ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΗ ΤΕΡΜΙΝΘΟΣ

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μια ιδιαίτερα συχνή ιογενής πάθηση του δέρματος η οποία προκαλείται από έναν DNA ιό ευλογιάς.

Τη συναντάμε σε σεξουαλικά ενεργούς ενήλικες καθώς και σε άτομα με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Χρειάζονται 2-7 εβδομάδες ώσπου να εμφανιστεί η πρώτη  βλάβη

Ο χρόνος επώασής του  ιού εκτιμάται σε 2-7 εβδομάδες και  αναπτύσσεται σε μικρές συστάδες σε υγρά και ζεστά μέρη. Συχνότερα εντοπίζονται:

 • στη μασχαλιαία χώρα
 • στις πλευρές του κορμού
 • στην κοιλιά, στο πρόσωπο
 • στους μηρούς
 • στους γλουτούς

Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου εμφανίζονται ως σπυράκια (1mm-10mm) στο χρώμα του δέρματος και είναι μαλακά στην αφή, ενώ στη συνέχεια αυξάνεται ο όγκος τους και γίνονται σκληρότερα. Στο κέντρο της βλάβης δημιουργείται εμβύθιση, ένα βαθούλωμα δηλαδή,  η οποία εάν σπάσει εκκρίνει ένα κρεμώδες λευκό υγρό.  Ο αριθμός των βλαβών που εμφανίζεται κάθε φορά διαφέρει ανά περίπτωση. Συνήθως εμφανίζονται 3-4 βλάβες ή πολλαπλές διάσπαρτες.

tzermias.gr-μολυσματική τέρμινθος

Συμπτώματα

Οι βλάβες  της μολυσματικής τερμίνθου δεν προκαλούν πόνο παρά μόνο εάν μολυνθούν ή δημιουργηθεί φλεγμονή. Ενδεχομένως να παρουσιάσουν κνησμό. Σε μερικές περιπτώσεις ενδέχεται να παρουσιαστεί αιμορραγία στο κέντρο τους, ενώ περίπου το 10% των περιπτώσεων που νοσεί, εμφανίζει έκζεμα περιμετρικά των βλαβών.

Διάγνωση

Η κλινική διάγνωση της μολυσματικής τερμίνθου είναι σχετικά εύκολη λόγω της εμφάνισης των βλαβών ενώ προκύπτει τυχαία λόγω ύπαρξης υποψίας άλλης πάθησης.

Σε κάθε περίπτωση όμως η κλινική εκτίμηση θεωρείται απαραίτητη  καθώς στοχεύει στον αποκλεισμό περιπτώσεων άλλων παθήσεων που φέρουν παρόμοια χαρακτηριστικά όπως θυλακίτιδα και κονδυλώματα.

Αποτελεσματική, ακριβής και ασφαλής εξάλειψη βλαβών με υπερπαλμικό LASER CO2

Στα Δερματολογικά Ιατρεία IQ-Intensive Quality Dermatology για την πλήρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του ιού της μολυσματικής τερμίνθου εφαρμόζουμε θεραπεία εξάλειψης με υπερπαλμικό LASER CO2.

Πριν την εφαρμογή LASER, προηγείται  λεπτομερειακή ανίχνευση για τον εντοπισμό όλων των βλαβών, που είναι απαραίτητη, έτσι ώστε να μην παραμείνουν βλάβες. Στη συνέχεια ακολουθεί η εφαρμογή LASER για την επιμελή απομάκρυνση της βλάβης και του πυρήνα της.

Η εξάλειψη των βλαβών της μολυσματικής τερμίνθου με υπερπαλμικό LASER υπέρεχει έναντι άλλων θεραπειών γιατί:

 • είναι ασφαλής, ακριβής και στοχευμένη
 • η δέσμη του LASER στοχεύει αποκλειστικά και μόνο τη βλάβη
 • δεν προκαλεί βλάβες στη γύρω περιοχή
 • δεν αφήνει σημάδια
 • δεν δημιουργεί ουλές
 • δεν έχει χρόνο αποθεραπείας
 • άμεση επιστροφή στις δραστηριότητες

Η επιτυχής εξάλειψη των βλαβών απομακρύνει τον ιό από το σώμα και η μετάδοση του ιού καθίσταται αδύνατη, δεν αποκλείεται όμως το γεγονός ότι ένας θεραπευμένος ασθενής μπορεί να νοσήσει. Ωστόσο, επειδή ο χρόνος επώασης του ιού είναι 2-7 εβδομάδες είναι πολύ πιθανό να εμφανιστούν νέες βλάβες καθώς «εξαλείφονται» μόνο οι υπάρχουσες ενώ δικαιούνται προτού εξαλειφθούν να έχουν δώσει θυγατρικές βλάβες.

Σχετικα με τον συντακτη:

Εξειδικευμένος στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική ( Ν.Υόρκη, Σαν Ντιέγκο) στην LASER Δερματολογία και πρωτοπόρος στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα. Ίδρυσε τα πρώτα και πλέον εξοπλισμένα ενδονοσοκομειακά τμήματα LASER Δερματολογίας στην Ελλάδα, στο Ιατρικό Αθηνών στο Μαρούσι, στην Κλινική Αγίου Λουκά Πανοράματος Θεσσαλονίκης και στο Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών επί 18 χρόνια, από το 1996 έως το 2014. Συντάκτης πλήθους εργασιών και δημοσιεύσεων με προβολή σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, αλλά και σε διεθνή ξενόγλωσσα βιβλία. Συμμετοχή σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια καθώς και πανεπιστημιακές κλινικές της Ελλάδας και του εξωτερικού, με ομιλίες και διαλέξεις. Δέχεται κατόπιν ραντεβού στα ιατρεία του στην Βας. Σοφίας 49 - Αθήνα, και στην Λεωφ. Κηφισίας 71 - Μαρούσι.

IQ - Intensive Quality Dermatology ΑΘΗΝΑ

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49, Αθήνα
Στάση Μετρό "Ευαγγελισμός"
Parking: Polis Park (Σταθμός Ριζάρη)

Τ: 210 72 42 600
    210 72 34 230

E: dr.tzermias@gmail.com

IQ - Intensive Quality Dermatology ΜΑΡΟΥΣΙ

Λεωφ. Κηφισίας 71, Μαρούσι
Δαχτυλίδι Αττικής Οδού
(Έξοδος 11 "Κηφισίας" - Προς Αθήνα)
15 θέσεις parking
Στάση Προαστιακού "Κηφισίας"

Τ: 210 61 00 900

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 3μμ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ