ΜΠΟΡΕΙ Η ΨΩΡΙΑΣΗ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ;

Off 1
Μπορεί η ψωρίαση να οδηγήσει σε τριχόπτωση;

Η ψωρίαση στο τριχωτό της κεφαλής είναι μια διαταραχή του δέρματος που όπως και στο υπόλοιπο σώμα δημιουργεί ερυθρές πλάκες με αργυρόλευκα λέπια και οι οποίες συχνά συνοδεύονται από κνησμό, ερεθισμό, φλεγμονή και ξεφλούδισμα. Τουλάχιστον το 50% των ατόμων με ψωρίαση θα εμφανίσουν ψωρίαση στο τριχωτό της κεφαλής. Μπορεί να εκδηλωθεί τοπικά ή να καλύψει ολόκληρη την περιοχή.

Η ψωρίαση στο κεφάλι μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε τριχόπτωση. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε λόγω της αποκόλλησης των πλακών από το δέρμα είτε από το ξύσιμο του κεφαλιού.

Η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής προκαλεί μια αίσθηση φαγούρας και το επίμονο ή έντονο ξύσιμο μπορεί να βλάψει τους θύλακες των τριχών και να τους οδηγήσει σε απώλεια. Επιπλέον, η αφαίρεση των ψωριασικών πλακών μπορεί να παρασύρει μαζί τους και μαλλιά. Τα τριχοθυλάκια καταστρέφονται εύκολα και αν καταστραφούν πολλές τρίχες ταυτόχρονα, η τριχόπτωση που προκύπτει είναι εμφανής. Η απώλεια μαλλιών είναι επίσης ορατή, επειδή τα μαλλιά δεν επαναφυτρώνουν αμέσως στις πληγές που έχει δημιουργήσει η ψωρίαση.

psoriasis

Απώλεια μαλλιών μπορεί να προκαλέσει επίσης το άγχος, καθώς η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής είναι μια αγχωτική κατάσταση, κυρίως για όσους έχουν μέτρια έως σοβαρή μορφή ψωρίασης. Κάθε τρίχα περνάει μια φάση ανάπαυσης, που διαρκεί περίπου τρεις μήνες και μετά τη φάση αυτή, πέφτει. Το άγχος μπορεί να υποκινήσει περισσότερες τρίχες να εισέλθουν στη φάση ανάπαυσης, γεγονός που σημαίνει ότι όταν τελειώσει η φάση ηρεμίας, θα προκληθεί μεγαλύτερη απώλεια τριχών από την κανονική.

Μερικές φορές, τοπικές θεραπείες που εφαρμόζονται στη ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια μαλλιών. Άλλες θεραπείες που περιλαμβάνουν έντονη απολέπιση των ψωριασικών πλακών του τριχωτού της κεφαλής μπορούν επίσης να προκαλέσουν βλάβη στα τριχοθυλάκια και να τα οδηγήσουν σε πτώση.

Ευτυχώς, από μόνη της η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής δεν συμβαδίζει με την τριχόπτωση. Οι νιφάδες, η ερυθρότητα, ακόμα και οι πληγές, σπάνια προκαλούν την άμεση απώλεια μαλλιών. Είναι ο συχνός κνησμός και το ξύσιμο της κεφαλής που αποσπούν τα τριχοθυλάκια από τη ρίζα τους. Όταν αρχίσει η επούλωση των βλαβών, τα τριχοθυλάκια ξαναγεννιούνται.

Για να μειώσετε τον κίνδυνο απώλειας των μαλλιών σας, θα πρέπει να αντιμετωπίσετε έγκαιρα την ψωρίαση στο τριχωτό της κεφαλής και να αποφεύγετε να ερεθίζετε το δέρμα σας στο κεφάλι.

Επειδή η ψωρίαση έχει διάφορες μορφές και είναι απρόβλεπτη, είναι πολύ σημαντικό να απευθυνθείτε σε δερματολόγο που ειδικεύεται στην αντιμετώπιση της ψωρίασης και είναι εξοικειωμένος με τις τελευταίες θεραπείες. Και αυτό γιατί υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισης της ψωρίασης, συμπεριλαμβανομένων της φωτοθεραπείας που μπορεί να γίνει στο ιατρείο ή/και στο σπίτι, της τοπικής και συστηματικής αγωγής και των βιολογικών παραγόντων, που στις περισσότερες των περιπτώσεων λειτουργούν συνδυαστικά. Με το κατάλληλο και αποτελεσματικό θεραπευτικό πρωτόκολλο, τα μαλλιά σας θα βελτιωθούν και θα αυξηθούν.

Και φυσικά, να μην αμελείτε να χτενίζετε τα μαλλιά σας απαλά, να διατηρείτε το δέρμα πάντα ενυδατωμένο και να αποφεύγετε τη χρήση επιθετικών προϊόντων φροντίδας που ερεθίζουν το τριχωτό της κεφαλής, επιδεινώνοντας τα συμπτώματα.

Κλείστε τώρα ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΧΡΕΩΣΗ

Αναρτήθηκε στο : Onmed.gr

Σχετικα με τον συντακτη:

Εξειδικευμένος στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική ( Ν.Υόρκη, Σαν Ντιέγκο) στην LASER Δερματολογία και πρωτοπόρος στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα. Ίδρυσε τα πρώτα και πλέον εξοπλισμένα ενδονοσοκομειακά τμήματα LASER Δερματολογίας στην Ελλάδα, στο Ιατρικό Αθηνών στο Μαρούσι, στην Κλινική Αγίου Λουκά Πανοράματος Θεσσαλονίκης και στο Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών επί 18 χρόνια, από το 1996 έως το 2014. Συντάκτης πλήθους εργασιών και δημοσιεύσεων με προβολή σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, αλλά και σε διεθνή ξενόγλωσσα βιβλία. Συμμετοχή σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια καθώς και πανεπιστημιακές κλινικές της Ελλάδας και του εξωτερικού, με ομιλίες και διαλέξεις. Δέχεται κατόπιν ραντεβού στα ιατρεία του στην Βας. Σοφίας 49 - Αθήνα, και στην Λεωφ. Κηφισίας 71 - Μαρούσι.

IQ - Intensive Quality Dermatology ΑΘΗΝΑ

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49, Αθήνα
Στάση Μετρό "Ευαγγελισμός"
Parking: Polis Park (Σταθμός Ριζάρη)

Τ: 210 72 42 600
    210 72 34 230

E: dr.tzermias@gmail.com

IQ - Intensive Quality Dermatology ΜΑΡΟΥΣΙ

Λεωφ. Κηφισίας 71, Μαρούσι
Δαχτυλίδι Αττικής Οδού
(Έξοδος 11 "Κηφισίας" - Προς Αθήνα)
15 θέσεις parking
Στάση Προαστιακού "Κηφισίας"

Τ: 210 61 00 900

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 3μμ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ