρμα. Τα συγκεκριμένα ακάρεα, τα οποία φιλοξενούν βακτήρια, είναι πιθανό να παίζουν σημαντικό παθογενετικό ρόλο στη ροδόχρου ακμή, αφενός όταν υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες και αφετέρου λόγω ανισορροπίας του μηχανισμού του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η μόλυνση από το ακάρεο Demodex folliculorum συνήθως παραμένει ασυμπτωματική, εντείνοντας ακόμη περισσότερο το πρόβλημα της μη διάγνωσης. Αυτός είναι ο λόγος που η άμεση εξέταση για την ανίχνευση του Demodex folliculorum είναι απαραίτητη. Στα Δερματολογικά Ιατρεία IQ – Intensive Quality – η εξέταση πραγματοποιείται στα ειδικά μικροβιολογικά εργαστήρια και εντός λίγων λεπτών διαπιστώνεται εάν υπάρχει το ακάρεο ή όχι, ώστε να διαμορφωθεί το κατάλληλο θεραπευτικό σχήμα.

Επιπλέον όταν υπάρχει το συγκεκριμένο ακάρεο μπορεί να δημιουργηθεί rosacea-like demodicosis, η οποία στους ανθρώπους εκδηλώνεται ως βλατιδοφλυκταινώδης ροδόχρους ακμή και πρέπει να γίνεται διαφορική διάγνωση σε σχέση με την κοινή ροδόχρου ακμή. Η ροδόχρους ακμή τύπου Demodex χαρακτηρίζεται από ξηρότητα, επιφανειακά κυστίδια και φλύκταινες, ενώ η κοινή ροδόχρους ακμή χαρακτηρίζεται από λιπαρότητα του δέρματος και εντοπίζεται στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος.

Στρατηγική Αντιμετώπισης της Ροδόχρου Ακμής

Οι ασθενείς συνήθως αναζητούν θεραπεία λόγω της ερυθρότητας του προσώπου τους. Για τη θεραπεία της ροδόχρου ακμής υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές επιλογές, όπως φάρμακα που χορηγούνται από το στόμα, τοπικά εφαρμοζόμενοι παράγοντες, η χρήση συσκευών laser καθώς και η συνδυαστική χρήση της φωτοδυναμικής θεραπείας (Photodynamic Therapy, PDT). Η χρησιμότητα των θεραπευτικών επιλογών καθορίζεται ανάλογα με την εκάστοτε περίπτωση και βάσει των αποτελεσμάτων τόσο της κλινικής όσο και της μικροσκοπικής εξέτασης συστήνεται η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Όταν το αποτέλεσμα της μικροσκοπηκής εξέτασης είναι θετικό χορηγούνται ειδικά ακαρεοκτόνα, όπως crotamiton και permethrin, ενώ εάν χρειάζεται συστήνεται επίσης η τοπική εφαρμογή ή συστηματική χρήση μετρονιδαζόλης. Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι η μακροχρόνια χρήση τοπικών στεροειδών στο πρόσωπο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα επίμονο ερύθημα και ευρυαγγείες. Έχει φανεί επίσης ότι η τοπική χρήση τακρόλιμους προάγει μια παρόμοια με τη ροδόχρου ακμή αντίδραση.

Εκτός της φαρμακευτικής αγωγής, με τις πλέον εξελιγμένες συσκευές laser και εκπομπής φωτός που διαθέτουμε στα Δερματολογικά Ιατρεία IQ – Intensive Quality – μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τόσο το ερύθημα όσο και την τελαγγειεκτασία. Ιδιαίτερα χρήσιμα είναι τα αγγειακά laser και, ειδικότερα, τα παλμικά laser χρωστικής ευρύτερης διάρκειας παλμού (595 nm). Η τελαγγειεκτασία και το ερύθημα μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με χρήση φυσικών μέσων για την υποχώρηση των αγγείων, όπως τα αγγειακά LASER, δηλαδή τα PULSED-DYE LASER.

Πολλαπλά οφέλη έχει και η συνδυαστική εφαρμογή φωτοθεραπείας, η οποία έχει διπλή δράση στις επιπτώσεις του Demodex folliculorum. Στη φωτοθεραπεία χρησιμοποιείται το καθαρό, ορατό, και ζωογόνο φάσμα του φωτός, στο οποίο οφείλεται η παρουσία ζωής στον πλανήτη για την αντιμετώπιση της φλεγμονής και των βακτηρίων. Με το ερυθρό φάσμα φωτός (633 nm) επιτυγχάνουμε αντιφλεγμονώδη δράση, δηλαδή μείωση της φλεγμονής, ενώ με το μπλε φάσμα φωτός (415 nm) επιτυγχάνουμε αντιβακτηριακή δράση, καθώς επιδρά έναντι των βακτηρίων που υπάρχουν στο ακάρεο. Με τον τρόπο αυτό είναι δυνατή η αποτελεσματική αντιμετώπιση της ροδόχρου ακμής.

Σε κάθε περίπτωση εφόσον γίνει άμεσα η διάγνωση μπορεί να χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή ή κάποιο συνδυαστικό θεραπευτικό σχήμα με φωτοθεραπεία. Έτσι είναι δυνατή η διατήρηση της νόσου σε κατάσταση ύφεσης για μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά και η ελαχιστοποίηση των εξάρσεων ή η μείωση του επιπέδου των εξάρσεων. Επιπλέον η αποφυγή του αλκοόλ, του πικάντικου φαγητού, των ζεστών ροφημάτων κλπ μπορεί να φανεί χρήσιμη στους ασθενείς καθώς ενδέχεται να προκαλέσουν εξάψεις και να προάγουν την ανάπτυξη τελαγγειεκτασίας. Η έκθεση σε ερεθιστικές ουσίες θα πρέπει να αποφεύγεται και η χρήση μαλακτικών μπορεί να είναι χρήσιμη. Η κάλυψη του ερυθήματος και της τελαγγειεκτασίας με μακιγιάζ μπορεί να βοηθήσει επίσης. Το μασάζ στο πρόσωπο μπορεί να προάγει τη λεμφική παροχέτευση και να μειώσει την ανάπτυξη λεμφοιδήματος. Ο σχηματισμός βλατίδων, φλυκταινών και ερυθήματος μπορεί να κατασταλεί αποτελεσματικά με χρήση διαφόρων τοπικών και συστηματικών αντιβιοτικών, ρετινοειδών και άλλων παραγόντων. Δυστυχώς οι διαδικασίες αυτές συνήθως δεν είναι πολύ αποτελεσματικές στην καταστολή των εξάψεων και έχουν μικρή επίδραση στην ανεπτυγμένη τελαγγειεκτασία.

 

 

Δειτε επισης:

Σχετικα με τον συντακτη:

Εξειδικευμένος στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική ( Ν.Υόρκη, Σαν Ντιέγκο) στην LASER Δερματολογία και πρωτοπόρος στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα. Ίδρυσε τα πρώτα και πλέον εξοπλισμένα ενδονοσοκομειακά τμήματα LASER Δερματολογίας στην Ελλάδα, στο Ιατρικό Αθηνών στο Μαρούσι, στην Κλινική Αγίου Λουκά Πανοράματος Θεσσαλονίκης και στο Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών επί 18 χρόνια, από το 1996 έως το 2014. Συντάκτης πλήθους εργασιών και δημοσιεύσεων με προβολή σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, αλλά και σε διεθνή ξενόγλωσσα βιβλία. Συμμετοχή σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια καθώς και πανεπιστημιακές κλινικές της Ελλάδας και του εξωτερικού, με ομιλίες και διαλέξεις. Δέχεται κατόπιν ραντεβού στα ιατρεία του στην Βας. Σοφίας 49 - Αθήνα, και στην Λεωφ. Κηφισίας 71 - Μαρούσι.

Δημοφιλη αρθρα

IQ – Intensive Quality ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΑ

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49, Αθήνα
Στάση Μετρό "Ευαγγελισμός"
Parking: Polis Park (Σταθμός Ριζάρη)

Τ: 210 72 42 600
    210 72 34 230

E: dr.tzermias@gmail.com

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα - Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 3μμ

IQ – Intensive Quality ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΜΑΡΟΥΣΙ

Λεωφ. Κηφισίας 71, Μαρούσι
Δαχτυλίδι Αττικής Οδού
(Έξοδος 11 "Κηφισίας" - Προς Αθήνα)
15 θέσεις parking
Στάση Προαστιακού "Κηφισίας"

Τ: 210 61 00 900

SOCIAL