ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΗ ΤΕΡΜΙΝΘΟΣ

Η μολυσματική τέρμινθος αποτελεί μια ιδιαίτερα συχνή νόσο για τα νεαρά παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας

μολυσματικη τερμινθος

Η σπανιότητα εμφάνισής της στους ενήλικες, ακόμη και σε γονείς με πολύ στενή επαφή με τα παιδιά τους που έχουν τη νόσο, υποδηλώνει σχεδόν καθολική έκθεση και μακροχρόνια ανοσία στον ιό.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι οι διακριτικές, θολωτές ερυθηματοειδείς βλατίδες, στις οποίες συχνά υπάρχει ένα κεντρικό ομφαλωτό εντύπωμα. Κατά την απλή εξέταση μπορεί να μοιάζουν με φλύκταινες, αλλά κατά την ψηλάφηση είναι συμπαγείς. Μπορεί να εντοπίζονται σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, αλλά εμφανίζονται συχνότερα στη μασχαλιαία χώρα, τις πλευρές του κορμού, την κοιλία, το πρόσωπο, τους μηρούς και τους γλουτούς. Επίσης μπορεί να μοιάζουν με δερματικά ράκη σε παρατριμματικές περιοχές. Σε περίπτωση δευτερογενούς λοίμωξης ή φλεγμονώδους απόκρισης του ξενιστή στον ιό μπορεί να δημιουργηθούν μεγάλες, ερυθηματοειδείς και επώδυνες βλατίδες ή φλύκταινες. Επίσης πολύ συχνή είναι και η περιβάλλουσα δερματίτιδα, η θεραπεία της οποίας ενδέχεται να είναι δύσκολη μέχρι την υποχώρηση της βλάβης. Οι βλάβες γύρω από τους οφθαλμούς ενδέχεται να προκαλέσουν επιπεφυκίτιδα.

Συνήθως η κλινική διάγνωση της μολυσματικής τερμίνθου είναι πολύ εύκολη, αλλά σε περίπτωση εμφάνισής της σε σημείο με τριχοειδή κεράτωση μπορεί να αποτελεί πρόκληση. Βάσει της κλινικής εκτίμησης συνήθως αποκλείονται η θυλακίτιδα, τα δερματικά ράκη, τα κονδυλώματα και η κεγχροειδής ακμή. Ως προς την κλινική εικόνα ενδέχεται να επικρατεί η δερματίτιδα, με τη μολυσματική τέρμινθο να είναι κρυμμένη μεταξύ του ερυθήματος που προκαλείται από την ατοπική δερματίτιδα. Μια πολύ μεγάλη τέρμινθος μπορεί να μοιάζει με επιδερμοειδή κύστη. Η διάγνωση μπορεί να επιτευχθεί μέσω μικροσκοπικής εξέτασης ενός επιχρίσματος τερμίνθου σε KOH, αλλά απαιτείται κάποια εμπειρία και σπάνια απαιτείται. Επίσης και η βιοψία απαιτείται σε σπάνιες περιπτώσεις, ενώ η παθολογική διάγνωση της μολυσματικής τερμίνθου συνήθως είναι τυχαία, λόγω ύπαρξης κάποιας άλλης υποψίας.

Η μολυσματική τέρμινθος προκαλείται από έναν DNA ιό ευλογιάς. Η μόλυνση συνήθως μεταδίδεται μέσω της ανθρώπινης επαφής αλλά και μέσω μικροβιοφόρων ουσιών, φορμιτών.

Σχετικα με τον συντακτη:

Εξειδικευμένος στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική ( Ν.Υόρκη, Σαν Ντιέγκο) στην LASER Δερματολογία και πρωτοπόρος στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα. Ίδρυσε τα πρώτα και πλέον εξοπλισμένα ενδονοσοκομειακά τμήματα LASER Δερματολογίας στην Ελλάδα, στο Ιατρικό Αθηνών στο Μαρούσι, στην Κλινική Αγίου Λουκά Πανοράματος Θεσσαλονίκης και στο Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών επί 18 χρόνια, από το 1996 έως το 2014. Συντάκτης πλήθους εργασιών και δημοσιεύσεων με προβολή σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, αλλά και σε διεθνή ξενόγλωσσα βιβλία. Συμμετοχή σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια καθώς και πανεπιστημιακές κλινικές της Ελλάδας και του εξωτερικού, με ομιλίες και διαλέξεις. Δέχεται κατόπιν ραντεβού στα ιατρεία του στην Βας. Σοφίας 49 - Αθήνα, και στην Λεωφ. Κηφισίας 71 - Μαρούσι.

IQ - Intensive Quality Dermatology ΑΘΗΝΑ

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49, Αθήνα
Στάση Μετρό "Ευαγγελισμός"
Parking: Polis Park (Σταθμός Ριζάρη)

Τ: 210 72 42 600
    210 72 34 230

E: dr.tzermias@gmail.com

IQ - Intensive Quality Dermatology ΜΑΡΟΥΣΙ

Λεωφ. Κηφισίας 71, Μαρούσι
Δαχτυλίδι Αττικής Οδού
(Έξοδος 11 "Κηφισίας" - Προς Αθήνα)
15 θέσεις parking
Στάση Προαστιακού "Κηφισίας"

Τ: 210 61 00 900

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 3μμ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ