ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΜΑΛΛΙΩΝ ΜΕ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΤΡΙΧΟΘΥΛΑΚΙΑ (FUE)

Η μέθοδος FUE αποτελεί την πλέον σύγχρονη μέθοδο στη μεταμόσχευση μαλλιών, καθώς υπερέχει σε τρία βασικά σημεία: πραγματοποιείται αναίμακτα, δεν αφήνει ουλές, ελαχιστοποιεί τον χρόνο αποθεραπείας.

Μεταμοσχευση Μαλλιων κατα της Φαλακρας

Η εξελιγμένη μέθοδος FUE (Follicular Unit Extraction) πρωτοτυπεί ουσιαστικά στον τρόπο εξαγωγής και μεταφοράς των τριχοθυλακίων. Στην παλαιά μέθοδο, λαμβάνεται λωρίδα δέρματος από τη δότρια περιοχή που στη συνέχεια διαχωρίζεται σε μεμονωμένα τριχοθυλάκια. Αντιθέτως στη μέθοδο FUE λαμβάνονται εξ αρχής μεμονωμένα τριχοθυλάκια, τα οποία μετεμφυτεύονται στη δέκτρια αραιωμένη περιοχή.

Με αυτήν την τεχνική, παρουσιάζονται τα εξής πλεονεκτήματα:

 • Δεν δημιουργούνται γραμμικές ουλές
 • Ελαχιστοποιείται ο χρόνος επούλωσης στη δότρια περιοχή
 • Δεν τίθεται περιορισμός για έντονη σωματική άσκηση μετά την επέμβαση
 • Μπορεί να εφαρμοστεί και σε άτομα νεαρής ηλικίας, αθλητικούς τύπους με ενισχυμένο μυϊκό σύστημα, όσους έχουν πολύ σφιχτό ή πολύ χαλαρό δέρμα κεφαλής
 • Επιτρέπει τη λήψη τριχοθυλακίων με λεπτότερες τρίχες από την περιοχή του αυχένα για την αποκατάσταση της τριχοφυΐας στην πρόσθια μετωπιαία γραμμή ή τα φρύδια
 • Παρέχει θεωρητικά τη δυνατότητα εξαγωγής τριχοθυλακίων και από άλλα σημεία του σώματος (τα γένια, τον θώρακα, την πλάτη)

Πλέον, η μεταμόσχευση μαλλιών δεν αποτελεί πολυτέλεια. Η μέθοδος FUE, που στο παρελθόν ήταν ασύγκριτα πιο ακριβή σε σχέση με τις παλαιότερες μεθόδους, είναι πλέον οικονομικά προσιτή σε όλους.

Ο στόχος είναι πάντα το φυσικό, ομοιόμορφο αισθητικό αποτέλεσμα. Το εργαλείο για την αντικειμενική αξιολόγηση της επίτευξης του αποτελέσματος υπάρχει: η τριχοσκόπηση με ηλεκτρονική επεξεργασία.

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας και της πολύπειρης γνώσης, επιτυγχάνουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στους ανθρώπους που μας εμπιστεύονται.

Καταλληλότητα για Mεταμόσχευση Mαλλιών FUE ανά αιτία τριχόπτωσης

Για να αποφασιστεί εάν κάποιος είναι καλός υποψήφιος για μεταμόσχευση μαλλιών, τότε οι παρακάτω ερωτήσεις θα πρέπει να λάβουν καταφατική απάντηση:

 • Υπάρχει μία προβλέψιμη σταθερή μη-ορμονοεξαρτώμενη δότρια περιοχή από την οποία να ληφθούν τριχοθυλάκια;
 • Είναι η λήπτρια περιοχή ελεύθερη από παθήσεις που μπορούν είτε να περιορίσουν τη λήψη των τριχοθυλακίων (π.χ. ουλή), είτε να απειλήσουν την επιβίωση τους (π.χ. υπάρχουσα ενεργή νόσος);

Για παράδειγμα, η γυροειδής αλωπεκία μπορεί να επηρεάσει μία πιθανή δότρια περιοχή, καθώς και την ικανότητα της λήπτριας να δεχτεί τις τρίχες ή να διατηρήσει τα τριχοθυλάκια. Το ίδιο ισχύει και για τις ουλωτικές αλωπεκίες. Ακολουθεί πίνακας με τις πιο κοινές παθήσεις που προκαλούν τριχόπτωση και την καταλληλότητά τους για μεταμόσχευση μαλλιών.

Αιτίες τριχόπτωσης και καταλληλότητα για μεταμόσχευση

Διάγνωση (αιτία τριχόπτωσης) Προβλέψιμη δότρια περιοχή (με σταθερή    τριχοφυΐα); Υγιής λήπτρια περιοχή (για επιβίωση τριχοθυλακίων); Είναι καλή επιλογή η μεταμόσχευση μαλλιών;
Ανδρογενετική αλωπεκία  (άντρες) Ναι Ναι Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων
Ανδρογενετική αλωπεκία (γυναίκες) Συχνά Ναι Στην μειοψηφία των περιπτώσεων
Γυροειδής αλωπεκία Όχι Όχι Όχι
Διάχυτη αλωπεκία Όχι Όχι Όχι
Ενεργή φλεγμονώδης αλωπεκία (π.χ. δισκοειδής λύκος) Όχι Όχι Όχι
Ουλωτική αλωπεκία σε τελικό στάδιο (burnt-out) Μερικές φορές Η επιβίωση μπορεί να περιοριστεί εξαιτίας της ουλής, ή να υποτροπιάσει η νόσος Σε επιλεγμένες περιπτώσεις
Έγκαυμα ή άλλη ουλή Μερικές φορές Η επιβίωση μπορεί να περιοριστεί εξαιτίας της ουλής Σε επιλεγμένες περιπτώσεις

Σε άτομα με ιστορικό ουλωτικής αλωπεκίας που έχει μείνει ανενεργή για κάποιο διάστημα (τουλάχιστον δύο χρόνια), είναι πιθανό να εξεταστεί το ενδεχόμενο της μεταμόσχευσης μαλλιών, όμως θα πρέπει να αναφερθεί ότι η ουλή μπορεί να περιορίσει την αποδοχή των τριχοθυλακίων και ότι η ασθένεια μπορεί να υποτροπιάσει και να τα καταστρέψει. Με την κατάλληλη αντιμετώπιση, μπορούν να επιτευχθούν επιτυχημένα αποτελέσματα ακόμα και σε ασυνήθεις παθήσεις όπως το σκληρόδερμα ως «κτύπημα σπάθης» (en coup de sabre).

Ανδρογενετική αλωπεκία στους άντρες

Η ανδρογενετική αλωπεκία (ή αλλιώς ανδρικού τύπου τριχόπτωση) στους άντρες διαγιγνώσκεται συνήθως εύκολα βάσει της τυπικής κλινικής εικόνας της και την έλλειψη ευρημάτων που να υποδηλώνουν άλλες αιτίες. Η φυσική πρόοδος στους άντρες κατηγοριοποιείται βάσει της κλίμακας των Hamilton και Norwood. Η λέπτυνση και η συρρίκνωση των τριχών (hair miniaturization) είναι ένα σύνηθες εύρημα στις περιοχές όπου παρατηρείται η ανδρογενετική αλωπεκία και εξελίσσεται προοδευτικά παίρνοντας τη μορφή των χνοωδών τριχών και τέλος της αραίωσης.

κλιμακα νοργουντ

Η κλίμακα Hamilton και Norwood

Ανδρογενετική αλωπεκία στις γυναίκες

Η ανδρογενετική αλωπεκία στις γυναίκες, που συχνά αποκαλείται και γυναικείου τύπου τριχόπτωση, αρχίζει να επηρεάζει το 50% των γυναικών μέχρι την ηλικία των 40 ετών, ενώ μετά την ηλικία των 40 ετών παρατηρείται εδραιωμένη αραίωση στο 50% των γυναικών. Εξαιτίας της αυξημένης κοινωνικής προσδοκίας που θέλει τις γυναίκες να έχουν ένα «γεμάτο» τριχωτό κεφαλής σε όλες τις ηλικίες, ψυχολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο από το φαινόμενο της τριχόπτωσης σε σχέση με τους άντρες. Η δυσκολία τόσο στη διάγνωση, όσο και στη θεραπεία της γυναικείου τύπου τριχόπτωσης στις γυναίκες, έγκειται στο γεγονός ότι εξαιτίας της πιο διάχυτης φύσης της τριχόπτωσης και της απουσίας της απόλυτης αραίωσης που παρατηρείται στους άντρες, είναι πιθανό άλλες ιατρικές παθήσεις να προκαλέσουν σύγχυση με τα πραγματικά αίτια της τριχόπτωσης ή να συνυπάρχουν με την γυναικείου τύπου τριχόπτωση «καμουφλάροντας» την αρχική εκδήλωσή της (π.χ. διάχυτη γυροειδής αλωπεκία, οξεία/χρόνια διάχυτη αλωπεκία).

Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορεί να καταστήσουν πολύ πιο δύσκολή τη διάγνωση αλλά και τις επιλογές θεραπείας. Για τον λόγο αυτό, απαραίτητο αρχικό βήμα αποτελεί η τριχοσκόπηση, ένα πολύτιμο διαγνωστικό εργαλείο με το οποίο μπορούν να αποκλειστούν συνυπάρχουσες παθήσεις. Σε περίπτωση διάχυτης αλωπεκίας, είναι πολύ σημαντικό να αποκλειστεί, αλλά και να επιχειρηθεί να θεραπευτεί στην περίπτωση που εξετάζεται η επιλογή της μεταμόσχευσης μαλλιών, ειδικά αν η πάθηση είναι χρόνια, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε διαρκή και ασταθή τριχόπτωση τόσο στη δότρια, όσο και στη λήπτρια περιοχή – η συνταγή για έναν δυσαρεστημένο ασθενή. Αν ακολουθηθεί θεραπεία, συστήνεται επαναληπτική τριχοσκόπηση μετά την ολοκλήρωσή της προκειμένου να τεκμηριωθεί με αντικειμενικές μετρήσεις η αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η πιο συνήθης κλινική εμφάνιση της γυναικείου τύπου τριχόπτωσης είναι η διατήρηση της πρόσθιας μετωπιαίας γραμμής του τριχωτού, με διάχυτη αραίωση προς τα πίσω, όπως παρατηρείται στα τρία στάδια τριχόπτωσης της κλίμακας Ludwig.

κλιμακα ludwig

Η κλίμακα Ludwig

Στις γυναίκες, ακολουθείται τριχοσκόπηση, προκειμένου να αποκλειστούν αιτίες διάχυτης αλωπεκίας, πλεόνασμα ανδρογόνων ή άλλες παθήσεις που να συγχέονται με την γυναικείου τύπου αλωπεκία, και στα πλαίσια αυτής μπορεί να πραγματοποιηθεί:

 • Φυσική εξέταση για τυχόν σημάδια πλεοναζόντων ανδρογόνων: δασυτριχισμός, ακμή, εμμηνορροϊκές διαταραχές, γαλακτόρροια, βραχνάδα και ταχεία μετωποκροταφική αραίωση. Αν παρατηρηθεί, ζητείται η συμβουλή ενδοκρινολόγου για διαχείριση του πλεονάσματος ανδρογόνων.
 • Αναζήτηση για αιτίες διάχυτης αλωπεκίας: ταχεία απώλεια βάρους, υψηλός πυρετός, πρόσφατος τοκετός, ορισμένα φαρμακευτικά σκευάσματα.
 • Εργαστηριακές εξετάσεις ρουτίνας για θεραπεύσιμες αιτίες διάχυτης αλωπεκίας.
 • Βιοψία πιθανόν για τον αποκλεισμό και τη βοήθεια διαχωρισμού από τη χρόνια διάχυτη αλωπεκία, τη διάχυτη γυροειδή αλωπεκία και την ουλωτική αλωπεκία.
 • Τριχοσκόπηση

Μεταμόσχευση Μαλλιών: ότι θα ήθελα να ξέρω

Οι απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με τη μεταμόσχευση μαλλιών

Η Μεταμόσχευση Μαλλιών είναι μια καινούργια μέθοδος για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης;

Όχι. Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1930, Ιάπωνες ιατροί είχαν αρχίσει την επιτυχή μεταφορά υγιών τριχοθυλακίων σε πάσχουσες περιοχές του τριχωτού της κεφαλής και του σώματος.

Το 1959, ο Αμερικανός πρωτοπόρος γιατρός στη μεταμόσχευση μαλλιών Dr. Norman Orentreich απέδειξε κλινικά τον επικρατούντα χαρακτήρα της δότριας περιοχής (donor dominance), σύμφωνα με τον οποίο τα μεταφερόμενα τριχοθυλάκια δεν είναι ευαίσθητα στη βλαπτική δράση των ανδρογόνων και ως εκ τούτου συνεχίζουν να παράγουν τρίχες εφ’ όρου ζωής στη δέκτρια περιοχή.

Έχουν περάσει 85 χρόνια και από τότε μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μαλλιών εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ανά τον κόσμο.

Ποιες τρίχες μεταφέρετε στην Μεταμόσχευση Μαλλιών;

Τα μαλλιά δεν φυτρώνουν τρίχα–τρίχα, αλλά με την μορφή τριχοθυλακίων, δηλαδή σε «οικογένειες» που περιέχουν 1 έως 5 το πολύ τρίχες. Αυτή είναι η βασική ανατομική μονάδα στα μαλλιά. Στη σύγχρονη μεταμόσχευση μαλλιών λοιπόν, μεταφέρονται μονάδες τριχοθυλακίων (follicular units), και όχι τρίχες ή μοσχεύματα δέρματος.

Από πού και πώς παίρνετε τα μαλλιά;

Εκμεταλλευόμαστε πάντα τα τριχοθυλάκια της ζώνης σταθερής τριχοφυΐας στο πίσω μέρος του κεφαλιού (ινιακή περιοχή), που δεν είναι ευαίσθητα στη βλαπτική δράση των ορμονών.

Πριν από 15 χρόνια, χρησιμοποιούνταν ειδικά εργαλεία (κοπτήρες) για την εξαγωγή των μοσχευμάτων. Με την τεχνική αυτή, γινόταν με τυφλό τρόπο η αφαίρεση των τριχοθυλακίων, απαιτούταν τεράστιο χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωση της μεταμόσχευσης (π.χ. πάνω από 10 ώρες για 1.000 μοσχεύματα), επιβαλλόταν ξύρισμα της δότριας περιοχής και η μέθοδος είχε ένδειξη σε λιγότερο από το 5% των περιστατικών.

Στην πορεία του χρόνου, οι τεχνικές εκμετάλλευσης της δότριας περιοχής βελτιώθηκαν εντυπωσιακά, με τη χρήση μικροσκοπίων και ειδικών εργαλείων που επιτρέπουν την εξαγωγή μεμονωμένων τριχοθυλακίων (follicular units) και τη μεταφορά τους στις αραιωμένες περιοχές. Ο λόγος για την πιο εξελιγμένη μέθοδο μεταμόσχευσης μαλλιών FUE (follicular unit extraction) που πραγματοποιείται ανώδυνα, χωρίς να χρειάζεται ράμματα και χωρίς να αφήνει ουλές ή σημάδια.

Θα φαίνεται η έλλειψη μαλλιών από εκεί που θα τα πάρετε;

Όχι. Η πυκνότητα των μαλλιών στη δότρια περιοχή είναι τέτοια που επιτρέπει την εκμετάλλευση του 50% των τριχοθυλακίων της, χωρίς η αραίωση να γίνει αντιληπτή στην περιοχή αυτή. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 50% αντιστοιχεί κατά μέσο όρο σε περίπου 10.000 τριχοθυλάκια, δηλαδή περίπου 30.000 τρίχες.

Αφήνει σημάδια η Μεταμόσχευση Μαλλιών;

Όχι. Η σύγχρονη μέθοδος εξαγωγής μεμονωμένων τριχοθυλακίων (FUE) υπερέχει ακριβώς στο γεγονός ότι είναι μία ελάχιστα επεμβατική τεχνική. Σε αντίθεση με παλαιότερες μεθόδους μεταμόσχευσης μαλλιών, η FUE δεν απαιτεί νυστέρι, καθώς τα τριχοθυλάκια εξάγονται με ειδικά μικροσκοπικά εργαλεία ένα-ένα και μεταφέρονται ένα-ένα στις αραιωμένες περιοχές. Με τη μέθοδο αυτή, στη δότρια περιοχή δεν μένουν σημάδια ή ουλές, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με την ξεπερασμένη μέθοδο Strip, η οποία παρ’ όλα αυτά εφαρμόζεται ακόμα στις μέρες μας.

Με τη μέθοδο Strip, αφαιρείται μία μεγάλη λωρίδα δέρματος από το πίσω μέρος του τριχωτού της κεφαλής, από την οποία διαχωρίζονται στη συνέχεια τα τριχοθυλάκια για να μετεμφυτευθούν στις αραιωμένες περιοχές. Η τομή που δημιουργείται, πρέπει να συρραφεί και ακόμη και με τους πιο επιμελείς και σύγχρονους τρόπους τοποθέτησης ραμμάτων, στην περιοχή μένει μία μόνιμη ουλή, η οποία πέρα από το ότι είναι εμφανής, είναι συχνά δύσμορφη και επώδυνη. Επιπλέον, η τομή αυτή περιορίζει για αρκετό διάστημα μετά τη μεταμόσχευση μαλλιών τις καθημερινές δραστηριότητες του ατόμου, ενώ χρήζει και λήψη παυσίπονων φαρμάκων για την αντιμετώπιση του πόνου.

Πόσο διαρκούν τα μαλλιά της Μεταμόσχευσης Μαλλιών;

Το αποτέλεσμα της μεταμόσχευσης μαλλιών διαρκεί εφ’ όρου ζωής. Η μονιμότητα των μαλλιών αυτών οφείλεται στη σταθερότητα τριχοφυΐας της ζώνης από την οποία έχουν εξαχθεί τα μεμονωμένα τριχοθυλάκια (δότρια περιοχή). Τα νέα μαλλιά, πέρα από το ότι δεν πέφτουν ποτέ, διατηρούν και όλα τα χαρακτηριστικά του τριχωτού της κεφαλής, όπως την υφή και το χρώμα των τριχών. Έτσι, όταν ασπρίσουν τα μαλλιά πίσω στη δότρια περιοχή, θα ασπρίσουν και αυτά που έχουν μεταφερθεί στη λήπτρια περιοχή.

Η μονιμότητα του αποτελέσματος είναι από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της μεταμόσχευσης μαλλιών και είναι δεδομένη. Μπορεί όμως να μετατραπεί και σε πρόβλημα, όταν η μέθοδος εφαρμόζεται από μη έμπειρους ιατρούς. Μία λάθος αρχική εκτίμηση της εξέλιξης της τριχόπτωσης και ένας λάθος σχεδιασμός της μεταμόσχευσης μπορεί να έχει ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα σε νεαρή ηλικία, αλλά να δείχνει μη φυσικό όσο περνάνε τα χρόνια.

Χρειάζονται κάποια ειδική φροντίδα τα μαλλιά της Μεταμόσχευσης Μαλλιών;

Όχι. Τα νέα μαλλιά λούζονται, χτενίζονται, κουρεύονται και βάφονται κανονικά. Δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη φροντίδα για τη συντήρηση τους.

Η Μεταμόσχευση Μαλλιών ενδείκνυται για όλους όσοι ενδιαφέρονται να την εφαρμόσουν;

Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι εξατομικευμένη πράξη. Κρίσιμο σημείο αποτελεί η επιλογή των κατάλληλων περιστατικών. Η διαδικασία της διάγνωσης περιλαμβάνει και την επιλογή της καταλληλότερης θεραπείας ή συνδυασμού θεραπειών για κάθε άτομο.

Παράλληλα, θα πρέπει οι προσδοκίες των ενδιαφερομένων να συμβαδίζουν με τους περιορισμούς και τις ενδείξεις που έχει κάθε ιατρική θεραπεία. Η σωστή εκτίμηση και ενημέρωση βοηθούν στην καλύτερη αντιμετώπιση και έκβαση ανά περιστατικό. Το να θέλει κάποιος  λοιπόν να κάνει μεταμόσχευση μαλλιών δεν επαρκεί ως προϋπόθεση.

Υπάρχουν περιπτώσεις που δεν μπορεί να γίνει Μεταμόσχευση Μαλλιών;

Ναι, όπως όταν δεν υπάρχει ζώνη σταθερής τριχοφυΐας  ή όπως στις περιπτώσεις μη ανδρογενετικού τύπου τριχόπτωσης.

Μία άλλη περίπτωση είναι όταν η διαθέσιμη δότρια περιοχή είναι πολύ φτωχή ή πολύ μικρή για να υπάρξει αισθητικά ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Τώρα πλέον, με τον κατάλληλο σχεδιασμό και κατανομή των τριχοθυλακίων, παράλληλα με τις μεγαλύτερες δυνατότητες εκμετάλλευσης της δότριας περιοχής και τη χρήση μικροσκοπίων, μπορούμε να αναλάβουμε και προχωρημένες βαθμίδες τριχόπτωσης, πάντα όμως υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί.

Λόγοι υγείας σπανίως αποτελούν αντένδειξη στη σύγχρονη εποχή της μεταμόσχευσης μαλλιών και περιορίζονται μόνο στις περιπτώσεις ατόμων που αντιμετωπίζουν διαταραχές της πηκτικότητας του αίματος.

Η σωστή, πλήρης και με αντικειμενικά κριτήρια διάγνωση δίνει την υπεύθυνη απάντηση. Για τη σωστή διάγνωση, το πλέον αντικειμενικό εργαλείο είναι η τριχοσκόπηση, με την οποία μελετάται η κατάσταση του τριχωτού της κεφαλής ανά τετραγωνικό εκατοστό,  και εντοπίζονται οι ανάγκες των αραιωμένων περιοχών αλλά και οι δυνατότητες της δότριας περιοχής.

Πονάει;

Η μεταμόσχευση μαλλιών πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία σε ιατρικό περιβάλλον. Κάποιοι παρομοιάζουν τη διαδικασία με την επίσκεψη στον οδοντίατρο. Η αλήθεια είναι ότι η στοματική κοιλότητα είναι πολύ πιο ευαίσθητη από το τριχωτό της κεφαλής.

Πολύ συχνά, άτομα που ξεκινούν τη μεταμόσχευση μαλλιών με ιδιαίτερο άγχος, καταλήγουν να κοιμούνται, όχι λόγω φαρμάκων αλλά λόγω της χαλάρωσης και της εμπιστοσύνης που δείχνουν στην ιατρική ομάδα.

Πόσο διαρκεί;

Ανάλογα με την περιοχή που έχουμε να καλύψουμε, ο μέσος χρόνος είναι από 2,5 έως 4 ώρες. Στόχος μας είναι να κρατήσουμε τη διάρκεια της διαδικασίας σε λογικά χρονικά πλαίσια, ώστε ο ενδιαφερόμενος να την εντάξει στην καθημερινότητα του και να μην καταλήξει σε μία ταλαιπωρία.

Στα χρονικά πλαίσια αυτά έχουμε τη δυνατότητα διεκπεραίωσης μεγάλων περιστατικών (mega-sessions), εμπλουτίζοντας κατάλληλα την ιατρική ομάδα με περισσότερο προσωπικό.

Πέραν αυτών έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η παράταση της διάρκειας της διαδικασίας, έχει καταστροφικές συνέπειες για την επιβίωση των τριχοθυλακίων. Ο χρόνος εκτός σώματος (time out of body) είναι κρίσιμος και πρέπει να ελαχιστοποιείται κατά το δυνατόν με τη σωστή διαχείριση τριχοθυλακίων και ανθρώπινου δυναμικού.

Χρειάζεται νοσηλεία για να κάνω Μεταμόσχευση Μαλλιών;

Όχι. Μετά το τέλος της διαδικασίας, μπορείτε να επιστρέψετε σπίτι σας και από την επόμενη μέρα στις καθημερινές σας δραστηριότητες. Δεν χρειάζεται νοσηλεία.  Περισσότερο για νομικούς λόγους, δεν συνιστούμε να οδηγήσετε κατά την αποχώρηση σας. Δεν είναι λίγοι όμως εκείνοι που αγνοούν τις συστάσεις μας, αισθάνονται θαυμάσια και αποχωρούν οδηγώντας ακόμα και μοτοσικλέτα.

Δεδομένου ότι με τη μέθοδο FUE δεν υπάρχουν ράμματα και τομές, δεν χορηγούνται παυσίπονα ή άλλη φαρμακευτική αγωγή μετά τη συνεδρία. Δεν τίθενται περιορισμοί στις καθημερινές δραστηριότητες, γι’ αυτό και η μέθοδος είναι κατάλληλη ακόμα και για τους επαγγελματίες αθλητές, όσους κάνουν βαριές χειρωνακτικές εργασίες και όσους δεν έχουν περιθώριο να απέχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα από τη δουλειά τους.

Πότε ολοκληρώνεται η επούλωση;

Λίγες μέρες είναι αρκετές και για τη δότρια αλλά και για τη λήπτρια περιοχή, αφού τα σημεία εξαγωγής και εμφύτευσης των μεμονωμένων τριχοθυλακίων είναι μικροσκοπικά. Όπως τονίσαμε, με τη μέθοδο FUE δεν δημιουργούνται τομές και δεν τοποθετούνται ράμματα, επομένως ελαχιστοποιείται ο χρόνος ανάρρωσης.

Πόσο καιρό πρέπει να λείψω από την δουλειά μου;

Σε πολλές περιπτώσεις, δεν απαιτείται ούτε μία ημέρα αδείας. Δεδομένου ότι η μέθοδος FUE είναι ελάχιστα επεμβατική, μπορείτε να επιστρέψετε από την επόμενη κιόλας ημέρα στην εργασία σας. Η αποχή από την εργασία δεν εξαρτάται από τον χρόνο ανάρρωσης, αλλά από το αν σας ενδιαφέρει η γνώμη των συναδέλφων σας. Αν έχετε αρκετά μαλλιά για να καλύψετε τα σημεία εξαγωγής και εμφύτευσης των τριχοθυλακίων, τότε η μέθοδος θα περάσει απαρατήρητη. Διαφορετικά, σε ένα άτομα με βαθμίδα τριχόπτωσης VI (με διαμορφωμένο κενό), αρκούν λίγες ημέρες απουσίας από τον εργασιακό χώρο.

Για όποιον το επιθυμεί βέβαια, υπάρχει και η δυνατότητα εκτέλεσης της μεταμόσχευσης μαλλιών χωρίς να ξυριστεί ούτε η δότρια, ούτε η λήπτρια περιοχή. Με την τεχνική Unshaven-FUE (U-FUE), τα τριχοθυλάκια λαμβάνονται αφού οι τρίχες ψαλιδιστούν λίγο (σε αρκετές περιπτώσεις δεν χρειάζεται ούτε αυτό το βήμα), και μεταφέρονται στις πάσχουσες περιοχές όπου τοποθετούνται ανάμεσα στις υπόλοιπες μακριές τρίχες. Καθότι τα τριχοθυλάκια λαμβάνονται από διάφορα σημεία της δότριας περιοχής, τα σημεία του ψαλιδίσματος (τριμάρισμα) δεν είναι ορατά, καθώς κατ’ αρχάς είναι υπερβολικά μικρά και κατά δεύτερον καλύπτονται από το μήκος των γειτονικών τριχών.

Μετά από πόσο καιρό μπορώ να λουστώ;

Την επομένη μέρα της μεταμόσχευσης μαλλιών, μπορεί να λουστεί η δότρια περιοχή και από την 3η ημέρα ολόκληρο το κεφάλι. Το καθημερινό και καλό λούσιμο είναι απαραίτητο για την καθαριότητα και την υγιεινή του τριχωτού της κεφαλής, ώστε να ολοκληρωθεί γρήγορα η επούλωση και να φυτρώσουν τα νέα μαλλιά το συντομότερο.

Θα περάσει απαρατήρητη η όλη διαδικασία από το στενό μου περιβάλλον;

Αυτό εξαρτάται από τα υπάρχοντα μαλλιά. Σε κάθε περίπτωση όμως, μην λησμονείτε ότι η μεταμόσχευση μαλλιών γίνεται για εσάς τους ίδιους πάνω από όλα και στην επιλογή αυτή θέλετε τους κοντινούς σας ανθρώπους συμπαραστάτες. Δεν υπάρχει κανένας λόγος λοιπόν να τους το αποκρύψετε.

Πότε θα δω τα καινούργια μου μαλλιά;

Τα τριχοθυλάκια κατά την τοποθέτηση τους έχουν μικρές τρίχες για καθαρά τεχνικούς λόγους. Κάποιες από αυτές (το ποσοστό κυμαίνεται από 30 έως 90%) θα πέσουν τις επόμενες τρεις εβδομάδες. Όσες μείνουν, τον επόμενο μήνα θα έχουν ήδη μεγαλώσει κατά ένα εκατοστό. Οι υπόλοιπες θα αρχίσουν να ξαναφυτρώνουν από τον δεύτερο μήνα και η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί περίπου στο 12μηνο.

Για να δείτε την τελική εικόνα, δεν αρκεί απλά να ξεμυτίσουν οι καινούργιες τρίχες, αλλά και να μεγαλώσουν και να χτενιστούν με τις υπόλοιπες.

Υπάρχουν παρενέργειες;

Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι μία καθαρά δερματική διαδικασία. Δεν προκαλεί πονοκεφάλους, ούτε έχει άλλες παρενέργειες για τον οργανισμό.

Μπορεί η Μεταμόσχευση Μαλλιών να καλύψει τις απαιτήσεις μου σε μαλλιά;

Η μεταμόσχευση μαλλιών προσφέρει την οριστική και μόνιμη λύση στο πρόβλημα της τριχόπτωσης με ένα φυσικό αποτέλεσμα που βελτιώνει ριζικά την αισθητική κάθε ατόμου που την εφαρμόζει σωστά.

Ο αντικειμενικός στόχος δεν είναι η ανάκτηση της κώμης που είχε το εκάστοτε άτομο στα 20 του χρόνια, όταν ξεκινούσε η διαδικασία της τριχόπτωσης. Είναι άτοπο και μη ρεαλιστικό να υποσχεθεί κανείς κάτι τέτοιο.

Η καλλιέργεια των σωστών προσδοκιών για τη μεταμόσχευση μαλλιών γίνεται βάσει του αρχικού σχεδιασμού.

Πόση επιφάνεια μπορεί να καλυφθεί με μία Μεταμόσχευση Μαλλιών;

Καλύπτουμε συνήθως δύο ζώνες από τις τρεις στις οποίες χωρίζεται το τριχωτό της κεφαλής.

Η πυκνότητα κάλυψης εξαρτάται από την δότρια περιοχή και τις διαστάσεις της περιοχής που θέλουμε να καλύψουμε.

Μπορούν να επωφεληθούν οι γυναίκες από τη Μεταμόσχευση Μαλλιών;

Βεβαίως. Εφαρμόζεται στις περιπτώσεις ανδρογενετικής αλωπεκίας με καλή δότρια περιοχή, καθώς και για πύκνωση φρυδιών. Επιλέγοντας τα κατάλληλα μοσχεύματα και την απαιτούμενη αραίωση μπορούμε να βελτιώσουμε την αισθητική ακόμα και μιας απαιτητικής γυναίκας.

Η Μεταμόσχευση Μαλλιών γίνεται μόνο στο τριχωτό της κεφαλής;

Γίνεται σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος υπάρχει ανάγκη κάλυψης με μόνιμη τριχοφυΐα. Κάνουμε μεταμόσχευση μαλλιών για κάλυψη ουλών ή εγκαυμάτων οπουδήποτε στο σώμα. Αποκαθιστούμε ελλείψεις τριχών σε φαβορίτες, γένια, μουστάκια, φρύδια, βλέφαρα. Οι νέες τεχνικές που εφαρμόζουμε, μας το επιτρέπουν.

Πόσο φυσικό είναι το αποτέλεσμα;

Είναι απόλυτα φυσικό. Το αποτέλεσμα μιας σύγχρονης μεταμόσχευσης μαλλιών περνάει απαρατήρητο με μαλλιά που έχουν μια απόλυτα φυσική γωνία έκφυσης μέσα από ένα υγιές δέρμα.

Χαρακτηριστικά λέμε ότι αν στη μέση ενός τεράστιου κενού τοποθετήσουμε ένα τριχοθυλάκιο, κανείς δεν θα μπορέσει να καταλάβει ότι έχει γίνει από ένα ανθρώπινο χέρι.

Πότε ολοκληρώνεται το αποτέλεσμα της ΜΜ;

Η τελική εκτίμηση για ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα μεταμόσχευσης μαλλιών γίνεται μετά από έναν χρόνο. Πρακτικά, στα περισσότερα περιστατικά στους δέκα μήνες έχουμε μια σαφή εικόνα. Το έτος είναι και το όριο που μπορούμε να συζητήσουμε και την περίπτωση μιας δεύτερης συνεδρίας.

Χρησιμοποιώ περούκα ( πρόσθετο) μπορώ να κάνω ΜΜ;

Ναι. Τα μαλλιά από τη μεταμόσχευση μαλλιών δεν απαιτούν κάποια ιδιαίτερη φροντίδα, που είναι το κύριο πρόβλημα ενός πρόσθετου. Σε καμιά όμως περίπτωση, δεν μπορούμε να προσφέρουμε την ποσότητα των μαλλιών που έχει μια περούκα.

Πέραν τούτου, η φυσικότητα των μαλλιών της μεταμόσχευσης μαλλιών δεν συγκρίνεται με την ακαμψία και έλλειψη φυσικότητας που βλέπουμε συνήθως ακόμα και στο καλύτερο πρόσθετο λίγο διάστημα μετά την φροντίδα που απαιτείται.

Επίσης η μεταμόσχευση μαλλιών στα άτομα που χρησιμοποιούν πρόσθετο, απαιτεί εξειδικευμένη παρακολούθηση έτσι ώστε το πρόσθετο να μην κάνει ζημιά στα καινούργια μαλλιά.

Πάντως, το πρόσθετο μπορεί να χρησιμοποιηθεί 4 μέρες μετά τη συνεδρία μεταμόσχευσης μαλλιών.

Η Μεταμόσχευση Μαλλιών σταματά την τριχόπτωση;

Η τριχόπτωση είναι μια εξελικτική διαδικασία που βέβαια δεν σταματά με τη μεταμόσχευση μαλλιών. Για τον λόγο αυτό, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και εμπειρία στο σχεδιασμό της μεταμόσχευσης μαλλιών ώστε να καλύπτει τις αισθητικές ανάγκες για όλη την ζωή ενός ατόμου και να προβλέπει τη μελλοντική εξέλιξη της τριχόπτωσης.

Παραμένει μεγάλο πλεονέκτημα για κάποιον /α να αντιμετωπίζει το υπάρχον αραίωμα με τη μεταμόσχευση μαλλιών, πριν διαμορφωθεί κενό. Η όλη διαδικασία περνά απαρατήρητη και συγχρόνως δεν βιώνονται οι επιπτώσεις της φαλάκρας.

Με την τακτική αυτή, απαιτούνται περισσότερα μικρές συνεδρίες μεταμόσχευσης μαλλιών, ανάλογα με την εξέλιξη της τριχόπτωσης, ώστε να μη δώσετε ποτέ την εικόνα του φαλακρού.

Απο ποια ηλικία μπορώ να κάνω ΜΜ;

Δεν υπάρχει όριο ηλικίας. Έχουμε κάνει μεταμόσχευση μαλλιών σε παιδί ηλικίας 8 ετών για την αντιμετώπιση εγκαύματος, αλλά και σε άνδρες και γυναίκες 70 ετών για την τριχόπτωση τους.

Πότε κρίνεται επιτυχημένη μια ΜΜ;

Όταν γίνεται τοποθέτηση μεγάλου αριθμού τριχοθυλακίων, μέγιστη εκμετάλλευση της δότριας περιοχής, τοποθέτηση των τριχοθυλακίων με μεγάλη πυκνότητα η οποία πλησιάζει την φυσιολογική, και επιτυγχάνεται άριστο και φυσικό αισθητικό αποτέλεσμα που περνάει απαρατήρητο.

Τι ακολουθεί μετά τη μεταμόσχευση μαλλιών;

Η ομαλή εξέλιξη της μεταμόσχευσης μαλλιών είναι διασφαλισμένη μέσω της τακτικής παρακολούθησης, από την επόμενη μέρα μέχρι και έναν χρόνο μετά.

Το ειδικό τμήμα «Ποιοτικού Έλέγχου και Παρακολούθησης του Αποτελέσματος της Μεταμόσχευσης Μαλλιών», το οποίο έχει ως αποκλειστικό αντικείμενο τον έλεγχο της εφαρμογής των συμφωνηθέντων και παράλληλα την παρακολούθηση όλων των ατόμων που έχουν κάνει μεταμόσχευση μαλλιών κοντά μας, πραγματοποιεί προγραμματισμένα ραντεβού στους 2, 4, 8 και 12 μήνες, σύμφωνα με τα διεθνή standards του ISO.

Τι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια στη Μεταμόσχευση Μαλλιών;

Συμπληρώστε το ατομικό ιατρικό ιστορικό μεταμόσχευσης μαλλιώνΧρειάστηκε να φθάσουμε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 για να συνειδητοποιήσουμε μια βασική αρχή της ανατομίας των τριχών: τα μαλλιά δεν φυτρώνουν τρίχα–τρίχα αλλά σε ομάδες τριχοθυλακίων (follicular units, FU), που περιέχουν 1, 2, 3, 4 και σπάνια 5 τρίχες, με κοινή παροχή αίματος, νεύρωση και σμηγματογόνο αδένα.

Αυτές οι ομάδες τριχών που υπάρχουν φυσιολογικά, πρέπει να χρησιμοποιηθούν στη Μεταμόσχευση Μαλλιών, αν θέλουμε να έχουμε φυσικό αποτέλεσμα και μέγιστη εκμετάλλευση της δότριας περιοχής. Αυτό είναι εφικτό μόνο με την χρήση μικροσκοπίων.

Σεβόμενοι την ανατομία των τριχών που υπάρχει στη φύση – εκτός από μεγαλύτερη πυκνότητα – έχουμε την δυνατότητα να επιτύχουμε και την όποια γωνία φύτρωσης υπάρχει στη φύση, από 10 μοίρες γωνία στην περιοχή των κροτάφων και το πίσω μέρος του κεφαλιού μέχρι 60 μοίρες που μπορεί να είναι στο κέντρο. Η γωνία φύτρωσης είναι άλλος ένας κρίσιμος παράγοντας για τη φυσικότητα του αποτελέσματος.

Η μίμηση της φύσης είναι απαράβατος κανόνας και σε ό,τι αφορά τον όγκο των μαλλιώ. Για παράδειγμα, δεν είναι δυνατόν να υπάρχει αποτέλεσμα όταν μεταφέρονται μονότριχα τριχοθυλάκια μόνο – όπως επιχειρούν κάποιοι – διότι πολύ απλά αυτό δεν συμβαίνει στη φύση. Ο όγκος των μαλλιών προκύπτει από τα πολύτριχα τριχοθυλάκια, τα οποία πρέπει να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως π.χ. την κεντρική περιοχή του τριχωτού.

Ποια είναι η καταλληλότερη μέθοδος Μεταμόσχευσης Μαλλιών για ‘μένα;

Εκείνη που έχει σχεδιαστεί ειδικά για εσάς. Η μέθοδος εκείνη που σέβεται τα ιδιαίτερα και μοναδικά χαρακτηριστικά των τριχών σας και του δέρματος σας και παράλληλα στοχεύει να ικανοποιήσει τις δικές σας ανάγκες, και όχι η μοναδική μέθοδος που γνωρίζει να εφαρμόζει ο γιατρός.

Πόσο κοστίζει;

Ανάλογα με την περιοχή κάλυψης και τα απαιτούμενα στάδια. Κάθε περίπτωση είναι μοναδική.

Μεταμόσχευση Μαλλιών, Μέθοδοι & Νέες Εξελίξεις

Η πρακτική αξία της τριχοσκόπησης δεν είναι μόνο ως διαγνωστικό μέσο, αλλά κυρίως ως μέθοδος αντικειμενικών μετρήσεων όσον αφορά στη βελτίωση και στην ανταπόκριση στην εφαρμοζόμενη αγωγή.

Είναι μια αντικειμενική μέθοδος μετρήσεων του πάχους των τριχών, αλλά και του αριθμού και αποδοτικότητας των ενεργών τριχοθυλακίων, ανά τετραγωνικό εκατοστό του τριχωτού της κεφαλής.

Είτε επικρατεί ο ανδρικός τύπος τριχόπτωσης είτε ο γυναικείος τύπος τριχόπτωσης είτε παρουσιάζεται κάποια άλλη μορφή αλωπεκίας, θα πρέπει να προηγείται λεπτομερής τριχοσκόπηση, πυκνομέτρηση και μελέτη στο τριχωτό της κεφαλής, ώστε να διευκρινιστεί ο αριθμός των ενεργών τριχοθυλακίων ανά cm2 του τριχωτού της κεφαλής και η δραστηριότητα αυτών των τριχοθυλακίων όσον αφορά τον αριθμό, το πάχος και το χαρακτήρα των τριχών που εκφύονται από καθέναν από αυτούς, έτσι ώστε στη συνέχεια να επιλεχθεί η βέλτιστη μέθοδος για την ενδυνάμωση και αύξηση της παραγωγικότητας των τριχοθυλακίων και να τεθεί η καταλληλότητα ή όχι συγκεκριμένων περιοχών του τριχωτού της κεφαλής για μεταμόσχευση μαλλιών.

Για να τεθεί αυτή η καταλληλότητα θα πρέπει στις περιοχές της αραίωσης να υπάρχουν λιγότερα από 20-25 ενεργά τριχοθυλάκια ανά cm2.

FUT (Follicular Unit Transplantation) – Μέθοδος Strip

Η τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών FUT, (μέθοδος Strip), είναι ό,τι πιο σύγχρονο εφαρμόζεται παγκοσμίως στη μεταμόσχευση μαλλιών. Ο συνδυασμός τελειοποιημένης ιατρικής δεινότητας & υψηλής αισθητικής αντίληψης οδηγεί σε ένα απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα.
Η FUT πραγματοποιείται με μεταφορά και μεταφύτευση τριχοθυλακίων, από τη δότρια περιοχή σταθερής τριχοφυίας, στη λήπτρια περιοχή της αραίωσης.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνεται η αναπαραγωγή του φυσικού τρόπου έκφυσης των μαλλιών, τα μαλλιά εκφύονται ανά τριχοθυλάκιο,( μονότριχο, δίτριχο, τρίτριχο, τετράτριχο), και επομένως εξασφαλίζεται το πιο φυσικό αποτέλεσμα.

F.U.E.

Έχει ακριβώς την ίδια φιλοσοφία με την προηγούμενη μέθοδο, από την οποία διαφέρει μόνο, ως προς τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται τα τριχοθυλάκια από τη δότρια περιοχή. Δηλαδή, δεν λαμβάνεται ένα ενιαίο τμήμα το οποίο κατόπιν διαχωρίζεται, αλλά λαμβάνονται εξ’ αρχής, πολλά μεμονωμένα τριχοθυλάκια.

C.C.H.T. (Combined Customized Hair Transplantation – Συνδυαστική Εξατομικευμένη Μεταμόσχευση Μαλλιών).

Στην τεχνική αυτή, διαφορετικά είδη μοσχευμάτων ( Μονάδες τριχοθυλακίων – FollicularUnits, Ομάδες Τριχοθυλακίων – FollicularGroupings και σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν τα χαρακτηριστικά των μαλλιών μας το επιτρέπουν, ακόμη και minigrafts), παράλληλα, με διαφορετικές τεχνικές τοποθέτησης των μοσχευμάτων, (λαβίδα , εμφυτευτής – implanter), σε διαφορετικές υποδοχές που έχουν δημιουργηθεί με διαφορετικά εργαλεία, συνδυάζονται, με στόχο το καλύτερο αποτέλεσμα για τη συγκεκριμένη περίπτωση.

Π.χ. Η μπροστινή ζώνη μαλλιών καλύπτεται αποκλειστικά με μονά και διπλά τριχοθυλάκια, τα οποία δίνουν ένα άριστο, φυσικό αποτέλεσμα και η κάλυψη συμπληρώνεται με τα πολύτριχα (τρίτριχα, τετράτριχα) τριχοθυλάκια, ώστε να επιτευχθεί αισθητά η μέγιστη πύκνωση.

Σε ένα περιστατικό που θα γίνει πύκνωση υπαρχόντων μαλλιών, είναι υποχρεωτική η τοποθέτηση μονών και διπλών τριχοθυλακίων, ενώ σε μία γυναίκα με μεγάλη αραίωση, είναι αναγκαία η τοποθέτηση ομάδων τριχοθυλακίων και minigrafts.

Σε ένα άτομο με σγουρά μαλλιά, η τοποθέτηση μεμονομένων τριχοθυλακίων δεν θα προσέφερε κάτι το ιδιαίτερο στη φυσικότητα, η οποία είναι δεδομένη για αυτήν την ποιότητα της τρίχας, ενώ η προσπάθεια διαχωρισμού τους, ακόμη και στο μικροσκόπιο, καταστρέφει θυλάκους. Ωστόσο ομάδες τριχοθυλακίων και mini μοσχεύματα έχουν δώσει δοκιμασμένα άριστα αποτελέσματα σε λίγη ώρα.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΜΑΛΛΙΩΝ

Αυτομικρομεταμόσχευση Μεμονωμένων Τριχικών Θυλάκων

Το τριχωτό της κεφαλής διακρίνεται σε 2 περιοχές:

 1.  Ορμονοεξαρτώμενη περιοχή(κροταφική, μετωπιαία, βρεγματική ζώνη)
 2.  Μη ορμονοεξαρτώμενη περιοχή (ινιακή ζώνη)

Η ορμονοεξαρτώμενη περιοχή είναι η περιοχή όπου λόγω γενετικών-κληρονομικών αιτιών, υπάρχει εξελικτική διαδικασία αραίωσης των μαλλιών, η οποία οφείλεται στην προδιάθεση των τριχικών θυλάκων να είναι ευαίσθητα στα κυκλοφορούντα ανδρογόνα.

Η μεταφορά   ριζών από την μη ορμονοεξαρτώμενη περιοχή η οποία ονομάζεται  δότρια περιοχή στην αραιωμένη περιοχή η οποία ονομάζεται δεκατρία περιοχή, ονομάζεται αυτομικρομεταμόσχευση  τριχικών  θυλάκων ή απλά μεταμόσχευση μαλλιών

Προϋποθέσεις Επιτυχημένης Αυτομικρομεταμόσχευσης Μεμονωμένων Τριχικών Θυλάκων

Τοποθέτηση μεγάλου αριθμού τριχικών θυλάκων
Μέγιστη εκμετάλλευση της δότριας περιοχής
Τοποθέτηση των θυλάκων τριχών με μεγάλη πυκνότητα η οποία πλησιάζει την φυσιολογική
Μείωση των απαιτούμενων συνεδριών σε 1-2 από 4-5 που ίσχυε παλαιότερα
Άριστο και φυσιολογικό αισθητικό αποτέλεσμα που περνάει απαρατήρητο

Νέες Εξελίξεις στην Αυτομικρομεταμόσχευση Μεμονωμένων Τριχικών Θυλάκων

Χρησιμοποίηση στερεομικροσκόπιου για τον διαχωρισμό και την παρασκευή των Follicular Units (FU)
Αύξηση κατά 30% του εκμεταλλεύσιμου αριθμού των Follicular Units
Μεταφορά μεμονωμένων μονάδων τριχοθυλακίων( FU) και όχι mini ή micro μοσχευμάτων
Τοποθέτηση των FU, με την χρήση ειδικών implanters, σε πολύ μεγάλη πυκνότητα, περίπου 80/cm2 σε ένα στάδιο
Τοποθέτηση στην επιθυμητή γωνία έκφυσης με ασφάλεια, απόλυτα ελεγχόμενα (10-60ο) χωρίς την επαφή των FU με ανθρώπινο χέρι
Εφαρμογή και σε περιοχές που ήταν δύσκολο έως και αδύνατο να πραγματοποιηθεί όπως: κρόταφοι, φαβορίτες και κορυφή κεφαλής
Μεγαλύτερες ομάδες εφαρμογών: 5 ατόμων

Σημεία Επικέντρωσης

 • Διαστάσεις αραιωμένης περιοχής
 • Ποιότητα τριχοφυΐας αραιωμένης περιοχής
 • Διαστάσεις δότριας περιοχής
 • Πυκνότητα και ποιότητα τριχοφυΐας της Δότριας Περιοχής
 • Προσδοκίες Ενδιαφερομένου
 • Σχεδίαση πρόσθιας γραμμής
 • Μαλλιά που μεγαλώνουν κανονικά, λούζονται, κουρεύονται και δεν χρειάζονται καμία ειδική φροντίδα
 • Καμία παρενέργεια
 • Δεν χρειάζεται νοσηλεία
 • Η μέθοδος βελτιώνει την αισθητική εικόνα με νέα, μόνιμα και φυσικά μαλλιά
 • Σε άτομα νεαρά πρέπει να λαμβάνεται υπ΄όψη στην σχεδίαση και η μελλοντική αραίωση των μαλλιών

Βλαστοκύτταρα για την Θεραπεία της Φαλάκρας

Συμπληρώστε το ατομικό ιατρικό ιστορικό μεταμόσχευσης μαλλιώνΟ Επικεφαλής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, δρ. Τζορτζ Κοτσαρέλης κατάφερε να απομονώσει βλαστικά κύτταρα που είναι γνωστό ότι υπάρχουν στους θύλακες των τριχών με την ικανότητα να ανανεώνουν την τριχοφυΐα. Οι ερευνητές έχουν καταφέρει να αναγνωρίζουν τα γονίδια που ενεργοποιούνται στα βλαστικά κύτταρα για την παραγωγή νέων τριχών. Ως ενθαρρυντικό στοιχείο μπορεί να αναφερθεί ότι από τους θύλακες των τριχών απουσιάζει το “μείζον σύμπλοκο ιστοσυμβατότητας”, μια ομάδα πρωτεϊνών που πυροδοτούν την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η μέθοδος βρίσκεται ακόμη σε πιλοτικό στάδιο, μιας και τα αποτελέσματά της δεν δίνουν φυσικό αποτέλεσμα, αφήνοντας όμως ελπίδες για το μέλλον.

Punch grafting

Πρόκειται για μία αρκετά παλαιά μέθοδο, η οποία βασίζεται, στη λήψη μικρών τμημάτων δέρματος από το τριχωτό, τα οποία εμφυτεύονται στη δότρια περιοχή, χωρίς κάποια επεξεργασία. Η διαφορά της με τη F.U.E. συνίσταται, στο ότι τα μοσχεύματα αυτά είναι αρκετά μεγάλα. Δεν δίνει το απαιτούμενο φυσικό αποτέλεσμα και γι αυτό το λόγο χρησιμοποιείται σπάνια πλέον.

Scalp Reduction

Η μέθοδος αυτή απευθύνεται κυρίως σε μετατραυματική ή μετεγκαυματική αλωπεκία, αλλά σε ειδικές περιπτώσεις, ακόμα και σε ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία. Βασίζεται στην αφαίρεση της άτριχης περιοχής, και κατ’ αυτόν τον τρόπο μείωσης του ελλείμματος. Μπορεί να προηγείται διάταση του δέρματος με ειδικούς διατατήρες.

Κάλυψη με κρημνούς

Πρόκειται για μία αρκετά παλιά μέθοδο, η οποία σήμερα χρησιμοποιείται ελάχιστα και μόνο σε πολύ ειδικές περιπτώσεις. Αυτή συνίσταται στη μεταφορά τμήματος του τριχωτού της κεφαλής, το οποίο όμως στη μία του πλευρά δεν αποκόπτεται, για να διατηρήσει έτσι την αιμάτωσή του.

Μεταμόσχευση Μαλλιών, 80 Χρόνια Εξέλιξης

Η ιστορία της αποκατάστασης μαλλιών άρχισε στην Ιαπωνία το 1930

Από τότε άλλαξε πολλές μορφές μέχρι τη σημερινή τεχνική μεταμόσχευσης της τριχοσμηγματογόνου μονάδας. 50 χρόνια πριν, ο Dr. Orentreich εφάρμοσε την τεχνική που χρησιμοποιούμε ως βάση εδώ και 35 χρόνια, ενώ 15 χρόνια πριν, ο Dr. Limmer ανακάλυψε, ότι μπορούσε να εκτέμνει μεμονωμένα τριχοθυλάκια από δέρμα δότη, στο οπίσθιο μέρος της κεφαλής.

Οι Σταθμοί στη Μεταμόσχευση Μαλλιών

1930 Ο Ιάπωνας χειρουργός Sasagawa παρουσίαζει την ιδέα της μεταμόσχευσης τριχοθυλακίων.

1939 Ο δερματολόγος Dr. Okuda, δημοσίευει μια πραγματικά επαναστατική μεθόδο για τα ιατρικά δεδομένα της εποχής, και εφαρμόζει πρώτος την αυτομεταμόσχευση με την αξιοποίηση μικρών μοσχευμάτων.

1959 Ο Αμερικανός γιατρός Dr. Norman Orentreich ασχολείται με τη μελέτη μεταφοράς και μεταφύτευσης τριχών, από την πίσω και πλάγια περιοχή του τριχωτού, στις περιοχές της αραίωσης. Το 1952 πραγματοποιεί την πρώτη επέμβαση του είδους. Το 1959 δημοσιεύει την έρευνά του, με τίτλο ‘’Autografts in Alopecias and other Selected Dermatological Conditions”. Οι έρευνες του Orentreich απέδειξαν, ότι οι μεταμοσχευθείσες τρίχες διατηρούσαν τη γενετική τους αντίσταση στην τριχόπτωση – ανεξάρτητα από το σημείο στο οποίο μεταφυτεύονταν – και συνέχιζαν να αναπτύσσονται εφ’όρου ζωής. Το σημείο αυτό αποτέλεσε το κέντρο της θεωρίας της “Δοτικής Κυριαρχίας’’ (Donor Dominance), η οποία αποτελεί το θεμέλιο λίθο της σύγχρονης μεταμόσχευσης μαλλιών, και εν ολίγοις περιγράφεται ως εξής: “Τα τριχοθυλάκια της περιοχής σταθερής τριχοφυίας, διατηρούν και μεταφέρουν τη γενετική τους ταυτότητα και στην περιοχή της αραίωσης, και συνεχίζουν να αναπτύσσονται απρόσκοπτα”.

1970 Οι μεταμοσχεύσεις μαλλιών αφορούν μοσχεύματα αρκετά μεγάλης διαμέτρου, που αποτελούνται από 20-30 τριχοθυλάκια και κατά συνέπεια αποδίδουν μη φυσικό αποτέλεσμα.

1980 Το μέγεθος των μοσχευμάτων μειώνεται (12-20 τριχοθυλάκια), τα αποτελέσματα όμως -όπως είναι φυσικό- είναι μη ικανοποιητικά, από αισθητικής άποψης.

1990 Η επιστημονική εξέλιξη των τεχνικών μεταμόσχευσης συνεχίστηκε και φτάνει στη σημερινή μορφή της, με την εφαρμογή της Follicular Unit Transplantation, (FUT), που αναπαράγει το φυσικό τρόπο έκφυσης των μαλλιών, και μπορεί να αποδώσει απόλυτα φυσικό και τελειοποιημένο αισθητικά αποτέλεσμα. Οι Bernstein και Rassman, το 1995, εισάγουν τον όρο “Follicular Unit”, υποστηρίζοντας, ότι η μεταμόσχευση μαλλιών θα πρέπει να πραγματοποιείται μόνο με μεταφορά τριχοθυλακίων, αφού τα τριχοθυλάκια είναι ο φυσικός τρόπος φύτρωσης των μαλλιών.

Τα μοσχεύματα επουλώνονται μέσα σε 4 με 5 ημέρες, και σε μια εβδομάδα έως δέκα ημέρες είναι δύσκολο να ανιχνευθούν. Μέσα σε μερικούς μήνες, ένας κύκλος ανάπτυξης μαλλιών έχει επιτευχθεί, και ο ασθενής έχει μια φυσική εμφάνιση, κάτι που δεν συνέβαινε παλαιότερα.

H μεταμόσχευση μαλλιών χρειάζεται προσεκτικό σχεδιασμό και προχωρημένη αισθητική αντίληψη. Χρησιμοποιώντας τις βελτιωμένες τεχνικές, μπορεί κανείς να έχει φυσικά αλλά και σταθερά αποτελέσματα.
Στην καθημερινότητα, παίρνουμε 1.000 με 2.500 τριχοθυλάκια, με μέσο όρο 2,2 τρίχες στο μόσχευμα, από δέρμα δότη στην οπίσθια επιφάνεια της κεφαλής, σε μία συνεδρία που διαρκεί 4-6 ώρες.

Σχετικα με τον συντακτη:

Εξειδικευμένος στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική ( Ν.Υόρκη, Σαν Ντιέγκο) στην LASER Δερματολογία και πρωτοπόρος στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα. Ίδρυσε τα πρώτα και πλέον εξοπλισμένα ενδονοσοκομειακά τμήματα LASER Δερματολογίας στην Ελλάδα, στο Ιατρικό Αθηνών στο Μαρούσι, στην Κλινική Αγίου Λουκά Πανοράματος Θεσσαλονίκης και στο Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών επί 18 χρόνια, από το 1996 έως το 2014. Συντάκτης πλήθους εργασιών και δημοσιεύσεων με προβολή σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, αλλά και σε διεθνή ξενόγλωσσα βιβλία. Συμμετοχή σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια καθώς και πανεπιστημιακές κλινικές της Ελλάδας και του εξωτερικού, με ομιλίες και διαλέξεις. Δέχεται κατόπιν ραντεβού στα ιατρεία του στην Βας. Σοφίας 49 - Αθήνα, και στην Λεωφ. Κηφισίας 71 - Μαρούσι.

IQ – Intensive Quality ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΑ

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49, Αθήνα
Στάση Μετρό "Ευαγγελισμός"
Parking: Polis Park (Σταθμός Ριζάρη)

Τ: 210 72 42 600
    210 72 34 230

E: dr.tzermias@gmail.com

IQ – Intensive Quality ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΜΑΡΟΥΣΙ

Λεωφ. Κηφισίας 71, Μαρούσι
Δαχτυλίδι Αττικής Οδού
(Έξοδος 11 "Κηφισίας" - Προς Αθήνα)
15 θέσεις parking
Στάση Προαστιακού "Κηφισίας"

Τ: 210 61 00 900

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 3μμ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ