ΜΑΥΡΟΙ ΚΥΚΛΟΙ ΜΑΤΙΩΝ

Πολλές φορές δεν έχετε αναρωτηθεί για το πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από τους «μαύρους κύκλους» γύρω από τα μάτια σας;

Περιπτώσεις και Θεραπείες (κατάλληλες και για τους μήνες με μεγάλη ηλιοφάνεια)

Οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια δίνουν την εντύπωση ότι έχετε να κοιμηθείτε ημέρες και η κούραση σας έχει καταβάλει.

Η επιδερμίδα στην περιοχή είναι ιδιαίτερα λεπτή, με αποτέλεσμα να γίνονται ορατές οι φλέβες και τα αγγεία δίνοντας πιο σκούρο χρώμα, σαν σκιά. Επιπλέον, όσο μεγαλώνουμε  οι αποθήκες λίπους και οι μύες που βρίσκονται γύρω από τα μάτια σας  χαλαρώνουν μεγαλώνοντας  ακόμη περισσότερο το πρόβλημα.

Ο όρος «μαύροι κύκλοι» βέβαια μπορεί να έχει επικρατήσει, όμως στη πραγματικότητα περιγράφει μια ευρεία γκάμα από καταστάσεις οφειλόμενες σε γενετικές, περιβαλλοντικές και δερματολογικές αιτίες.
Είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα για το οποίο οι πάσχοντες γνωρίζουν λίγα και για το οποίο δεν υπάρχει ενιαία θεραπεία.

Το ιστορικό της οικογένειας

Οι μαύροι κύκλοι είναι συχνά κληρονομικοί. Μερικές φορές είναι εκ γενετής,  σε πολλές γυναίκες με βαθουλωτές κόγχες ματιών δημιουργούνται σκιάσεις που δίνουν τη ψευδαίσθηση των μαύρων κύκλων, ή εξαιτίας παθολογικών καταστάσεων, όπως παχυσαρκία, παθήσεις ενδοκρινών αδένων, προβλήματα αλλεργικής φύσεως κ.τ.λ.

Τις αλλεργίες

 Όταν ο οργανισμός καταπολεμά ένα αλλεργιογόνο, οι φλέβες κάτω από τα μάτια διαστέλλονται και παίρνουν πιο σκούρο χρώμα.

Οι  «σακούλες κάτω από τα μάτια».

Αν οι σακούλες δεν είναι έντονες αλλά είναι εμφανή τα κανάλια των δακρύων τότε τα εμφυτεύματα είναι η καλύτερη λύση και μπορούν να τοποθετηθούν, έτσι ώστε να καλυφθεί η «δακρυϊκή λεκάνη».

Αν υπάρχει χαλαρό δέρμα σε συνδυασμό με τις «σακούλες», τότε τα LASER και οι RF ραδιοσυχνότητες, είναι πολύ αποτελεσματικά όπλα.

Η βλέφαρο πλαστική είναι μια καλή λύση για τις βαρύτερες περιπτώσεις.

Οίδημα στα βλέφαρα.

Επειδή το δέρμα γύρω από τα μάτια είναι πολύ λεπτό και ευαίσθητο, γίνεται οιδηματώδες όταν υπόκειται σε επιβαρύνσεις όπως οι εποχικές αλλεργίες, οι ρινικές λοιμώξεις, το κλάμα, η κατακράτηση υγρών εξαιτίας της υπέρτασης ή η διατροφή με τρόφιμα υψηλά σε περιεκτικότητα σε αλάτι.

Η βαρύτητα είναι παράγοντας που συνεισφέρει στη δημιουργία οιδήματος κάτω από τα μάτια.

Ο ύπνος μπρούμυτα ή στο πλευρό μπορεί να ενθαρρύνει τα υγρά να συσσωρεύονται στη περιοχή κάτω από τα μάτια.

Η ενδεδειγμένη στάση είναι ανάσκελα με ένα επιπρόσθετο μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι.

Επίσης καλό είναι να μη τρίβετε τα μάτια σας, να μη πηγαίνετε για ύπνο χωρίς ντεμακιγιάζ, και να χρησιμοποιείτε απαλό υλικό για το ντεμακιγιάζ.

Οτιδήποτε μπορεί να ερεθίσει τη περιοχή των ματιών μπορεί να συνεισφέρει στη συσσώρευση υγρών και άρα σε πρήξιμο.

Επίσης, το οίδημα κάτω από τα μάτια μπορεί να είναι σύμπτωμα κάποιας άλλης πάθησης, ειδικά αν το πρήξιμο κάτω από τα μάτια εμφανιστεί ξαφνικά. Θυρεοειδοπάθειες, καρδιοαγγειακά ή προβλήματα στα νεφρά είναι μερικές από τις αιτίες που προκαλούν κατακράτηση υγρών κάτω από τα μάτια.

«Μαύροι κύκλοι»

Ο χρωματισμός γύρω από τα μάτια είναι κάτι αρκετά συνηθισμένο και οφείλεται στην αυξημένη μελανίνη. Η γενετική προδιάθεση, το τρίψιμο της περιοχής, και οι λοιμώξεις του δέρματος όπως π.χ. το έκζεμα, μπορούν να παίξουν ρόλο επιδεινώνοντας το χρωματισμό του λεπτού δέρματος κάτω από τα μάτια.

Η χρόνια συνήθεια τριβής καθώς και η ανάπτυξη δερματίτιδων από την χρήση καλλυντικών  στην περιοχή, μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία σκούρου δέρματος.

Ειδικές εφαρμογές μπορούν να βοηθήσουν να απαλυνθεί το σκούρο δέρμα. Θα πρέπει βέβαια, να χρησιμοποιούνται σε μικρές ποσότητες για να αποφευχθεί ο ερεθισμός της περιοχής.

Οι μέθοδοι αποχρωματισμού του δέρματος μπορούν να βοηθήσουν επίσης. Ειδικές θεραπείες λεύκανσης έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα στον αποχρωματισμό της περιοχής κάτω από τα μάτια.

Το ελαφρύ χημικό peeling μπορεί να βοηθήσει στον αποχρωματισμό της περιοχής. Το εξειδικευμένο peeling για μαύρους κύκλους μπορεί να εφαρμοστεί για καλύτερα αποτελέσματα. ..

Τα Q-switched lasers είναι τα πλέον αποτελεσματικά, σε σχέση με τους άλλους τύπους laser.

Η ύπαρξη λεπτού και διαφανούς δέρματος στα βλέφαρα και γύρω από αυτά

Πολύ συχνά, οι μαύροι κύκλοι δεν είναι μόνο οι αλλαγές στην απόχρωση του δέρματος. Συχνά, δημιουργούνται από την απώλεια όγκου του δέρματος στη περιοχή γύρω από τα μάτια, τονίζουν και αποκαλύπτουν την υποκείμενη οστέινη διαμόρφωση και δημιουργούν μια κοιλότητα-σκάφη η οποία «παρουσιάζεται» ως «μαύρος κύκλος».

Αυτές οι αλλαγές είναι συχνά οφειλόμενες σε γενετική προδιάθεση, αλλά και η σημαντική απώλεια βάρους μπορεί να συνδράμει επίσης.

Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος είναι με μια μικρή ποσότητα filler, τοποθετημένη στην κοιλάδα των δακρύων.

Η διόγκωση των αγγείων

Με το χρόνο, το δέρμα γύρω από τα μάτια γίνεται πιο λεπτό, αφήνοντας εκτεθειμένα τα μικρά τριχοειδή αγγεία και τις φλέβες ακριβώς κάτω από τη λεπτή επιδερμίδα. Η διόγκωση των αγγείων μπορεί να δημιουργήσει μια μπλε απόχρωση στο δέρμα και να κάνει τη περιοχή να δείχνει σκούρα.

Οι κρέμες ματιών οι οποίες περιέχουν καφεΐνη μπορούν να συσφίξουν τα αιμοφόρα αγγεία και προσωρινά να μειώσουν τις εξογκώσεις των αγγείων. Για τις μεγάλες μπλε φλέβες, τα Δερματολογικά LASER αγγειακών βλαβών, όπως τα Long Pulse Νd:Yag, δίνουν πολύ καλά αποτελέσματα.

Παρόλα αυτά, σε σκουρότερες αποχρώσεις δέρματος αυτά τα laser μπορούν να προκαλέσουν υπερχρωμικές αλλοιώσεις, εάν δεν συνδυαστούν με τις αντίστοιχες αγωγές προετοιμασίας και τις τεχνικές ψύξης της επιδερμίδας κατά την εφαρμογή.

Στατικές και δυναμικές ρυτίδες

Ειδικές εγχύσεις τοποθετημένες σε πάρα πολύ μικρές δόσεις γύρω από τα άκρα της κόγχης του ματιού μπορεί να μειώσει τις δυναμικές ρυτίδες στη περιοχή. Η επανάληψη της θεραπείας ανά 3-4 μήνες μπορεί να εξασφαλίσει μακροχρόνια αποτελέσματα.

Εφαρμογή Laser resurfacing with fractionated CO2 μπορεί να εξασφαλίσει εξαιρετικά αποτελέσματα στις ρυτίδες γύρω από τα μάτια.

RF microneedling επίσης μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία σε όλες τις εποχές του έτους.

Οι μαύροι κύκλοι παύουν να είναι τόσο «μαύροι», μπορούν να αντιμετωπιστούν, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η σωστή αξιολόγηση του προβλήματος και ο σωστός συνδυασμός της θεραπείας.

Σχετικα με τον συντακτη:

Εξειδικευμένος στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική ( Ν.Υόρκη, Σαν Ντιέγκο) στην LASER Δερματολογία και πρωτοπόρος στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα. Ίδρυσε τα πρώτα και πλέον εξοπλισμένα ενδονοσοκομειακά τμήματα LASER Δερματολογίας στην Ελλάδα, στο Ιατρικό Αθηνών στο Μαρούσι, στην Κλινική Αγίου Λουκά Πανοράματος Θεσσαλονίκης και στο Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών επί 18 χρόνια, από το 1996 έως το 2014. Συντάκτης πλήθους εργασιών και δημοσιεύσεων με προβολή σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, αλλά και σε διεθνή ξενόγλωσσα βιβλία. Συμμετοχή σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια καθώς και πανεπιστημιακές κλινικές της Ελλάδας και του εξωτερικού, με ομιλίες και διαλέξεις. Δέχεται κατόπιν ραντεβού στα ιατρεία του στην Βας. Σοφίας 49 - Αθήνα, και στην Λεωφ. Κηφισίας 71 - Μαρούσι.

IQ – Intensive Quality ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΑ

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49, Αθήνα
Στάση Μετρό "Ευαγγελισμός"
Parking: Polis Park (Σταθμός Ριζάρη)

Τ: 210 72 42 600
    210 72 34 230

E: dr.tzermias@gmail.com

IQ – Intensive Quality ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΜΑΡΟΥΣΙ

Λεωφ. Κηφισίας 71, Μαρούσι
Δαχτυλίδι Αττικής Οδού
(Έξοδος 11 "Κηφισίας" - Προς Αθήνα)
15 θέσεις parking
Στάση Προαστιακού "Κηφισίας"

Τ: 210 61 00 900

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Λειτουργούμε καθημερινά,
Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9πμ έως 9μμ
Σάββατο, ώρες 10πμ έως 3μμ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ