Τριχοειδικές Δυσπλασίες (Port-Wine Stain)

Οι τριχοειδικές δυσπλασίες (Port-wine stains, PWS) αποτελούν τον συχνότερο καλοήθη όγκο του αγγειακού στοιχείου του δέρματος και η συχνότητά τους είναι τρεις περιπτώσεις ανά 1000 γεννήσεις. Στις τριχοειδικές δυσπλασίες υπάρχει διεύρυνση των τριχοειδών αγγείων και ιστοπαθολογικές παραμορφώσεις, κατά τις οποίες κάποια αγγεία διαστέλλονται φτάνοντας σε διάμετρο από 10 έως 150 χιλιοστά. Συνήθως, για την διαστολή των αγγείων εμπλέκεται το θηλώδες στρώμα του χορίου σε βάθος μεταξύ 300 και 600 χιλιοστών.

Οι τριχοειδικές δυσπλασίες είναι μόνιμες παθολογικές μεταβολές, οι οποίες ΔΕΝ υποχωρούν με την πάροδο του χρόνου. Για να αποφευχθεί η πιθανότητα σημαντικής επιδείνωσης πρέπει οπωσδήποτε να γίνεται όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα η θεραπεία τους για την αποφυγή έντονης ψυχολογικής επιβάρυνσης του παιδιού κατά τη σχολική ηλικία.

Σωστή διάγνωση των τριχοειδικών δυσπλασιών

Απαραίτητη προϋπόθεση της αποτελεσματικής αντιμετώπισης των τριχοειδικών δυσπλασιών είναι η σωστή διάγνωση από εξειδικευμένο δερματολόγο, προκειμένου να προβλεφθεί η πορεία και η μελλοντική εξέλιξη της εκ γενετής αγγειακής βλάβης. Με την δερματοσκόπηση, είναι δυνατό να διακριθούν οι επιφανειακές τριχοειδικές δυσπλασίες, που εμφανίζουν ερυθρά διάστικτα ή σφαιρικά αγγεία, από τις βαθιές τριχοειδικές δυσπλασίες που διακρίνονται από διεσταλμένα γραμμικά και ελικοειδή αγγεία, από ένα γκριζόλευκο πέπλο και μια ανοιχτόχρωμη κυκλική επιφάνεια γύρω από μια κεντρική καφετιά κουκκίδα.

Αποτέλεσμα λανθασμένης διάγνωσης, πρόγνωσης & θεραπείας

Τριχοειδική δυσπλασία

Η καθυστέρηση στη διάγνωση των τριχοειδικών δυσπλασιών (PWS), είτε λόγω μη έγκαιρης επίσκεψης στον εξειδικευμένο δερματολόγο είτε λόγω λανθασμένης διάγνωσης, έχει σαν αποτέλεσμα την επιδείνωσή τους & την μεγαλύτερη ανθεκτικότητά τους στην θεραπεία. Στην παραπάνω φωτογραφία βλέπουμε περιστατικό τριχοειδικής δυσπλασίας σε δημόσιο παιδιατρικό νοσοκομείο της Αθήνας που χαρακτηρίστηκε από λανθασμένη διάγνωση σαν «αληθές αιμαγγείωμα». Λόγω λανθασμένης πρόγνωσης δόθηκε στους γονείς του παιδιού η διαβεβαίωση πως η βλάβη θα υποχωρήσει με την πάροδο του χρόνου και δεν αντέδρασαν άμεσα. Παράλληλα, για την αντιμετώπισή της χορηγήθηκε προπρανολόλη για 2 χρόνια, η οποία δεν χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των τριχοειδικών δυσπλασιών παρά μόνο για τα αιμαγγειώματα.

Έγκαιρη και σωστή αντιμετώπιση με LASER

Παλαιότερα οι θεραπευτικές επιλογές περιελάμβαναν ακτινοθεραπεία, πλαστικές επεμβάσεις και κάποια LASER παλαιού τύπου και οι οποίες είτε δεν μπορούσαν να εφαρμοστούν σε μικρές ηλικίες είτε άφηναν σημάδια και ουλές και είχαν φτωχά αποτελέσματα.

Τα τελευταία χρόνια, οι τριχοειδικές δυσπλασίες αντιμετωπίζονται με εξελιγμένα παλμικά Pulsed Dye LASER (PDL) που χαρακτηρίζονται από μεγάλη αποτελεσματικότητα και εξαιρετική ασφάλεια.

Η έγκαιρη και επαρκής θεραπεία με PDL προλαμβάνει την ανάπτυξη υπερτροφίας της βλάβης καθώς και την περαιτέρω διεύρυνση των αγγείων. Σε περίπτωση που η θεραπεία καθυστερήσει και οι τριχοειδικές δυσπλασίες έχουν προχωρήσει σε στάδιο υπέρμετρης ανάπτυξης, τότε κρίνονται ανθεκτικές και ανταποκρίνονται λιγότερο στη θεραπεία. Σε ανάλογες περιπτώσεις κρίνεται απαραίτητη η συνδυαστική εφαρμογή Pulsed Dye LASER και Long Pulsed Nd:Yag LASER.

Βασικά πλεονεκτήματα της αντιμετώπισης των τριχοειδικών δυσπλασιών (PWS) κατά την βρεφική ηλικία:

  • Η δέσμη φωτός του LASER μπορεί να διεισδύσει ευκολότερα στις μικρότερες και πιο λεπτές δερματικές βλάβες, προτού μεγαλώσουν και εμφανιστούν υπερτροφία και ογκίδια κατά την ενήλικη ζωή.
  • Το βρεφικό δέρμα είναι σε γενικές γραμμές λεπτότερο συγκρινόμενο με το δέρμα μεγαλύτερων παιδιών, γεγονός που ευνοεί την απόκριση του δέρματος στο PDL.

Πλεονεκτήματα του παλμικού LASER χρωστικής

Η υψηλή αποτελεσματικότητα και η εξαιρετική ασφάλεια της μεθόδου οφείλεται στο γεγονός ότι ενώ διενεργείται επιλεκτική εξάλειψη των διευρυμένων αγγείων, ταυτόχρονα το δέρμα παραμένει άθικτο. Η δέσμη φωτός του LASER απορροφάται μόνο από τα αγγεία (με αποτέλεσμα την επιλεκτική καταστροφή τους) και πολύ δύσκολα από τους γύρω ιστούς. Έτσι, διασφαλίζεται η θεραπεία των τριχοειδικών δυσπλασιών, αφήνοντας ανέπαφο το γύρω υγιές δέρμα, ακόμη και στα νεογνά και τα βρέφη, γεγονός ανέφικτο με τη χρησιμοποίηση άλλων θεραπευτικών επιλογών.

Παρόμοια δράση δεν είναι εφικτή με την εφαρμογή άλλων μεθόδων ή συστημάτων LASER, αφού αφενός δεν μπορούν να εφαρμοσθούν σε ασθενείς μικρής ηλικίας, αφετέρου παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά παρενεργειών (σημάδια, ουλές), με αποτέλεσμα να υπολείπονται σημαντικά όσον αφορά τα επίπεδα ασφαλείας και αποτελεσματικότητας.

Με το παλμικό LASER χρωστικής PDL, η θεραπεία μπορεί να αρχίσει πολύ νωρίς, ακόμη και σε νεογνά μόλις δύο εβδομάδων, ενώ ελαχιστοποιείται η πιθανότητα εμφάνισης ουλών. Επίσης, με τα παλμικά LASER νέας γενιάς επιτυγχάνουμε ακόμη καλύτερα και πιο γρήγορα αποτελέσματα, ενώ ο χρόνος αποθεραπείας μειώνεται.

Προγραμματίστε σήμερα το ραντεβού σας


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ

  1. Τζερμιάς Χ. Αντιμετώπιση δερματικών αγγειακών βλαβών με εξελιγμένα LASER. Ελληνική Επιθεώρηση Δερματολογίας Αφροδισιολογίας. 2013; 24:3, 165-177.